ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA

Türkçe'leşen Fishking(Balıkkral);
Ahmet Acar
SON 10 MESAJI
"Bu çalışma içerisinde akvaryum balıkları iki ana grup içerisinde incelenmiştir. Bu gruplar tatlı su balıkları ve deniz balıklarıdır.
Akvaryumlarda ele alınan tatlı su balıklarının tümünü ülkemizde yayınlanacak bir kitapta toplamanın günümüz ekonomik koşullarında mümkün olmayacağı söylenebilir. Dış ülkelerde bile akvaryumlar konusunda çok fazla yayın yapıldığı halde tüm akvaryum balıklarını içeren bir yayın günümüze dek gerçekleştirilememiştir. Bu konudaki en değerli yayın Dr. Axulrod ve Dr. Burges tarafından "Atlas of Aquarium Fishes" ismi ile yayınlanmış ve T.F.H. firmasınca yayınlanmıştır. Konu üzerinde ilgi duyacakların 200 USD fiyatla pazarlanan bu yayını incelemelerini öneririz. Bu nedenle bu kitap içerisinde ancak sınırlı sayıda balık ele alınabilmiş olmakla beraber, ülkemiz meraklıları için şimdilik yeterli olacağı düşüncesindeyiz. Bu kitap içerisinde akvaryum dünyasının en ilgi çeken balıkları, ayrıca ülkemize ithal edilmiş olan tüm balıkların ele alınmasına çalışılmıştır. Bu amaçla Türkmen ve Alpbaz tarafından yapılan "Türkiye'ye ithal edilen akvaryum balıkları" isimli çalışma baz alınmış, bunun yanında ilginç bulunan ve dış ülkelerde ilgi gören balıklar taranarak bu çalışma meydana getirilmiştir. Burada balıkların ilginçliği izafi bir açıklamadır. Çünkü bir meraklıya ilginç gelen bir balık türü diğer bir kişiye ilginç gelmeyebilir. Bu nedenle ele alınan balık türleri üzerinde titizlik ile durulmaya çalışılmış ise de çok ilginç olduğu ileri sürülebilecek balık türleri ele alınmamış da olabilir. Bu konuda okuyucuların hoşgörülerine sığındık.
Ülkemize çeşitli balık türlerinin zaman zaman getirildiği ve zamanla sanki moda değişmesi gibi diğer balık türlerine yönelinildiği görülmektedir. Akvaryum balıkları açıklanırken bazı türlerde alt varyeteler üzerinde de kapsamlı bilgiler sunulmuştur. Örneğin lepistes balıkları bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Bu tür meraklılarca bilineceği gibi sevilen ve aranılan pek çok alt varyetelere sahip olup akvaryumun vazgeçilmez balıklarıdır.
Ansiklopedi içerisinde bazı balık türlerinin üretilmeleri üzerinde geniş bilgi sunulduğu görülecektir. Çünkü bu yayının sadece balıkları tanıtan ve resimlerini verne bir yayın değil, meraklılarca aranabilecek üretim yöntemlerini de içermesi amaçlanmıştır. Bazı bilgilerin tekrar edildiği düşünülse bile benzer üretildiği sanılan bazı türlerin yetiştiricilikleri arasında ufak gibi görünen ayrıntılar olduğu izlenecektir. Unutulmaması gereken bir konu vardır ki, ayrıntı gibi görülen bazı bilgiler, yetiştirmenin odak noktası olabilir.
Tatlı su balıkları gruplandırılırken 6 ana grup ele alınmıştır. Bu grupların tam türkçe karşılıklarını bulmak mümkün olmamakla beraber yerleşmiş bazı bilgileri de kabul etmek daha yararlı görülmüştür. Bu nedenle ansiklopedi içerisinde bu grupların ingilizce isimlerinin baş harfleri dikkate alınarak gruplar incelenmiştir. Bu gruplar içerisinde ise familyalara göre bir sıralama yapılmış ve familya içi türlerde yine latince isimlerinin baş harfleri dikkate alınarak balık türleri incelenmiştir.
