ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
TheGhuls
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
22 Temmuz 2022 12:17
Son Ziyaret:
12 Haziran 2023 10:04
Toplam Mesaj:
7 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Gülsoy
Doğum Tarihi:
06 Eylül 1990
Yaş:
33
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

--

SON 7 MESAJI

Çalışkan Sae Yosun Bükücü
Selamlar,

Ben akvaryumun ilk kurulumunda akvaryumcunun önerisi ile 2 SAE almıştım. Bir damla bile yeşerme olmadan aylarca mis gibi devam etti. SAElerden bir tanesi hamsi kıvamına geldi :D Hatta her gören, yosun için ne yapıyorsun diye sordu..

Ama 1-2 aydır giderek artan bir yosun problemi var akvaryumda. Camlar temiz ama taşlar, içindeki figürler hep yeşerdi. Yosun için salyangoz da aldım ama onlar da camda falan geziyorlar. Ben bu taşı temizleyeyim diye yok. SAE'yi yem yerken ben de pek görmüyorum ama taşın üstünü de temizlemiyorlar artık. Bir öneriniz olur mu?
Cüce Vatoz Baba Yavru Bekliyor Olabilir Mi?
Benim gibi her soruda forumda yazılanları okuyarak yol bulanların işine yarasın diye haftalık güncelleme :)

1 hafta boyunca, günde 2-3 tane olmak üzere yavaş yavaş deniz kabuğun içinden çıkıp serbest yüzüşe geçtiler. En son 11 saydım ama arada kabuğa girip saklandıkları için devamı hala var mı emin değilim. Galiba 12. de var.

Tül yavruluk rahat oldu, sürekli su devirdaimi oluyor sump motorundan gelen havayla. Tutunma işini de tül yavruluğun plastik kısımları ile çözdüler. Arada kabuğun üzerine de tutunuyorlar dönüp.

Yem konusunda bir iki deneme sonrasında evdeki cips yemler işe yaradı. Sera'nın kedi balıkları için cips yemlerinden vardı haftada bir kullandığım. Onları bir kaç parçaya bölerek attım. Dibe çökmesi avantaj oldu. büyüyüp şiştikçe hem üzerine tutundular hem de yiyip bitirdiler. Her gün 1 tane atıyorum tamamen tüketiyorlar ertesi güne kadar.

Hala herkesin karnı doyuyor mu, keyifleri yerinde mi emin değilim ama şimdilik yolunda gözüküyor her şey.

Hangi aşamada akvaryuma salacağım, 12 cüce vatozla ne yapacağız, akvaryum kaldırır mı gibi sorularım hala mevcut. Onları da gözlemleye araştıra çözeriz herhalde. Gelişmeleri not etmeye devam edeceğim.


[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235899/160120231812531.jpg[/IMG]
Cüce Vatoz Baba Yavru Bekliyor Olabilir Mi?
Teşekkürler.

Ben artemia olayını tamamen başka anlamışım, yorumu okuyup biraz daha bakınca çözdüm. Onu kenara kaldırıyorum.

Yavrular şimdilik kabuğun içinde. Sürekli gözlemlemeye devam ediyorum.

Plastik yavruluk da aldım aslında ama onda hava akımı daha az olur bir de vantuzları düşebilir diye düşündüğümden fileyi taktım. Ama plastik yavruluğun içinde bir katman vardı, onu tutunacak sert yüzey olarak koyabilirim file yavruluğun içine. ortaya

Normalde balıklara verdiğim pul yemlerden var. Onları iyice parçalar veririm ortaya çıktılarında. Yemezlerse de haşlanmış kapya bibere döneriz. Bakalım kaç yavruyla kalacağız.
Cüce Vatoz Baba Yavru Bekliyor Olabilir Mi?
Herkese teşekkürler öncelikle. Kurtarma operasyonun ilk adımı tamamlandı. Bir hayırlı olsun, Allah analı babalı büyütsün alırız :)

Tül yavruluk aldık, en rahat onda gözlemleyebiliriz diye. Bugün kabuğu olduğu yerden alıp yavruluğa koyduk. Baba içine iyice sıkışmış durumdaydı, yavru - yumurta bir şey göremedik. Vatoz orada aç susuz öldü mü acaba derken çıktı içinden. Akvaryuma geri koyduk. Tam kabuğun da içi boş koyalım yerine diyorduk ki bir kaç çift gözün çipil çipil baktığını fark ettik [:cool:]

Yavruları yine bu kabuğun içinde yavruluğa bıraktık. 4 tane gördüm ama kabuğun içinde daha var mı emin değilim.

