ÖZELLİKLER
BİLGİLER
İMZA
Sevgi ve Saygılarımla;
Türkçe'leşen Fishking(Balıkkral);
Ahmet Acar
SON 10 MESAJI
"Bu çalışma içerisinde akvaryum balıkları iki ana grup içerisinde incelenmiştir. Bu gruplar tatlı su balıkları ve deniz balıklarıdır.
Akvaryumlarda ele alınan tatlı su balıklarının tümünü ülkemizde yayınlanacak bir kitapta toplamanın günümüz ekonomik koşullarında mümkün olmayacağı söylenebilir. Dış ülkelerde bile akvaryumlar konusunda çok fazla yayın yapıldığı halde tüm akvaryum balıklarını içeren bir yayın günümüze dek gerçekleştirilememiştir. Bu konudaki en değerli yayın Dr. Axulrod ve Dr. Burges tarafından "Atlas of Aquarium Fishes" ismi ile yayınlanmış ve T.F.H. firmasınca yayınlanmıştır. Konu üzerinde ilgi duyacakların 200 USD fiyatla pazarlanan bu yayını incelemelerini öneririz. Bu nedenle bu kitap içerisinde ancak sınırlı sayıda balık ele alınabilmiş olmakla beraber, ülkemiz meraklıları için şimdilik yeterli olacağı düşüncesindeyiz. Bu kitap içerisinde akvaryum dünyasının en ilgi çeken balıkları, ayrıca ülkemize ithal edilmiş olan tüm balıkların ele alınmasına çalışılmıştır. Bu amaçla Türkmen ve Alpbaz tarafından yapılan "Türkiye'ye ithal edilen akvaryum balıkları" isimli çalışma baz alınmış, bunun yanında ilginç bulunan ve dış ülkelerde ilgi gören balıklar taranarak bu çalışma meydana getirilmiştir. Burada balıkların ilginçliği izafi bir açıklamadır. Çünkü bir meraklıya ilginç gelen bir balık türü diğer bir kişiye ilginç gelmeyebilir. Bu nedenle ele alınan balık türleri üzerinde titizlik ile durulmaya çalışılmış ise de çok ilginç olduğu ileri sürülebilecek balık türleri ele alınmamış da olabilir. Bu konuda okuyucuların hoşgörülerine sığındık.
Ülkemize çeşitli balık türlerinin zaman zaman getirildiği ve zamanla sanki moda değişmesi gibi diğer balık türlerine yönelinildiği görülmektedir. Akvaryum balıkları açıklanırken bazı türlerde alt varyeteler üzerinde de kapsamlı bilgiler sunulmuştur. Örneğin lepistes balıkları bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Bu tür meraklılarca bilineceği gibi sevilen ve aranılan pek çok alt varyetelere sahip olup akvaryumun vazgeçilmez balıklarıdır.
Ansiklopedi içerisinde bazı balık türlerinin üretilmeleri üzerinde geniş bilgi sunulduğu görülecektir. Çünkü bu yayının sadece balıkları tanıtan ve resimlerini verne bir yayın değil, meraklılarca aranabilecek üretim yöntemlerini de içermesi amaçlanmıştır. Bazı bilgilerin tekrar edildiği düşünülse bile benzer üretildiği sanılan bazı türlerin yetiştiricilikleri arasında ufak gibi görünen ayrıntılar olduğu izlenecektir. Unutulmaması gereken bir konu vardır ki, ayrıntı gibi görülen bazı bilgiler, yetiştirmenin odak noktası olabilir.
Tatlı su balıkları gruplandırılırken 6 ana grup ele alınmıştır. Bu grupların tam türkçe karşılıklarını bulmak mümkün olmamakla beraber yerleşmiş bazı bilgileri de kabul etmek daha yararlı görülmüştür. Bu nedenle ansiklopedi içerisinde bu grupların ingilizce isimlerinin baş harfleri dikkate alınarak gruplar incelenmiştir. Bu gruplar içerisinde ise familyalara göre bir sıralama yapılmış ve familya içi türlerde yine latince isimlerinin baş harfleri dikkate alınarak balık türleri incelenmiştir.
