ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
darkaura
Kullanıcı Grubu:
Kıdemli Akvarist
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
5617
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Son Ziyaret:
16 Saat 48 Dakika önce
Toplam Mesaj:
4565 [0.83 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
107 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa KALIN
Doğum Tarihi:
08 Kasım 1978
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/020220180957011.jpg[/IMG] [url=https://www.akvaryum.com/Forum/bitkili_tankda_led_kullanimi_k772480.asp]Bitkili Tanklarda Led Kullanımı[/url]

SON 10 MESAJI

Silindir Walstad Çalışması
[QUOTE=bendeniztayfun]

Bar sandalyesi ayrıca güzel bir seçim olmuş ohalde. dediğiniz gibi filtre kullanmak sonuçlarından çok walstadın ruhunu ters.

Evet özellikle su üstüne çıkan bitkilerin köklerden tanka oksijen sağlaması muhtemel bir durum fakat burdaki tavsiyem tankın geneli ile alakalı olmayıp özellikle akşamları oksijen seviyesinin ciddi derecede azalıcağında daha hassas olan karideslerde sorun çıkarabilme durumun yaşanmaması içindir.

Sirkülasyon olmayışından oluşabilecek yağ ve bakteri biyofim tabakaları gaz alışverişine olumsuz etki etmemesi adına ve yeterli oksijenin dağılımı için en azından akşamları su yüzeyi (manuel bile olsa) hareketlendirilmesi özellikle karidesler açısından yararlı olucaktır düşüncesindeyim hocam.

[/QUOTE]

Tank öyle oturmuş durumdaki biofilm yapmıyor, camda yosun yapmıyor, su aşırı berrak, bir tek az saç yosunu var oda co2 olmayan her tankın derdi gibi. Oksijende bir sorun olsa pis pis bakteri bulanık su ve acayip yosun oluşumları hemen yapardı, şu an için durum çok iyi, beklediğimden çok daha stabil bir denge oluştu, umarım hiç bozmaz.
Aydınlatma Renk Güncellemesi
Kırmızı bitki mavi ve uv nin altında kızarıyor, tam tersi ama mavi artırırsanızda ne yaptığınızı bilmiyorsanız daha beter yosun sarar. Anubias olacak soğukbeyaz çok güçlü olmayan led yeter.
Silindir Walstad Çalışması
[QUOTE=bendeniztayfun]Merhaba elinize sağlık kum bitki su oranı (birazdaha eklenebilir ) gayet iyi görünüyor.

Sehpahası pek güvenilir gelmedi bana umarım bir süpriz yaşatmaz. Bitki yoğunluğu fazla ve sirkülasyonu olmayan bir tank için şahsi fikrim karidesler uygun tür olmamış. Karidesler için özellikle geceleri oksijen dalgalanmasına dikkat edilmeli duruma göre yüzeyi hareketlendirmeni tavsiye ederim. İyi hobiler dilerim.[/QUOTE]

Teşekkürler.

Burda su oranının biraz düşük olduğu zamana gelmiş, normalde daha fazla su koyuyoruma ama genede üzerinde boşluk oluyor. Su yüzeyine çıkmış bitkilerle biraz paludaryum havası oluşuyor, bence görsellik katan bir şey, ayrıca su üzerindeki stem bitkilerin tankın dengesine büyük faydaları var.

Sehpa değil o. Orda su kum ve toprakla 50-60kg ye yakın yük var. Sehpa o ağırlığı kaldırmaz. Bu yüzden bar taburesi kullandım. 110kg yük taşımak için yapılmış. Açıkcası uygun şeyi bulmakda kolay olmadı çok araştırdım. Bar taburesi bu ağırlığı kaldırır ama yüzeyi süngersiz düz ve yeterli genişlikde bir şeyi bulması kolay değil. Yüksekliği bile önemli , Cama kenarına ışığın olduğu yere yetişmeli. Bar taburesi yüksek oluyor.