Şimdi beslenme fazı için destek rica ediyorum.

Rotifish Artemia Mix almıştım. Biraz kabuğun içine denk gelecek şekilde döktüm ama çok un gibiymiş suya dağılıverdi. Bunu kullanmalı mıyım? Yoksa sebze falan mı haşlayıp koyayım?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235899/080120231225591.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235899/080120231226021.jpg[/IMG]
Cüce Vatoz Baba Yavru Bekliyor Olabilir Mi?
Herkese Merhabalar,

Fotoğraftaki kayanın arkasında bir deniz kabuğu var. Bir süredir kayanın altının oyulduğunu ve vatozlardan birinin bu deniz kabuğunun girişinde takıldığını fark ettik. Acaba yavru mu var? Öyleyse nasıl emin olabilirim ve koruyabilirim destek rica ediyorum.

Akvaryumda bir dişi bir erkek cüce vatozumuz var. Aslında bir kaç haftadır bahsettiğim yerde vatozları görüyorum ama dişi mi yoksa erkek mi oradaydı dikkat etmemiştim. Biraz görüş alanımızın da dışında kalıyorlar maalesef. Artık yavru olabileceğinden iyice şüphe edince forumu biraz inceledim, vatozları gözlemledim. Kabuğun başında bekleyenin erkek olduğunu fark ettim.

Buradan anladığım kadarıyla yumurtlama sonrası 5-6 günde yavrular çıkmaya başlıyor ve baba onları kolluyorsa zamanlama açısından kabuğun içinde yavrular olması muhtemel. Bir kaç gündür kafasını kabuğun içerisinden hiç çıkartmadı çünkü.

Emin olmak için ne önerirsiniz? Eğer yavrular varsa korumak için akvaryum içinde bir yavruluk mu hazırlamalıyım yoksa ayrı bir akvaryum mu ayarlamalıyım?

Amacım üretim değil ama akvaryumdaki diğer balıklara da yem olsunlar istemem. Akvaryumda bunlar dışında 2 cüce vatoz (hepsi dişi), kuhliler, katil salyangozlar, adi salyangozlar, SAE ve orta - üstte gezen orta boy balıklar mevcut.

Şimdiden teşekkürler.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235899/050120231235221.jpg[/IMG]
Katil Kim?
Öncelikle teşekkürler herkese.
Yeterince yararlı bakteri kültürü olmamasının sorun olacağını okumuştum ama uzun zamandır boş çalışma, çürüyen bitkiler falan sorun olmaz herhalde demiştim. Yanılmışım.
Bunca şeyi okuyup akvaryum kurduktan, hatta balıkların ortalama ne kadarlık bir tanka ihtiyaç olduğuna bile baktıktan sonra ilk adımda ne kadar balık koymalı sorusu gözümden kaçmış gerçekten.
Geçmişi düzeltemem ama bundan sonrası için ölümler tamamen bitene kadar yeni balık eklememe, su düzenleyicileri kullanmayı bırakma ve filtrenin elyafını bile değiştirmeme gibi önlemlerle ilerleyeceğim. Dünküler son olur diye umuyorum.

[QUOTE=eser97]Merhaba, öncelikle acı tecrübeleriniz için üzüldüm. Ben de benzer bir olayı bitkiler üzerinde yaşadım. Bitkilerimin tamamı aside koymuş gibi eriyip gidiyordu sürekli. Sizin gibi seranın su düzenleyicileri, jbl'in su düzenleyici ve gübreleri, seranın bakteri kültürünü kullanıyordum.[/QUOTE]

Bitkilerle 4 aydır uğraşıyorum. Önce invitro denedik, ama hızlı ekemedik, suyu geç koyduk falan büyütemedik onları. Sonra akvaryumcudan elodea aldık, eridi gitti bir de üstüne salyangoz bastı. En son balık aldığım akvaryumcu da bitki vermişti, o da aynı şekilde eridi gitti resmen. Sadece internetten bir eticaret sitesinden bir akvaryumcudan aldığım bitkiler doğal döngüsü dışında yaprak bile dökmedi. Üstelik geldiklerinde kökleri bile yoktu neredeyse. Cılız dallardı. Elodealar suda serbest yüzerken bile büyüdü köklendi. Aynı su şartlarında gördüğüm fark; akvaryumcu suyundan çıkan bitki ile internetten aldığım daha az köklü ama tertemiz bitkiler oldu benim de. Su düzenleyicilerin negatif / pozitif bir etkisi olmadı gibi gözüküyor bizde.

