ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
murataslan
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
01 Kasım 2007 20:19
Son Ziyaret:
23 Haziran 2020 23:34
Toplam Mesaj:
15 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Murat ASLAN
Doğum Tarihi:
25 Kasım 1980
Yaş:
43
İl:
Istanbul
Meslek:
Harita Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Murat Aslan

SON 10 MESAJI

Balkona Akvaryum Yapmak İstiyorum
Sıcaklığı stabilize etmeniz bence en önemli etken. Birde ani sıcaklık değişimine çok duyarlı olmayan ya da geniş sıcaklık bandında yaşayan türler tercih ederseniz sorunu az olacaktır sanıyorum. Almanya’da kirada oturduğum evde hatırlıyorum bahçesinde sazansı balıklar kışın buzun altında dahi yaşıyorlardı...
10 Litre Bitkili Betta
9 tl ye forumda bir arkadaş satıyordu...ilave karides akvaryumu ekipmanları gibi bi başlık altında yada ekipmanlar gibi istanbul Kartal’da...bide kozyatagında Serkan bey var adist oda 15 tl den satıyor...
10 Litre Bitkili Betta
Bitki yapıştırıcıları var...küçükçe bir Dragos Kaya üzerine bivnoktadan yapıştırdık mı cüce anubiaslar efsane...keyifle bakman ümidiyle kardeşim
Dragon Stone Hakkında
Peyzaj için on numara bir kaya...güzelce yıkayın sonra keyifle pehzakinizo yapın...hicbisey olmuyor!!!
10 Litre Bitkili Betta
Mini anubiaslari kucukce dragon kaya parçaları üzerine sabitleyebilirsin...çok güzel bitki bence küçükleri...pistia güzel dusuncr hiç dokunma cürüsün sonradan sürgün yapıp gelusiyorlar...yaprağı maydanoz gibi olan bı bitki var SP. Japan herhalde onunda küçük bir parcasini o yatı köküne sarsan bir ayda çok guzel gelişip orjinal bir forma gelebilir...ışık bu bitkilerde çok mühim değil 10 litre tank için...bence moss anubias sıradan bı gececlamnasiyla bile form kaybetmiyor...ama ısıya dikkat et 26 güzel bettalar için...soğuk olursa yada çok değişirse hemen beyaz benek oluyorlar...birde çok akıntı olmasın dediğin gibi filtrasyon yinede yeterli hidromekanigi sağlasın. Haftada bir üçte bir mutlaka su değiştir...dip çekerken dibi hareketlendirme...bence bettalar hassas hayvanlar!!!
Eminönü En İyi Akvaryumcu Hangisi?
Köşk akvaryum ve teleskop akvaryumda çeşit oluyor...tuzlu su tatlı su çeşitli betta türleri acı su mono arguslar vs...karidesler...genelde bitkiler formda olmuyor...özel çeşit zaten olmuyor bitkide...olanlarda sıhhatli durumda değil....birde fiyatlarda hiç pazarlik payı yok...özellikle canlıda yada çok az var...şöyle diyim nakitte 5 TL indirim oluyor 55 TL lik argusa :/ yalnız ekipmanda fiyatlar fena değil..her üründe olmasa da sorgulamak lazım diğer dükkanlardan çok ucuza cihaz denk gelebiliyor...birde sözünü ettiğim her iki alvaryumcunun arasında bir küçük akvaryumcu var canlı fiyat ve sıhhat bağlamında ordan alın bence...arka siradaki kucukce akvaryumcudaki balıklar ise hiç sıhhatli değil fiyatlar iyi ama tankların bakımı sorunlu...bu iki teleskop ve köşke göre ufalca olan mekanların ismini hatırlayamadığım için affedin...selamlar
Moss

 
Moss bitkileri ile ilgili bu kadar enteresan olan sey nedir? En basiti, o kadar genis yelpazede bir cesitlilik söz konusudur ki, hayastiniz boyunca yeni bir tür ile karsilasmaniz olasilidir. (Yalnizca bir Amerikan eyaletinde dahi 100 farkli tür moss bitkisine rastlanabilir.) Bunun yaninda form olarak cok siradisi adaptasyonlar ve varyasyonlarla karsimiza cikarlarki aklimizi onlardan alamayiz. Yukaridaki ve asagi resimdeki moss bitkilerinin tohum keseleri arasindaki farka bir bakin. Ilk bakista, cok benzerdirler. Bir kez daha dikkatlice bakarsaniz kesfedilcek yeni dünyalara yolculuga cikarsiniz.
 
Mosslar neye benzer?