Taburesinden ziyade camı beni korkutuyordu. Biraz ince. Alırken sözüne güvendiğim akvaryumcu arkadaş bu konuda için rahat olsun dedi. Normal vazo olsa güvenmem, o suyun basıncı için yapılmamış olurdu. Yeni üretilen camlarda eskisi gibi değiller çok güçlüler. Genede kullanmadan önce full doldurup uzun süre test ettim.

Uzunlama olup yüzeyin dar olması oksijen konusunda başta benide endişelendirdi ama burda bitkilerin çoğu suyun üzerine uzanan stem bitkiler, suyun üzerine uzandıklarında gövdelerindeki kanallar üzerinden köklerine kadar oksijen taşıyorlar. Walstad kurulumlarında tabanı oksijenlendirmek için önerilen bir şey.

Sirkülasyon walstad tankında iyi sonuç vermeyen bir durum ne yazıkki. Önceki walstadda aynı kaygılarla çok ufak bir motor yerleştirmiştim. Yüzey akıntısı yaratmasın diye dikkat etmeme rağmen co2 kaybına neden oldu. Bitkiler zayıf seyrekti. Motoru çıkardıkdan sonra tank orman gibi oldu. Walstad kurulumunda filtrasyonu bitki yapıyor bu yüzden yeterli co2 alması gelişmesi gerek. Sirkulasyon motoru co2 kaybıyla bitki gelişimini sekteye uğratacağından karides içinde faydadan çok zarara neden oluyor. Keza motor olan ilk zamanlarda ilk walstad tankımda karides sayısı artmıyordu. Sirkülasyonu kestikden sonra bitkilerde karideslerde çoğaldı.
Dış Filtre Seçimi
Sobo 350nin debi az kalır ama canlı yükü azsa sorun olmayacaktır. Sonrasında sobonun içindeki mazlemenin bir kısmınıyeni filtreye koyarak daha hızlı bakterilenmesini sağlıyabilirisiniz.

Aktif karbonu gerekli durumlar dışında önermiyorum. Gerekli durum kimyasl zehirlenme olur, ilaç kullanılmıştır temizlenmesi gerekir öyle durumlar. Etkisi kısa süreli, sonrasında sudaki faydalı organikleri tanenleri emdiği için suyun temizliğini artırsada balık için o kadarda sağlıklı ortam yaratmıyor.
Dış Filtre Seçimi
Suyun akış yönüne göre önce kaba biolojik sünger, sonra elyaf, sonra biolojik malzeme substratlar en sonda aktif karbon benzeri kimyasl temizlik yapan malzemeleri dizmek uygundur. Fluavalin biolojik süngeri farklı bir dizilimde oraya dokunmayın su yönüne göre ilk girise elyaf koyabilirsiniz. Filtre içine elyaf tercih etmiyorum, çabuk tıkanıyor daha çok temizlik bakım istiyor ama sizin filtre ufak ve fluvalin güzelliği tek mandal hareketi ile su sızdırmadan hortum takımından ayrılabiliyor. Kolayca banyoya lavobaya taşıyıp temizliği yapılabilir. Kendi tankımda elyafı ön filtrelere koyuyorum. Aquael in kendi ön filtresi var, açıp temizlemesi kolay. Fluvalin giriş borusunada eheim prefilter bağladım. Elyafı ona koyuyorum. Sizin tank ufak olduğu için prefilter tanka büyük kalabilir.
Dış Filtre Seçimi
[QUOTE=Muhammedsglm]

Teşekkürler üstad, fluval iyi diyorsanız fiyat araştıracağım belki kasımda indirim yakalarım :) evet hortum ve bağlantı yerlerini bende fark ettim ama hortum aşınan bir şey değildir sanırım, uzun soluklu bir şeydir diye düşünüyorum.

