ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA

SON 10 MESAJI
Cahit abim gene döktürmüşsün.. Bu sefer kide harika olmuş.. bir daha ki gelişimde yanına bir tanesini alıp ta gideceğim haberin olsun :)
Harikalar yaratmışsın yine abi ellerin dert görmesin çok güzel olmuş en yeni gelen bir çalışmada her yeni bir başarı görüyoruz. Tebrikler walla
Güven bey haklı olabilirsiniz benim oturduğum dairenin tüm odaları 25 26 derece o yüzden ben gerek duymuyorum artemia kabınıda güneşin yaklaşık 6 7 saat vurduğu bir noktada tutuyor tabi siz bu yöntemi yapmak ve uygulamak zorunda değilsiniz lakin ben sizin %10 luk yapabildiğiniz başarıyı %80 e kadar çıkartabildim. Ama siz bedava almıyorsunuz artemiayı o yüzden bildiğiniz tecrübeden şaşmayın zaten. Yinede kendi tecrübelerinizi açıklamışsınız teşekkürler.
Şimdi fotoğraflarımız hazır..
Dilersiniz ki yoğun iş temposu, hobiye ayırdığım zaman dilimini gerçekten çok şiddetli bir şekilde yaralıyor. Bayramın da araya girmesi ve bir kız evladı beklemenin bize vermiş olduğu olumlu olumsuz tatlı heyecan da takibinde gelince işler biraz daha farklı boyutlara gelebiliyor ama şu bıçak gibi kestirip attığımız konuya bir daha el atmanın zamanı geldi diye düşünüyorum hemen bir tane da ha hazırlayıp fotoğrafları ve videoları çekip yayınlayacağım hatta şimdi bir çok yükün altından kalkmanın vermiş olduğu hafiflikle kolları sıvadım başlıyorum :D
[QUOTE=DaSKaPiTaL]Konuyu açıp kaybolup kendi konusunu takip etmeyenlere de ayrı bi ayar oluyorum :s. Belki arkadasın isi gücü vardır bilemem. Benimki genelleme sadece.. [/QUOTE]
[QUOTE=TitWobble]Herkese çok teşekkürler. Allah verdikçe veriyor. Şimdi bir baktım başka bir balığım daha yumurta almış. Darısı tüm hobicilerin başına.

[QUOTE=pasha09]







2- Stres altında olan balık renklerini sergileyemez. Her zaman canlı görmek isteğimiz balıklarımızın renkleri solar, üzerinde normal olmayan lekeler oluşur.
3- Doğrudan beslenme, geniş ortam, kaliteli su ile alakalı olsa da, strese maruz kalan balık dolaylı yoldan normal bir gelişim gösteremez. Olması gerekenden daha küçük kalır.
4- Uygun koşulların sağlanamaması sebebi ile balık üreme görevini yerine getiremez. Bunu pek çok stres sebebine bağlayabiliriz. Kötü su koşulları, güven duygusunun yerleşmediği ortam, saldırgan türlerin bulunmasını örnek olarak verebiliriz.
A. Dış Faktörler ile Etkilenme
Akvaryumlara etki eden temel dış faktör insan unsurudur. Akvaryumlarımızı ne kadar iyi izole eder, ne kadar az müdahalede bulunursak o kadar fazla stresten uzak tutmuş oluruz.
1- Akvaryumlar ani hareketlere açık, orta alanda olmamalıdır. Dış hareketlilik balıkları rahatsız edecektir. Nispeten hareketliliğin uzak olduğu bölgeler akvaryum kurulumu için uygundur.
2- Akvaryum titreşim yaracak unsurlardan uzak olmalıdır. Yüksek şiddette yayın yapan ses sistemleri gürültü açısından etki yaratabileceği gibi, oluşturacakları titreşim balıkları olumsuz etkiler.
3- Aynı balık üzerinde abartılı sayıda flaşlı fotoğraf çekimi yapmakta bir başka stres kaynağıdır.
4- Uygun olmayan balık transferi stres faktörüdür. Balık nakli başlı başına bir konu olsa da, akvaryumlara yeni alınan balıklar adaptasyon sorunu yaşamaktadır. Bu süreç onlar için oldukça yorucu ve uzun olabilir. Konumuz çerçevesinde değerlendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
5- Balıkların sürekli ortam değişikliğine maruz kalması stres faktörüdür. Özellikle yumurta tutmuş ya da hamile balıkların yavru alma kaygısı ile sürekli ortam değiştirmeleri yanlış bir uygulamadır. Bu işleme bir kez karar verilmeli ve sık müdahaleden uzak durulmalıdır.
