ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Flexa
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2049
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Haziran 2018 10:09
Son Ziyaret:
05 Temmuz 2023 04:58
Toplam Mesaj:
838 [0.40 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ögetay Kayalı
Doğum Tarihi:
03 Şubat 1994
Yaş:
30
İl:
Yurtdisi
Meslek:
Astrofizikçi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Ögetay Kayalı - NASA/APOD - Michigan Tech. University

SON 10 MESAJI

Anubias Bitkilerimizin Işık Süreleri Nedir ?
Anubias için ideal aydınlatma yöntemi doğrudan ışık almamasıdır. Anubias aquascape tasarlanırken gölge olan yerlere konulur. Böylece akvaryumda yüksek ihtiyacı olan bitkileriniz gerekli ışığı alırken, Anubias'a da fazla ışık vermemiş olursunuz. Yavaş büyüdüğü için doğrudan ışık alan çoğu Anubias'ta zamanla yosun problemi görülebilir. Hızlı büyüyenlerde bu pek belirgin değil, çünkü gerek zamanla uzayıp alttaki yaprakların gölgede kalmasından gerekse zamanla budamaktan sürekli bir yenilenme mevcut. Anubias'ta dikkatli olmak gerek. Sadece Anubias varsa ve direk ışık alacaksa düşük güçte bir ışıkta 6-7 saati geçmemekte fayda var.
Ekonomiyle Nasıl Savaşıyorsunuz ?
[QUOTE=capodicapii]Ögetay haklısın da örnekler hala denk değil onu demek istiyorum.. Profesyonel fotoğrafçılık, profesyonel müzik, profesyonel... ile hobiyi kıyaslarsan elbette uçurum var. İAPLC akvaryum hobisinin şuan tartıştığımız pencereden zirvesi değil. Ben öğrenciyken iki kere katıldım. Birinde de o imkanla oranlarsak kayda değer sıralamaya girdim. Hoş mevzu sen ben değil. Özetle 100 liraya da akvaryum hobisi var 100bin dolara da.. Hobimiz pahalı pahalı.[/QUOTE]

Bilmiyorum, bana denk gibi geliyor. Aquascaping profesyonel olarak yapılabildiği gibi fotoğrafçılık da hobi olarak yapılabiliyor. Zor bir kıyaslama maalesef, katılıyorum, subjektif olmaya çok açık haliyle. Benim beklenti ve perspektifime göre ucuz kalıyor sanırım. Akvaryumda istediğimi elde edebilmekle, diğerlerinde elde edebilmeyi kıyaslıyorum, akvaryum bana daha kolay geliyor. Devasa bir akvaryum peşinde olsam daha farklı olurdu, ama bunu da yine büyük bir stüdyo sahibi olmayla eş değer tutabilirdim [:)] Değişken çok. Lakin bazı alternatifler gibi büyük bir teknoloji gerektirmemesi, fiyat açısından büyük bir avantaj. Keza hoş da bir ortam söz konusu, birbiriyle bitki ve canlı takası yapabilme lüksünün alternatifi diğerlerinde pek olmuyor. Keza kamera kendini çoğaltamıyor da, bir tane bitkiyle sabredip tüm akvaryumu kaplama imkanı var. Bambaşka dünyalar, hepsinin tadı, zorlukları başka. Kıyaslamak bana kalırsa zaten çok manasız. Ama dediğim gibi, beni üzen şey, ortalama kazançlı birinin iyi bir akvaryuma kolayca sahip olabilecekken uyduruk bir sürü ekipmanla uğraşmak, zarar etmek, sorunlarla yüzleşmek zorunda kalması. Gruplarda neredeyse her gün bir tane uyduruk ısıtıcı patlama görseli görüyorum. İnsanlar Eheim gibi bir ısıtıcı alamıyor ki. Her neyse, hepimiz ne olduğunu görüyor ve biliyoruz zaten. Gerisi bizim hayattan, hobiden beklentilerimiz. Dilerim bu hobi de zamanla yayılır, ülkemizden çok daha fazla güzel işler çıkarırız.
Ekonomiyle Nasıl Savaşıyorsunuz ?
[QUOTE=capodicapii]


Madem hortladı Ögetaya katılmadığımı belirteyim. Hobiler arasında kategoriler var. Akvaryum hobisi genel bir kategori ama astrofotografçılık fotoğrafçılığın marjinal bir dalı. Fotoğrafçılığı cebindeki telefonla yapan da var makinasına 50bin liralık lens alan da var. Keza akvaryumu 500e yapan da var, 50bin verip yapan da var. Norveçe kamp kurup kuzey ışıklarını çeken adamla betta besleyen adam hobilerinin aynı basamağında değil. Evinde shark besleyen akvaristle kıyaslamak lazım :) Ana hobilerin alt dalı olup hevesin yanında uzmanlık ve finansal güç gerektiren marjinal hobileri bir kenara ayırırsak, genel hobiler arasında ciddi bir hobi akvaryum. Çünkü üst levele geçme süresi çok kısa. 1 yılda level atlayabiliyosun bu hobide. Bu da çok sık değişim yani harcama gerektiriyor. Ama bir müzik aleti alsan bir kere iyisini aldın mı 4-5 yıl gideri var keza bir makine aldığında da öyle yada bir köpek aldığında mezara kadar can yoldaşısın. Bu gün imkan olsa 80-90 bin liraya bi wild discus akvaryumu kurarım iki yılda sıkılır bitkiliye çeviririm heralde. Akvaryum da pahalı bir hobi yani. [/QUOTE]

Konu ne oldu da hortladı [:)] Madem açılmış ben de cevap vermiş olayım, çünkü hala aynı fikirdeyim. Bu sefer biraz verilerle örneklendireyim.