Bu gruplar içerisinde ele alınan familyalar ve türler olarak hazırlanan index yayının sonunda verilmiştir. Bu gruplar içerisinde 600'den fazla balık türü ele alınmış veya resimleri sunulmuştur. Ayrıca 10 tablo içerisinde 500'den fazla balık resmi sunulmuştur. Böylece ansiklopedi içerisinde 1000'in üzerinde resim görülecektir. Her ne kadar yayın içerisinde bu kadar balık sunulmuş olmakla beraber her balık türü için açıklama yapılması yoluna gidilmemiştir. Aynı familyaya giren ve resimlerinin sunulmasında yarar görülen balıklar yakın olduğu saptanan tür içerisinde isim olarak ve geniş açıklamalara gidilmesinden kaçınılmıştır. Ansiklopedinin son bölümünde ise, akvaryum tekniği konusunda kısa ve öz bilgiler sunularak bu ansiklopedinin bir rehber kitap olarak da yardımcı olması düşünülmüştür.
Okuyuculara yararlı olması diieğiyle.
Prof.Dr.Atilla ALPBAZ, 2000"
[QUOTE=Bolu Akvaryum][QUOTE=Balıkkral][QUOTE=Bolu Akvaryum]Bu konuda benimde şöyle bir çalışmam var. 500 Litrelik akvaryuma tabanın köşe kısmından 5cm çapında bir delik deldirdim. Buraya akvaryumun orta kısım boyutlarına kadar bir pvc boru monte ettim. Altta ise kapalı bir sistem turşu bidonu kullanacağım. Turşu bidonu hiçbir şekilde hava almayacak şekilde kapatıldı. Tekrar açılma şansı var. Akvaryum 1.5 meter yükseklikten akıyor ve bidonun içinden geçiyor ve akvaryuma tekrar boşalıyor. Yani ben bu devirdaim işini elektrik kullanmadan yapıyorum. Akvaryumdan çıkış borusu kalın, turşu bidonuna giren kısım kalın ve turşu bidonundan çıkan kısım ise ince hatta giren kısımın 3 te 1 kadar ne felan. Burada ben basınçla suyu kapalı bir ortamdan geçip filtre edilip tekrar akvaryum ortamına geçmesi sağlamayı başardım. Yakın bir zamanda zaten konuyu makale edip fotoğraflarla anlatacağım.


Camın temperlenmesi camınızın basınca karşı dayanımını arttıracaktır. Temperlenen camın normal cama göre en büyük handikapı yanlardan aldığı darbelerde çıt atmak yerine tuz buz olma ihtimalidir. Rodaj bu dezavantajı biraz olsun rahatlatır. Köşelere konulacak aliminyum veya mdf profil bu riski daha da azaltır.
[QUOTE=Bolu Akvaryum][/IMG]Bu konuda benimde şöyle bir çalışmam var. 500 Litrelik akvaryuma tabanın köşe kısmından 5cm çapında bir delik deldirdim. Buraya akvaryumun orta kısım boyutlarına kadar bir pvc boru monte ettim. Altta ise kapalı bir sistem turşu bidonu kullanacağım. Turşu bidonu hiçbir şekilde hava almayacak şekilde kapatıldı. Tekrar açılma şansı var. Akvaryum 1.5 meter yükseklikten akıyor ve bidonun içinden geçiyor ve akvaryuma tekrar boşalıyor. Yani ben bu devirdaim işini elektrik kullanmadan yapıyorum. Akvaryumdan çıkış borusu kalın, turşu bidonuna giren kısım kalın ve turşu bidonundan çıkan kısım ise ince hatta giren kısımın 3 te 1 kadar ne felan. Burada ben basınçla suyu kapalı bir ortamdan geçip filtre edilip tekrar akvaryum ortamına geçmesi sağlamayı başardım. Yakın bir zamanda zaten konuyu makale edip fotoğraflarla anlatacağım.