Bu gruplar içerisinde ele alınan familyalar ve türler olarak hazırlanan index yayının sonunda verilmiştir. Bu gruplar içerisinde 600'den fazla balık türü ele alınmış veya resimleri sunulmuştur. Ayrıca 10 tablo içerisinde 500'den fazla balık resmi sunulmuştur. Böylece ansiklopedi içerisinde 1000'in üzerinde resim görülecektir. Her ne kadar yayın içerisinde bu kadar balık sunulmuş olmakla beraber her balık türü için açıklama yapılması yoluna gidilmemiştir. Aynı familyaya giren ve resimlerinin sunulmasında yarar görülen balıklar yakın olduğu saptanan tür içerisinde isim olarak ve geniş açıklamalara gidilmesinden kaçınılmıştır. Ansiklopedinin son bölümünde ise, akvaryum tekniği konusunda kısa ve öz bilgiler sunularak bu ansiklopedinin bir rehber kitap olarak da yardımcı olması düşünülmüştür.
Okuyuculara yararlı olması diieğiyle.
Prof.Dr.Atilla ALPBAZ, 2000"
[QUOTE=Bolu Akvaryum][QUOTE=Balıkkral][QUOTE=Bolu Akvaryum]Bu konuda benimde şöyle bir çalışmam var. 500 Litrelik akvaryuma tabanın köşe kısmından 5cm çapında bir delik deldirdim. Buraya akvaryumun orta kısım boyutlarına kadar bir pvc boru monte ettim. Altta ise kapalı bir sistem turşu bidonu kullanacağım. Turşu bidonu hiçbir şekilde hava almayacak şekilde kapatıldı. Tekrar açılma şansı var. Akvaryum 1.5 meter yükseklikten akıyor ve bidonun içinden geçiyor ve akvaryuma tekrar boşalıyor. Yani ben bu devirdaim işini elektrik kullanmadan yapıyorum. Akvaryumdan çıkış borusu kalın, turşu bidonuna giren kısım kalın ve turşu bidonundan çıkan kısım ise ince hatta giren kısımın 3 te 1 kadar ne felan. Burada ben basınçla suyu kapalı bir ortamdan geçip filtre edilip tekrar akvaryum ortamına geçmesi sağlamayı başardım. Yakın bir zamanda zaten konuyu makale edip fotoğraflarla anlatacağım.
Camın temperlenmesi camınızın basınca karşı dayanımını arttıracaktır. Temperlenen camın normal cama göre en büyük handikapı yanlardan aldığı darbelerde çıt atmak yerine tuz buz olma ihtimalidir. Rodaj bu dezavantajı biraz olsun rahatlatır. Köşelere konulacak aliminyum veya mdf profil bu riski daha da azaltır.
[QUOTE=Bolu Akvaryum][/IMG]Bu konuda benimde şöyle bir çalışmam var. 500 Litrelik akvaryuma tabanın köşe kısmından 5cm çapında bir delik deldirdim. Buraya akvaryumun orta kısım boyutlarına kadar bir pvc boru monte ettim. Altta ise kapalı bir sistem turşu bidonu kullanacağım. Turşu bidonu hiçbir şekilde hava almayacak şekilde kapatıldı. Tekrar açılma şansı var. Akvaryum 1.5 meter yükseklikten akıyor ve bidonun içinden geçiyor ve akvaryuma tekrar boşalıyor. Yani ben bu devirdaim işini elektrik kullanmadan yapıyorum. Akvaryumdan çıkış borusu kalın, turşu bidonuna giren kısım kalın ve turşu bidonundan çıkan kısım ise ince hatta giren kısımın 3 te 1 kadar ne felan. Burada ben basınçla suyu kapalı bir ortamdan geçip filtre edilip tekrar akvaryum ortamına geçmesi sağlamayı başardım. Yakın bir zamanda zaten konuyu makale edip fotoğraflarla anlatacağım.
[QUOTE=yucesoy83]Herkese teşekkür ederim. Hangi akvaryumcu olursa olsun canlı alırken dikkatli olmak gerektiğini anlamış bulunuyorum. Bu akvaryumcu sağlam tamam hemen alayım dememek lazım. neyse umarım kimsenin başına gelmez bu olay.