Mosslar cok kücük yesil bitkilerdir. Tipik olarak bir sac kalinligindan daha kalin olmayan bir gövde, ve bir inc uzunlugunun 8de yada 16da biri boyutunda bu gövdeyi saran yapraklardan meydana gelirler.  Siklikla cogu dal kendi üzerinde dallara ve dallarda alt dallara ayrilir. Ekseriyetle bir cok moss cesidi beraberce kalin bir yesil haliyi andiran görüntü olusturacak sekilde yayilma gösterirler. Bazen bu hali bir cift feetten uzun degilken, digger taraftan ise birkac feet capinda alani kaplayabilirler. Yukarida görülen moss türleri Amerikada bir nehir kiyisinda fotograflanmistir, ve herbir bitki kökünden tepe noktasina kadar bir inc yüksekliginden daha fazla degildir.

Mosslari nerede bulabiliriz?

Eviniz büyü kbir sehrin göbeginde dahi yer alsa, bircok mossu arka bahcenizde bulma sansiniz vardir.  Eski bir nemli kaya parcasi yada büyük bir agac bahcenizde varsa sansiniz artmaya baslar.  Elinizde olan yalnizca eviniz ya da kücük bir cim alan dahi olsa dikkat edilir derecede sansiniz var demektir.

Mosslari ararken hepsi olmamak kaydiyla cogunun nemli ortamlari ve gölgeyi sevdigini unutmamak gerekir.  Agaclarin icinde eskimis agac kovuklarinda ya da kayaliklarin gölge yüklerinde rastlanabilirler. Evinizin etrafinda yogun caliliklarin derinliklerinde, agac gövdelerinin kuzey yüzlerinde ve evinizin kuzey temelinin yerle birlestigi kesimlerde mosslara rastlayabilirsiniz. Neden kuzey? Cünkü kuzey yarimkürede etkisini kaybeden günes isinlari objelerin kuzey yüzlerini aydinlatmazlar.

Mosslari ararken, kücük düsündügünüzden emin olun ve elinize bir büyütec alin. Bircok arka bahce mossu bir inc uzunlugundan daha kisadir, ve cogu zaman daha kücük olduguda söylenebilir. Yer yer yagmur ormanlarinda ve bu tarz iklimlerde cok daha büyük boylara ulastiklari görülebilir. Malesef, mosslar hava kirliligine karsi cok hassastir. Bu nedenle mosslara rastlama sansinizi azaltacak faktörler arasinda sehirdeki hava kirliligi gösterilebilir.

Moss Yapisi

Eger mosslar ilginizi cekiyor ise bir moss arazi rehberi temin edin, ilk yapacaginiz is ise moss yapilarini gösteren kitapcigi incelemek olsun. Genel anlamda sunu bilmelisiniz ki, mossun üretken kismi seta üzerinde yer alan  yada bitki sapi üzerinde yer alan tohum kesesinin (operkülüm, anulus, peristom) kisimlarindan meydana gelir.  Tohum keseleri ve tohum saplari yalnizca yilin belli zamaninda görülür. Yukaridaki bitki resminde tohum keseleri en üst kesimde bulunan yesil kasemsi bir yapidadir. Tohum saplari ise koyu kizil kahvarengi renkteki gövdelerdir ve yukaridaki tohum kesesini asagidaki moss bitkisine baglarlar. Yilin uzun bir zamaninda mosslarin cogu üremek icin dogru kosullar olustugunda, yalnizca yesil bitkilerini, tohum saplarini ve tohum keselerini icerirler.   

Mosslarin Tanimlanmasi

Mosslar tanimlanirken yetiskin tohum keselerine ihtiyac duyulur. Detayli olarak tohum sapi ve tohum kesesinin yapisi sonsuz varyasyonda farklilik gösterir ve moss tanimlamada önem arz eder. Tohum kesesinin peristomu, anulusu, operkülümü ve kaliptrasi türden türe degisiklik gösterir. Ayni sekilde mosslarda cicek kesimleride bu farkliliklari gösterir. Yapraklarin cogundaki hücrelerin sekli ve düzeni ayrica moss belirlemesinde önem arz eder.

Tüm bu özellikler cok kücük oldugundan dolayi size komsu mosslari tanima sürecinde kacinilmaz bir gerceklik söz konusudur;

Mosslari tanimlamak icin, nerdeyse her zaman bir el büyütecine ihtiyac duyarsiniz bunun yerini bircok zaman bir mikroskopta alabilir.