[/QUOTE]

Hortum aşınmaz ama co2 reaktörü yada uv filtre gibi ek yapacaksanız biraz zor oluyor. Yapmanın yolları var ama diğer hortumlardaki gibi direk bağlanmaz. Sizin durumda bağlıyacağını sanmıyorum. Bende 207 var. Uzun yıllar sorunsuz çalışacak az enerji tüketen bir filtredir. Tavsiye ederim. İçine spirox yada eheim substrate pro gibi kaliteli biolojik malzeme eklerseniz çok daha etkili çalışacaktır. Bu malzemeler pahalıdır, kovadan bozma açık alırsanız daha uyguna bulursunuz.
Arıtılmış Deniz Suyu Hakkında
Benzer durumu bende yaşıyorum. Deniz suyu değil ama işyeri ofisimin bulunduğu sanayi bölgesinde şehir şebekesi mevcut değil. Atık sular arıtılıp veriliyor, onu endüstriyel boy büyük reverse osmos filtreden geçirip fabrikaya veriyoruz. Deniz suyunuda reverse osmos benzer sistemlerle arıtılıyor. Suyu size ne saflıkda arıtıp gönderiyorlar o kısmı önemli. 100ppm in altı safa yakın bir su ise aşırı tuz mineral kaynaklı sıkıntınız olmaz, sıkıntı benim durumdaki gibi suyun mineral eksikliği olur. Önce suyunuzun değerlerine bakmanız gerek. Bunun için tds metre uygun olur. Suyun elektrik iletkenliğinden saflığını söyler. Pahalı bir şeyde değil. Sadece akvaryum için değil kullanıdığınız suyun kalitesinide takip edersiniz. İlk tds ye bakın, tatlı su akvaryumu kurmaya karar verirseniz iyi bir kh ve gh testide gerekir. Çubuk olanlar yeterince hassas değil. Sıvı olanlardan lazım.

Benim kullandığım su 3ppm olarak saf su ayarında geliyor. Saf suda sıkıntı mineral eksikliği. Bu suya direk canlı koyamazsınız. Filtrede bakteri bile yaşamaz, biolojik temizlik gerçekleşmez. Bu yüzden belli mineral katkılarının yapılması gerekiyor.

Deniz akvaryumu yapacaksanız ve su tam saf değilse tekrar ev tipi ro arıtmadan dan geçirip tamamen saflaştırdıkdan sonra kaliteli deniz tuzu kullanın yeterli olur. Suda zaten tuz varken bir daha niye arıtıyım derseniz deniz balıkları çok hassastırlar, o suyun içeriğini biliyorsunuz. Sıfırlayıp kaliteli tuzla yeniden minerallendirmesi en doğrusu

Tatlı su için kh ve gh değerlerini ayarlamanız gerekli. Kh karbonat sertliği suyun ph'ını sabitler en az 2-3 olmalı yoksa dalgalanan ph balıklar için tehlikeli olur. Gh genel sertlik yani suyun mineral yoğunluğu buda canlılarınızın sudan alacakları kalsiyum magnezyum gibi mineraller için gerekli. Kh ı ayarlamak çok kolay. Marketten alacağınız alalede karbonat bu işi görür. Miktarını internette kısa aramayla bulabileceğiniz hesaplıyıcılardan yaptırabilirsiniz. Bulamazsanız bana mesaj atın yardımcı olurum. Gh içinde piyasada satılan gh+ katkılarını kullanabilirsiniz.

