ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
adiyez
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
04 Şubat 2010 15:19
Son Ziyaret:
08 Ekim 2013 14:21
Toplam Mesaj:
3 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
abbas adiyez
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

abbas adiyez

SON 3 MESAJI

Vitrin camından akvaryum yapmak
Alttaki malzeme oldukça kalın, o yüzden kapak için başka bir formül arayışım devam ediyor.
Halının üzerine gazete seermeden başlamaya cesaret edemedim doğrusu :)
Vitrin camından akvaryum yapmak
Vitrin camından akvaryumnasıl yapılır?

Ölçüler  e*b*y= 27*60*26 = 42 litre

 

Merhaba arkadaşlar, (Öncelikle yazıyı ilmi değil konuşma ağzı ile yazdım. Bu ne yahu demeyin)

 

Evde atıl vaziyette duran eskidiği için attığım vitrine ait camlardan, (sizin burada anlattığınız onca akvaryum yapımı dersinden cesaret alarak) bir akvaryum yapayım dedim. Daha önce böyle bir şeyi hiç denememiştim. Elime cam kesme elması almış insan değilim. Diğer bir çok alanda iyi kötü uğraşlarım olsa da (marangozluk, elektrikli eşya tamiri, boya badana, musluk işleri filan) ilk defa cam kesip sonrada silikonla yapıştırma işi denedim. Biraz da merak yaptım aslında olur mu diye.

 

İlk önce koçtaşa giderek kendime 1 sista akvaryum silikonu, 1 cam kesme elması aldım. Diğer malzemeler evde vardı.

Ayrıca eski vitrinden ayırmış olduğum birkaç sunta parçası da fazlası ile “akvaryum yapma altlığı” olarak iş gördü.

 

Malzemeleri alırken kağıt bant almayı unutmayın. Ben unutmuşum. Bu yüzden koli bandı kullandım. Pek problem olmadı ama çıkartırken taban kısmında biraz problem yaşadım.

 

Öncelikle evde ayak altı olmayan bir yer seçin. Ben, kullanmadığımız bir odayı seçtim. Gerçi evde meraklı iki kızım hemen yanıma geldi ve onlarla da uğraşmak zorunda kaldım. Özellikle cam kesme işi çok tehlikeli, cam kesme işinde çok stres yaşadım.

 

Tüm malzemeleri odaya taşıdıktan sonra ilk yatayla 20 derece gibi bir açı yapan bir altlık yapmak oldu. Eski vitrini atmadan öce ayırdığım küçük parçalar ile (onları aslında balığa gittiğimde yem kesmek için altlık olarak ayırmıştım.) kullanmadığım bir rafın 2 parçasını kullanarak şekildeki altlığı yaptım. Böyle bir altlığı şiddetle tavsiye ederim. Bu altlık sayesinde akvaryum yapımı sandığımdan daha kolay oldu.
 

Arka yaslanma tahtasının taban tahtasına 90 derecede olması için ikisini birbirine vidaladıktan sonra küçük parçalardan birini dik açıyı elde edecek şekilde iki büyük parçanın ortasına vidaladım. (Tüm vidalama işlemlerini matkapla yaptım, pek zamanımı almadı)

 

Bu şekilde 90 derece birbirine dikliği sağladıktan sonra kenar parçalarını vidaladım. (Benim için en zor kısmı, bu altlığı yapmak oldu. Bunu bitirdikten sonra akvaryumu yapmak çok zor değildi. Tabiî ki Cam kesme hariç)

 
Resimde kırmızı ile boyadığım kısım altlığın yere değen kısmıdır. Sonuçta ikinci resimdeki malzemeyi elde ettim. Yaklaşık yapım süresi malzemelerin odaya taşınması dahil 25 dakika sürdü. Bunu bir kenara koyduktan sonra sıra camlara geldi,
Her boyda cam vardı. Vitrinin alt kapak camları üst kapak camları içindeki raf camları gibi. Ortalama bir rakamı kafamda ayarladıktan sonra, camları kesme işin geçtim.
 

