ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
CMDTetra
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
9
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
10 Mart 2017 22:55
Son Ziyaret:
07 Haziran 2022 20:31
Toplam Mesaj:
14 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
sertan eral
Doğum Tarihi:
10 Temmuz 1971
Yaş:
52
İl:
Bursa
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Lost soul in a fish bowl.

SON 10 MESAJI

60-70 Litre İçin Filtre Önerisi
Merhaba;
Akvaryumda ne tür canlılar bakacağınız, bunların nüfusu, bitki olup olmayacağı önemli konular.
Pipo filtre, şelale filtre ve dış filtre hepsi işe yarayabilir ama dediğim gibi akvaryumun genel durumu en önemli konu.
Fiyat performans dış filtresi olarak meşhur Sun-Sun olabilir.
Filtre Ömrü
Öneri olarak ne kastettiniz?
Filtre türünü mü değiştirmek istiyorsunuz?
Hangi filtre olursa olsun bütün malzemelerin, yapısal elemanların bir ömrü vardır. Bu çok basit bir teknik gerçek. Motor da, elyaf da, sünger de mutlaka ömrünü tamamlar. Yani filtreniz ve malzemesi birgün mutlaka eskiyecektir.
Akvaryumunuz pipo filtre tarafından çevrilebiliyorsa, siz de memnunsanız kullanmaya devam edin. Pipo filtreler çok basit ama bir o kadar da güvenilir, ekonomik filtrelerdir. 18 litrelik betta nano akvaryumumda ben de dahili motorlu pipo filtre kullanıyorum.
Ama filtreyi değiştirmek istiyorsanız, işte o başka bir konu. O noktada tankın hacmi, içindeki canlı türleri, bitki olup olmadığı, tabanda ne olduğu gibi çokça parametre ile değerlendirmek lazım.
Filtre Ömrü
3-4 haftada bir süngeri temizleyerek oldukça uzun süre kullanırsınız.
Sünger eninde sonunda yarılıp, büyük parçalar kopana kadar böyle gider. O da kullanılan süngerin kalitesine göre değişir. Sanırım birkaç yıl.
Evet Başlıyoruz..
Elbette olur. Neon sayısını çok yükseltmezsiniz. Bakımı kolay, uygun şartlarda güzel büyüyen bitkileriniz var. İyi sıralandırılmış filtrasyon malzemeleriyle şelale filtre (bitkilerin de katkısı ile) bu sisteme yeter.
Evet Başlıyoruz..
Merhaba;
Ben de katılıyorum hacmi yükseltme tavsiyesine. Eğer imkan varsa, akvaryumunuzu 80 hatta 100 litreye yükseltin. Büyük hacim tankların bakımı "nispeten" kolay, su değerlerini tölere etmesi daha uygundur. Neon gibi sürü halinde ( 5 ve üzeri) yaşamayı seven türler için de yine büyük hacim çok daha iyi olacaktır.
Bu Yosunlardan Nasıl Kurtulabilirim?
Merhaba;
Karbon ve zeolit belli bir süreden sonra işlevlerini yitirip, üzerlerinde tuttukları ve akvaryuma geri dönmemesi gereken toksik maddeleri geri salarlar ve hiç istenmeyen bir durumdur. Bu tip "kimyasal" filtre malzemeleri 2-3 haftadan sonra atılır. Yerlerine yenilerinin konmasına gerek yoktur (özel durumlar dışında). Genelde ilk kurulumlarda bunlar işlevlerini yapar (örneğin kloru tutmak) sonra filtreden çıkartılır. Mekanik ve biyolojik filtrasyon yeterlidir. Bu kimyasal filtre malzemeleri bitkiler için çok gerekli elementleri de hapsettiklerinden bitkiler beslenemez, fakat bu alglerin çoğalmasına da neden olur. Önerim karbon ve zeoliti çıkartmanız.
Belli miktar alg oluşumu normaldir. Sizin fotolardaki cam yosunları mesela hemen her akvaryumda olur. Bunları jilet veya sert plastik (eski kredi kartı) kullanarak rahatça kazıyabilirsiniz.
Işığı günde 8 saatten fazla vermeyin. Zamanlayıcılı bir priz ile bunu halledersiniz. Fazla ışık yine alg nedenidir. Pencere kenarı, direkt ışık alan bir akvaryumsa, ışığın kapalı olduğu gündüz saatlerinde akvaryum camlarına dışarıdan havlularla kalkan oluşturup, gereksiz ışığın yanlardan girmesini önleyebilirsiniz. Doğada ışık daima suya tepeden gelir, bizler bu kuralı akvaryumlarda fazlasıyla ihlal ettiğimiz için, yan, arka camları perdeleyerek bir nebze doğayı taklit edebiliriz.
Canlı bitki sayısını artırarak yine alglere karşı olumlu bir adım atmış olursunuz. Çok bakım gerektirmeyen her tür bitki yardımcı olacaktır. Hem içerisi çok daha doğal görünecek hem de su değerlerinize olumlu katkısı olacaktır bitkilerin.
Filtre Malzeme Dizilimi Ve Tabandaki Kum Değişimi
Merhaba;
Dış filtre malzeme dizilimde genelde kalından inceye doğru bir sıralama vardır. Öncelikle akvaryumdan suyu emen borunun ucuna kalın gözenekli (ince olursa çok sık tıkanır) bir süngerden emiş ucuna sadece orayı kapatacak kadar, çorap gibi geçecek ön filtre koyun. Bu basit parça, kaba pisliği öncelikle tutacak. Zaman zaman belki ayda bir veya tankınızın nüfusuna, türlerine göre bir periyodda çıkarıp temizleyin. Bunun temizliği önemli, debiyi stabil tutmanız için kontrol edilmeli. Dediğim gibi bu basit ve etkili bir ön tedbir. Devam edersek su, filtrenizin içine ulaştığında ilk olarak süngerlerden geçecektir. Bunların da sıralaması yine kalından inceye doğru. Süngerlerden geçmiş, kabası alınmış suyu biyolojik filtre ekipmanlarına yollamadan önce elyafdan geçirmenizde fayda var. Elyaf da en ince süzme işini yapacak. Mekanik filtrasyon tamamlanmış olacak. Filtre temizliklerinde süngerlerinizi akvaryum suyu ile temizleyip tekrar kullanabilirsiniz. Ama elyafı atın, yenisini takın. Elyaftan sonraki aşama biyolojik filtre işlemi. Burada parantez açıp kişisel olarak kimyasal (karbon vs) filtre kullanmadığımı belirtmek isterim. Ama kullanılacaksa kimyasal filtre sünger+elyaf (mekanik) sonrasında olur. Oradan yine son durak biyolojik departmanı. Evet son istasyon biyolojik. Burada malum, lav taşından tutun Seachem Matrix, veya türlü markaların seramik halkaları vs bulunur. Bu medyalarda nitrifikasyon bakterileri yer alır. Su burada azot döngüsünü bitirip tanka geri döner. Özetlersek; mekanik - kimyasal - biyolojik ve tanka geri dönüş.[EDIT]CMDTetra,2019-11-17 12:23:26[/EDIT]
Canlı Doğuranlarıma Bitki
Merhaba;
Guppy grass yani lepistes otu denen çok dayanıklı, hızlı büyüyen, hemen her akvaryumcuda da bulabileceğiniz bir yüzey bitkisi var. Diğer adı Najas. Aslında tabana da ekilir ancak hiç gerek yok. Yüzeyde lepistesler açısından çok işlevsel. Karides varsa onlar da bu bitkide gezinmeyi sever. Belli hacme ulaşınca fazlasını alırsınız daima istediğiniz hacimde de tutarsınız. Dediğim gibi hızlı büyüyen, bakımı çok kolay bir bitki. Verdiğim adları ile bir aratıp neye benzediğini görebilirsiniz .

