ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
karayusuf
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Ocak 2017 10:26
Son Ziyaret:
09 Ocak 2018 10:18
Toplam Mesaj:
14 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Yusuf Alper Çelik
Doğum Tarihi:
16 Ocak 1992
Yaş:
32
İl:
Istanbul
Meslek:
Mühendis
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Yusuf Alper Çelik Tekn. Dest. Müh. "100-40-45, 160 lt Bitki akvaryumu"

SON 10 MESAJI

Jbl Manado Ve Hagen Üst Üste Kullanımı
Merhaba Arkadaşlar,

Yenide bitkili akvaryum kuracağım ve bunun için taş, Lav kırığı, JBL Aquabasis ve JBL manado kum sipariş ettim.

Akvaryum ölçülerim 100-400-45. BEn tabanı lav kırığı ve aquabasis ile yapıp onların üzerinede jbl manado kum koymak istiyorum.

Merak ettiğim şu. Elimdeki manado kum istediğim yükseklik için yeterli gelmeyebilir. Alttaki boşluğu elimdeki hagen ile doldurup, onun üzerine lav kırığı ve aquabsis i koyup, en üstede jbl manado kumu koysam iyi bir karışım olur mu? Yada en altta yükseklik için kullandığım hagen, jbl ürünlerin taban bitkilerine etkimesini engeller mi?

Teşekkür ederim şimdiden.
Makale Tadında Zemin Bitkileri Üretimi
[QUOTE=CERKUTAY]
Ülkemizde bulunması kolay olan zemin bitkileri malesef sınırlı sayıdadır ve bu yazımı ülkemizde akvaristler tarafından çoğunlukla yetiştirilen ve kendi küçük hobihanemde yetiştirdiğim (Deneyim ettiğim ) zemin bitkilerine ayırmak istiyorum.

AKVARYUMDA ZEMİN BİTKİLERİ YETİŞTİRME

Akvaryumda bitki yetiştirmeye karar vermeden önce bazı temel bilgilerin bilinmesi ve uygulamada hayata geçirilmesi önemli bir konudur.Akvaryumlarımızda bitki yetiştirmek yapay bir ortamı doğal bir ortama çevirmektir, yani bitkilerin yaşam şartlarını karşılamak birinci önceliktir.Bitkiler yaşamlarını idame ettirebilmek için öncelikle ışığa ihtiyaç duyarlar.Akvaryumlarımızda kullandığımız ışık sistemleri bitki yetiştirmeye uygun olmalı ve bitkilerin bu yapay ışıkları azami oranda kullanması gerekmektedir.Çünkü bitkiler ışık kaynağı olmadan yaşayamaz.Bitkiler yapay ortamda bu uygun ışık kaynağını kullanarak ihtiyacı olan besini bünyesine alır büyüme ve üreme eğilimi gösterir.

Yapay ortamda bitki yetiştirmenin ikinci önemli konusu ise taban kurulumudur.Doğru bir taban kurularak ışık kaynağının da desteği ile birçok bitki türüne rahatlıkla bakılabilir.Taban kurarken dikkat etmemiz gereken en önemli unsurlardan biri kullandığımız kum veya substratlardır( organik ve inorganik taban malzemeleri).Bu taban malzemelerini akvaryumda yani sucul ortamda kullanacağımız için suya istenmeyen maddeleri salmamasına yani salınım yapmamasına dikkat edilmelidir.Çünkü sucul ortamda bitki yetiştirmek için belirli su değerlerini yakalamamız ve stabil tutmamız gereklidir . Su değerinin stabil olması hem bitki sağlığı açısından önemlidir hem de akvaryum içinde istenmeyen alg ve zararlı mikro organizmaların oluşmasını engellemek adına önemlidir.Taban kurulumu zemin bitkileri için hayati öneme sahip olduğu için aşağıda(Zemin bitkileri üretimi püf noktaları konusunda.) detaylıca işleyeceğim.

