ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
1349
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Ocak 2012 04:25
Son Ziyaret:
25 Mart 2015 23:59
Toplam Mesaj:
6 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
E. Burak OR
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Adana
Meslek:
Bankacılık
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

E. Burak OR

SON 6 MESAJI

3 yıllık kaplumbağalarım yem yemiyor.
Başka bir önerisi yada fikri olan arkadaşlar beni aydınlatabilirse çok memnun olacağım.
3 yıllık kaplumbağalarım yem yemiyor.
Butantan: Böyle bir girişimde bulunduğumu söyleyemeyeceğim. Ancak deneme konusunda da ciddi maddi çekincelerim var. Lakin kırmızı etin kilosu 40 TL'nı geçmişken maddi anlamda şuan için bir kaynak ayırabileceğimi düşünmüyorum. 
Yemlerini değiştirmeyi düşünmedim, çünkü ciddi şekilde kapış kapış yiyorlardı 1 ay öncesine kadar.
3 yıllık kaplumbağalarım yem yemiyor.
Merhabalar,

3 yıldır düzenli olarak yetiştirdiğim kırmızı yanaklı su kaplumbağalarım yem yememeye başladı. Özel yapım bir terrarium kullanıyorum. Eheim dış pompa, JBL Reptil Spot Neodym 100w lamba kullanıyorum, ayrıca ayrı bir aydınlatma lambası ve ısıtıcısı mevcut. Suları sabit olarak 27-28 derece arasında değişkenlik gösteriyor. Hareketleri normal zamanlarındakinden daha yavaşlamış durumda, hatta genelde uyuyorlar. Her hangi bir hastalık belirtisi gözlemlemledim. Kabuklarında yumuşama, göz kapaklarında ve gözlerinde her hangi bir anomali veya dışkılarında bozukluk söz konusu değil. 

Boyuları; dişi olan 12-13 cm, erkek 9-10 cm büyüklüğünde. Bir ay öncesine kadar koşup oynayan canavarlar şuan daha sakin moddalar. Ancak şunu belirtmeliyimki, sürekli olarak bir deri değiştirmeleri söz konusu. Sularını haftalık değiştiriyorum, tertemiz diyebilirim.

Sera; Raffy royal + Raffy I + Raffy P + Raffy Mineral yem kombinasyonu kullanıyorum. Toplamda 2 litrelik bir karışım elde ettim. İlk litresini afiyetle iştahla yediler ancak ne olduysa ilk yem bittikten sonra oldu. Artık yem yemiyorlar diyebilirim. Sebze ve ot karışımı denedim ona da tepkisizler.

Sanırım değerli önerilerinize ihtiyacım var. Yardımlarınızı bekliyorum.

0'dan akvaryum, arkaplan, elektrik aksam yapımı.
Merhabalar,

Bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce küçük akvaryumumu 2 tane küçücük Kızıl Yanaklı Kaplumbağa için kurmuştum ve yine ev yapımı aydınlatma için birşeyler paylaşmaya çalışmıştım. Şimdi ise Kızıl Yanaklılar büyüdü, her biri 8 - 10cm oldu ve yerlerinde rahat etmemeye başladı. Bende yeni bir akvaryum için kolları sıvadım ancak bütçem kısıtlıydı ve ayağımı yorganıma göre uzatmak için elimden geleni yaptım/yapmaya çalışıyorum.

Bu yazıyı hazırlamamdaki sebep, akvaryumu yapma başlamadan önce birçok forum, başlık ve makale okudum her birinde ayrı bir bilgi, hepsinde farklı bir bakış açısı vardı. Kimisinde kurulum ücreti yazılırken, kimisinde sadece nasıl yapıldığı anlatılıyor kimisinde ise kullanılan ekipmanların hiçbirinde bahsedilmiyordu. Hal böyle olunca gözüm korkmadı değil. 

Benim gibi uzun seyahatlere çıkıp sadece haftasonları yada iş sonrası akşam vakit ayırabiliyorsanız, elinizde akvaryum yapımına dair en ufak bir malzeme yok ise, hangi malzemeyi nereden alacağınızı bilmiyorsanız, bütçenizde kısıtlı ise bu yazı sizlere yardımcı olacaktır diye düşünüyorum.

Öyle ise başlayalım;

İlk olarak mevcut akvaryumumun yerine yapacağım ve belirli ölçülere haiz olan yer aşağıdaki gibidir;



Akvaryumu kuracağım yerin ölçüleri; 86cm en, 40cm genişlik, 50cm yükseklik şeklindedir. Bu ölçülere göre; tamamen tesadüf üzerine bulduğum camcıdaki parça camları kullanmasını söyleyerek; 82cm en, 31cm genişlik ve 30cm yüksekliklere denk gelecek şekilde kesimimi yaptırdım.

