ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
"Padişah-ı alem olmak bir kuru kavga imiş
Bir veliye bende olmak cümleden ala imiş."
Yavuz Sultan Selim
SON 10 MESAJI
Öcelikle tebrikler,
Belki aynı olay değildir ancak tecrübemi aktarayım birilerine faydalı olur dedim. Benim dişi sarı prensesim ağzına yumurta aldıktan sonra (yem yediği halde) yavaş yavaş rengi açılıp açık sarıya doğru dönüyor. Yavrular çıktıktan sonra bir kaç gün ayrı tankta besiye çekiyorum gücüne kavuşsun diye ancak birden rengi nerdeyse beyaza yakın bir hale geliyor bu 2-3 gün içinde. Ana tankıma aldığımda 1 hafta bazen 10 gün içinde eski rengine geri geliyor.
Zeyd:
24 sarı prenses yavrusu dünyaya geldi o kadar küçük balıktan 24 tane yavru aldım.Ama sizin anlattığınız gibi özel bi işlem uygulamadım.Bana göre anneliğe en yakışan ve yavrularına sadık bir balıktır sarı prenses .
Zeyd Bey,
Ben beklemek taraftarıyım. 24 yavru iyi bir rakam ben o kadar ümitli değilim. 8-10 tane civarında yavru olur diye tahmin ediyorum. Benim anllattığım özel işelmler diye tabir ettiğiniz ilaçlamalar ise onların bu balığın yumurta almasıyla bir alakası yok. Sadece yeni kurduğum bir akvaryuma hastalık şüphesi taşıdığım balıklar koymak istemediğimden. Ancak erken yaşta ağzına yumurta almasında verdiğim mineral ve vitamin karışımı tozun faydası olabilir.
İyi niyetlerinizden dolayı teşekkür ediyorum.
[QUOTE=Akvarist]Çok geçmeden kustur fazla yavru alırsın..Saygılar ve tebrikler..[/QUOTE]
Teşekkür ederim ancak ilk yavrulaması olduğu için kusturmayı istemiyorum. Ayrıca elle tutup ağzını açacak kadar bile değil bu büyüklükte bir balığı kusturabileceğimden de şüheliyim. Oluruna bıraktım çok olmasındansa sağlıklı olmasını tercih ederim.
Bu arada bu ne hız. Mesajımı attım ve sayfada nasıl durmuş bir bakayım derken altında cevap gördüm.
75x50x35 ebatlarında yaklaşık 100-110 l kapasiteli bir akvaryumum var. Küçük denebilecek bir akvaryum. Masamın üzerinde duruyor ve az yer kaplaması için 36 cm derinlik ve 75 cm genişliğe rağmen 50 cm yükseklikle standart akvaryumlara göre biraz daha yüksek bir akvaryum.
Su şartlarını test etmediğim için belirtemiyorum. Akvaryumu ilk aldığımda (9 ayın başı) suyla doldurdum ve 2-3 gün dinlenmesini bekledim. Aradan 1 hafta geçmesine rağmen hiç balığım yoktu. (aslinda 13 litrelik küçük akvaryumumda baktığım bir ateşağzı vardı ama hasta olduğu için bu akvaryuma hiç koymayı düşünmedim). Bulunduğum yerde getirdiği balıklara güvendiğim sadece bir akvaryum satıcısı vardı ve ondada hiç balık yoktu. (sezonu değilmiş, ramazan geliyordu ve satılmıyormuş). Bende arkadaşlarıma rica edip birer ikişer balık ayarladım ama arkadaşlarımın akvaryumundaki en cılız balıklardı bunlar. En büyüğü 5-6 cm kadardı.
Bu arada 4 adet 2-3 cm civarında yunus siparişim üzerine geldi. Arkadaşlarımdan aldığım balıklar ve gelen yunusları 13 lt lik akvaryuma koydum (ateşağzı sizlere ömür). Güvendiğim akvaryumcu arkadaştan formaldehit (1cc lik toza 4cc su çekerek 5cclik bir enjektör içinde), gmt (bir tür dezenfektan conax veya coax diye bir markası var ve tavuk çiftliklerinde zeminde kullanılıyor yanlış bilmiyorsam. Sıvı formda ve 5lt lik ticari ambalajdaki veterinerlerin sattığı bu ilaçtan da 5cc aldım) ve hazır çorba ambalajıyla aynı şekilde bir ambalajda bulunan ve yine tavuk çiftliklerinde tavukların çabuk gelişmesi için kullanılan b vitamini ve mineraller içeren tozdan da (ismini hatırlamıyorum ama eczacıbaşı üretiyor ve veterinerlerde bulunuyor) 2 çay kaşığı aldım. Tabi bunları kafama göre almıyorum akvaryumcu arkadaşımın tavsiyelerine istinaden ve kafama yattığı için aldım.