Karideslerin su değerlerine hassaslığı düşünüldüğünde ölümlerinin en büyük etkeninin kumun karıştırılması sonucunda ortaya çıkmış olabilecek nitrit/nitrat patlaması ya da ciddi ph değişimi ya da suyun niteliğinin bozulmasıdır. Bitkinin bozulup su değerlerini değiştirmiş olma ihtimali de kısmen vardır.
[QUOTE=Barış ER]Son durum bu şekilde olacak. Bu başlıktaki istişarelerden sonra kararım bu yönde . Yinede hertürlü fikre açığım.
[/QUOTE]
Hakan bey fiyat olarak çok farkeder mi bilmiyorum ancak fiyat gözetmeksizin bir tercih yapacak olsam bu sizin verdiğiniz iki alternatiften 10+10+10 lamineyi tercih ederdim.
İz vb kanalların desteğiyle bir belgesel serisi hazırlanabilir. Hem bilinçlendirme adına hem de tanıtım bazında yararlı olur. Her bölümde siteden bilgili bir arkadaşın ve onun daha ilgi alanı olan daha bilgili olduğu konu üzerinde yoğunlaşılabilir.
Sonuna kadar katılıyorum. Bu tankerlerin başka deniz ve okyanuslardan yüklendikleri balast sularını bizim denizlerimize dökmesiyle eş anlamlıdır. Tankerler özellikle ağır yük taşıyan tankerler su üzerinde dengelerini sağlamak amacıyla balast suyu dedikleri suyu denizlerden gövdelerine doldururlar. Tabi bu sularla beraber o denizdeki yada okyanustaki büyük küçük balık, organizma, omurgalı veya omurgasız canlılarıda beraberinde alırlar. Bu suyuda bir başka denize döktüklerinde o denizdeki ekolojik denge bozulur. Örneğin başka sulardan gelen yensin yadan yenmesin ama zehirli ama zehirsiz canlılar bizim istavritimizin, hamsimizin vs. neslinin tükenmesine yolaçmaktadır. Dünyada ve özellikle avrupada bu tür tankerlerin bu balast sularını denizlere dökmeleri yasak ve bu tür tankerler limanlara alınmamaktadır. Maalesef ülkemizde böyle bir yasak yada yaptırım şu an için uygulanmamaktadır. Ben çocukluğumda bebekte sahilde kovayı denize atar öyle balık tutardım. Her 3 dakikada bir bi kovar istavriti çekerdim. Bugün maalesef akşama kadar elde olta, bir kova balık bile tutamıyoruz. Bu konuda bu site bir ilk olsa bu konuda bilinçlensek ve herkesi bilinçlendirsek, ne güzel olurdu. Hayatın sadece evdeki akvaryumlarımızda olmadığını denizlerimizi ve dolayısıyla denizlermizdeki bu ölümcül tehlikeyi önemsemeyen, kafaları almayanların kafalarına bu site sayesinde sokabilirsek ne güzel olur. Hadi gelin bu site bi sivil toplum hareketi başlatsın ...
[/QUOTE]
Daha önce hazırlayıp benzeri konularda paylaştığım bir tabloyu faydalı olacağı inancıyla buraya da koyuyorum... (Fiyatları ve verileri o dönemde araştırmıştım, güncellenmesi gerekebilir.)
