ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
emir41
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Ekim 2016 17:10
Son Ziyaret:
24 Mayıs 2017 17:00
Toplam Mesaj:
1 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
emir akansu
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Gümüshane
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
emir akansu
SON 1 MESAJI
Lepistesim 2 Gündür Kumlarda Geziniyor
Lepistes Almadan Önce Lütfen Okuyunuz
Lepistesler sanılanin aksine eski suyu severler yaşadiklari ortamlar piril piril berrak sular değillerdir.
Küçük akvaryumlarınıza büyük filtreler takmayınız yarattiği sirkülasyon bedeni küçücük olan bir lepistesi gereğinden fazla hirpalamasına sebep olacak yorgun düşüp ölecektir.
Lepistes balıklarınızı tek tür beslemenizi öneririm her zaman başka türleri kariştirmak bana anlamsiz gelmiştir.
Akvaryum hobisi profesyonelleştikçe hangi türü beslerseniz besleyin zamanla külfet haline gelebilir masraflarınızı ve alım yaptiğiniz ekipmanlari ileriye yönelik alırsaniz daha az zarar etmiş olursunuz .
Lepistes balıklarınızın ömrü 10 sene değildir ortalama 1 yada 1.5 sene yaşarlar dişi lepisteslerin bellerinde sürekli doğumlardan ötürü bükülme meydana gelebilir yanliş bilgilendirme ile yillarca yaşatacağinizi sanmayin çünkü yerli üretimlerde bile bu tip ölümler meydana geliyor.
YENİ KURULAN TANK SENDROMU NEDİR ?
Akvaryum hobisine yeni başlayan pek çok amatör aynı yoldan geçmiştir herhalde:
50-60 litrelik bir akvaryum alınır. Satıcının tavsiyesi doğrultusunda kurulur, bir-iki gün çalıştırılır. (Bu süre bazen 1-2 hafta da olabilir). Sonra içine balıklar eklenir. İlk birkaç hafta boyunca herşey gayet güzel gitmektedir. Derken bir gün birden bire balıklar ölmeye başlar.
Görünüşte hiç bir neden yoktur. Birkaç gün öncesine kadar gayet sağlılıklı bir şekilde akvaryumun içinde oradan oraya yüzen zavallı balıklar, yemeden içmeden kesilmiş bir şekilde yüzgeçleri büzüşmüş vaziyette ya dibe çökmüştür, ya da yüzeyde, ağzlarını havaya açmış ölmeyi beklemektedir.
Ölen balıklar çıkartılır, yerlerine yenileri eklenir, ama bu yeni eklenen balıklar da süratle aynı semptomları gösterir ve ölürler.
Pek çok yeni başlayan hobi erbabı, akvaryuma avuç dolusu ilaç eklemeye başlarlar. Hiç bir faydası olmaz. Sağa sola sorarlar, birbirinden alakasız, beşibiryerde cevaplar alırlar:
-Parazit olabilir –tuz ekle, ısıyı arttır.
-Silkon zehirlenmesidir, akvaryumu değiştir.
-Bulaşıcı hastalık var, akvaryumu komple boşalt dezenfekte et, yeniden kur.
Ne yazık ki bu yöntemlerin hiç birisi bir işe yaramaz.
Genellikle, şişeler dolusu ilacın hiçbir faydası olmadığını gören acemi akvaristler, yapılabilecek en yanlış işi yaparlar: Tüm akvaryum boşaltılır, kumu, taşları, dekorları kaynatılır, akvaryum tuzla ovulur, yeni baştan kurulur. Yeni balıklar eklenir.
Birkaç hafta herşey yine yolunda görünür. Ama derken sil baştan, balıklar yeniden ölmeye başlar.
Bu tür senaryoların çoğu, acemi akvaristin “ben bu işi beceremiyorum” demesi ve akvaryumunu elden çıkartması, ya da balkonda saksı haline getirmesi ile son bulur.
Halbuki yeni kurulan bir akvaryumda birkaç hafta veya ay içerisinde görülen balık ölümlerinin hiç birisi sebepsiz değildir. Tam tersine çok güzel bir sebebi vardır: YENİ AKVARYUM SENDROMU.
Tabiatta, onmilyonlarca yıldır süregelen bir takım doğal döngüler vardır: Su döngüsü, oksijen döngüsü, Azot döngüsü gibi. Tüm bu döngüler, doğal hayatın (ve de insan hayatının) devamı için gereken dengeleri oluştururlar.