Yapay ortamda bitki yetiştirmenin üçüncü önemli konusu ise su içine Co2 dozlamaktır.Birçok bitki suda bulunan az miktarda co2 'yi kullanarak yaşamını sürdürebilir ve yavaş da olsa üreme eğilimi gösterebilir.Ancak su içinde bulunan co2 miktarı bazı bitkiler için malesef yeterli miktarlarda olmayabilir. Co2 dozlamak bitkilerin daha sağlıklı olmasını ve daha hızlı üremesini kolaylaştıran ana etmenlerden biri olduğu için su içine yapay co2 dozlamak bitkilerin yaşam faliyetlerini yüksek oranda tetiklemektedir.Bilindiği üzere co2 'yi kullanan bitkiler doğa mücizesi olan fotosentezi gerçekleştirmekte ve bu fotosentez esnasında ışık enerjisiyle birlikte co2 yi kullanarak ve suyu birleştirerek bitkiler için besin kaynağı olan şeker oluşumunu sağlarlar.Bu şeker yapıları bitkiler için hayati öneme sahip olan yapılara bürünür ve bitkinin olgunluğa erişip üremesi için gerekli olan organik bileşikleri üretmesine yardımcı olur.Özetle CO2 bitkilerin yaşam faliyetlerini gerçekleştirmek için gerekli olan fotosentezi gerçekleştirmesine yardımcı olması nedeniyle akvaryum suyu içinde yeterli miktarda co2 olması yadsınamaz bir gerçektir.

Yapay ortamda bitki yetiştirmenin dördüncü önemli konusu ise gübrelemedir.Bu konu derinlemesine işlenmek istenirse sayfalar dolusu bilgi aktarılabilir.Akvaryumlarımız içinde kullandığımız kumlar ve substraslar bitkiler için gerekli olan çoğu besin maddesini bünyelerinde barındırabilirler.Tabi bu besinleri karşılayan kumlar özel bitki kumlarıdır.Kuvars kum gibi bazı kum çeşitleri akvaryumlarımızda sedece görsel amaçlı kullanılmaktadır.Ancak çoğu akvarist arkadaşımız ya yanlış bilgiler sonucu yada yanlış yönlendirmeler sonucu kuvars kumların akvaryum içinde bitki bakımı için gerekli olan besinleri içerdiğine inanmaktadır.Bu yanlış bir kanı olmakla birlikte akvarist arkadaşlarımıza uzun vadede maddi kayıp ve zaman kaybı yaşamasına neden olmaktadır.Bitkiler yeterli ışık kaynağı ve co2 yi kullanarak ortamdaki besin kaynaklarını fotosentez yardımı ile yapıları içine alarak yaşam faliyetlerini sürdürebilmektedir.Bir bitkili akvaryuma gübreleme yapmanın ön koşulu doğru ışıklandırma ile yapılmalıdır.Co2 kaynağı kullanılmayan tanklarda gübreleme eser miktarlarda yapılır ve en doğru gübreleme biçimi tankın su değerlerinin ölçülerek yapılmasıdır.Co2 kaynağı olmayan tanklarda aşırı gübreleme yapmak alglerin işine yarar ve kullandığımız gübreler yarardan çok zarara neden olur.Co2 kaynağı olan tanklarda uygun miktarlarda gübreleme yapılabilir ancak yine de tanka gübreleme yaparken su değerlerinin bilinmesi gerekir.Bu arada bitkili akvaryumlarda kullanacağımız gübreleri de doğru seçmemiz çok önemlidir.Bitkili bir akvaryumda kompoze dediğimiz karışım gübrelerini ( Makro gübreler için geçerli/Mikro element gübreleri için geçersiz bir uygulamadır.) kullanmamız doğru değildir.En doğru gübreleme NPK yani makro gübreleri ayrı ayrı ve ölçerek tanka vermeliyiz.Çünkü bitkilerin potasyumu kullanım miktarı ile nitrat ve fosfatı kullanım miktarı aynı değildir.Ancak makro gübrelerin yanında tanklarımıza gerekli olan mikro element gübrelemesini de yapmak zorundayız.Gübreleri alırken özellikle el yapımı gübreler de çok dikkatli davranmalıyız.Mikro element gübrelerini herkes yapamaz el yapımı alınmasını kesinlikle tavsiye etmem.Ayrıca demir gübresini el yapımı yapmak da herkesin başarabileceği türden değildir.Mikro element ve demir gübreleri laboratuvar ortamlarında hassas ekipmanlarla doğru bir şekilde yapılabilir.El yapımı misket gübrelerde kullanım açısından çok sağlıklı değildir.Piyasada satılan hazır (fabrikasyon) gübreleri de alırken bilinen markalara yönelmenizi ve kompoze olmayan gübrelere yönelmenizi tavsiye ederim.Sonuç olarak tankımıza gübreleme yapacaksak su değerlerini bilerek gübreleme yapmak en doğrusudur ve gübreleme tankta kullandığımız ışık ve co2 miktarı ile doğru orantılıdır.

Bitkili akvaryumlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise su değişimleridir.Su değişimleri düzenli ve doğru miktarlarda yapıldığında tank içindeki bitkiler taze suyun etkisiyle daha sağlıklı formlara bürünürler.Ayrıca düzenli su değişimleri tank içinde biriken fazla miktarda gübreyi ve zararlı mikro organizmaları tank dışına atmamızı sağlar.En ideal su değişim süresi ve miktarı 4-5 günde bir %10 dur.