Ben solak olduğum için sadece sol elime eldiven taktım. İlk kez cam kesiyordum. İlk çizimden sonra camı kırma işinde baya zorlandım. Acaba cam benim çizdiğim sınırları izleyerek mi kırılacak diye korktum. Çünkü ne kadar kuvvet uygulayacağımı bilmiyordum.  Baya bir zorlama gerekiyor muş ama sıkıntı olmadı, ölçerken ve çizerken 2 mm elmasın ağız genişliği payını da koyarak ölçtüm çizdim kestim. Hiç sıkıntı olmadı. püf noktası camı çizerken acele etmeyin.

 

Camları kestikten sonra küçük parçaları kaldırdım. Kestiğim camların kesik kısımlarını da bileme taşı ile banyoda musluğun altında rodajladım. Benim avantajım camlar vitrin camı olduğu için her köşesi muntazam yuvarlatılmıştı. Sadece kestiğim köşeleri yontmaya çalıştım. İşe yaradı, ama tavsiyem ince uçlu bir çelik eğe ile kuru olarak yapılması. Çünkü yontarken birkaç köşeden 1-2 mm den daha büyük parçalar koptu. Büyük akvaryumlarda sorun olabilir.


Kuruladığım camları bantlamaya geldi sıra. (Camlarımın kalınlığı 5 mm bu arada)Ben koli bandı ile yapmak zorunda kaldım. Siz kağıt bant alın. Püf noktası, ben 5 mm cam kalınlığı için 5 mm de silikon hesabı ile yaklaşık 1- 1,2 cm lik kenar boşluğu ile bantları çektim. Ama şimdi yapsam 2 cm boşluk bırakırdım. Çünkü 5 mm boşluk (toplamda 1 cm)  silikon için yeterli değil.


Bantlarını çektikten sonra sıra silikonlamaya geldi. Silikon işine başlamadan önce alt camı tablaya koymadan önce ince bir gazete şeridi keserek alt camın altına koydum ki silikon kuruyunca tahtaya yapışmasın. Bunun üzerine olacak şekilde taban camını altlığa yerleştirdim ve ilk önce arka cam için taban camına silikon çektim. Silikonu çektikten sonra, arka camı bu silikonun üzerine yerleştirdim. Bastırmadan bıraktım. Artan silikonları parmağımla sildim. Ama itiraf ediyorum iyi bir yöntem değil. Siz başka bir malzeme kullanın.
Parmakla yapınca, silikon üçgen şeklinde yayılmıyor. Ufaklarda değil ama büyük camlarda problem çıkarabilir.
 

Arka camı yerleştirdikten sonra. Sağ ve sol camları da aynı şekilde yerleştirdim. Önce silikon çektim sonra üzerine cam. Dik yüzeyler için silikonları yapışmamış cama yatay olarak sürüp dik hale getirip yapıştırdım.Tüm camları yerleştirince eğimli tabla sayesinde kendi durur vaziyete gelmişti. Ama ben gene de 2 adet bant attım ne olur ne olmaz diye 2 kenarına.

Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra bantları soktüm. Biraz uğraştırdı beni ama bantları sökmeden önce bantların silikona değdiği yerlerde maket bıçağı ile çizmek zorunda kaldım. Silikonu kaldırmamak için. … 2 gün sonra elime aldığımda taş gibi idi. Banyoya attım içini su doldurdum. Sızdırma yok ama birkaç gün daha bekleyeceğim.

Fotoğrafları çektiği için büyük kızım Zehra’ya (10) ve bana çalışırken problem çıkartmadığı için küçük kızım Ayşenur’a (3) teşekkür ediyorum.

 
 
Yazıyı yazmak akvaryumu yapmak kadar sürdü.
 
Kalın sağlıcakla
adiyez2010-02-15 15:40:59
Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin

Merhabalar,

Tüm akvaryum.com üyesi arkadaşlara esenlikler diliyorum.
Ben de inşallah yakında DIY olarak bi akvaryum yapmayı planlıyorum. İnsanın bu siteden çıkası gelmiyor valla. çok güzel bilgiler var. Sitede ciddi anlamda bir bilgi birikimi var. Kendi adıma çok sevindim doğrusu Tebessüm...

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.