dış filtre deneyimleri(Dış filtre almadan bir göz atın)
Net hacmi 80 litre olan 40x40x50 cm ebatlarında kübik form sayılabilecek akvaryumumda Fluval 106 kullanıyorum. Bundan önceki filtrem ünlü fiyat-performans dış filtresi SunSun 306b idi. SunSun ile de hemen hiçbir sorun yaşamadım. Sessiz olması ve bu hacimde bir akvaryumu çevirebilmesi filtrenin olumlu yanı. Fakat kullanım kolaylığı ve sepet bulundurması açısından fırsat bulunca Fluval 106'ya geçtim.
Akvaryumum bitkili low-tech sayılabilir. Her ne kadar CO2 denemelerim olduysa da, şimdilik vazgeçtim.
Fluval 106, 6 serisinin en küçük üyesi. Kutusunda 100lt/25 galon olarak verilen su çevirme kapasitesi benim tank için yeterli. Sonuçta net su hacmim 60lt civarında ve üreticinin verdiği rakamları "biraz" iyimser buluyorum. 100 litrelik bir tank için 206'ya yönelmek gerekir.
2 sepet ve süngerlerden oluşan bir filtrasyon sistemine sahip. Akvaryumdan gelen su önce süngerlerden geçip, alt sepete ulaşıp oradan üstündeki 2. sepete ve sonra da tanka geri dönmekte.
Öncelikle siyah büyük gözenekli süngerden, Fluval'ın emiş borusuna uygun şekilde parça kesip geçirdim. Bu ön filtre çok faydalı. Maliyeti yok gibi birşey. Daha önceki temizliklerimde Fluval haznesinde karides yakalaldım ve bu önlemi hem bu tip kazaları önlemek hem de kaba pisliği önden engellemek için aldım. Bu ucuz ama etkili yöntemi markadan bağımsız iç filtre tüm emiş boruları için tavsiye ederim.
Sepetlerin dizilimi de şöyle; suyun ilk ulaştığı alttaki 1. sepette suyun temas sırasıyla; kalın sünger, yumurta viol formunda orta sünger, 3 adet Sera Crystal Clear ve en üstte elyaf. 2. sepetin biyomedya taşıma kapasitesi takriben 500gr. Bunu da yarısını Fluval ile birlikte gelen kendi Biomax seramik halkalar ve kalanını Seachem Matrix ile doldurdum.
Tüm bu kombinasyonlar ile mevcut akvaryumum için Fluval 106'nın başarılı iş çıkardığını söyleyebilirim.
Filtre oldukça sessiz. Bakımı çok kolay. Debi ayar vanası, tek kilit mekanizması ile hortumları çıkarıp filtreyi temizlemek gayet kullanıcı dostu özellikler. Tabii içinden çıkan Biomax'i cimrilik edip sepetin anca yarısını dolduracak şekilde koymaları pek olmamış.
Fakat fiyat olarak pahalı bir filtre. Zaten kaliteli markalarda fiyatlara yapacak pek birşey yok.
Son dönemde mini bir takviye sağlamak için Eheim Pickup 45 iç filtre de ekledim. Biraz yüzey dalgalanması ve basit kaba pislik toplaması genel filtrasyona ufak bir destek veriyor.
Su Bulanıklığı Sorunu
[QUOTE=shallweMSG]