Kesim yapılan parçalar şu şekilde;

Cam parçaları:
1 adet alt parça için; 84cm x 33 8mm cam, (Kestireceğim camlar 2 parça (ön ve arka) 6mm olacağı ve alt camın üstüne yerleşeceği için, alt camın 1.2mm büyük olması daha iyi oldu)
2 adet ön ve arka parça için; 82cm x 30cm 6mm cam,
2 adet yanlar için; 30cm x 30cm 6mm cam.

Not: Kaplumbağa akvaryumu olacağı için 80 LT gibi su doldurma şansım zaten olmayacak bu nedenle kasnak veya destek cam kullanmadım.

Camları kestirdikten sonra alıp eve götürüp temizlenmesi ve yapıştırılma aşaması geliyor. Bu arada kesilen camlara rodaj uygulanmadı, sadece yoğun bir taşlama işlemi uygulandı, MALİYET: 70 TL.

Kesilen camları yapıştırmadan önce iyice yıkadım ve üzerindeki kalıntı şekilde lekeleri gidermek için; marketten aldığım Permatik, Bulaşık teli ve Camsil kullandım (Camsil mevcuttu yoksa 1 TL 1 litresi) kullandım, MALİYET: 1,75 TL

Camları yapıştırmak için kullandığım malzeme Henkel Sistanın Akvaryum silikonu oldu. Bulunduğum ilde Koçtaş olduğu için oradan satın aldım, indirimdeydi MALİYET: 6,49 TL. Tabiki silikonu kullanmak için birde uyduruk silikon tabancası yada diğer adıyla mastik tabancası almam gerekiyordu, MALİYET: 4,90 TL.

Sıra geldi camların yapıştırılmasında/silikonlanmasına. Silikonlama işleminden önce camları iyice kurulamak gerekiyor, aksi taktirde silikonlama işlemi sırasında hatalar meydana gelebilir. Ben camları silikonlama sırasında tek kişiyle olmayacağını düşünerek yardım istedim, zira camları sabit tutarken aynı anda silikon çekmeye çalışmak biraz zor oluyor. Silikonlama işlemini yapmadan önce  izlediğim yol ise, alt cam'ın üzerine önce arka cam parçasını hizlayarak her hangi bir yan parçayıda hizadıktan sonra bu iki parçayı önce koli bandı yardımıyla sabitlemek ve sonrasında diğer kalan iki parçayı aynı formatta sabitlemek. Ve tabiki sonrasında tüm parçaları koli bandıyla sabitledikten sonra silikonlama işlemini gerçekleştirmek. Ben şahsen parçaların arasına silikon sürmeden, önce iç kısmı iyice silikonladım ve sonrasında dıştan tek kat ince bir silikon çektim. İlk akvaryum yapımımı deneyimimim olduğu için sızdırmazlık kontrolünü yarın gerçekleştireceğim. Sonrasında yazımı güncelleştireceğim, gerekirse birkat daha silikon çekebilirim acele yok :)

Silikonlama işlemi sonrasında akvaryum şekillenmeye başladı;



Akvaryumun camlarının silikonlanması aşamasının daha net şekilde açıklamak amacıyla aşağıdaki sunuları ekledim. Kestirilen cam parçalar ve yerleştirme şekilleri net şekilde anlatılıyor.



Şuan baktığınız zaman artık bir akvaryum sahibisiniz ve istediğiniz yere götürüp içini suyla doldurup kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak ben bu kadarla kalmayacağım için sıra 3D arkaplan yapımı ile ilgili anlatımda.

Akvaryumuma benim düşündüğüm arkaplan kaplaması hem yanları hemde arka tarafı kaplayacak şekilde oldu. Kaplumbağalarımın rahat şekilde güneşlenmesini sağlamak amacıyla platformumuda kendim yapmaya karar verdim. Platformu öyleye ortaya yapmak yerine yan taraflara 2 ayrı platform yapmaya karar verdim. 

