ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
freeedge
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Kasım 2012 10:46
Son Ziyaret:
22 Ocak 2018 12:47
Toplam Mesaj:
1 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Özgür Kenar
Doğum Tarihi:
07 Şubat 1981
Yaş:
43
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Özgür Kenar

SON 1 MESAJI

Mono Balığı
Yaygın Acısu Balıkları

Monolar (Monodactylus spp.)

Akvaryum balıkları satan noktalarda iki tür monoya rastlayabilirsiniz. Her iki tür de dayanıklı, hareketli ve geniş bir acısu karma sistemi için uygun balıklardır. Yavrular doğal olarak genellikle tatlı ve acısu ortamında bulunabilir. Ancak yetişkinleri gerçekte tuzlu su balığıdır ve beslenmek amacıyla zaman zaman akarsu ağızlarına ve mongrovelara girerler. Yumurtlamanın tatlısuda gerçekleştiği düşünülmektedir. Akvaryum ortamında Monodactylus sebae türünün üretimi yapılabilmiştir. Monolar yüksek sıcaklıktaki sulardan hoşlanırlar (25-30 C)

Monodactylus argenteus


En bol bulunan tür Malaya Meleği (hep Malatya Meleği diyesim gelir) Monodactylus argenteus’tur. Bu balık Güney Afrika’dan Doğu Avustralyaya kadar yayılır. Gümüşi, dairesel bir vucut yapısına sahiptir. Dorsal ve anal yüzgeçleri sarı ve siyah leke deseniyle bezeli üçgen biçimlidir. Akvaryumlarda boyu nadiren 15 cm’den fazla olsa da oldukça iri boylara gelebilir

Monodactylus sebae

Afrika’ya has bir tür olan Monodactylus sebae’nin vucudu çok daha derindir (tatlısu melek balıklarına benzer). Malaya meleğinin sarısından yoksundur ve koyu renkleri daha vurguludur. Bu balığın dikey uzunluğu yatay uzunluğundan fazla olduğu için derin akvaryuma ihtiyaç duyar. Yetişkinleri 60cmden derin akvaryumlarda tutulmalıdır. Bu tür, geniş akvaryumlardaüretilebilme şansı olan bir türdür. M. argenteus’dan daha düşük tuzluluk seviyelerinde tutulabilir. Uzun süreli tatlısuda bulundurulmamalıdır.

Monolar çabuk panik olabilirler ve gümüşten gri ve siyah renge dönüşür, hızla solumaya başlarlar. Ortam sakin bir hale getirilerek balık yatıştırılmalıdır. Monolar mümkün olduğu kadar büyük bir akvaryumda tutulmalıdır. En az 150 cm boyunda bir akvaryum, tek türden 4-6 yetişkin balıktan oluşan bir sürü için yeterlidir.

Genç balıklar tatlısuya adapte olabilirler, fakat olgunlaştıkça daha fazla tuz içeren akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Yaklaşık 10 cm boya gelen yetişkin balıklar deniz suyuna yaklaşan (1,010 üzeri) bir tuzluluk seviyesi gerektirir. Yetişkinler sürü balığı davranışlarına daha uygun davranırlar ve tankta dinlenmeksizin yüzer, gezinirler. Bu akvaryumdaki diğer bazı sakin türlerin huzurunu kaçırabilir. Her iki tür mono da sert, iyi tamponlanmış sudan hoşlanırlar. PS ve UV kullanımı yetişkin balıkların sağlıklı tutulması konusunda çok işe yarar. Tuzluluktaki dalgalanmalar sağlıkları açısından faydalı olmakla birlikte su değişimleri sırasında balıkların streslenmemesi için çaba sarfedilmelidir.

İki tür de protein ağırlıklı beslenir ama diğer balıklara, çok küçük olmadıkça, saldırmazlar. Kabuklu ve yumuşakçaların eti uygundur. Çoğu balık pelet ve pul yeme de alışabilir. Bir miktar bitkisel gıda verilmesi iyi olur. Bitkilere zarar vermedikleri söylenebilir. Scatlar gibi oburca yem yeseler de aşırı yemlemeden kaçınılmalıdır.

Saygılar,

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.