ABD'ye geldiğimden beri hayalimdeki akvaryumun planlarını yapıyorum, her şeyin (filtre, ışık, kum, bitki vb.) en profesyonelini almak istesem bugün buna bütçem yetiyor. Bu aldığım ekipmanla, eğer bende de yetenek varsa, IAPLC'de kayda değer bir sıralamaya girmemin önünde hiçbir engel yok. Yani nispeten az bir harcamayla bu işin zirvesine çıkacak ekipmana sahip olabiliyorum.

Astrofotoğrafçılık spesifik kalmış dendiği için onu konudan ayıralım. Çünkü aynı bütçeyle astrofotoğrafçılıkta IAPLC seviyesinde bir şeyler elde etmeyi bırakın, ancak giriş yapabiliyorsunuz. Ortalama/profesyonel düzeyde kalan ancak bir kundak alabilirsiniz o fiyata, teleskobuna para yetmez. Kat kat daha fazlası gerekir, o nedenle bunu atalım hadi.

Aynı durum uzun süredir ilgilendiğim fotoğrafçılıkta da geçerli. Telefonla fotoğrafçılık yapılıyor demişsiniz, fakat telefonla profesyonel fotoğrafçılık olmaz. Fotoğrafçılığın IAPLC'sinde bu tür dereceleri onlarla alamazsınız. Eğer ikisi kıyaslanacaksa hagen kum ve pipo filtreyle akvaryum bakmakla kıyaslanabilir. İhtiyacınız olan tek bir lensin fiyatı bile o akvaryumun toplam fiyatını geçiyor. Geldiğimden beri kameramı da yenilemek istiyorum, fakat tek başına gövdesinin fiyatı, akvaryuma yapacağım toplam harcamadan daha fazla. Aklımın köşesinde bir ikilem olarak "acaba kamera mı alsam, yoksa komple akvaryumumu kursam" sorusu olduğu için açık yüreklilikle bunu yazıyorum.

Bir de şöyle bir faktör var ki, burada akvaryum bitkilerine ve canlılarına ödediğimiz fiyat da TR'dekine göre çok fazla. Onu da belirtmek isterim. Keza burada camcıda, mobilyacıda bunları yaptırma imkanım da yok. Bunlar fiyatı ciddi oranda artırmasına rağmen, hala çok daha uygun bir bütçede kalıyor bu hobi.

Tabii muhakkak daha ucuz hobiler de var. Bu aralar tahta oymacılığına sardım mesela. Onun profesyonel ekipmanlarını alsanız bile öyle binlerce dolar pek de gerekmiyor. Lakin bu daha ziyade el zanaati ağırlıklı bir hobi, ekipmana çok odaklı değil. Haliyle beklendik bir durum.

Müzik endüstrisi ise çok daha pahalı. Bir ekipmanın uzun bir ömrü olabilir, fakat o tek harcama değil ne yazık ki. Profesyonel olarak müzik yapan birisinin harcaması çok yüksek. Stüdyo bedelleri, profesyonel kayıt cihazları çok para.

Benim özetlemek istediğim, [B]ortalama bir refah düzeyindeki bir bireyin, çok profesyonel bir akvaryumu rahatlıkla kurabilecek olması[/B]. Ne yazık ki, çok yazık ki bu Türkiye'de artık mümkün değil. Gel gelelim ABD'de ortalama birine göre düşük ücret almamıza rağmen bu mümkün olabiliyor. Beni üzen şey budur. Bana kalırsa bu tür hobiler, toplumda çeşitliliği artırmak, kültürü artırmak için çok hayati. Yok olmaları insanları sadece eğlencelerinden alıkoymuyor, topyekün toplumu zedeliyor. Burada birisinin tahta oymacılığı ile geçimini sağladığını, çanak çömlek yaparak ufak bir kasabada hayatını rahatça sürebildiğini, jipiyle karavanıyla ülkeyi gezebildiğini görebilirken, bir sürü zanaatin membağı olan ülkemde bunlarla ilgilenmek "aç kalırsın, mühendis ol, doktor ol" seviyesine düştü. İnsanlar artık doktor bile olmak istemiyor. Çok yetenekli zanaatkar arkadaşlarım, işlerine olan bağlılığından açlık içerisinde sürünüyorlar. Halbuki o yeteneğin karşılığı bu mudur? İnsanların zanaate verecek parası kalmadı ki. Bunlar maalesef üzücü gerçekler, ne kadar erken kabullenirsek, o kadar çabuk düzelir.[EDIT]Flexa,2022-02-02 16:32:09[/EDIT]
Çeşme Suyu
Arif hocama katılıyorum. Seachem Prime gibi ürünlerle ilgili bilinmesi gereken önemli nokta, sitelerinde de yazan:

"Removes chlorine, chloramine
Detoxifies ammonia, nitrite, and nitrate"

Ürün kloru ve kloramini yok ediyor, lakin amonyak, nitrit ve nitratı yok etmiyor. Onlara bağlanarak, zararsız bir forma dönüşmelerine neden oluyor, böylelikle toksik etkilerini ortadan kaldırıyor.