Akvaryum gibi yapay bir ortam, ilk oluşturulduğunda tüm bu döngülerin ve dengelerin dışındadır. İşin iyi tarafı, birtakım dengeler, biz istesek de istemesek de kendiliğinden oluşacaktır. Ama işin bir de kötü tarafı var: bu dengelerin oluşması zaman alır.
Akvaryum ilk kurulduğu anda, içinde sadece su (ve kum ve dekorasyon vs) bulunan bir fanustur ve bu fanusun içerisine bir canlı eklendiğinde, doğal olarak oluşacak atıkları parçalayacak ve de zararsız hale getirecek en önemli mekanizma olan AZOT DÖNGÜSÜ’nden yoksundur.
Peki nedir bu Azot Döngüsü?
Akvaryumda yaşayan her canlı (balıklar, salyangozlar, karidesler, bitkiler vs) atık üretir. Bu atıklar, ve de yenmeyen yemler gibi diğer organik maddeler çözülürken amonyak (NH3) denen gaz orta çıkarlar.
Doğal döngü içerisinde, Amonyak (NH3) tabiatta varolan “nitrosomonas” türü bakteriler tarafından okside edilerek Nitrit (NO2)’e dönüştürülür. Ortaya çıkan nitrit, bu sefer “nitrobakter” adı verilen bakteriler tarafından tekrar parçalanarak nitrata (NO3) çevrilir. Ortaya çıkan nitrat ise bitkiler tarafından besin olarak kullanılır ve döngü tamamlanır.
Yeni kurulan bir akvaryumda, bu döngüyü gerçekleştirecek nitrosomonas ve nitrobakter türü bakterilerin yeterli bir popülasyona ulaşması, kullanılan filtreye, akvaryumun büyüklüğüne, biyolojik yükün (canlı popülasyonunun) duruma göre 2 ila 4 ay sürer. Bakteriler, akvaryumda kullanılan filtre medyasında, kumda, kayaların ve dekorasyonların üzerinde ve diğer bilmum yüzeyde kolonileşirler.
Biofiltre veya biyolojik filtre olarak da bilinen bu yararlı bakteri populasyonu yeterli düzeye ulaşmadan önce ise, maalesef ortaya çıkan amonyak ve nitrit gazları, balıklar için son derece ölümcül bir tehlike arz eder.
Özellikle yeni başlayan acemi akvaristler, bir heves çok sayıda balığı akvaryuma doldurdukları için, akvaryum suyu süratle amonyak bakımından zengin bir hale gelir. Çoğunlukla tavsiye edilen haftalık %25-%30 su değişimi ise maalesef amonyağı seyreltmek için yeterli değildir. Biyolojik filtrenin yetersizliğinden dolayı, hızla artan amonyak miktarı, özellikle de yüksek PH sularda zehirden farksızdır.
Amonyak, balığın beynini, merkezi sinir sistemini ve tüm iç organlarını etkiler. Dokularda ciddi hasara neden olur. Balıklar iştah kaybeder, su yüzeyinde toplanırlar, bazen de dibe çökerler. Doku hasarı yüzünden pul kayıpları, galsamada kanama, gövdede kırmızı lekeler gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki bu belirtilerin bir kısmı, parazit veya benzer enfeksiyonlarla karıştırıldığı için, akvaryuma dezenfektan konulur (çok çok büyük bir hata). Bu dezenfektanlar, yeni yeni kolonileşmeye başlayan nitrosomonasları süratle öldüreceği için, döngüyü geriletip fayda yerine zarar verirler.
Bu belirtiler, balıkların türlerine göre, aniden ortaya çıkabileceği gibi, yavaş yavaş da görülebilir.
Maalesef, pek çok acemi akvaristin yaptığı “suyu boşaltıp, kumu kaynatıp, kayaları dezenfekte etme” yolu, anlaşılacağı üzere hiç bir işe yaramayacağı gibi, döngüyü sıfır noktasına geri çevirdiği için “en yapılmaması gereken” işlemdir.
Biyolojik yükü az, filtre mekanizmaları doğru bir şekilde kurulmuş, düzenli su değişimi yapılan ve düşük PH (7-7.5) su kullanılan akvaryumlarda, dayanıklı balıklar bu ilk aşamayı atlatabilir. Ancak hemen ardından ikinci bir tehlike ile karşı karşıya kalırlar: NİTRİT.
Akvaryum ortamında yeterli popülasyona ulaşan nitrosomonas bakterilerinin açığa çıkardığı Nitrit (NO2), amonyak kadar olmasa bile, son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini kısıtladığı için, özellikle uzun süre yüksek değerlerde kalması durumunda balıkların (suda yeteri miktarda oksijen olsa dahi) boğularak ölmesine neden olur. İşin kötü tarafı, nitrobakter türü bakteriler, nitrosomonaslara oranla çok daha yavaş bir popülasyon artışı gösterirler.