İlk koruma tedavisi:
Koruma diyorum çünkü balıklarım çok sağlıklı gözükmesine rağmen bir hastalık veya mikrop olabileceği ihtimaline karşın koruma amaçlı olarak bu tedaviyi yaptım.
5 lt lik bir yoğurt kabı içerisine havataşı ve ısıtıcımı yerleştirdim. Dinlenmiş suyunu koyup ısısını ayarladıktan sonra 6 gün boyunca sabahları 5 L suya 1cc gmt katıp yarım saat banyo yaptırdım ve balıkları küçük akvaryuma aldım (13 L lik olana) ve bu suyu döktüm
öğlenleri 5 L dinlendirilmiş suyu yoğurt kabına alıp 0.5 cc formaldehit katıp yarım saat banyo ve yine balıklar küçük akvaryuma
akşamları işten gelince vitamin tozundan 5 L ye çay kaşığının ucuyla az bir miktar katıp 1 saat banyo yaptırdım ve balıkları küçük akvaryuma aldım.
Arkadaşımın tavsiyesi üzerine bu esnada bol havalandırmayı ihmal etmedim.
Bu tedavinin ardından balıkların rengi değişti. Kimisi daha açık kimisi daha koyu bir renk aldı.
Büyük akvaryum bu süre zarfında havalandırıldı ve iç filtre çalışır vaziyette bekledi. Sonrasında bana bir güven geldi ve hiçbir şeye dikkat etmeden tüm balıkları bir anda yeni kurduğum akvaryuma salıverdim.
İnanılmaz 3 hafta:
3 hafta boyunca tetra ve sera marka değişik tip yemlerin karıştırılması ile elde ettiğim karma yem ile balıklarımı yem miktarını ve yemleme sayısını biraz fazla tutarak (normalin 2 katı yem ve günde 4-5 kez) balıkları besledim. Renkleri canlanıp koyulaştı. Hareketleri değişti. Akvaryuma baktıkça parkta oynayan çocuklar gibi bir an bile duraksamadan birbiriyle oynaşan balıklar görüyordum ve bu çok hoşuma gidiyordu. Arkadaşlarımdan aldığım balıkların boyunda bir değişim gözlemlemedim ancak yavru yunusların boyları nerdeyse 2 katına ulaştı.
Bu 3 hafta boyunca suya tuzdan başka hiçbir şey katmadım.
Eheim marka bir dış filtre sipariş ettim ve gelince filtremi kurdum. Bu esnada tetra easy balance kullandım ki ilk döngüye yardımcı olayım. Detaylı anlatıyorum ancak tüm anlattıklarım 1 ay bile sürmedi. Bu zaman zarfında haftalık olarak %20-%25 su değişimi uyguladım ve akvaryum ısısını 26-27 C civarında tuttum.
İşin ilgin yanı şimdi başlıyor. Bayram arafesinde en küçüklerden bir sarı prensesim tüp çıkardı. Boyu 5 cm civarında ve en fazla 4-5 aylık bir yavru. Ayın 22 sinde tüpü çıkardı ve bayram günü tüp yoktu. Derisi sanki mantar hastalığına yakalanmış gibi bir hal almıştı. Hasta olduğunu düşünerek boşta bekleyen 13 litrelik akvaryuma aldım. Hareketliliğini kaybetti ve yeme ilgisizleşti. Ayın 25 inde belirgin bir şekilde ağzının dolu olduğunu farkettim. Resimlere dikkatli bakarsanız ısıtıcı tüpü ve 5 cmlik ufacık iç filtrenin yanında duran bu küçük sarı prensesin şaşılacak kadar küçük olduğunu farkedersiniz.
Bir hafta kadar yem yemedi ve bir köşede bekledi sadece ağzında yumurtaları çevirdi. Bu kadar küçük bir balığın buna dayanamayacağını düşünerek bir kaç kez ağzındaki yumurtaları almayı düşündüm ama biraz daha vakit geçsin en azından bir kuluçka aparatı yapar belki yavruları kurtarırım düşüncesi ile vazgeçtim.
Ama her geçen gün balık canlanmaya başladı ve 1 haftadan sonra attığım yemin kenarından ufak parçalar koparıp 2 kez yem yedi. Şu an yavruları ağzını açtıkça ağzında görüyorum ve balığın durumu çok iyi. Ben de herşeyin doğalı olsun dedim ve bekliyorum. Yumurtayı ağzına alalı 13-14 gün oldu. 10 gün daha sabredip kendinin bırakmasını beklemeye karar verdim. Derisindeki garip görüntü yumurtayı aldıktan sonraki 4-5 gün sonra gitti. Tek başına 13 litrelik akvaryumda hayatına devam ediyor. Her geçen gün ağzının altı biraz daha koyu bir renk alırken anne balık daha çok hareket etmeye ve daha sağlıklı gözükmeye başladı.