SON MESAJLAR
- Hangi Soil Aguamentist, 07:38
Taban ve Gübreleme - Father Fish Yöntemiyle 50x30x30 Beggii, 05:37
Akvaryum Tanıtımı - Betta Dimidiata - Firefly Cyber_Scout, 03:48
Labirentliler Tanıtımı - Akvaryumum İcin Gubre Cyber_Scout, 03:38
Bitki Akvaryumları Genel - Hobiye Tekrar Dönüş Cyber_Scout, 03:33
Yeni Üye Forumu - Salyangozum Bitkilerimi Yiyor Cyber_Scout, 03:26
Bitkili Akvaryum Canlıları - Balığım Ölüyor Galiba Cyber_Scout, 03:18
Yeni Üye Forumu - Sobo Wp-628h Filtre Ses Sorunu Cyber_Scout, 03:10
Filtreleme Seçenekleri - Canlı Bitkilerim Cyber_Scout, 03:03
Bitki Türleri ve Bakımı - 66x56x33 Bitkili Akvaryum (destek) Cyber_Scout, 02:56
Akvaryum Tanıtımı - Yeni Akvaryum Kurulumu İçin Destek İstiyorum Cyber_Scout, 02:44
Yeni Üye Forumu - 40-40-40 Deniz Akvaryumu Naısl Kurulur Cyber_Scout, 02:36
Deniz Akvaryumları Yeni Başlayanlar Forumu - Yeni Akvaryum Yapımı RiverLuci, 02:30
Yeni Üye Forumu - Tatlı Su Midyesi Alabilir Miyim Cyber_Scout, 01:01
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Colisa Cüce Gurami Cinsiyet Cyber_Scout, 01:00
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Sitrik Asit Co2 İle Zemin Bitkisi Olur Mu? Geogra, 00:19
Kendin Yap Sistemler (DIY) - Sobo Aq 900 Serisi Dış Filtre urzais, 23:12
Filtreleme Seçenekleri - Bitkili Tankda Led Kullanımı BASARSURMEGOZ, 23:04
Işık CO2 ve Ekipmanlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin akvaristsaglam, 21:23
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - 30x20x20 akvaristsaglam, 21:21
Akvaryum Tanıtımı - Salyangozum Hangi Tür Gökdeniz Kale, 21:10
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Lepistes Dönerek Yüzüyor. Problemi Nedir ? sercankocatepe, 19:57
Canlı Doğuranlar - 60p Dutch Style alocello, 16:19
Akvaryum Tanıtımı - Demir Profil Orhan76, 16:14
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Yeşil Sakal Yolsunu CoryCory, 15:46
Hastalıklar ve İlaçlar - Karidesler Filtresiz Olur Mu? İnci Kefali, 14:37
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betamda Kuyruk Erimesi Mi Var? Cyber_Scout, 14:29
Yeni Üye Forumu - Aquael Fzn Pro Serisi Şelale Filtre MuratA, 12:37
Filtreleme Seçenekleri - Karnı Şiş Gurami BerkBey, 12:00
Labirentliler - Akvaryumu Deniz Akvaryumuna Çevirme ogurcay, 09:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Antalya'da Kaliteli Bir Akvaryum Nereden Alınır? Fatih_hakankaan, 01:39
Fiyat Forumu - Beta Üretim Cyber_Scout, 00:58
Labirentliler - Akvaryumda Işıkla Görülen Beyaz Noktalar Cyber_Scout, 00:50
Yeni Üye Forumu - Balık Sağlığı Cyber_Scout, 00:42
Yeni Üye Forumu - 160x60x60 Akvaryumum Hsrt, 23:35
Akvaryum Tanıtımı - 15D 3E F0 İkola Kolonim Hsrt, 23:31
Akvaryum Tanıtımı - Helenaları Nasıl Beslerim alp3r, 17:49
Bitkili Akvaryum Canlıları - Lepistesim Su Yüzeyinde Hareketsiz Duruyor ogurcay, 17:35
Hastalıklar ve İlaçlar - Hightech Armatür Tavsiye ogurcay, 17:30
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Bitkili Akvaryum Kurulumu ogurcay, 17:30
Yeni Üye Forumu - Beta Balığı İçin Akvaryum Kurulumu Sorunu NightWist, 16:09
Yeni Üye Forumu - Endlerium (hobihane) Aguamentist, 15:27
Akvaryum Tanıtımı - Sunsun 603b Deneyim Rehberi ! yemrekozenn, 13:11
Filtreleme Seçenekleri - Otomatik Yemleme yemrekozenn, 11:49
Yeni Üye Forumu - Türkiye Lepistes Evi serkancilek, 10:47