Giderek yükselen nitrit oranlarına maruz kalan balıklar, aynı amonyak zehirlenmesinde olduğu gibi iştahlarını kaybederler, su yüzeyine toplanırlar, hızlı hızlı nefes almaya çalışırlar. Sanki bir parazitten kurtulmak istiyormuş gibi akvaryum içerisindeki dekorasyonlara, kumlara, taşlara sürtünerek “kaşınırlar”.
Nitrit nedeni ile kanda biriken “methemoglobin” maddesi, kan rengini kahverengiye çevirir. Bu yüzden balıkların galsamaları kararır, açık renkli balıklarda genel bir kararma, renkli balıklarda renk kaybı olur. (nitrit zehirlenmesi, kahverengi kan hastalığı olarak da bilinir) Maalesef bu belirtiler de çeşitli enfeksiyon belirtileri ile karıştırılmaktadır. Eğer bu aşamada akvaryuma dezenfektan konulursa, zar zor kolonileşen nitrosomonaslar yok olacağından, hızla amonyak seviyeleri de artmaya başlayacaktır. Bu ikisinin bir araya gelmesi de haliyle en dayanıklı balıklar için bile ölümcüldür.
Yeni kurulan akvaryumlarda, biyolojik filtre (bakteri kolonileri) gelişip, azot döngüsü oturuna kadar görülen bu ölümlere “Yeni Akvaryum Sendromu” denmektedir.
Peki, yeni akvaryum “eskiyene” kadar balık ölümlerinden kaçınmak için ne yapılabilir:
- Öncelikle, genel olarak tavsiye edilen “akvaryumu boş çalıştırma” olayının, su ısısının oturması dışında hiç bir faydası yoktur. Akvaryumda çözülen veya çürüyen organik madde olmadığı takdirde bakteri populasyonu gelişmez. Bu yüzden mutlaka organik atık üretecek birşeylerin olması veya suni olarak amonyak eklenmesi şarttır.
En sık uygulanan yöntem, akvaryuma bir ya da iki tane balık koyup, bir-iki ay boyunca sürekli ve düzenli su değişimleri ile azot döngüsünü başlatmaktır. Bunun ardından balıklar yine yavaş yavaş eklendiği takdirde, çok bir sorun olmadan akvaryum “güvenli” bir hale getirilebilir. Maalesef yeni başlayan arkadaşların en çok yaptığı hata, bir anda çok sayıda balığı akvaryuma koymaktır. Bu da ölümcül bir hatadır.
- İkinci bir yol olarak, hiç balık koymadan, suya amonyak ekleyip döngünün oturmasını beklemektir. Her ne kadar bu yöntem, “en güvenli yöntem” olsa da, yeni başlayan birisinin 1-2 ay boyunca boş akvaryuma bakmayı istememesi yüzünden pek uygulama bulamamakta maalesef.
- Yeni kurulan bir akvaryum (çok istisnai durumlar haricinde) asla ve de kat’a tamamen boşaltılıp dezenfekte edilmemelidir.
- Akvaryum filtresi asla ve de asla, çeşme suyu ile yıkanmamalıdır. Çeşme suyunda bulunan klor, burada yaşamlarını sürdürmeye çalışan zavallı bakterileri efektif bir şekilde öldüreceği için biyolojik filtreyi etkisiz hale getirir ve de sudaki amonyak oranının süratle yükselmesine neden olur. Filtre medyası, dip çekme sırasında boşaltılan akvaryum suyunda çalkalanarak temizlenebilir.
- İlk bir kaç ay boyunca yemleme mümkün olduğu kadar az yapılmalı, yenmeyip dibe çöken yemler hızla akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Azot döngüsü oluşana kadar, dipte kesinlikle dışkı birikmesine müsade edilmemeli, bitkilerden dökülen yapraklar, dışkılar ve diğer organik atıklar günlük olarak akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Yine ilk birkaç ay boyunca, günlük %10-%15 su değişimleri yapılmalı, su değişimi sırasında mutlaka dip çekilmelidir. Amonyak ve nitrit gazları sudan ağır olduğu için dipte birikirler. Düzenli dip çekimi ile sudaki yoğunlukları kontrol altında tutulabilir.
