ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Tarkan Barlas
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
31 Temmuz 2013 04:58
Son Ziyaret:
23 Nisan 2014 12:51
Toplam Mesaj:
1 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
tarkan barlas
Doğum Tarihi:
28 Temmuz 1969
Yaş:
54
İl:
Istanbul
Meslek:
Ticaret
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Uzay Tarkan Barlas

SON 1 MESAJI

Altum Melek
Sevgili Hobici Arkadaslar,

Altum ve balik ithalati konusunda bende sizlerle bildigim kadarini paylasmak istiyorum,

Altum yapi itibari ile cok hassas bir balik turudur. Esasen Vahsi Altum u tum dunyada en aranan turlerden biri olmasi sebebi de bu hassasiyetidir. Cunku sizin guney amerikadan siparis ettiginiz 100 Altum baligindan elinizde sag kalma ihtimali olan sayi 0-10 arasindadir, Nedenlerini asagiya siralayacagim.

Oncelikle vahsi dogadan, dolayisi ile Amazon nehrinden yakalanan bir balik cok ilkel kosullarda ihracatcinin tesisine ulasir. Burdan da bazen hicbir karantina sureci gormeden uzak mesafelere sevk edilir. Balik dogadan alindigi andan itibaren yogun bir strese girer, ve bu stress le beraber cok uzun bir yolculuga baslar, Ornegin Guney amerikanin herhangi bir ulkesinden bize ulasmasi 50-60 saat arasindadir, ve bu yolculuk surecinde bircok aktarmaya maruz kalir. Her aktarma ise kolilerin ucaktan ucaga nakledilmesi ve havavalni depolarinda beklamesi demektir. Burda ihracatcinin baliklari onceden karantinaya almasi, torbalara gerekli hava ve suyu yolculuk suresini hesaplayarak koymasini, kolilere isi padleri ve straform larla yalitim yapmasi icin dua edersiniz.
Baliklarin buyuklugune ve turune gore koliye konan balik sayisi degisir. Altum ise standard olarak tek tek torbaya konulmasi gerken bir baliktir. 4-5 cm Altum bir koliye 20 adet, 7-8cm Altum ise bir koliye 10 adet konulabilir. 
Uzun yolculuk sonunda baliklarin bir kisminin yolda olmesi cok dogaldir, geriye kalanlarda ise yogun stresden dolayi parazirt ve bakteriler su yuzune cikar. Hayvanin kendi dogal ortaminda bunyesi bu parazitleri ve bakterileri bastirir, ama yogun stres altinda bunlar yuzeye cikar. Altum un bundan sonra sag kalmasi icin, bunlarla ilacla mucadele edilmesi ve daha sonrasinda bizim su degerlerine adapte edilmesi gerekir (oldukca usta isi bir surec oldugunu soylemeye gerek yok). burda da cok buyuk bir kayip yasanacaktir. Siz Altum'u ne kadar bilseniz de, konuda uzman da olsaniz, bu dunyanin her yerinde bu sekildedir ve 100 balikta 0-10 arasi sag kalma ve adepta olma orani aynidir. Burasi sizin bilginizle ilgili degil baligin yapisi ile ilgili bir faktordur.

Gelelim maliyet kismina.
Oncelikle ithalat icin pet shop belgeniz ve ithalat izniniz olmasi lazim, daha sonrasinda il tarimdan ithalat icin izin alacaksiniz, ve her asamasinda gerek saglik sertifikasinin tercumesinden tutunda, her turlu onay ve izin icin ayri bir para odeyeceksiniz, izni aldiktan sonra ihracatciya ve nakliyeciye (hava nakliye) parasini odeyeceksiniz, guney amerikadan ulkesine gore degismekle beraber tum yan odemeler dahil kg basina 10-18 usd arasinda bir ucret edersiniz, ve bir koli 15-20 kg arasindadir. 
Sira geldi bizim harika vergi mevzuatine, o da soyle isler; mal bedeli+navlun bedeli+30% gumruk vergisi, sonrasinda mal bedeli+navlun+35% deprem fonu sonunda da hepsi toplami 18% KDV odersiniz.
Bununla bitmez, gumruk komisyoncusunda, il tarima, ic nakliyeye vs . vs. her asamasinda ayri ayri para odenir. Tum bunlar olurken de malinizi gumrukten bir an once cikartmaya calisirsiniz, cunku her dakikanin onemi vardir.

Ayni baliklar avrupaya daha kisa suren bir yolculuktan ve 5% gumruk ile girerler. Hemen herseyde (enerji, arac, yiyecek, icecek vs.vs.) dunyanin geri kalanina gore daha cok odedigimiz gibi,  balik mevzusunda da listede 3.5 usdlik balik gelir bir anda 200-250 tl ye. 

Vergiler bir yana asil maliyeti olusturan faktor, tum masraflari yaptiktan sonra toplam maliyet kalan balik adedine gore belirlendigi icin (adapte olmus olan), balik basi maliyet astronomik rakamlara cikar.

Ben burda tum zorlulara ragmen nadir turleri Turkiye ye getiren, getirmeye calisan ithalatcilari ve dukkancilari kutluyorum, gercekten zor ve cok riskli bir ticaret. Biraz da bu acidan bakmak lazim.

saygilar

Uzay Tarkan Barlas

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.