6- Gereksiz kimyasal kullanımı ve dozunda kullanılmayan ilaçlar stres faktörüdür. Balıkta görülen rahatsızlığın tedavisi mümkün olduğunca farklı bir ortamda yapılmalıdır. Özellikle bulaşıcı bir hastalık değilse ana tankta tedavi uygulanması son derece yanlıştır. Bir balığı kurtarmak için uğraş verirken, diğer balıklar gereksiz yere rahatsız edilmiş olur. Tedavide karantina tankı kullanılmalıdır.
B. Ortam Faktörleri ile Etkilenme
Ortam faktörleri, balığın yaşam alanındaki olumsuz etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
1- Türün uygun olmayan hacim ve alanda beslenmesi stres faktörüdür. Balık demek yüzmek demektir. Yeterli alan bulamayan balık stres altında kalır. Taban balıkları içinde yeterli dolaşma alanı yaratılmalıdır.
2- Kötü su şartları stres faktörüdür. Düzenli su değişimi yapmak ve uygun yaşam alanını oluşturmak gerekir.
3- Uygun su değerlerinin olmaması bir başka faktördür. Beslediğimiz türün hangi sertlikte, hangi ısıda suya ihtiyaç duyduğunu iyi bilmek gerekir.
4- Gerektiğinden fazla şiddette ışık kullanımı stres faktörüdür. Bizim gözümüze hitap eden bir ışık düzeni balıkları aşırı rahatsız edebilir. Yine buna bağlı olarak ani açılan ışık balıklarda stres yaratır. Kimi zaman bu durum kalıcı hale gelir ve saklanan balıklar bulundukları ortamdan çıkmazlar. Bunu en aza indirmek için önce oda ışığı ve akvaryumda birden fazla lamba varsa kademeli olarak açılması gerekir. Bitkili akvaryumlarda nispeten yüksek şiddette ışık kullanılır. Yeterince gölgelik alan yaratılmasına özen gösterilmelidir.
5- Işıkların gece boyunca açık kalması stres faktörüdür. Unutulmamalıdır ki balıklarda uyur. Bu süreç onların metabolizmalarını güçlendirmesi ve enerji toplaması için gerekli bir zaman dilimidir. Yine gece dolaşan ve avlanan türler, sürekli ışıklı bir ortamda rahat edemez ve yaşamsal etkinliklerini yerine getiremezler.
6- Uygun olmayan taban malzemesi stres faktörüdür. Doğada rastlamadığımız pembe, mor renkle boyalı, iri taneli taban malzemelerinden uzak durmak gerekir. Balığımıza uygun kalınlıkta ve özellikte taban malzemesi tercih edilmelidir. Türüne göre, üreme bölgelerini kumları şekillendirerek belirlediklerini, saklanma alanları oluşturduklarını ve hatta yaşamlarının bir bölümünü kum altında geçirdiklerini unutmamak gerekir.
7- Bize göre dekor, onlara göre yaşam alanı olan malzemeler mutlak suretle bulundurulmalıdır. Bu malzemeler türe göre değişir. Bitkiler, kayalar, kütükler, hatta salyangoz kabukları bile bazı türler için vazgeçilmez ve olmazsa olmazlardandır.
8- Gereğinden fazla sirkülasyon olmamalıdır. Balığın fiziksel olarak yorulmasına neden olduğu gibi, bu zorlu ortam stres faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaryumlarımıza uygun, ergonomik filtre ve dalga motorları kullanılmalıdır.
C. Sosyal ve Fiziki Faktörler ile Etkilenme
Türümüzün sosyal davranışlarına uygun ortam yaratılmalı ve yaşam alanı içerisindeki fiziki olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
1- Balıklar tür olarak birbiri ile uyumlu olmalıdır. Çok geniş kapsamlı olan bu konuda, aynı habitattan olmayan türlerin aynı ortamda bakılmasının, herhangi biri için stres faktörü doğuracağı vurgusunu yapmakla yetineceğiz.
2- Erkek ve dişi sayısının orantılı olmasına dikkat edilmelidir. Baskı altında kalan balığın sürekli panik halinde olduğu unutulmamalıdır.
3- Sürü balıklarının yeterli sayıda bir arada bulundurulması gerekir. Yalnız kalmaları üzerlerinde bir baskı oluşturacak, kimi zaman bu baskı diğer türlere yansıyacaktır. Bazı türler korumasız kalırlar, bazı türler agresif tavırlar sergilerler, bazı türlerde saklanarak ortamdan uzaklaşırlar.
4- Aynı habitattan olmalarına karşın farklı mizaçlı balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli baskıcı saldırgan bir tür, daha uysal türleri rahatsız edecek ve akvaryumda bir stres faktörü olarak yerini alacaktır.
5- Eş tutan ve üreme dönemine girmiş balıklar türdeşlerine göre saldırgan bir tavır içine girerler. Bu gibi durumlarda eşlerin olduğu kadar, eş tutmamış balıklarda stres altında kalacaktır. Mümkün olduğunca eşler ayrı bir ortamda bakılmalıdır.