- Test kitleri, her ne kadar pahalı da olsa, çok faydalıdır. Ama ne hikmetse yüzlerce liralık balıklarını kaybetmeyi göze alanlar, 60-70 lira verip sularının ne halde olduğunu kesin ve net bir şekilde söyleyebilecek test kitleri edinmekten kaçınırlar. Halbuki kaliteli bir Amonyak ve Nitrit test kiti ile, bu zehirli gazların sudaki yoğunluğu kontrol etmek ve su değişimlerini buna göre ayarlamak ve de balık ölümlerinden kaçınmak çok mümkündür.
Herkese sağlıklı akvaryumlar dilerim.
ALINTIDIR...
Lepistes Almadan Önce Lütfen Okuyunuz
Lepistesler sanılanin aksine eski suyu severler yaşadiklari ortamlar piril piril berrak sular değillerdir.
Küçük akvaryumlarınıza büyük filtreler takmayınız yarattiği sirkülasyon bedeni küçücük olan bir lepistesi gereğinden fazla hirpalamasına sebep olacak yorgun düşüp ölecektir.
Lepistes balıklarınızı tek tür beslemenizi öneririm her zaman başka türleri kariştirmak bana anlamsiz gelmiştir.
Akvaryum hobisi profesyonelleştikçe hangi türü beslerseniz besleyin zamanla külfet haline gelebilir masraflarınızı ve alım yaptiğiniz ekipmanlari ileriye yönelik alırsaniz daha az zarar etmiş olursunuz .
Lepistes balıklarınızın ömrü 10 sene değildir ortalama 1 yada 1.5 sene yaşarlar dişi lepisteslerin bellerinde sürekli doğumlardan ötürü bükülme meydana gelebilir yanliş bilgilendirme ile yillarca yaşatacağinizi sanmayin çünkü yerli üretimlerde bile bu tip ölümler meydana geliyor.
YENİ KURULAN TANK SENDROMU NEDİR ?
Akvaryum hobisine yeni başlayan pek çok amatör aynı yoldan geçmiştir herhalde:
50-60 litrelik bir akvaryum alınır. Satıcının tavsiyesi doğrultusunda kurulur, bir-iki gün çalıştırılır. (Bu süre bazen 1-2 hafta da olabilir). Sonra içine balıklar eklenir. İlk birkaç hafta boyunca herşey gayet güzel gitmektedir. Derken bir gün birden bire balıklar ölmeye başlar.
Görünüşte hiç bir neden yoktur. Birkaç gün öncesine kadar gayet sağlılıklı bir şekilde akvaryumun içinde oradan oraya yüzen zavallı balıklar, yemeden içmeden kesilmiş bir şekilde yüzgeçleri büzüşmüş vaziyette ya dibe çökmüştür, ya da yüzeyde, ağzlarını havaya açmış ölmeyi beklemektedir.
Ölen balıklar çıkartılır, yerlerine yenileri eklenir, ama bu yeni eklenen balıklar da süratle aynı semptomları gösterir ve ölürler.
Pek çok yeni başlayan hobi erbabı, akvaryuma avuç dolusu ilaç eklemeye başlarlar. Hiç bir faydası olmaz. Sağa sola sorarlar, birbirinden alakasız, beşibiryerde cevaplar alırlar:
-Parazit olabilir –tuz ekle, ısıyı arttır.
-Silkon zehirlenmesidir, akvaryumu değiştir.
-Bulaşıcı hastalık var, akvaryumu komple boşalt dezenfekte et, yeniden kur.
Ne yazık ki bu yöntemlerin hiç birisi bir işe yaramaz.
Genellikle, şişeler dolusu ilacın hiçbir faydası olmadığını gören acemi akvaristler, yapılabilecek en yanlış işi yaparlar: Tüm akvaryum boşaltılır, kumu, taşları, dekorları kaynatılır, akvaryum tuzla ovulur, yeni baştan kurulur. Yeni balıklar eklenir.
Birkaç hafta herşey yine yolunda görünür. Ama derken sil baştan, balıklar yeniden ölmeye başlar.
Bu tür senaryoların çoğu, acemi akvaristin “ben bu işi beceremiyorum” demesi ve akvaryumunu elden çıkartması, ya da balkonda saksı haline getirmesi ile son bulur.
Halbuki yeni kurulan bir akvaryumda birkaç hafta veya ay içerisinde görülen balık ölümlerinin hiç birisi sebepsiz değildir. Tam tersine çok güzel bir sebebi vardır: YENİ AKVARYUM SENDROMU.
Tabiatta, onmilyonlarca yıldır süregelen bir takım doğal döngüler vardır: Su döngüsü, oksijen döngüsü, Azot döngüsü gibi. Tüm bu döngüler, doğal hayatın (ve de insan hayatının) devamı için gereken dengeleri oluştururlar.
