Tanganyika Gölü - Sig, zengin tortulu habitat

Bu bölüm hazırlanma aşamasındadır. Önerilerinizi ve gördüğünüz eksiklikler ile hataları buraya tıklayarak bize yazabilirsiniz.

Camur Taban -
Göl hakkında genel bilgi için buraya tıklayınız.

0-3 metre arasında olan bu habitat, kum, tortu ve kaya karışımı bir yapıya sahiptir. Kayalar çamurlu bir tortu ile kaplıdır, bu çamurlar yakın bölgelerden göle karışan akarsulardan gelmektedir. Bu nedenle bu tip habitatlar genellikle nehir ağızlarında gözlemlenir ve 4 tür bitki bulundurur. Bunlar; Vallisneria spiralis, Ceratophyllum demersum, Myriophyllum spicatum ve Hydrilla verticillata'dır. Callochromis cinsinin pleurospilus, stappersii, macrops ve melanostigma türleri bu bölgedeki kumluk bölgelerde yaşarlar. Erkekler kumlardan 15 cm çağında kraterler yapar, bunlar kimi saman kayaların üzerinde de olabilir.
Bu bölgede en çok görülen cichlid ise Ctenochromeis horei'dir. Kayalık bölgeler'de Tropheus neyse, bu biyotopta da Simochromis cinsi odur. Vücut yapıları ve beslenmeleri oldukça benzerdir.
Tilapia türleri oldukça sağlam türlerdir. Kötü suya, açlığa ve sıcağa tolere edebilirler ancak kendi alanında (kabuktayaşama, yosun kazıma, kayalarla bütünleşme gibi) uzmanlaşmış tanganyika cichlidleri ile yarışamaz. Bu sebeple sadece tek bir türü, Oreochromis tanganicae, bu gölde, bu alanda barınabilmektedir.

Suyun pH'ı nehirlerden gelen su nedeniyle 8 civarına kadar düşebilir. Orta boy kayalar ve ince kum karışık olarak bitkilerle de desteklenerek dekor oluşturulur. 0.2-0.3 watt/litre güçlü ışık hem bitkiler hem de bölgenin doğal görünmesi için gereklidir.

Biyotoptan Görüntüler

Biyotoptaki Balıklar

Biyotoptaki Bitkiler

Kaynakça:
- Bleher's Biotope's
- Tanganyikan Cichlid in Their Natural Habitat
- Malawi Cichlid in Their Natural Habitat
- Chris Lukhaup
- Peter Barnes
- Hans van Heusden
- Monga Bay Biotopes

Üye Yorumları