Bakteri kültürü dediğiniz hangisi acaba? 4 tane ilaç verdiler akvaryumu ilk kurduğumda. gorseldekı ılacların 4 cesıdı. 1- sera aquatan 2-sera florena 3-sera phosvec clear 4-sera bio nitrivec. haftada 1 yuzde 15 su degısımı dedıler. 3 günde 1 yapsam sorun olur mu? şimdiden teşekkürler.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/211125/131220181315471.jpg[/IMG]
[/QUOTE]

Merhaba;
Fotodaki Nitrivec bakteri kültürüdür. Üzerindeki ölçü açıklamasına göre tankınıza dökün. İlk zaman suyu bulanık sisli bir hale getirecektir. Zamanla o geçecek. Yararlı bakteriler çalışmaya başladıklarında, çoğaldıklarında görevlerini yapacaktır. Ancak diğer arkadaşların da bahsettiği gibi tanktaki kütükler suya renk verebilir. Bu salınım da zamanla geçecektir. Fotoğraftan suyun rengi sanki kütüklerden gelen salınım kaynaklı. Biraz daha beklemeniz gerekebilir. Şelale (hang on back) filtrenize kaliteli biyolojik filtre malzemeleri koyabilirsiniz. Yani sade süngerler ile yetinmeyin. Seramik halkalar türü medyalar iş görür. Haznesi ufaksa, mini kürecikler formunda olan biyomedyalar da bulabilirsiniz. Yararlı bakterilere uygun ortam lazım ve bu biyomedyalar onların mekanı. Yani siz dışarıdan bakteri kültürü ekleseniz dahi onlara yaşam alanı sunmazsanız bir faydası olmaz.
Yine de suyun rengi bana kütük kaynaklı gibi geldi. Biraz daha sabredin derim. Kolay gelsin.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.