Akvaryum gibi yapay bir ortam, ilk oluşturulduğunda tüm bu döngülerin ve dengelerin dışındadır. İşin iyi tarafı, birtakım dengeler, biz istesek de istemesek de kendiliğinden oluşacaktır. Ama işin bir de kötü tarafı var: bu dengelerin oluşması zaman alır.
Akvaryum ilk kurulduğu anda, içinde sadece su (ve kum ve dekorasyon vs) bulunan bir fanustur ve bu fanusun içerisine bir canlı eklendiğinde, doğal olarak oluşacak atıkları parçalayacak ve de zararsız hale getirecek en önemli mekanizma olan AZOT DÖNGÜSÜ’nden yoksundur.
Peki nedir bu Azot Döngüsü?
Akvaryumda yaşayan her canlı (balıklar, salyangozlar, karidesler, bitkiler vs) atık üretir. Bu atıklar, ve de yenmeyen yemler gibi diğer organik maddeler çözülürken amonyak (NH3) denen gaz orta çıkarlar.
Doğal döngü içerisinde, Amonyak (NH3) tabiatta varolan “nitrosomonas” türü bakteriler tarafından okside edilerek Nitrit (NO2)’e dönüştürülür. Ortaya çıkan nitrit, bu sefer “nitrobakter” adı verilen bakteriler tarafından tekrar parçalanarak nitrata (NO3) çevrilir. Ortaya çıkan nitrat ise bitkiler tarafından besin olarak kullanılır ve döngü tamamlanır.
Yeni kurulan bir akvaryumda, bu döngüyü gerçekleştirecek nitrosomonas ve nitrobakter türü bakterilerin yeterli bir popülasyona ulaşması, kullanılan filtreye, akvaryumun büyüklüğüne, biyolojik yükün (canlı popülasyonunun) duruma göre 2 ila 4 ay sürer. Bakteriler, akvaryumda kullanılan filtre medyasında, kumda, kayaların ve dekorasyonların üzerinde ve diğer bilmum yüzeyde kolonileşirler.
Biofiltre veya biyolojik filtre olarak da bilinen bu yararlı bakteri populasyonu yeterli düzeye ulaşmadan önce ise, maalesef ortaya çıkan amonyak ve nitrit gazları, balıklar için son derece ölümcül bir tehlike arz eder.
Özellikle yeni başlayan acemi akvaristler, bir heves çok sayıda balığı akvaryuma doldurdukları için, akvaryum suyu süratle amonyak bakımından zengin bir hale gelir. Çoğunlukla tavsiye edilen haftalık %25-%30 su değişimi ise maalesef amonyağı seyreltmek için yeterli değildir. Biyolojik filtrenin yetersizliğinden dolayı, hızla artan amonyak miktarı, özellikle de yüksek PH sularda zehirden farksızdır.
Amonyak, balığın beynini, merkezi sinir sistemini ve tüm iç organlarını etkiler. Dokularda ciddi hasara neden olur. Balıklar iştah kaybeder, su yüzeyinde toplanırlar, bazen de dibe çökerler. Doku hasarı yüzünden pul kayıpları, galsamada kanama, gövdede kırmızı lekeler gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki bu belirtilerin bir kısmı, parazit veya benzer enfeksiyonlarla karıştırıldığı için, akvaryuma dezenfektan konulur (çok çok büyük bir hata). Bu dezenfektanlar, yeni yeni kolonileşmeye başlayan nitrosomonasları süratle öldüreceği için, döngüyü geriletip fayda yerine zarar verirler.
Bu belirtiler, balıkların türlerine göre, aniden ortaya çıkabileceği gibi, yavaş yavaş da görülebilir.
Maalesef, pek çok acemi akvaristin yaptığı “suyu boşaltıp, kumu kaynatıp, kayaları dezenfekte etme” yolu, anlaşılacağı üzere hiç bir işe yaramayacağı gibi, döngüyü sıfır noktasına geri çevirdiği için “en yapılmaması gereken” işlemdir.
Biyolojik yükü az, filtre mekanizmaları doğru bir şekilde kurulmuş, düzenli su değişimi yapılan ve düşük PH (7-7.5) su kullanılan akvaryumlarda, dayanıklı balıklar bu ilk aşamayı atlatabilir. Ancak hemen ardından ikinci bir tehlike ile karşı karşıya kalırlar: NİTRİT.