[QUOTE=Ali~]Geçmiş olsun. Umarım akvaryumu stabil hale getirebilirsiniz. Bence de yeterince bakteri kolonileşmeden çok miktarda canlı eklenmesi ana sorun olabilir. Hele bir de canlıları poşetteki suyla eklediyseniz zaten muhtemelen az olan bakterilerinizi bakteri çatışması sonucu kaybetmiş olabilirsiniz. [/QUOTE]

Suya koyma konusunda sorun yok, iyi bildiğim bir konuydu o. Artık balık poşetlerinde bile yazıyorlar ayrıca [:iyi:]

[QUOTE=FarukGorgun] Hazır damacana kullanımında da 2 ye ayrılıyor herkes. Bu forumda da konusu var. Kendiniz dinlendirirseniz daha iyi olacaktır.

Filtrenizi bırakın biraz temizlenmeden çalışsın. Esas bakteriler orada zaten ve elyafını hersefer atmanıza gerek yok. akvaryum suyu ile yıkayın yeter. Zaten bu kadar kısa sürede atmaya hiç gerek yok.
[/QUOTE]

Aslında filtre temizliği yanlış anlaşılmış olabilir. Sadece en üst katmandaki, kaba kirleri ölü yaprakları falan toplayan tek katman elyafı değiştiriyorum. 2 güne yine kirleniyor zaten. Onun dışında alt katmanlardaki kaba süngerler, matrix, zeolite falan dokunmuyorum.

Damacana su konusundan emin olamadım, damacananın su değerlerine bakacağım. Çeşme sularının kimyasalında bakterisinde değilim ama maalesef aşırı kireçli bizim suyumuz, bardağa doldurduğunuzda bembeyaz oluyor. Su artıma kullanarak bile içilmiyor. Evdeki bitkilere de vermiyorum. Bu yüzden damacana sudan gitmeye devam ederim.

Teşekkürler

[EDIT]TheGhuls,2022-07-22 20:44:14[/EDIT]
Katil Kim?
Herkese Merhabalar,

Çözüm bulabilmek adına olabildiğince detaylı şekilde anlatmaya çalışacağım durumu.
Akvaryum hazırlığı esnasında ve tabi sonrasında da buradan çok faydalandım. Akvaryum tasarımında da, filtrede de, balıklar da burası sayesinde hayli bilgili durumdaydım. Çocukluğumda da akvaryumumuz oldu. Son 2 ayda yaşadıklarımızın yaşandığını hiç görmedim. Buralarda da okumadım.

Görüşlerinizle 2 aylık tanktaki "Katil"in kim ya da ne olduğunu umarım bulabiliriz. Katiller de olabilir tabi.

Şimdiden teşekkürler.

[B]Akvaryum özet bilgi:
[/B]
Yaklaşık 150 lt; cama cam, buhar camı kapaklı
Yan sumplu; filtrasyonda sachem matrix, eurostars zeolit görev yapıyor (tabi katmanlarda sünger, sera aquaclear ve elyaf da var); Sump motoru 12wlık.
Low-Tech Bitkili: Eledoa, Ludwiga, Ceylon Zeytin ve rapenda + 2 marimo
Işıklandırma: AquaPlant Full Spectrum (akvaryum doğrudan güneş görmüyor, gündüzleri genelde karanlık, günde 8 saat aydınlatma çalışıyor (16:00 - 24:00 arası)
Isıtıcı şimdilik yok; sabit sıcaklık 26-27 derece
Zemin: Aqualava Grand Lav Taşı üzerine Aquaclay
Ek dekorason: Yatı kökü, dragon stone + 2 tane figür (balıklar öncesinde 3 ay suda bekledi, salınım kontrol edildi)

Bir fotoğraf da ekledim.

[B]Kronolojik olarak;[/B]

Nisan - Mayıs 2022: Akvaryumun dekorasyonu, su ve bitkilendirme. Yukarıda saydıklarım öncesi farklı bitkilere denedik ama akvaryumculardan aldıklarımın hepsi çürüdü. Eridi. Salyangozlar üredi, büyüdü.. Bu süre zarfında hiç balık koymadan biraz akvaryumun oturmasını bekledik, gözlemledik. Salyangoz izledik. En son yeni bitikler aldık diktik, onlar sorunsuz tuttu.

Haziran 2022: Ayın başında akvaryumcuya mevcut setimizi anlatarak bir grup balık satın aldık. Aşağıda tam sayıları ve cinsleri ile birlikte iletiyorum.