Bitkili akvaryumda kullanacağımız yardımcı ekipmanları sağlam , kaliteli ve tank hacmine uygun doğru ekipmanlarla donattığımızda zaman kaybı ve maddi kayıp en aza indirgenir ki her zaman kaliteli malzemeleri kullanmanızı öneririm.

ZEMİN BİTKİLERİ ÜRETİMİ PÜF NOKTALARI

Zemin kaplayan bitkiler ve diğer akvaryum bitkileri için genel bilgileri yukarıda verdim.Bu başlık altında ise sadece zemin kaplayan minyatür bitkileri yetiştirmek için püf noktalara değineceğim.

Denemelerimi hobihanemde bulunan 65x30x30h / 65x30x20h ve 100x40x50 h akvaryumlarda sucul yetiştirme, emers yetiştirme ve dray start metodu kullanarak, Co2 gübrelemeli ve Co2 gübrelemesiz olarak ( düşük destekli ve yüksek destekli akvaryumlar) , yapay gübrelemeli ve gübrelemesiz olarak , değişik aydınlatma floresanları kombinleyerek , karma taban ve tek tip taban malzemesi kullanarak deneyim ettim.

Zemin Kaplayan Minyatür Bitkiler

Akvaristler tarafından tercih edilen ve ülkemizde bulunması kolay olan zemin bitkileri şu türlerdir:

1- Glossostigma Elatinoides
2-Hemianthus Callitrichoides "Cuba"
3-Hyrocotyle Tripartita " Sp. Japan"
4-Marsilea Hirsuta
5-Lilaeopsis Brasiliensis
6-Eleocharis Parvula
7-Micranthemum " Monte Carlo"
8- Eleocharis " Sp. Mini"
9- Utricularia Graminifolia







DEVAM EDECEK...


[/QUOTE]



Merhaba Ferhat Bey,

Ben tabanımın parvula ile kaplanmasını ve arka plandaki hemiantus ların guzelce arkayı doldurmasını istiyorum. Bunu kendi tankımda başarabilir miyim yada nasıl başarabilirim?
Yardımlarınızını ve değerli görüşlerinizi merak ediyorum.
Teşekkürler.

Akvaryum şartlarım aşağıdadır;

Benim 100-40-45 bir akvaryumum var. Hagen ve vitasand karışık siyah kum var tabanda. 25w syvania grolux+18w philips daylight 12000kelvin aydınlatma mevcut. Mayalı sistem co2 var. birde daha bir iki gün önce jbl misket gübre gömdüm tabana aralıklarla.

Arka planda hemianthus, elodea, saz ve anubias var. tabana da parvula diktim aralıklarla.



Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=Bedbin]
Resimdekinin aynısının small boyunu alırsanız mayalı sistemde de sorunsuz çalışır.Forumda da kullananlar var. Kendimde denedim mayalıda kabarcıklar toz gibi dağılıyor. V tipi mayalıya uygun olmayabilir.[/QUOTE]

tamamdır hocam eyvallah :)
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=Bedbin]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/147042/280120170213261.jpg[/IMG]
Mayalı sistemde güzel verim alabileceğiniz ista 3 in 1.[/QUOTE]

KArdeşim, ondan altım V tipi olandan. mayalı sistemin basıncı yetmedi onu çalıştırmaya. bende şırıngadan yaptım. güzel çalışıyor şimdi.
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=gurkanakca]Çok fazla kabarcık = fazla çözünen CO2 diye bir kural yok
Önemli olan her bir CO' kabarcığının su içerisinde çözünmesi ve akvaryum dışına çıkmaması.
Diffuzorlerinde temel amacı bu zaten

Ancak sizin siteminiz de 7 damlanın tamamının çözünüp çözünmediği ile iligili bir varsayımda bulunmak güç
ama çözündüğünü düşünüyorum. Çözünmüyor olsa bir şekilde 7 damlanın dışarı çıkması lazım yada mayalı sistemdeki şişenize geri dönmesi

Siz eğer kabarcık görmek istiyorsanız mayalı sistem için önerim tahadan yapılmış hava taşları var
gayet güzel işe yarıyor epey bir süre kullanmıştır.
Ayrıca şu anki sisteminiz için bir indikatör alarak sudaki CO' miktarına bakmanız olacaktır.
[/QUOTE]

Merhaba,

Saniyede 7 damla çıkmıyor bende. 7 saniyede 1 damla çıkıyor maalesef
Mayalı Sistem Damla Sorunu
[QUOTE=kutluturk]Merhaba

Mayalı sistemin basıncı difüzörden damlaları geçiremiyordur. Sonuçta difüzör, basıncı, kabarcıkları küçülterek bir anlamda regüle ediyor.