Akvaryum ortamında yeterli popülasyona ulaşan nitrosomonas bakterilerinin açığa çıkardığı Nitrit (NO2), amonyak kadar olmasa bile, son derece tehlikeli bir kimyasaldır. Kanın oksijen taşıma kapasitesini kısıtladığı için, özellikle uzun süre yüksek değerlerde kalması durumunda balıkların (suda yeteri miktarda oksijen olsa dahi) boğularak ölmesine neden olur. İşin kötü tarafı, nitrobakter türü bakteriler, nitrosomonaslara oranla çok daha yavaş bir popülasyon artışı gösterirler.
Giderek yükselen nitrit oranlarına maruz kalan balıklar, aynı amonyak zehirlenmesinde olduğu gibi iştahlarını kaybederler, su yüzeyine toplanırlar, hızlı hızlı nefes almaya çalışırlar. Sanki bir parazitten kurtulmak istiyormuş gibi akvaryum içerisindeki dekorasyonlara, kumlara, taşlara sürtünerek “kaşınırlar”.
Nitrit nedeni ile kanda biriken “methemoglobin” maddesi, kan rengini kahverengiye çevirir. Bu yüzden balıkların galsamaları kararır, açık renkli balıklarda genel bir kararma, renkli balıklarda renk kaybı olur. (nitrit zehirlenmesi, kahverengi kan hastalığı olarak da bilinir) Maalesef bu belirtiler de çeşitli enfeksiyon belirtileri ile karıştırılmaktadır. Eğer bu aşamada akvaryuma dezenfektan konulursa, zar zor kolonileşen nitrosomonaslar yok olacağından, hızla amonyak seviyeleri de artmaya başlayacaktır. Bu ikisinin bir araya gelmesi de haliyle en dayanıklı balıklar için bile ölümcüldür.
Yeni kurulan akvaryumlarda, biyolojik filtre (bakteri kolonileri) gelişip, azot döngüsü oturuna kadar görülen bu ölümlere “Yeni Akvaryum Sendromu” denmektedir.
Peki, yeni akvaryum “eskiyene” kadar balık ölümlerinden kaçınmak için ne yapılabilir:
- Öncelikle, genel olarak tavsiye edilen “akvaryumu boş çalıştırma” olayının, su ısısının oturması dışında hiç bir faydası yoktur. Akvaryumda çözülen veya çürüyen organik madde olmadığı takdirde bakteri populasyonu gelişmez. Bu yüzden mutlaka organik atık üretecek birşeylerin olması veya suni olarak amonyak eklenmesi şarttır.
En sık uygulanan yöntem, akvaryuma bir ya da iki tane balık koyup, bir-iki ay boyunca sürekli ve düzenli su değişimleri ile azot döngüsünü başlatmaktır. Bunun ardından balıklar yine yavaş yavaş eklendiği takdirde, çok bir sorun olmadan akvaryum “güvenli” bir hale getirilebilir. Maalesef yeni başlayan arkadaşların en çok yaptığı hata, bir anda çok sayıda balığı akvaryuma koymaktır. Bu da ölümcül bir hatadır.
- İkinci bir yol olarak, hiç balık koymadan, suya amonyak ekleyip döngünün oturmasını beklemektir. Her ne kadar bu yöntem, “en güvenli yöntem” olsa da, yeni başlayan birisinin 1-2 ay boyunca boş akvaryuma bakmayı istememesi yüzünden pek uygulama bulamamakta maalesef.
- Yeni kurulan bir akvaryum (çok istisnai durumlar haricinde) asla ve de kat’a tamamen boşaltılıp dezenfekte edilmemelidir.
- Akvaryum filtresi asla ve de asla, çeşme suyu ile yıkanmamalıdır. Çeşme suyunda bulunan klor, burada yaşamlarını sürdürmeye çalışan zavallı bakterileri efektif bir şekilde öldüreceği için biyolojik filtreyi etkisiz hale getirir ve de sudaki amonyak oranının süratle yükselmesine neden olur. Filtre medyası, dip çekme sırasında boşaltılan akvaryum suyunda çalkalanarak temizlenebilir.
- İlk bir kaç ay boyunca yemleme mümkün olduğu kadar az yapılmalı, yenmeyip dibe çöken yemler hızla akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Azot döngüsü oluşana kadar, dipte kesinlikle dışkı birikmesine müsade edilmemeli, bitkilerden dökülen yapraklar, dışkılar ve diğer organik atıklar günlük olarak akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır.
- Yine ilk birkaç ay boyunca, günlük %10-%15 su değişimleri yapılmalı, su değişimi sırasında mutlaka dip çekilmelidir. Amonyak ve nitrit gazları sudan ağır olduğu için dipte birikirler. Düzenli dip çekimi ile sudaki yoğunlukları kontrol altında tutulabilir.