Sonradan bu formların sudan nasıl kaybolduğunu ise onlar da tam olarak bilmiyor. En kabul gören açıklama, bu zararsız forma indirgenen amonyak, nitrit ve nitratın zamanla bakteriler tarafından parçalandığı şeklinde.
Çeşme Suyu
Kloramin de uçar ama daha çok zaman alır. Eğer suyu ısıtırsanız, kaynatırsanız bu süre giderek düşer. Pratik bir yöntem olarak C vitamini kullanılıyor kloramini gidermek için. Fakat kireci arındırmak o kadar kolay değil. En iyisi RO su kullanmak. Kloramin ile ilgili daha önce şunu yazmıştım:

Vitamin C'yi su düzenleyici olarak kullanırken, çoğunu ziyan ediyoruz. Kloramini nötrlemek için üç aşağı beş yukarı ne kadar Vitamin C kullanmanız gerektiğini anlatıyorum, fazlasını kullanıp yok yere ziyan etmeyin.
Fikir doğru ama uygulamayı çoğunlukla yanlış ya da göz kararı, rastgele görüyorum. Vitamin C, kloramin ve kloru nötrlüyor evet ve çok uzun yıllardır da sülfür bazlı nötrleyiciler yerine kullanılıyor. Akvaryumlardaki kullanımı da yeni değil ve zaten bu nedenle ortaya çıktı. Sülfür bazlı olanlar oksijen seviyesini de etkiliyor çünkü. Gel gelelim miktar kafamıza göre olmamalı.
Genellikle suya 1.0-4.0ppm arası kloramin eklemek güvenli olarak görülüyor. Belediyeden belediyeye bu miktar çok değişiyor, dolayısıyla net bir reçete yok. Bunu ne kadar vitamin C ile nötrleyeceğimizi, ne kadarının çok ne kadarının az olduğunu kimse konuşmuyor ama bu önemli bir detay. En nihayetinde zayıf da olsa Vitamin C bir asit.
Yaklaşık 1gr Vitamin C, 150 litre sudaki kloramini nötrler. Daha teknik ifadeyle 1 kloramin için 2.5 vitamin C gerekiyor reaksiyonda. Dolayısıyla 1000mg'lık bir şaseyi, 150 litre suyu nötrleyecek şekilde düşünmek gerek. Eklediğiniz 10 litre suya bir tablet atarsanız, C vitaminli bir suyunuz olur, yapmayın.
Her şeyden önce ziyan etmenin bir gereği yok, madem söz konusu ekonomik tasarruf, fazladan boşaltmayın. Bir kısmını ayırın, kilitli bir kapta sonrası için saklayın.
*Suya lütfen portakal, greyfurt, limon sıkmayın.
**Kloramin de zamanla uçar fakat dingin, oda sıcaklığında bir suda bu süre çok uzun (40 litre için 170 saat kadar, kaynatırsanız 1 saatte buharlaşır).
Bitkilerin Üstündeki Madde (yosun Muhtemelen)
Sorunlu kısımları kesip akvaryumdan alın ve sık sık su değişimi yapın.[EDIT]Flexa,2022-01-09 02:53:58[/EDIT]
90x40x40 İlk Hightech Bitkili Deneyimim
Çok güzel görünüyor, emeğinize sağlık hoş bir kurulum olmuş. Özellikle ana kayayı çok beğendim. Bu tür bir kuruluma RO su iyi gider. kH 8 bile nispeten yüksek bir değer, ne yazık ki sularımızda bu tür problemler var. Taşlardan biri dediğiniz gibi artışına neden oluyor olabilir. Ayırıp denemek gerek.
Ceyhun's
[QUOTE=Cem Altay]

Kilit pas tuttu hocam..
O güzel insanlar atlarına binip gittiler[:)][/QUOTE]

Önüne masa atıp bekleyelim bakalım kimler gelecek.
Amerika'dan Akvaryum Haberleri :)
[QUOTE=emiir]

Kargo UPS ile geliyor, sorun yaşanacağını sanmıyorum. Washington DC tarafına gelirseniz misafirim olun.[/QUOTE]

Teşekkürler, muhakkak haberdar ederiz. Ben de davet ederdim ama kimsenin yolu Houghton'a düşmez bence :)) Selamlar.
Ceyhun's
Selamlar, kepenkleri kim açacak? [:)] Umarım herkesin sağlığı, keyfi yerindedir.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.