[QUOTE=yucesoy83]Herkese teşekkür ederim. Hangi akvaryumcu olursa olsun canlı alırken dikkatli olmak gerektiğini anlamış bulunuyorum. Bu akvaryumcu sağlam tamam hemen alayım dememek lazım. neyse umarım kimsenin başına gelmez bu olay.
Karideslerin su değerlerine hassaslığı düşünüldüğünde ölümlerinin en büyük etkeninin kumun karıştırılması sonucunda ortaya çıkmış olabilecek nitrit/nitrat patlaması ya da ciddi ph değişimi ya da suyun niteliğinin bozulmasıdır. Bitkinin bozulup su değerlerini değiştirmiş olma ihtimali de kısmen vardır.
[QUOTE=Barış ER]Son durum bu şekilde olacak. Bu başlıktaki istişarelerden sonra kararım bu yönde . Yinede hertürlü fikre açığım.
[/QUOTE]
Hakan bey fiyat olarak çok farkeder mi bilmiyorum ancak fiyat gözetmeksizin bir tercih yapacak olsam bu sizin verdiğiniz iki alternatiften 10+10+10 lamineyi tercih ederdim.
İz vb kanalların desteğiyle bir belgesel serisi hazırlanabilir. Hem bilinçlendirme adına hem de tanıtım bazında yararlı olur. Her bölümde siteden bilgili bir arkadaşın ve onun daha ilgi alanı olan daha bilgili olduğu konu üzerinde yoğunlaşılabilir.
Sonuna kadar katılıyorum. Bu tankerlerin başka deniz ve okyanuslardan yüklendikleri balast sularını bizim denizlerimize dökmesiyle eş anlamlıdır. Tankerler özellikle ağır yük taşıyan tankerler su üzerinde dengelerini sağlamak amacıyla balast suyu dedikleri suyu denizlerden gövdelerine doldururlar. Tabi bu sularla beraber o denizdeki yada okyanustaki büyük küçük balık, organizma, omurgalı veya omurgasız canlılarıda beraberinde alırlar. Bu suyuda bir başka denize döktüklerinde o denizdeki ekolojik denge bozulur. Örneğin başka sulardan gelen yensin yadan yenmesin ama zehirli ama zehirsiz canlılar bizim istavritimizin, hamsimizin vs. neslinin tükenmesine yolaçmaktadır. Dünyada ve özellikle avrupada bu tür tankerlerin bu balast sularını denizlere dökmeleri yasak ve bu tür tankerler limanlara alınmamaktadır. Maalesef ülkemizde böyle bir yasak yada yaptırım şu an için uygulanmamaktadır. Ben çocukluğumda bebekte sahilde kovayı denize atar öyle balık tutardım. Her 3 dakikada bir bi kovar istavriti çekerdim. Bugün maalesef akşama kadar elde olta, bir kova balık bile tutamıyoruz. Bu konuda bu site bir ilk olsa bu konuda bilinçlensek ve herkesi bilinçlendirsek, ne güzel olurdu. Hayatın sadece evdeki akvaryumlarımızda olmadığını denizlerimizi ve dolayısıyla denizlermizdeki bu ölümcül tehlikeyi önemsemeyen, kafaları almayanların kafalarına bu site sayesinde sokabilirsek ne güzel olur. Hadi gelin bu site bi sivil toplum hareketi başlatsın ...
[/QUOTE]
Daha önce hazırlayıp benzeri konularda paylaştığım bir tabloyu faydalı olacağı inancıyla buraya da koyuyorum... (Fiyatları ve verileri o dönemde araştırmıştım, güncellenmesi gerekebilir.)