Bitkilerle ilgili arastirmalarda ve diger türlerin belirlenmesinde uzmanlasmis dahi olsaniz, bir kez mosslari incelemeye basladiginizda, anormal derecedeki mikroskobik detaylara daldiginizda, daha önce hic rastlamadiginiz cok yeni formlar, sekiller ve konseptlerle karsilasirsiniz. Basit bir spesifik tanimlamayi incelemek gerekirse, „Tohum kesesi pseudopodyumun üzerinde yükselmis, küresel, siyah gibi tanimlanabilir.

Tabiki bu yeni terimleride diger bir cok organizmayla karsilastigimizda yaptigimiz gibi münavebeli bir ilerleme ile incelemeliyiz. Bilmedigimiz bir terimle karsilastigimizda konuyla ilgili sözlükten hemen kontrol etmeliyiz. Ve bütün acik noktalar kapanip taslar yerine oturdugu vakit belki günler ve aylar sonra bazi seyleri söyleyebiliriz.

Evinizin etrafinadki moss türlerini tespi ettikten sonra, sirada icine hic girmediginiz yeni habitatlara girmek daha önce hic rastlamadiginiz moss türlerini tanimak gelir. Bazi moss türleri bir cikinti yapmis granit kayalari üzerinde, bazilari su ile doymus toprakta, bazilari bozusmus tahtanin üzerinde  bazilari ise cikpal toprakta büyür.

Mosslari ilgi alani haline getiren bir diger önemli husus ise kolayca toplanabilmeleri ve muhafaza edilebilmeleridir. Birini yaniniza alin, kurutun, ve buldugunuz yerin ve zamanin yazili oldugu bir zarfa koyun.  Mosslardan büyük bitkilerin lojistik manada bir noktadan baska bir noktaya ikmali bir kabusa dönüsebilir ve özellikle kurumaya karsi ve küflenmeye karsi özel ilgi ile muhafaza etmek gerekir.

Moss Evrimi

Jimnospermler gercek cicekli ve meyveli bitkilerden önce evrimlesmistir. Ayni baglamda sunu söyleyebiliriz ki mosslarda cicekli bitkiler ve jimnospermlerden önce var olmuslardir. Ilk cicekli bitkiler 135 milyon yil önce görülmüstür.  Kozalakli bitkiler bundan cok daha uzun zaman önce 285 milyon yil önce yasam sahnesindedirler. Ve ilk mosslarin bunlardan cok daha uzun zaman önce hayata geldigi düsünülmelidir. 350 milyon yil gibi bir süreden önce dinazorlardan, bütün sürüngenlerden ve hatta ucan sineklerden bile yasli olduklari söylenebilir.

Tabiki bu noktada cicekli bitkilerden cok öncesinden bahsedilmektedir ve mosslar sporla cogalmaktadirlar. Sporlar cok ilkel organizmalar olsada, kendilerine özgü belirli avantajlari vardir. Örnegin, sporlar öylesine hafiftirlerki, rüzgar onlari cok uzak noktalara tasiyabilir. Bunun yaninda, hassas bir sekilde kücük boyutlarindan dolayi, sporlar ciddi derecede depolanmis yiyecegi “yavru moss”lara (protonemalar) yasamalari icin tasiyamazlar. Bu özellik filiz veren bir tohuma aittir.

Moss Sporlari

Bu su anlama gelir ki moss sporlari filiz verdiginde pratik olarak ideal ortamlarda olmalidirlar. Böylelikle güvenilir bir sekilde saglam temellerde durabilirler ve hayatta kalabilirler. Sicaklik, nem, topragin pH degeri, ve diger bircok faktör protonema icin uygun olmalidir. Yoksa ölür. Yada en azindan spor filiz vermez. Büyüyen bir fasulye diger yanadn, eger uygun kosullar bulamazsa kotiledonlarinda depoladigi gida ile bir süre daha yasayabilir. Bu süre icindede cevre kosullari degisebilir ve bu yolla yasama tutunmus olur. Belki yagis olur yada hava isinir. Sporlarda mevcut olan protonemanin acil ihtiyaci olan enerjiyi tasiyamamalari sorunu bir mossun neden milyonlarca spor ürettiginin sebebidir. Sansliysa bir spor belki olgun bir bitki olusturabilir.

Daha fazla bilgi:

Internet üzerinde asagidaki siteleri inceleyebilirsiniz,

·       Bryophyte Flora of North America

·       The Bryophytes

·       Mosses and Liverworts

·       Moss index, glossary, authors (Missouri Botanical Garden)

 

Moss Türleri

Ilerleyen günlerde bu moss türleri tek tek aciklanacaktir

heyecanla bekleyin….    