Orta - Üst:
Kırmızı Neon Günışığı Tetra x 6
Siyah Fantom Tetra x 6
Kalem Balığı x 6
Denisonii Kırmızı Flaş Barb x 2
Labio (Frentus) x 3 (siyah, alacalı, albino)
SAE x 2
Beta (erkek ve sanıyorum honeymoon) x 1

Dip:
Kuhli x2
Tarak x2
Cory x4 (2 panda 2 komando)
Cüce Vatos x 2

+ Adi salyangoz nüfus planlaması için Helena x2

Hangileri hangileri ile birlikte takılabilir konusunu biraz araştırmıştım. Bazı yanyana olmayacakları ya da bitkilerle aynı akvaryuma uygun olmayacakları az çok biliyorum. Aklımda bir kaç tür de vardı ancak bu noktada akvaryumcunun elindekilerle anlamlı bir aile kurmasına biraz izin verdim. Her defasında da birlikte yaşayabilirler mi diye sorguladım. Genelde orada da aynı akvaryumda takılıp takılmadıklarına; o esnada kavga edip etmediklerine de bakmaya çalıştım.

Bununla birlikte akvaryumcu bize SERA'nın Aquatan, Nitrivec ve toxivec verdi ve bugün balıklar öncesi su değişiminde bunları mutlaka kullanın. Bu sayede kaybınız olmaz, en fazla %5 dedi.
+ metilen mavisi de aldık.

Mama olarak da SERA'nın 3 çeşit pul yemini aldık. Günlük dönüşümlü olarak kullanıyoruz. Vipan temel yem, Flora bitkisel yem, San renk yemi. + 2 çeşit de dipçiler için hafta 1 atmak için dip yemi aldık. Yemlerin hepsi taze kapalı kutu bu arada. Kovadan bölme değildi.

Bu set ile eve gittik. Önce dip çekimi ve filtre temizliği yaptık.
Su olarak sadece Getir'in Kuzeyden damacana suyunu kullandık.
Su yenilemesi sonrası da SERA nın 3 katkısını belirtilen miktarlarda içine döktük. Metilen mavisinden de belirtilen ölçekte koyduk. Ama sonrasında bunun bir hata olabileceğini ve yararlı bakterilerin de öleceğini düşünerek hemen suyun yarısını geri çektik, filtreleri temizledik, tekrar damacana su bastık ve sadece SERAnın düzenleyicilerinden belirtilen miktarlardan biraz daha az kullanarak devam ettik.
Bitkilerin dibine de bu arada kapsül gübre yerleştirip iyice gömdük.

Arkasından balıkları suya alıştırarak, bilinen yöntemle adım adım suya aldık.
Ve seyre koyulduk.
İlk akşam buhar camını kapatmadık.
Su bitimi ile cam bitimi arasında 3 parmak kadar mesafe var.

İlk aşamayı özellikle detaylı aktardım ilk ölümler buradaki bir hatadan kaynaklanıyor olabilir.

Bundan sonraki süreçte yine başımıza gelenleri zamanlamaya göre anlatmaya çalışacağım.

Haziran - Temmuz 22 aylarındaki rutinlerimiz:
- Her hafta %10 - 20 bandında dip ve filtre bölümünden su çekimi, filtre elyaf değişimi, her su değişiminde eklediğimiz su miktarına göre bir kaç damla SERA nın su düzenleyicileri
- Sabah - Akşam yemleme; haftada 1 kere 1-2 adet dip yemi
- Sıcaklık, ışık stabil
- Bitkilerde düzenli büyüme hatta baya bir büyüme olduğundan geçen hafta budadık, budadıklarımızı tekrar diktik onlar da büyümeye başladı.

İlk balık koymamızın ertesi gün:
1 tarak ve 1 albino labio intihar etmişti.

İlk hafta sonunda:
Betanın sabah sağlam olan kuyruğunu akşam bir anda yok oldu; birine diklendi ya da bir şeyden ürktü diye düşündük. Yüzmesinde bir sorun yoktu.
Siyah Labionun kendi rengi ve kuyruğundaki kırmızılıklar solmaya başladı
Gün Işığı Tetralarından birinde de renk solması oldu

2-4. haftada:
Önce rengi solan iki balık bunlara ne oluyor acaba, neden renk soluyor derken 1-2 günde öldü.
Sonra 3-4 günde bir corylerden, diğer tetralardan ölümler başladı.
Sanıyorum ilk 1 ayda toplamda 5 ya da 6 balık hepsi birbirinden farklı ölümler. Komando coryler, tetralardan birer tane gibi. Komando Coryler dışında hiç aynı türden iki balık ölmedi. Hep tekil ölümler.
Kiminde kuyruk erimesi gördük, kiminde görünür hiç bir şey yok, birinin karnı hafif kırmızıydı. Kimi su yüzeyinde takılarak öldü, kimi de dipte filtreye sürüklendi. Sabit bir sebep / sonuç gözlemleyemedik.