SON MESAJLAR
- Bu Bitkilerin Türü Nedir Kaan Dabakbaşı, 20:19
Bitki Akvaryumları Genel - Tanichthys Albonubes Longfin Cyber_Scout, 20:18
Nadir Tür Gördüm - Axolotl Akvaryumu Hakkında Bilgi Cyber_Scout, 20:05
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Neon Tetra Mhlsyksl21, 19:23
Yeni Üye Forumu - Elimdeki Bitkilerle Yeni Bitkili Akvaryum Sena08, 19:21
Akvaryum Tanıtımı - Trichopsis Vittata - Yavrular 2. Sfda eackgzz, 19:00
Akvaryum Tanıtımı - İyice Küçüldük (minimal Deneyim)bir Maceranın Sonu 1Balikci, 18:45
Akvaryum Tanıtımı - En Güzel Yavru Fotoğraflarınızı Paylaşın Cyber_Scout, 17:40
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Deep Sea Pet Center Şikayet scorpion26, 17:16
Şikayet Var! - Nadir Tür Arıyorum İnci Kefali, 17:14
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - 200 Litre Oyuncu Balık Önerisi Ciklstsever, 16:53
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Filtreyi Açmadan Bulanıklık Patlamasına Çözüm? Cyber_Scout, 16:44
Malzemeler ve Yemler Forumu - Beta Balığı Bakım Önerisi Orhan76, 16:23
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Beta Genel Bilgi Cyber_Scout, 16:08
Yeni Üye Forumu - Kolay Ucuz Karides Maması Yapımı. MasterChief, 15:46
Malzemeler ve Yemler Forumu - Yavru Betta Kavgası MasterChief, 15:20
Yeni Üye Forumu - Turba Bataklığı Biyotopu, Danau Sentarum Dogukankun, 13:56
Akvaryum Tanıtımı - Arka Fon Tavsiyesi? MasterChief, 13:50
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Sürü Balığı Önerisi YigitKuzey, 13:13
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Ternapi Medaka Pondları ternapi, 12:38
Akvaryum Tanıtımı - 40x40x50 İçin Filtre Önerisi YigitKuzey, 12:30
Yeni Üye Forumu - Low Tech Akvaryum İçin Önerilerinizi Bekliyorum Mesutoviç, 12:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 125 Lt Akvaryum İçin Balık Önerisi dimbeleth, 11:41
Yeni Üye Forumu - Zebraların Cinsiyetlerini Söyleyebilir Misiniz? Orhan76, 10:08
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Safkan Velifera Murat27, 09:34
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Yeni Tür Tanıtımı... hemichromis Exsul. onuribrahim, 09:32
Nadir Tür Gördüm - 200 Litre Akvaryum İçin Bütün Sorularım Tataaa4325, 02:30
Güney Amerikan Cichlidleri - Yan Sump İle İlgili Bütün Sorularım(sorunlarım) Hidro Dinamik, 00:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Kaplumbağamın Kabuğunda Mantar Var Mı? fourfourtwo, 22:31
Sürüngenler ve Amfibyumlar - İlk Akvaryum Deneyimim atakanaydin, 22:30
Akvaryum Tanıtımı - Dere Kayalı Sade Malawi Kuruyorum xfuriousx, 19:43
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri Tanıtımları - Bir Aylık Bitkili Akvaryumum Meryemmm, 19:23
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Akvaryum ogurcay, 19:16
Yeni Üye Forumu - Papağan Cikletimin Rengi Değişti Cyber_Scout, 18:17
Hastalıklar ve İlaçlar - Yeni Akvaryum, Yeni Balıklar dimbeleth, 15:59
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığımın Rengi Soldu Ve Durgunlaştı NightWist, 15:54
Yeni Üye Forumu - 85x50x40 Akvaryuma Balık Önerisi akvryumbaliklazm, 14:21
Yeni Üye Forumu - Hangi Sürü Balığı Canahsha, 14:03
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Tür Değişikliği Elimdeki Balıkları Vermek? Hidro Dinamik, 13:53
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Shark Led Güvenilir Mi? AmatorLepistesci, 12:32
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Tropheus Yemleme Tavsiyeler dimbeleth, 12:19