DIY difüzörlere veya ISTA'nın mayalı sistemle uyumlu olduğu söylenilen difüzörlerine bakabilirsin

[/QUOTE]

Bazı arkadaşlar mayalı sistem kurup ista 3in1 difüzör ile iyi sonuç aldıklarını söylüyorlar burada. 3in1 in mayalı sisteme uygun olanları da mı var. yoksa onlar ayrı tip mi?
Birde şırınga dan difüzör yaptım. Onda daha iyi mi sonuç alırım acaba?
Mayalı Sistem Damla Sorunu
Merhaba arkadaşlar. Acil yardıma ihtiyacım var.

Mayalı sisteme Ista 3in1 difüzör bağladım ve fotodaki gibi 7 damla/sn ile co2 veriyor. Ama hortum da yada kapakta kaçak olmamasına rağmen niye böyle az anlamadım. Normalde 2 damla/sn falan olmalı diye biliyorum. Difuzorun seramik başlığını çıkarınca damlalar hızlanıyor ama kapağı videodaki gibi takınca bu şekilde yavaşlıyor yine. Bilen varsa yardim lütfen... Su sistemi verimli kullanmayı cok istiyorum. [:(]

Sisteme de, 1.5lt şişeye 2 su bardağı şeker ve 3 çay kaşığı maya attım.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/193564/270120171051201.jpg[/IMG]
Yeni Akvaryumum Hakkında Birkaç Soru
[QUOTE=KaraKrG]Co2 hortumunun ucuna sigara filtresi/izmariti (tabiki kullanılmamış[:)))] ) takarsan hava taşından daha efektif olur. Kağıdını çıkartıktan sonra elinle yuvarlayarak bir miktar sıkıştır. Az basınçta bile çok etkili oluyor.[/QUOTE]

Eyvallah kardeşim saolasın :)
Hagenimin İçinde Kum Boyutunda Demir Parçaları ...
[QUOTE=Abdull4h]
O mıknatısa yapışan kumlar Akvaryuma çok zararlıdır bir süre sonra pas yapar. O demir talaşları hiç bir işe yaramaz. Bitkiler, demir gibi besinleri almak için kök hücrelerinden dışarıya proton yayarlar bunlar kök çevresini asitleştirir bu sebeble pH azda olsa düşer ve bitkiler demir gibi besinleri daha iyi kullanır ama bu kumda demir olmadığı için bitkilerde olmayan demiri kullanamazlar misket gübre vb. besin içerikli birşey koysanız olabilirdi fakat kuvars kum nötr bir kumdur ve salınım yapmaz. Nötr bir kumun iyon taşımasıda mümkün değildir bu nedenle SİO2 kristallerinden oluşan amorf biçimdeki siyah kuvars kumda hiç bir şekilde bitkilere yarar vermez. Yani siz herhangi bir kuvars kum kullansanızda sonuç aynıdır. Bitki kumu denilmesi boş bir ticari safsafadır o zaman biz akvaryum tabanına paslanmaz çivi vs. koyardık fakat durum böyle değil elinizdeki kum bitkilere yarar vermez ama pas yaparsa canlılara salınım yaparak zarar verir. Siyah kumu dekorasyon için kullanmak istiyorsanız Aqua deco markalı orjinal kuvars kumu kullanın hagen diye anılan ne olduğu belirsiz kumu kullanmamalıyız.[/QUOTE]

Saolasın hocam bilgiler için.

Benim aldığım da aqua deco kum zaten. Satıcı beni ithalatcı firma ile görüştürdü. almanya dan geliyormuş. Kuru iken de yaş iken de parlak. Onlarda yalan söyledi ise günahları boynuna artık. :/
Yeni Akvaryumum Hakkında Birkaç Soru
[QUOTE=frknsyl]Valla ben 2.5 litre pet şişenin içine yapmıştım ama youtube dan izlediğim videolara göre yapmıştım ama yanlış hatırlamıyosam 3 bardak falan şeker koymuştum şuan net hatırlayamıyorum ama youtube dan izleyebilirsiniz sizde mayalı sistem için ne kadar şeker koyduklarına. Çıkan karbondioksit miktarı farmantasyon oranına bağlı yani şeker ve maya miktarına.[/QUOTE]

Hmm... Anladım hocam saolasın. Teşekkürler yorumların için :)

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.