Suda önemli bir problem olsa (amonyak vs. ) hepsi birden ölürdü ya da birden olurdu diyerek genel problemin yaşam süresi ve / veya kavga olabileceğini düşündük. Sürekli izledik.

Bu sırada SAE'lerden biri; Son kalan Labio; Fantom Tetralar da çok güzel büyüdü. Vatoslarında maşallahı oldu.
SAElerden diğeri alırken de öbürüne göre biraz küçüktü ama o neredeyse hiç büyümedi.

SAE ve Labio genel olarak birbirilerini ya da diğerlerini kovalıyorlar ama hiç sert vuruşlar gözlemlemedik. SAE gerçekten SAE bu arada, onu araştırdım. Son Labio da yalnızdı. Başka türünden kimse kalmadı.
Beta genelde yalnız, yüzeye yakın takılıyor, arada aşağılarda kovalamaca oluyor ama yine sert bir durum gözümüze çarpmadı.
Kalemler kendi aralarında takılıyorlar ama daha çok yan yana kur yapar gibiler. Sadece aralarında birinin rengi diğerlerine göre bir tık daha koyu, sanki en baskın o gibi kovalamacada.
Diğerleri zaten kendi tıkırında.
Helena'nın bunlarla alakası var mı bilmiyorum ama bebe salyangozları hallediyor, büyüdükleri için dokunamadığı 5-6 adi salyangoz da akvaryumda büyümeye ve kurlaşmaya devam ediyor.

İlk ay sonrasında: Akvaryumcuya yeniden gittik. Durumu anlattık.
PH - GH ölçmemizi önerdi. PH & GH normalse de Nitrit, Nitrat ölçmek gerekebilir dedi.
SERA Vitamin verdi.

PH - GH normal seviyede çıktı. Zaten dinlenmiş damacana su kullanıyorduk.
Vitamini günde - 2 günde bir mamaya karıştırdık bir kaç sefer. Sonra da suya bir iki damla attık. Sonrasında bıraktık. Yemlerde de zaten vitamin var.
Bu sırada Beta'nın kuyruk gelişimi hızlansın diye ona SERA nın Beta mamasını aldık. Günde 1 ondan kullanıyor. Durumu hala iyi.

2. ayda da rutin su çekimi (10-20 lt) ve filtre temizliğine devam ettik. Ölüm sıklığı azaldı. Ancak tamamen durmadı maalesef.
5 Gün önce de dipten su çekimini 1/3 oranında yaptık amonyak endişesi ile. Bu hafta da öyle yapacağız.

Her sabah, ölen var mı diye bakmaya korkar oldum. İlk bir kaçını normal karşılasak da gidişata çare bulamamak canımızı sıktı.
Akvaryumcu tanıdıklardan da görüş aldık. Kimse tek bir sebep / çözüm söyleyemedi.

Son olarak dün panda corylerden biri ölüp; arkasında da Labio intihar edince artık burada yazmaya karar verdim. Son Labio buhar camı ile akvaryum arasındaki 1 parmaklık aralıktan atlamayı başarmış, atladıktan sonra da yürümüş sanıyorum biraz uzak mesafedeydi. Suda ani bir değişim olmadı, son su değişiminden bu yana 5 gün geçmişti.

Ailede bir hüzün ve endişe havası hakim akvaryum başında. Heyecanla başladığımız bu iş hobi yapacağız derken hayvanlara zarar mı veriyoruza kadar geldi. Hayata dönüş için değerli önerilerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz.

22 Temmuz 22 Son durum da kalanlarla bitireyim:

Orta - Üst:
Kırmızı Neon Günışığı Tetra x 5
Siyah Fantom Tetra x 5
Kalem Balığı x 5
Denisonii Kırmızı Flaş Barb x 2 (ne kokar ne bulaşırlar kimseye)
SAE x 2 (1i tetralarla aynı boyda, diğeri cüce vatoz kadar oldu)
Beta x 1 (kuyruğu uzuyor yeniden)

Dip:
Kuhli x2 (+2 Pango Kuhli)
Tarak x1
Cory x1 (panda)
Cüce Vatos x 2

+2 Helena +5 orta boy adi salyangoz

Fotoğraf ilk günden:
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/235899/220720221455031.jpg[/IMG]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.