(burada öndeki yunus 8 cm civarında aldığım arkadaşıma daha sonra geri verdim)




Bildiğim kadarı ile ekol filtreler Bursa malı ama internet siteleri yok sanırım.
[QUOTE=emiir]
Mustafa bey, vermiş olduğunuz adres gerçekten çok faydalı örneklerle dolu. Ancak güzel yazınızda belirttiğiniz ufak bir ayrıntıya değinmek istiyorum. Sump filtrenin üzeri kapanmaz ve kapanmamalıdır. Çünkü ( hele ki kule tipi sump yapılırsa ) filtrenin içerisindeki hava her zaman taze olmalı ki bakretiler havadaki oksijeni de kullanabilsinler. Bir tek suyun ilk temas ettiği elyaf bölümünün üzeri kapalı olabilir ( ki ben onu da tavsiye etmiyorum ve kendi filtremde kapatmıyorum ) Nedeni de, güçlü akan suyun dışarıya sıçramaması ve sesin biraz olsun azaltılmasıdır.
Çok uzattım galiba ama ana fikir olarak özetlemek gerekirse, elyaf temizliği ihmal edilmezse sump filtrede koku olmaz. Olsaydı eşim beni kapının önüne koyardı
Sağlıklar...
SON MESAJLAR
- Akvaryum Işık İsmail_0631, 01:13
Bitki Akvaryumları Genel - Işık Orhans5597, 00:40
Bitki Akvaryumları Genel - Sera Bakto Tabs Yemi Kunta kinte, 00:13
Malzemeler ve Yemler Forumu - Gece Mavi Işık Zararlı Olur Mu? GhostKoi, 00:09
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Blackwater Akvaryum Bozajuniors, 23:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 80 Litre Bitkili (ıwagumi) Akvaryum – Filtre, Co₂ Hatsunepuffer, 23:38
Yeni Üye Forumu - Low Tech Bitki Önerisi Ömer Kaan, 22:21
Bitki Akvaryumları Genel - Arka Plan Bitki Önerisi Ömer Kaan, 22:19
Bitki Türleri ve Bakımı - Tropheus Su Değerleri Zaid, 21:47
Tropheus - Lepistes Akvaryumu Bitki Önerisi Zaid, 21:37
Bitki Akvaryumları Genel - Apistogramma Macmasteri Tedavisi HarunYILDIRIM, 21:14
Hastalıklar ve İlaçlar - 2. El Akvaryum Alınırmı Nelere Dikkat Edilmeli? Eminsalih, 21:05
Yeni Üye Forumu - Flowerhorn Derisindeki Nedir ballantines, 20:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Yosun Problemi Br45, 20:44
Yosun - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 19:25
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Doğumu Jemaisvu, 19:21
Yeni Üye Forumu - Blackwater Akvaryum Kurulumu... Eflatun61, 19:00
Akvaryum Tanıtımı - Oranda Fiyat sinan çelik, 18:05
Fiyat Forumu - Yumurtalarda Sıkıntı Olur Mu Amatör balıkçı, 17:37
Kedi Balıkları Forumu - Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi erimgorgulu, 17:26
Hastalıklar ve İlaçlar - Tetra 6 İn One Test Çubuklarını Kesiyorum? ballantines, 17:24
Hastalıklar ve İlaçlar - Cinsiyet Ayrımı Hilmi22, 16:53
Yeni Üye Forumu - Meyankökü Gurami - Parosphromenus Deissneri İnci Kefali, 16:47
Labirentliler Tanıtımı - Biraz Farklı Tür Önerisi Lazım Hatsunepuffer, 16:24
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtre Sorusu K0L0Ni, 16:11
Filtre ve Sump Yapımı - Bitkili Akvaryum İçin Kum Önerisi koraykbl, 15:33
Yeni Üye Forumu - Parosphromenus Deissneri (meyankökü Gurami) Sorusu Yağız2811, 15:07
Labirentliler - Değerlendirme Ve Öneri Mrtozmen, 14:32
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Küplerinde Koku Sorunu TurX, 14:06
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bu Canlı Nedir Amatör balıkçı, 13:58
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Aydınlatma Süresi Tavsiye Kaangzkr, 13:52
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bitkili Akvaryum İçin Destek 🙏 hytgcr, 13:32
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ramirezi Hakkında Her Şey (güncel) BLGHN, 12:57
Güney Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Lepistes Dışkısı Neden Böyle Akvarist1923, 12:46
Canlı Doğuranlar - Dış Filtrede Aktif Karbon Şart mı? K0L0Ni, 11:39
Filtreleme Seçenekleri - Transgenetik Tetra Hava Motorsuz Yaşar Mı Srknatmn, 10:31