Balık seçimi olarak güney amerikan balıkları öneririm. Nedeni güney amerika amazon suları çok saf ve yumuşaktır, canlıları bu ortama adapte olmuşlardır. Katkı maliyetleriniz uğraşınız azalır. Kh ve Gh'ı 3e ayarlamak uygun olur. Ofisimde discus tetra ve benzeri balıkları 500lt de ro suyu ile besliyorum senelerdir bir sıkıntı çıkmadı. Biraz daha kaliteli gh+ katkısı ve zemine midye kırığı mercan kırığı dökerek daha sert su isteyen balıkları yapabilirizsiniz tabi ama genede güney amerika öneririm, işinizi kolaylaştırır. Melek tetra geophagus ramirezi her çeşit her boyda renkli canlı türlerde mevcut. Ufak tank olacaksa ramirezi çok güzel olur mesela. Çoğu kişi zor balık der yaşatamaz ama istediği yumuşak saflığı yüksek su, bunlar sağlandığında harika renk alıp çok sağlıklı yaşıyorlar. Hatta o akvaryumdaki ramirezim ile geophagusun fotosunu atıyım

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/101090/280720250136181.jpg[/IMG]
Bu akvaryumdaki değerler kh 3, gh 3, tds 120ppm.

Bitki tankı isterseniz biraz daha kaliteli bitki için olan gh katkısı gerekir. Bir adet ufak bitki tankımda mevcut. Walstad metodu ile altına toprak serili, toprakda suyu sertleştirmesi kalsiyum magnezyum salması için midye kırığı ve mercan kırığı takviyeside mevcut. Suyu 4kh 6gh a ayarlı. Kh için gene karbonat, gh içinde seachem equlibrium kullanıyorum. Daha sert su isteyen karides salyangoz gibi türler bu ortamda sorunsuz yaşıyor. Altda toprak olmasa yaşarlar mı emin değilim. Toprak ekstra mineral takviyesi sağlıyor, özellikle mikro mineraller. Kaliteli gh katkısı kullansanız dahi içinde tüm mineraller bulunmuyor.

[EDIT]darkaura,2025-10-23 12:09:37[/EDIT]
Dış Filtre Seçimi
Tetradan uzak durun. Fluval iyidir. 107 ile 207 arasında ufak bir fiyat farkı olacak. İlerde daha büyük tank planları varsa 207 alınıp vanasından az kısılarak kullanılabilir. Tabi fiyat farkı azsa ve büyütme planınız varsa. Arz talep durumuna göre fiyatlar değişebiliyor. Bir ara piyasada 207 bulunmuyordu. O boyutlar için oase ve eden inde güzel seçenekleri mevcut.
Boyu Dış Filtre İyi Mi?
Canlı yüküne göre değişmekle beraber filtre seçiminde genel kabul akvaryum suyunu saatde en az 3 kere çevirmesidir ama filtrelerin üzerinde yazan değeler boş filtre için olduğundan 4-5 katı en ideali. Daha fazlası tankda aşırı akıntı yaratacağından özellikle japon için sağlıklı oram olmaz.

Boyu orta, orta-alt kalite ürünler çıkaran bir çin markası. Kötü diyemem ama 5-6bin bütçe biçtiyseniz çok daha kaliteli markalar var. Eheim, fluval, oase yakın zamanda çıkan aquael. Sizin ölçüde aquael 900 tavsiye ederim yada bulabilirseniz fluval 207. Aquael 900u emamapet de uygun fiyata görmüştüm. Bir tık üstü aqual 1000 ultramax olabilir. Farkı ön filtresi olması. Filtrenin içini açmadan ufak bir kapaktan ön filtreye elyaf koyu fiziksel temizliğini kolayca yapabiliyorsunuz. Su sıçramaması için vana açma kapama sırası var ona dikkat etmek gerek. Sıralamaya uyunca tek damla su sıçratmıyor. Kolay pratik.
Silikonun Üstündeki Yeşil Yosun
Cüce vatozun yosuna çok bir faydası olmuyor. Boynuzlu nerite camları güzel temizler, zebra neritede temizler ama zebranın yumurtaları yapıştığı yerden çıkmıyor daha beter estetik sorun yaratıyor. Ama esas önemli nokta bitki olmayan tanka bitki ışığı veriyorsunuz, muhtemelen gücüde fazladır. Yoğun bitki olmadan öyle bir ışık her zaman yosun yapar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

• 26 Online Kullanıcı, 14 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.