ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
metebeder
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
4
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
28 Temmuz 2013 15:58
Son Ziyaret:
23 Eylül 2013 20:29
Toplam Mesaj:
15 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
aytuğ mete beder
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

acemi akvaryumkolik
Mete beder

SON 10 MESAJI

600 litre akvaryuma yan sump nasıl yaparım
150*70*60 boyutlarında tankıma yan sump yapmak istiyorum. Bunun için acaba kafa motorumu almak lazım? Bir de kafa motorlarının yukarıya su basma görevini iptal edeceğimizi var sayarak, kaç litre çevirebilen bir kafa motoru yada iç motor almalıyız? 

Baya bir araştırdım ama yan sump yapımı ile ilgili konular epey eski olduğundan, resimler hep silinmiş. Acaba bildiğiniz bir anlatım videosu yada resimli bir konu var mıdır? 

Besleyeceğim balık sarı prenses ve yunus.

Yardımlarınız için teşekkürler, saygılar. 
metebeder2013-09-21 04:29:47
Çok ama Çok ilginç olay
Akvaryumda demokrasi var yahu bildiğin 
Büyük Akvaryum Büyük Aydınlatma Sorunu
Selamlar herkeze, 

150, 60, 70 boyutlarında bir akvaryumu, forumda bir abimizden satın aldım. Bitkili bir akvaryum kurmaya heveslendim, içerisinde farklı türden bir çok bitki ve moss çeşidi yetiştirmek istiyorum. Ama karşımda iki tane kocaman problem duruyor. İlki ışık, ikincisi ise toprak. Maliyetten ötürü dere kumu kullanacağım ve az ışık ihtiyacı olan bitkilere yöneleceğim.  

1-) Yükseliği fazla olduğundan, akvaryumun ışık ihtiyacıda bir hayli fazla olacak diyebiliriz. Reflektörlü armatür kullansam daha az sayıda floresan kullanabilir miyim? Örneğin, yaklaşık 300w güç gerektiği yazıyor. Bu kadar güç ise günde 10 saat aydınlatma ile aylık 25Tl + elektrik faturası demek. Bunu bi şekilde düşürmem icap ediyor. Led armatürlere gelirsekte, bu hacme kaçtane power led ve hangi renklerde kullanmam gerekir? 
2-) Hacmi fazla olduğundan DIY mayalı sistem CO2'ler bu akvaryumda işe yarar mı?
3-) 600 koca litre'yi kalorifer'in yanına koymam, ısıtma sorununu ortadan kaldırabilir mi?
4-) yıkanmış dere kumu düşünüyorum tabana da... yahu inşaatçılardan alsam bunu nasıl temizleyecem. Hazır temizlenmişi varsa nerde ne kadar bulabilirim. 

Günlerdir forum ve google'ı talan eden şu kardeşinize yardımcı olabilirseniz, pek bir makbule geçer.

Saygı ve sevgilerimle.



power led merak edenler okusun
[QUOTE=FaMeBa]Ben bugün izmirde araştırdım. Her elektrpnikci anlaşmış gibi tanesi 3 tl diyor. Ayrıyeten bu power ledlerin monte edileceği aliminyum plakası var onuda almak gerekiyor sanırım. Hesaplattım toplamda 120 felan tutuyor. Herşeyi ile ama işçiliği kendim yapıcam artık. Şuan düşünme aşamasındayım. [/QUOTE]
Bende istanbuldayım internetten sipariş verecem, işçilik konusunda ise baya baya araştırma yapıyorum (ünv. sınavına bu kadar çalışaydım zamanında, boğaziçine girerdim kesin), 
Projenize başlarsanız paylaşın, biraz örnek alalım 
Bitkili akvaryumumda led yetersiz?
Ledler hakkında bende yeni yeni bir şeyler öğrenmeye başladım. Yabancı sitelerdeki yorumlardan edindiğim bilgi Ledlerin kesinlikle moss dahil bir çok bitki gelişiminde pozitif katkı sağladıkları yönünde. Ama sorun şu led var.... led var.... 

Sunsun marka led armatür'de kullanılan ledler yüksek ihtimal sadece aydınlatmaya yönelik ve sadece beyaz ledlerden oluşuyor olmalı. Kaldıki uygun renklerde dahi olsa, eski led teknolojisiyle üretilmiş tek çipli ledlerin sağladığı 20-30 lümenlik ışık (beyaz ledler için bu rakam) çok düşük kalır. 