Yeni Üye Forumu - Yeni Bir Macera Discus Akvaryumu nailsanver, 08:37
Akvaryum Tanıtımı - Flowerhorn 14 Cm (yeni Tank) Rgkts, 04:01
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri Tanıtımı - Balıklar koraykbl, 00:36
Sazansıgiller - Smd 5730 Renk Tavsiye Hobicimm, 00:33
Aydınlatma - Rio Negro Biyotopundan Bir Kesit (kurulum) Hobimus, 00:14
Akvaryum Tanıtımı - Ledpaketim.com Hakkında Taha Yanık, 00:09
Aydınlatma - Riverside Shallow Tank TayfunSylkn, 23:56
Akvaryum Tanıtımı - Betta Dimidiata - Firefly Cyber_Scout, 23:48
Akvaryum Tanıtımı - Vahşi Beta Ve Labirentli Hobicileri, Birleşin! Cyber_Scout, 23:46
Labirentliler - Bitkili Akvaryum Help🙏 hytgcr, 23:00
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Columnaris Hastalığı Belirtileri Ve Tedavisi Polat 58 Mpimblu, 22:47
Hastalıklar ve İlaçlar - Yemek Masam - Ada 45p & 45f - Uns 25c Gunlugu mrah, 22:44
Bitki Akvaryumları Tanıtımı - Akvaryum 3'ü 1 Arada MCY4, 22:42
Akvaryum Tanıtımı - Yeni 56 Litrelik Nano Deniz Akvaryumu Ltba, 22:39
Deniz Akvaryumları Genel
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Tailand İthal Halfmoon & Fil Kulak Ve Plakat Bett betta.ist 01:30
- Sumplı Pipo Filtre Sıfır betta.ist 01:30
- Artemia & Microfex betta.ist 01:30
- Bolbitis Heudelotii, Trident Fern metsi 01:05
- Akvaryum 30*30 metsi 01:05
- Hagen Fluval Flex Akvaryum 123 Litre Ve Sehpa Deathgrip 23:01
- Güncellenmiş Bol Çeşitli Akvaryum Malzemeleri Samoo 22:58
- Bitki Çeşitleri emreemin 21:59
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 21:59
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 21:59
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 21:59
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 21:59
- 2 Adet 10w Mini Akvaryum Isıtıcısı mya_34 21:20
- Sağlam Kan Velifera Aranıyor incaia 20:48
- Akvaryum Arıtma Ürünleri Sayfamız İndirimde... zafer3885 20:33
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 20:33
- Yavru Cüce Vatoz Sütçü 20:31
- Fluval 207 sametyildiz 19:29
- Afra Coube AlisBaba 19:04
- Electric Blue Acara Çift AlisBaba 19:04
- Low Tech Akvaryum Bitkileri FurkanTezcan 18:43
- Afrika Cichlidleri devito 18:41
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 18:35
- Mobilyalı Akvaryum Seti vedat79 17:21
- L333classic Ve Whıte rebelde 16:20
- Apisto Türleri Ve Tül Ramirezi yamansengonca 16:15
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 16:15
- Azolla, Moss, Karides, Lepistes, Katil Saly Aquarist101 15:50
- Sobo İç Filtre Yanında Canlı Yem Hediye Zaid 15:35
- Tecrübeli Cüce Vatoz Kolonisi Ve Ücretsiz Japon Zaid 15:35
- Mangrow - Yatı Kökleri Arıyorum Kuduoglu 15:35
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 15:25
- Karides ,vatoz, Bitki Çeşitleri, Gübre reano 15:25
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 15:04
- Su Piresi 200 - 300 Adet 80 Tl CevdetSERBEST 15:04
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 15:04
- Sunsun Hbl 601 Askı Filtre 500 L\h 5w Kturan06 14:52
- Periuvan Altum Melek Kaliteli Renk Kturan06 14:52
- Özel Tür Lepistesler Kampanya Da FULL RED MEHMET 14:45
- Akvaryum Dophin Dış Filtre-sıfır Sump Filtre FULL RED MEHMET 14:43
- 2.67 Tüp Furcifer 14:37
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 14:37
- Creaqua Nano Elit Furcifer 14:37
- Japan Blue Double Tail Endler achiiles_622 14:30
- Damızlık Süper Red Tül Ve Yavrular achiiles_622 14:30
- Toplu Malzeme Test,yem,gübre,yaprak PilotBey 14:10
- 35*35*35 Samplı Akvaryum dark blue 14:08
- Hava Motoru dark blue 14:08
- 90x40x40 Mobilyalı Akvaryum KahramanTaban 13:54
- Eheim 2217 Dış Filtre KahramanTaban 13:54
KULLANICILAR
- 90 Online Kullanıcı, 48 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