- Test kitleri, her ne kadar pahalı da olsa, çok faydalıdır. Ama ne hikmetse yüzlerce liralık balıklarını kaybetmeyi göze alanlar, 60-70 lira verip sularının ne halde olduğunu kesin ve net bir şekilde söyleyebilecek test kitleri edinmekten kaçınırlar. Halbuki kaliteli bir Amonyak ve Nitrit test kiti ile, bu zehirli gazların sudaki yoğunluğu kontrol etmek ve su değişimlerini buna göre ayarlamak ve de balık ölümlerinden kaçınmak çok mümkündür.
Herkese sağlıklı akvaryumlar dilerim.
ALINTIDIR...
SON MESAJLAR
- Yeni Oranda Akvaryumu Cyber_Scout, 19:31
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryumu Soğutmak İçin Buzlu Şişekoymak BİR LEPİSTESCİ, 19:30
Yeni Üye Forumu - Lepistes Hasta Cyber_Scout, 19:28
Hastalıklar ve İlaçlar - Neon Tetra Akvaryumum cihann7, 19:25
Akvaryum Tanıtımı - Beta Akvaryumu MustafaŞ, 19:06
Akvaryum Tanıtımı - Betta Üretim Günlüğü aupqua, 18:13
Labirentliler - 40x30x30 Bitkili Betta Tankım aupqua, 18:10
Akvaryum Tanıtımı - Bu Tam Olarak Nedir? Ehtiyar, 18:01
Yosun - Süs Havuzu GhostKoi, 17:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Dik Yüzme urzais, 17:43
Yeni Üye Forumu - 90*45*45 Natural Style MehmetAkif, 17:38
Akvaryum Tanıtımı - 15 Litrede Danio İle Betta Dostluğu Samettkeskin, 16:38
Akvaryum Tanıtımı - 30x20x20 Ufak Akvaryum İçin Filitre Tavsiyesi urzais, 16:31
Filtreleme Seçenekleri - Ph Ölçüm Önerisi senavi, 14:52
Akvaryum Bilimi - Akvaryum Yapımında Cam Boyutları KaanE, 13:08
Yeni Üye Forumu - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Dalgicc, 11:21
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 125 Lt Bitkili Kurulumu ogurcay, 10:26
Bitki Türleri ve Bakımı - Dışkı Lepistesciler, 10:12
Yeni Üye Forumu - 650 Km İçin Akvaryum Ve Balık Nakliyesi bendeniztayfun, 09:46
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Japon Balıklarım Hareket Etmiyor Miuw, 04:01
Yeni Üye Forumu - Sump Motoru Hortumu Arıyorum Malinua55, 02:23
Filtre ve Sump Yapımı - 30x30x35 Küp Akvaryum Yapmak İstiyorum Ama Nasıl ? Malinua55, 02:16
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Yeni Akvaryum Tankı İçin Öneri Sistem Ve Tavsiyel Smet200146, 02:12
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Su Değerleri İle Mücadele beyazesekliprens, 01:07
Yosun - 100x45x30 Akvaryumum Var Kaç Lepistes Alır? giyotyn, 00:26
Yeni Üye Forumu - Bolivian Ram Ve Melek Ömer t, 00:00
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Yoyo Hakkında Her Şey BLGHN, 23:42
Sazansıgiller Tanıtımı - Akvaryum Üst Sump Sistemi baron70, 22:53
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - 200lt Lowtech'e İkinci Led Bar Hangisi? bendeniztayfun, 21:37
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Balık Önerisi M0nty, 21:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Powerled Armatür Yanına Smd Led? ali özer, 20:19
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Bakteri Kültürü Olmadan Balık Yaşar Mı Erenguven, 20:06
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Ve Patlayan Dış Filtre Hasanbey0101, 18:27
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 15 Cm Uzunlugunda Yandan Sump A Motor Önerisi? Orhan76, 16:47
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 3 İn 1 Güney Amerika Tanklarım bendeniztayfun, 16:23
Akvaryum Tanıtımı - Betta Balığı Erkek Dişi Ayrıımı İnci Kefali, 15:22
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Akvaryumdaki Bu Kahverengilikler Neden Olur ? Samettkeskin, 14:05
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeni Akvaryuma Bitki Ekimi Hk. cihann7, 12:15
Yeni Üye Forumu - Akvaryuma Yeni Nerite Salyangoz Ekleme cihann7, 12:07
Omurgasızlar - Leleupi Yavrularım scorpion26, 12:05
Tanganyika Cichlidleri - Anıbuasdaki Bu Şey Ne MasterChiefHakan, 10:47
Bitki Akvaryumları Genel - İç Filtreyi Nereye Takabilirim Orhan76, 09:10
Yeni Üye Forumu - Yüksek Sıcaklığa Dayanabilecek Yosun/artık Yiyici Aguamentist, 09:07