Bence power led'leri araştırın derim, bitkili akvaryum içinse, spectrum değerleri büyük bir önem arz ediyor. Bizim gibi acemiler için önerilen ise, 2 mavi power led e karşılık 1 beyaz 15000k gün ışığı power led kullanılması yönünde. 


Led lamba yeterlimidir?
Bitkili akvaryumunuz için şerit led mi kullanacaksınız ? Eğer cevabınız evetse, emin olun bitkili akvaryuma yetmeyecektir, tecrübe ettim küçük akvaryumumda. Şimdi 600 litreye geçiyorum ve elektrik sarfiyatını düşünerek Led teknolojileri hakkında biraz kurcalıyorum. 
Eminim Power Led'leri duymuşsunuzdur. Bu işi soğutucu aliminyum profil, power led ve led driverlar ile çözebilirsin.
140 litre için Aliminyum perde profili bence işinizi görebilir. Bu noktada takriben 3000 lümen gibi bir ışık değerine ihtiyacınız var ki, takriben 1w 10 adet beyaz 15000k power led,1w 15 adet mavi power led ve1w 5 adet kırmızını power led kullanmanız kullanmanız anlamına gelir.

50 watt'a bu işi kotarırsınız kanımca. Power led'lerin fiyatları uygun denilebilir. Ama led driver'lar (power led'lerde kullanmanız şart) ve fanlarla soğutucu sistem kurma işi, maliyeti arttırıcı unsurlar. Kurulum olaraksa elektrikçi arkadaşınıza bir hayli işiniz düşecek :)

metebeder2013-09-21 00:02:08
Balığım hamile mi?
Selamlar. Bu balığın cinsini bilmiyorum. Hamile gibi geliyor. Sizcede öylemidir?


su yüksekliği ile aydınlatma hesaplama
Suyun yüksekliği elbette ve daha çok önem taşıyor. Ne kadar çok yükseklik o kadar çok ışığın soğurması yani şiddetini kaybetmesi (CRI/Lümen) anlamına geliyor. Bununla beraber watt hesabı ise pek bir değer taşımıyor. Zira bir led 1w ile 100 lümen ışık şiddeti sağlarken, bir florosan 1w ile 30 lümen kadar ışık gücü üretebiliyor. 

Tabi olay lümenlede bitmiyor. Bide işin içine CRI değerleri giriyor. Yani gün ışığı spectrumunu yakalaman için farklı değerler. 

Şöyle bir örnekle anlatıyım. 150*70*60 bir akvaryumum var. hesaplayıcıya göre http://www.akvaryum.com/hesaplayici/filtrasyon_isitici_kum.asp benim 300w ışık kaynağına ihtiyacım var. Ama bu hesap florosan lambalar için düşünülmüş bir hesap. 300w florosan lamba ile 9000 lümen yapmakta. Aynı lümen değerine, 90 led ile erişebiliyorum. Son olarakta aldığın power ledlerin kırmızı ve mavi olmasına göre başka bir hesap işin içine giriyor. Zira kırmızı ve mavi ledlerin ürettiği lümen değerleri daha aşağıda. Yani benim takriben 150w güç üreten bir led sistemi kurmam anlamına geliyor.

Açıkçası bu konuda günlerdir araştırma yapıyorum. Elde ettiğim sonuç : Bütçen ve vaktin el veriyorsa ve DIY sistemlerden haz ediyorsan, forumdaki benzer akvaryumların ışıklandırmalarını araştır ve kendine led armatür imal et. 

Onun dışında emin ol tam ışık ihtiyacı konusunda usta fizikçilerin hesap yapması gerektiren formülasyonlar söz konusu. (derinlik, yüzey alanı, alanı kaplayın bitiklerin ortalama yaprak sayısı ve cinsi gibi)


Gri balık Sarı kılıç kuyruğuma napıyor?
[QUOTE=Emmanuel_Emenike]Sarı kılıç kuyruk hamile. Valiferanın da amacı yavruları yemek. [/QUOTE]

O zaman tül yavruluğun içine mi alıyım sarı kuyruğu doğuma kadar, günlerce ufacıcık tül yavrulukta bunalacak gerçi ama napalım 
Gri balık Sarı kılıç kuyruğuma napıyor?
Videoda görüleceği üzere, gri balık durmadan dişi kılıç kuyruğun poposunda sürekli, naptığını anlayamıyorum. Ayırmam gerekir mi bu ikisini? Sinirlerim bozuldu resmen.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Xv7L5sIU9Zw&feature=youtu.be[/VID]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.