Andreaeaceae Dumortier

Richard H. Zander

Bitkiler koyu yeşilden siyaha doğru, küçükten büyüğe doğru, sıklıkla yoğun bir çimen görünümünü andırır. Gövde diktir, düzensiz dallanma vardır, Rizoidler tabanda doğrudur, merkezi lifler yoktur. Yapraklar dik ve zengindir. Kısadan uzuna kadar aralıkta lanseolat yada  pandur formludurlar.  Kosta mevcut değildir ya da tektir veyahutta dallıdır. Dardan genişe, apeksten önce sonlanır; kesite bakıldığında düzenli hücreler görülür, lamellae yoktur; kenarlar düzlem şekilliden zayıf içe eğriye doğru değişir. Nadiren aşağıya doğru eğridir. laminal hücreler boylu boyunca kısadır veya özellikle yaprak tabanı boyunca uzanır, 1-stratoz veya 2- çoklu stratose söz konusudur. Laminal hücrelerden filamentöz (ipliksi form) gemma (tomurcuğa benzer) gibi özelleşmiş aseksüel üreme nadirdir. Seksüel koşullar genellikle otoekiyözdür (gelişme evresi aynı konakçı üzerinde), genel olarak kaplı otoekiyöz veya dioiktir; yapraklar genel olarakayrıdır, genişçe, kıvrımlı kılıflıdır. Sporofitler boylu boyunca uzanan gametofitik bitki sapı olan pseudopodyum üzerinde barınırlar. Seta aslen yoktur. Tohum kesesi dik, eliptik, 4 adet yanal uzanımlı kapakçıklara açılım gösterir; stomata, annulus, operkülüm ve peristom mevcut değildir. Kaliptra küçük, sıklıkla geçicidir. Sporlar küresel, oval veya tetrahedral formda olup, küçükten büyüğe doğru, 10 ile genellikle 100 µm’den daha fazla boydadır.

Cins 1, tür yaklaşık 45 (11 florada): kosmopolit.

Andreaeaceae, Sphagnaceae ile birlikte sporofiti pseudopodyumun üzerinde yükselecek şekilde özellik olarak paylaşırlar. Ancak spor kesesi endotesyumdan sağlanır, sözü geçen ikinci familyada bu amfitesyudan sağlanır. Spor kesesi kemer yada yay şekli oluşturacak şekilde büyük, dayanıklı kolumelle üzerinden geçer. Boyuna kapakçıklar tohum keseleri kuru iken şişerek açılır, kapsüller ıslakken ise kapanır. Talus (alg, mantar, likenlerin vejetatif sistemi) protanomal apendajlar geneldir ve ayırt edicidir.

 

               

 

Campylopus trachyblepharon 

Campylopus trachyblepharon, Dicranaceae ailesinin bir üyesi olup uzun dar yapraklarıyla Dicranum scoparium, D. Polysetum türüne bağlıdır. Türler tropikal bölgelerin yerlisi olup, bu tür Sao Paolo Brezilyadan toplanmıştır.

Dicranum polysetum
(Wavy Dicranum)

Funaria hygrometrica (#1)
(Cord Moss ya da su-ölçen Moss)

Funaria hygrometrica çok genel tür bir moss olup özellikle bir yangın sonrası anız bölgesinde yada küllerin döküldüğü zeminlerde bulunur. Dünya üzerinde bir çok farklı yerde ufak tefek değişiklikler göstermek koşulu ile farklı formlarda rastlanabilir. Bu kusursuz tür bir cevher güzelliğindeki yetişkin spor keselerine sahiptir. İnce kıl formundaki sapların birbirine sarılması sonucu oluşan görüntüye bağlı olarak popüler ismini almıştır.

Olgunluk dönemlerinde gövdeler bir kablo gibi sarıldığında, genellikle umutsuz bir şekilde bu süreç boyunca birbirlerine dolanır.

Gelişimini tamamlayamamış yalnız sporofit düz bir şekilde kalır ve nem farklılıklarına maruz kalarak etkisini kaybeder. 

Mnium insigne


Mnium insigne, Plagiomnium insigne olarakta bilinir, Batı Kuzey Amerikaya özgü bir türdür. Bununla birlikte tüm Mniaceae lerin gösterdikleri özelliklere benzer dar yapraklı Mosslardandır. Dar eliptikten nerdeyse dairesel forma kadar aralıkta değişim gösterir. Resmedilen tür İngiliz Kolombiyasından (Kanada) toplanmış bir türdür.