Akvaryum Dünyasından Haberler - Lepistes Üretimi Hakkında - 20 Tonluk GhostKoi, 09:26
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 60x36x36 High Tech - Sarp Vadi TayfunSylkn, 08:09
Akvaryum Tanıtımı - Bitkili Akvaryum Kurulum Tavsiyesi Cyber_Scout, 00:27
Yeni Üye Forumu - Bettam Sağlıklı Mı Ve Formu Nasıl Ahmet özşen, 20:09
Labirentliler - Akvaryumda Elodea Büyümüyor, Neden? Jemaisvu, 17:37
Bitki Türleri ve Bakımı
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- 3 Blue Elektric Ramirezi Ve Gold Balon Ramirezi iSMaiL_1074 05:45
- Ista 3in1 Co2 Difüzör iSMaiL_1074 05:45
- Son Ürünler Samoo 05:37
- 30*30*30h Akvaryum Samoo 05:37
- Arıyorum Megalechis Thoracata (benekli Hoplo) DKaradag 04:40
- Bitki Çeşitleri emreemin 00:45
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 00:45
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 00:45
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 00:45
- Erkek Apistogramma Kakadu jacksoap 00:23
- Neocaridina Karides Satılık djally 22:18
- Satılık Sağlıklı Riccia Bitkisi djally 22:18
- Low Tech Ve High Tech Bazı Bitkiler hll_aquascaping 21:54
- Co2 Tüp ,akvaryum Malzemeleri Vs Güncel hll_aquascaping 21:54
- Blood Mary Karides(kargo Mevcut) hll_aquascaping 21:54
- Flame Wood Kökler hll_aquascaping 21:54
- Hobiyi Bıraktım SJess 21:39
- 🌿 Bitkili Akvaryumlar İçin Akıllı Kapsül Gübre purelyfe 21:34
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:20
- Akvaryum Arıtma Sistemleri zafer3885 21:20
- Kırmızı Yapraklı Amazon Ramses06 20:54
- Megastoma - Cacatuoides - T.candidi HarunYILDIRIM 20:46
- 2. El Kaya Kök Kum Kafa Motoru Arıyorum CNDRAqua 20:26
- Albino Vatoz mesagac 20:15
- 4 Lü Akvaryum Seti ( Demir Profil) soliter83 19:46
- Su Piresi & Infusoria Amati340 19:43
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 19:43
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 19:43
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 19:43
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 19:43
- İhtiyaç Fazlası Oase Skimmer Cam Lily Pipe Co2 Gös platinium 19:36
- Acil Uyguna Akvaryum Ve Dış Motor ozan_1903 19:21
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 19:05
- Su Piresi Kültürü ternapi 16:43
- Agassizi Blue Flame Ve Borelli Opal yamansengonca 16:02
- Sobo Da08 Yemleme Makinesi, Pipo Filtre, Kepçe yamansengonca 16:02
- Mangrow Üstü Anubiaslar(yeni), Cüce Cyrptocoryne nikon_ 15:40
- Melek, Betta, Red Cap Oranda, Tül Yavru Vatoz nikon_ 15:40
- Mikro Kurt Kültürü, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 15:40
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 15:32
- Balık Yavruluğu - Akvaryum Malzemeleri - Teraryum karidesrehberi 15:27
- Neocaridina - Caridina Karides- Cüce Kerevit - Yem karidesrehberi 15:27
- Anubias - Bucephalandra - Moss Çeşitleri karidesrehberi 15:27
- Fanlı Akvaryum Soğutma Termostatlı karidesrehberi 15:27
- Smart 50 Isıtıcı 250 Tl Özgür7 14:42
- Seachem, Akvaryumlar, Malzemeler Uygun Fiyat!!!! Özgür7 14:42
- Hb White Lepistes Damızlık omererbas 14:01
- Electric Blue Acara / Platinum Marble Melek omererbas 14:01
- Kabukçullar İçin Boş Salyangoz Kabuğu Arıyorum sorbiek 13:43
- Aquaboxtr Akıllı Çoklu Priz (pano) sdurmaz1965 13:41
KULLANICILAR
- 35 Online Kullanıcı, 19 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.