6- Çevik ve hareketli balıklar ile, hantal yavaş hareket eden balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli yüzen bir balık etrafında karşılaşacağı diğer balıklardan etkilenir. Aynı şekilde durağan bir balık kendisine çarpılmasından veya sürekli etrafının hareketlilik olmasından hoşlanmaz. Karma akvaryumlarda türe göre taban, orta alan ve yüzey balıkları doğru tercih edilmelidir. Aynı bölgede yoğunlaşacak fazla sayıda türden uzak durulmalıdır.
Görüldüğü gibi bir veya birden fazla neden balıklarımızı, akvaryumlarımızı ve dolayısıyla bizleri etkiler. Birden fazla stres faktörünün bir araya gelmesi ile telafisi mümkün olmayan durumlar karşımıza çıkabilir. Anlam veremediğimiz pek çok durumun cevabı yukarıdaki satır aralarında gizlidir. Stressiz bir ortam yaratmanın temel koşulu beslediğimiz türün özelliklerini iyi bilmekte yatar. “Benim akvaryumum da her şey yolunda, hiçbir tür diğeri ile uğraşmıyor” ya da “Bu kadar şey yazılmış, fakat benim hiç sorunum yok” diyenler olabilir. Ancak şu var ki her şey siyahsa, içinde beyazı görmek mümkün olamaz.
Stres tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlık olmamakla birlikte, temel koşulların sağlanması stres sonucu erozyona uğramış bir balığı, normal hayatına döndürmekten daha zor değildir.
SON MESAJLAR
- Nadir Tür Arıyorum İnci Kefali, 17:14
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - İyice Küçüldük (minimal Deneyim)bir Maceranın Sonu İnci Kefali, 17:09
Akvaryum Tanıtımı - En Güzel Yavru Fotoğraflarınızı Paylaşın Meldaq, 16:58
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 200 Litre Oyuncu Balık Önerisi Ciklstsever, 16:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtreyi Açmadan Bulanıklık Patlamasına Çözüm? Cyber_Scout, 16:44
Malzemeler ve Yemler Forumu - Beta Balığı Bakım Önerisi Orhan76, 16:23
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Genel Bilgi Cyber_Scout, 16:08
Yeni Üye Forumu - Kolay Ucuz Karides Maması Yapımı. MasterChief, 15:46
Malzemeler ve Yemler Forumu - Yavru Betta Kavgası MasterChief, 15:20
Yeni Üye Forumu - Deep Sea Pet Center Şikayet vinsanty_34, 14:22
Şikayet Var! - Turba Bataklığı Biyotopu, Danau Sentarum Dogukankun, 13:56
Akvaryum Tanıtımı - Arka Fon Tavsiyesi? MasterChief, 13:50
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Sürü Balığı Önerisi YigitKuzey, 13:13
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 12:38
Akvaryum Tanıtımı - 40x40x50 İçin Filtre Önerisi YigitKuzey, 12:30
Yeni Üye Forumu - Low Tech Akvaryum İçin Önerilerinizi Bekliyorum Mesutoviç, 12:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 125 Lt Akvaryum İçin Balık Önerisi dimbeleth, 11:41
Yeni Üye Forumu - Zebraların Cinsiyetlerini Söyleyebilir Misiniz? Orhan76, 10:08
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Safkan Velifera Murat27, 09:34
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Yeni Tür Tanıtımı... hemichromis Exsul. onuribrahim, 09:32
Nadir Tür Gördüm - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Tataaa4325, 02:30
Güney Amerikan Cichlidleri - Yan Sump İle İlgili Bütün Sorularım(sorunlarım) Hidro Dinamik, 00:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Kaplumbağamın Kabuğunda Mantar Var Mı? fourfourtwo, 22:31
Sürüngenler ve Amfibyumlar - İlk Akvaryum Deneyimim atakanaydin, 22:30
Akvaryum Tanıtımı - Dere Kayalı Sade Malawi Kuruyorum xfuriousx, 19:43
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri Tanıtımları - Bir Aylık Bitkili Akvaryumum Meryemmm, 19:23
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Akvaryum ogurcay, 19:16
Yeni Üye Forumu - Papağan Cikletimin Rengi Değişti Cyber_Scout, 18:17
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Akvaryum, Yeni Balıklar dimbeleth, 15:59
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığımın Rengi Soldu Ve Durgunlaştı NightWist, 15:54
Yeni Üye Forumu - 85x50x40 Akvaryuma Balık Önerisi akvryumbaliklazm, 14:21
Yeni Üye Forumu - Hangi Sürü Balığı Canahsha, 14:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tür Değişikliği Elimdeki Balıkları Vermek? Hidro Dinamik, 13:53
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Shark Led Güvenilir Mi? AmatorLepistesci, 12:32