 

Splachnum rubrum #1
(Umbrella or Petticoat Moss)

Bu moss türü yalnızca moss gübresi üzerinde gelişir.

 

 

Eurhynchium hians

  

Eurhynchium hians gölgeli alanlardaki çalılıklarda yeşil sis gibi görülen çok iyi bir moss türüdür. Bahar zamanı taze ürediği dönemde nerdeyse yuvarlak ve oldukça konkav yapraklarından rahatlıkla tanıyabilirsiniz. Tür Toronto (Ontario, Canada) kökenli olup sıkça rastlanan avlu tipi moss türüdür.

murataslan2011-10-26 10:17:59
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Sevgili kardesim,

japon, yengec, kerevit falan olmaz :) Elma salyangozu olur ama bitkilerine zarar verir. Katil salyangoz alirsan iyi olur. iki tane al koy gezsinler. Arti yabani salyangozlar öyle böyle türüyor akvaryumda onlarida temizliyorlar.

Karides internetten bircok yerden satin alabilirsin. Dayaniklilar. Isitici olmadanda yasar karidesler ancak isitici olunca daha mutlu oluyorlar. Cok sicak yapma ama 100W Sera isitici alabilirsin termostatli 24 dereceye ayarlarsin. Isiklandirmada 2 derece gibi oynatiyor zaten acik oldugu süre boyunca. 24-26larda gezsin akvaryum isin. Bu karidesler icin cok elzem bir sicaklik degil ancak neon tetrada alirsan birarada o sicaklikta mutlu yasarlar. Bir java moss al mutlaka ve iki üc kollu bir mango kütügünün göbegine oturt. Neonlar oturunac cok mutlu olursun. Karideslerden yavru aldigindada motive olursun. Ama ic filtrene dikkat et fazla sirkulasyon yavrulamadan sonra yavru karideslerinin cogunu icine ceker. Pipo filtre daha uygun olabilir. Yada karideslerin filtre icine kacmayacagi bir önlem al filtreye.

Seranin karidesler icin dip yemi var bayiliyorlar. Onlardan alirsin cok cabuk gelisirler. JAva mosunun üzerinde karidesler olmasi yem artiklarini ve atiklari temizlemeleri nedeniyle iyidir.

Yengec kerevit falan karistirma o is baska bi is. Baska ekosistem. Eger yengec koyucaksan sadece yengec bak. Lepistes olayinada giriceksen yalnizca lepistes bak (1erkek 2 disi). Diger soylediklerimi unut. Lepisteslerle karides olmaz. Ama neon tetra ile karidesler sorunsuz yasar. Yada rummy nose da alabilirsin. Buz baliklari var bak incele icleri seffaf gorunuyo onuda deneyebilirsin. Bu rummy nose ve buz baliklarini neon tetraya alternatif olarak söyledim. Hepsini birarada yapma. Karidesin yanina rummy nose, yada neon tetra yada buz baligi. 4 yada 6 li grup alirsin. 6 al alisana kadar zaten 4 kalirlar.

Kolay gelsin sana :)

Murat
Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Dostum,

bence kerevit yerine kiraz karides al. Akvaryumunuda bitkilendir. Mesela uzun sazlarla arkadan yukarı öne doğru cevir. Kücük bir mango kütügünün üzerine bir java moss yosunu giydir. 4 tane kiraz karidesi yada hayalet karidesi sal. Dip yemleri ile besle. Çöpçün kalabilir. Suyu deli gibi temizler karidesler. Artı ortam ve suya alıştıklarında çok yavruluyorlar. Şöyle diyim 4 tane kiraz 6 ayda nerdeyse bende 100e cıktı. Ama saklanıcakları bi java moss olsun. Sazlarada tutunurlar. Artı yaklasık 10 neon tetra almıstım baslangıcta yaklasık bı sene içinde 4 tane kaldı. Ama kalanlarda tosun gibi oldu su kosullarına alıstı. Bu sekilde yaparsan hiç lepistes falan karıstırma. Karideslere iyi gelmezler.

Yada yalnızca 1 erkek 2 dişi lepistes al. Onlardan da yavru alırsın. Yani o boyutta akvaryumda alabileceğin amksimum randıman bence bu. Mutlu da olursun. Onun haricinde düzenli testlerini yap. Az hacimde değerler çabuk değişir.

Bence akvaryumunla bu şekilde ilgilenirsen, az ölüm yaşarsın hobiden soğumazsın.

Selamlar,

Murat
Su sümbülü
Bu bitkiyle ilgili bildiginiz ne varsa hepsini bekliyorum.

Selam ve saygilarimla,

Murat Aslan

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.