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Balığı Üretim Dişi Yumurtlama Süreci Taha Yanık, 04:32
Labirentliler - En Dayanıklı Lepistes Irkı Nedir Hidro Dinamik, 01:55
Yeni Üye Forumu - Yeniden Dönüyorum Ne Beslemeliyim hobisever1235, 22:35
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Salyangoz Benzeri Canlılar hobisever1235, 21:50
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kaplumbağa Yem İçeriği ahmetfiratozkaya, 20:59
Malzemeler ve Yemler Forumu - Kerevit thejaponcu, 20:20
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kerevit Akvaryumu thejaponcu, 20:15
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Afrika Cichlidleri devito 18:41
- Yem Tablet BUCALILAR 16:09
- Akvaryum Ve Dekor BUCALILAR 16:09
- Çeşitli Malzemeler Koksal Gurkan 15:55
- Genç Yetişkin Kribensisler Koksal Gurkan 15:55
- Hb White Lepistes omererbas 15:26
- Eş Kribensiz Haci dağ 15:12
- 3-4 Aylık Sajika Yavruları ozkan.06 14:46
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 14:17
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 14:16
- Rasbora Arıyorum Miller 14:16
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 14:07
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 14:07
- Akvaryum Boru Tutucu Klips – Cam Üstü Vidalı Siste respes 13:25
- Bitki , Sıvı Gübre , Ramshorm CevdetSERBEST 12:23
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 12:23
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 12:23
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 11:41
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 11:39
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 11:39
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai, Elma Salyangozu nikon_ 11:39
- Eheim Professionel 4+ egedin 11:32
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 11:32
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 11:23
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 11:23
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 11:23
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 11:23
- Hb.white Big Dorsal jaloreef 11:18
- Katil Snail jaloreef 11:18
- Karışık Birçok Tür Vardır OrhuN Sarı 10:47
- Akvaryumların İhtiyaçları GETS34 08:53
- Grindal Set Ve Mikrofex AtlasPoyraz 08:47
- Hongsloi Süper Red - Cacatuoides Triple Red German AtlasPoyraz 08:47
- İthal Akvaryum 80 Cm Mobilyalı FrkMbuna 08:21
- 100 Adet Saulosi (şehir Dışı Gönderim Vardır) FrkMbuna 08:21
- Albino Full Red Lepistes FrkMbuna 08:21
- Malzeme propecia 07:52
- Fluval 107 207 307 Ve Jbl E701 Sıfır Kapalı Kutu propecia 07:52
- L Serisi Üst Vasıf Pleco Varyeteleri PlecoTown 07:23
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 06:58
- Creaqua Firefly V2 90cm Armatür Poetika35 06:52
- 50x35x30 Akvaryum Ultraclear 45 Derece Lazer Kesim Poetika35 06:52
- L001-l022 Omer901 01:35
- Damızlık Panda Çöpçü Ers1905 00:39
- Termometre / Dijital Derece cagdas_0606 00:01
- Co2 İndikatör Set cagdas_0606 00:01
- Sıfır Hagen Kutu Filtreler ootkn 23:43
- Japon Şemsiyesi Yeni Köklenmiş Fideler ootkn 23:43
- Alabalık Yemi 2,8 Kg 500 Tl ootkn 23:43
- Şelale Filtre Ve Hortum ootkn 23:43
KULLANICILAR
- 94 Online Kullanıcı, 53 Üye
Online Kullanıcılar
BİR LEPİSTESCİ,
Brdk64,
mesagac,
İ.sedef,
kopruluonur,
Smet200146,
urzais,
respes,
Lofta,
Ayktgnc,
dilaracalim,
Gld5,
eymencyln,
Koksal Gurkan,
EKAR,
msrt,
muratavcı,
UEK,
WilliamNaili,
Azer63,
simsela,
pike4keeper,
murat efe,
burhan6800,
MehmetAkif,
sineminbahari,
mesutt,
Sarapla,
M0nty,
Rafayel,
HugoSanchez,
Ser55,
MustafaŞ,
Emreytr,
Huseyinyilmazs,
achiiles_622,
Leo,
Hoppala,
merutay,
Fratakgn,
Akvarist Batuhan,
Hidro Dinamik,
ArdaSarp,
mrah,
ThanatoZek,
mar76,
palankesli,
arapaima,
Berk026,
Redrainbow,
erdalakçay,
onuryesil06,
AmatorLepistesci,
Mustafa Yücel,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.