Tropheus - Ciklet Balığı Karın Şişliği Cyber_Scout, 11:58
Hastalıklar ve İlaçlar - Tütün Yapraklarinda Olusan Benekler Kuro, 11:55
Bitki Akvaryumları Genel - Yeni Kurulum Tropheus Akvaryumum dimbeleth, 11:23
Akvaryum Tanıtımı - Cikletlerin Saldırganlığı İsmail_96965, 11:20
Malawi ve Diğer Afrika Cichlidleri - 30 Litrelik Canlı Doğurgan Akvaryumu MasterChief, 11:20
Canlı Doğuranlar Tanıtımı - Lotus Zenkeri Cyber_Scout, 11:09
Bitki Akvaryumları Genel - Dolomit Taş Tasarımları Orhan76, 11:05
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Tek Tür Koloni Önerisi YigitKuzey, 09:14
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Senegal Bişirlerim İle Yaşayacak Tür Önerisi KaanE, 09:03
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Çeşitli Bitkiler buraktanatar 20:16
- Takaslık Bitkiler- İstanbul Geneli buraktanatar 20:16
- Mikrokurt buraktanatar 20:16
- Akvaryum 2.el Cücevatoz99 20:12
- -l022-l183-l059-trifasciata Karides Omer901 19:11
- Severum, Geophagus, Guianacara djally 18:29
- Lepistes Otu (najas Guadalupensis) djally 18:28
- Eheim Yemleme, Fluval, Bitki Aydınlatma, Ağaç Kök dark blue 18:25
- Leleupi & Medaka (japon Pirinç Balığı) scorpion26 17:35
- Anubias Agirlikli Toplu Bitki agbaglama 17:23
- Full Set Hobi Sonu harunefe 17:03
- Resun Aco-012 TahaArif 16:56
- 2 Dev Oranda 5 Ufak Takas Veya Satilik Mrzoo 16:47
- Bitki Çeşitleri emreemin 16:41
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 16:41
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 16:41
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 16:41
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 16:41
- L 201 - 333 Erkekler muyat 16:35
- Akvaryumları Boşaltıyorum metsi 16:29
- Akvaryum 30*30 metsi 16:29
- Led Armatür & Nixa Demir Gübresi BywenzeL 15:50
- Kurulu Akvaryum BywenzeL 15:50
- Neolamprologus Caudopunctatus Çiftler Özşahin 15:47
- Cyprichromis Leptosoma Kitumba Özşahin 15:47
- Cacatuoides & Candidi HarunYILDIRIM 15:46
- Co2art Regülatörler Speedy 15:45
- 45x27x27h Aksan Yapımı Ultra Clear Akvaryum Speedy 15:45
- Garra Rufa(doktor Balığı) Ve Kum livadi 15:29
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 14:36
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 14:36
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 14:31
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 14:31
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 14:31
- Amazon Frogbit (limnobium Laevigatum) 10 Kök 125tl sıtkı 14:20
- Salvinia Natans 10 Kök Su Üstü Canlı Bitki 125tl sıtkı 14:20
- Su Piresi Daphnia Magna+0,5lt Yeşil Su150tl sıtkı 14:20
- Mikro Kurt Kültürü Un Kurdu Moriokurdu sıtkı 14:20
- İnci Gurami Çifti Cüce Kerevit Cyber_Scout 14:20
- Himalayan Erkek Eş Arıyorum Cyber_Scout 14:20
- Tül Kuyruk Vatoz Türleri / Hb White Lepistes kopruluonur 13:59
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 13:59
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 13:59
- Tetratec Ex 1200 Filtre Parcalari. Indırım marihuan 13:34
- Anubıas, Moss, Amazon (karides Takas) marihuan 13:34
- Sümbül, Şemsiye, Su Üstü Bitkisi ternapi 13:27
- 3-4-5 Cm Malavi Ciklet aycaketenci 13:07
- L144 Düz Kuyruk Erkek Sarı Ateş Mavi Melek Karides aycaketenci 13:07
- Anaç Boy Kiraz - Arı Ve Mavi Karides Aramaktayım Murat27 13:05
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 12:55
KULLANICILAR
- 94 Online Kullanıcı, 51 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.