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Tropheus Yemleme Tavsiyeler dimbeleth, 12:19
Tropheus - Ciklet Balığı Karın Şişliği Cyber_Scout, 11:58
Hastalıklar ve İlaçlar - Tütün Yapraklarinda Olusan Benekler Kuro, 11:55
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni Kurulum Tropheus Akvaryumum dimbeleth, 11:23
Akvaryum Tanıtımı - Cikletlerin Saldırganlığı İsmail_96965, 11:20
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - 30 Litrelik Canlı Doğurgan Akvaryumu MasterChief, 11:20
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Lotus Zenkeri Cyber_Scout, 11:09
Bitki Akvaryumları Genel - Dolomit Taş Tasarımları Orhan76, 11:05
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Tek Tür Koloni Önerisi YigitKuzey, 09:14
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Senegal Bişirlerim İle Yaşayacak Tür Önerisi KaanE, 09:03
Yeni Üye Forumu - Green Terror (yumurtlama Hk.) tsp7, 08:55
Yeni Üye Forumu - Oturmuş Akvaryumda Filtre Değişimi? ilhannnn01, 08:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 130 Lt Akvaryum İçin Balık Önerisi UEK, 07:22
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Wc Su Piresi koraykbl, 00:46
Diğer Tatlı Su Canlıları - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu NightWist, 00:39
Akvaryum Tanıtımı - Karideslerim Bir Şekilde Ölüyor T3kniker, 22:34
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Resun Aco-012 TahaArif 16:56
- 2 Dev Oranda 5 Ufak Takas Veya Satilik Mrzoo 16:47
- Bitki Çeşitleri emreemin 16:41
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 16:41
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 16:41
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 16:41
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 16:41
- L 201 - 333 Erkekler muyat 16:35
- Akvaryumları Boşaltıyorum metsi 16:29
- Akvaryum 30*30 metsi 16:29
- Led Armatür & Nixa Demir Gübresi BywenzeL 15:50
- Kurulu Akvaryum BywenzeL 15:50
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 15:47
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 15:47
- Cacatuoides & Candidi HarunYILDIRIM 15:46
- Co2art Regülatörler Speedy 15:45
- 45x27x27h Aksan Yapımı Ultra Clear Akvaryum Speedy 15:45
- Garra Rufa(doktor Balığı) Ve Kum livadi 15:29
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 14:36
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 14:36
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 14:31
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 14:31
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 14:31
- Amazon Frogbit (limnobium Laevigatum) 10 Kök 125tl sıtkı 14:20
- Salvinia Natans 10 Kök Su Üstü Canlı Bitki 125tl sıtkı 14:20
- Su Piresi Daphnia Magna+0,5lt Yeşil Su150tl sıtkı 14:20
- Mikro Kurt Kültürü Un Kurdu Moriokurdu sıtkı 14:20
- İnci Gurami Çifti Cüce Kerevit Cyber_Scout 14:20
- Himalayan Erkek Eş Arıyorum Cyber_Scout 14:20
- Tül Kuyruk Vatoz Türleri / Hb White Lepistes kopruluonur 13:59
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 13:59
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 13:59
- Tetratec Ex 1200 Filtre Parcalari. Indırım marihuan 13:34
- Anubıas, Moss, Amazon (karides Takas) marihuan 13:34
- Sümbül, Şemsiye, Su Üstü Bitkisi ternapi 13:27
- 3-4-5 Cm Malavi Ciklet aycaketenci 13:07
- L144 Düz Kuyruk Erkek Sarı Ateş Mavi Melek Karides aycaketenci 13:07
- Anaç Boy Kiraz - Arı Ve Mavi Karides Aramaktayım Murat27 13:05
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 12:55
- 🌲 Cüce Vatoz,christmas Moss,subulata,mikra,saz 🌲 F13K 12:55
- Discus, Oranda, Melek, Cüce Vatoz F13K 12:55
- 107 Farklı Tür Bitki %10 İndirim🌼🌺 hasancn 12:47
- Bitki Budama Seti , Kepçe , Karides Filtre Ucu, hasancn 12:47
- Cam Emiş Basış ,gübre Seti 7 Parça hasancn 12:47
- Kamlumbağa Tankı hasancn 12:47
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 12:15
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 12:04
- Grindal Set Ve Mikrofex AtlasPoyraz 12:01
- Hongsloi Süper Red - Cacatuoides Triple Red German AtlasPoyraz 12:01
- Isıtıcı | Hava Motoru | Filtre | Jilet | Akvaryum SmallCandyThing 11:38
KULLANICILAR
- 105 Online Kullanıcı, 57 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.