Yapacağım 3D arkaplan için gerekli malzemeler şu şekilde;

1 adet 20 density 4mm'lik strafor köpük, - 4 TL (Köpüklerin tamamı 100cm x 50cm boyundaydı)
3 adet 20 density 2mm'lik strafor köpük, - 3 TL x 3 = 9 TL
1 adet 5kg Kalekim Fuga2300 derz (Gri) - Renk seçimi size kalmış. 14 TL
1 adet Filli Boya ARS (Alpina Renk Sistemi) renklendirici (Siyah) - Renk seçimi size kalmış. 7 TL
1 adet 5'li Fırça seti. - 5 TL
1 adet Kıl testere (Ahşap içliğinde kullanılan) - 5 TL
1 adet Henkel Sista Akvaryum silikon (Bunu zaten almıştık ve illaki artacaktır)

Not: Yapacağınız arkaplan'a göre strafor köpük milimetresi ve density'si, derz ve renklendirici renkleri değişiklik gösterebilir. Renklendiricinin kullanılması zorunlu değildir. Strafordaki density, kabaca köpüğü duvara sürttüğünüzde dağılan küçük küçük parçaların malzeme üzerindeki yoğunluğudur. Ne kadar yüksek density olursa o kadar köpük sertleşecektir. Derz seçimi olarak Kalekim markadır, Fuga2300 Kalekim markasının ürününün ismidir. Fuga2300 ürünü; havuz ve su deposu gibi mekanlarda kullanılmaya uygun olup, kimyasal salınımı yoktur. Fuga serisinin birçok ürünü vardır (Örnek: Fuga2000, Fuga2200, Fuga2600 vb). Farklı bir marka ve model alırken; kullanılan yerler bölümünde mutlaka havuz ve içme suyu deposu olup olmadığını kontrol edin.

Evet ben aldığımda köpükler bu haldeydi; 



Not: Strafor köpüklere şekil vermek için vaktiniz yok ise yada uğraşamam diyorsanız şekilli formlarda satılan strafor köpükler mevcut. Bu köpükleri alıp istediğiniz ölçülere kesip kullanabilirsiniz.

Yapacağım arkaplan desenine göre kesim işlemini yapmadan önce gerekli çizimi tamamladım.



Kesim işlemini vakitsizlikten tamamlayamadım ancak yarın kesim işlemini tamamlamış ve derz'i kaplamış olurum muhtemelen. Yine fotoğrafları paylaşmaya devam edeceğim. 

Şimdilik sağlıcakla kalın, önerilerinizi almak için gün be gün paylaşımlarda bulunacağım.
DIY: Akvaryumunuzu aydınlatın.
Yorumlariniz icin cok tesekkur ederim. Kapak icin tamamini kaplayacak boyutlarda cam kestirdim, resimlerde gorunmuyor. Cok nem oluyor hatta damla damla kapagin uzerinde geziyor. Kestirdigim cam tamamini guzel sekilde koruyor. Bu arada camida 5 tl'ye kestirdim :)
DIY: Akvaryumunuzu aydınlatın.
Merhabalar,
 
Aranıza yeni katılmış biri olarak, herkese merhaba demek isterim.
 
Daha önceleri yaptığım fakat başka insanlara kaynak olabileceğini düşündüğüm aydınlatma sistemimi sizlerle paylaşmak istedim.
 
Akvaryumunuzun ebatları ne olursa olsun, çok düşük fiyatlarla istediğiniz renk ve şekilde aydınlatma yapabilirsiniz.
 
Gerekli malzemeler;
 
 - Şerit LED (LED rengi ve boyutunu: zevk ve akvaryum boyutuna göre değiştirebilirsiniz.),
 - LED Motoru,
 - Muhtelif ebatlarda kablo,
 - Prize takmak için fiş ve kablo
 - Lehim makinesi.
 
Şerit ledlerin metresi tek renklerde 6-7 TL, çok renkli RGB modellerde 10-12 TL arasında değişmektedir. LED motorları ise en düşük motor olan 5mt'lik motor 12 TL cıvarındadır.
 
Ben şerit LED'lerimi akvaryum kapağıma uyacak şekilde kestim.
 
 

LED Motorumuz
 
 
 
LED Motorumuzu akvaryumumuza sabitleyelim. (Eğer kapağa cam kestirmeyecekseniz kesinlikle sabitlendiğinden emin olun)
 
 
Kapağımızın son hali;
 
 
Öncesi;
 
Sonrası
 
Ve yenilenmiş ısıtıcımla birlikte daha sonrası :)
 
Amatör bir uygulama ve bende amatör bir balık yetiştiricisiyim. Henüz başlayalı 1.5 ay gibi kısa bir zaman olmuş olsada, ilk etapta tankımı büyütüp daha farklı şeyler denemeyi hedefliyorum.
Yardımcı olabildiysem yeterli.
Saygılarımla.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.