Akvaryum.Com
  • Tam 90 Gün / 3 Ay Bitki Gelişimi.


    Profil resmi
    KaanE

    2 beğeni
    Arkadaşlar rehber / referans olarak açıyorum konuyu.

    "Lowtech bir akvaryum kursam ne kadar zamanda tamamen kaplar bitkiler" diye düşünen üyeler olduğunu tahmin ediyorum. En azından ben ediyordum [:D]

    Akvaryumun detayları; (https://www.akvaryum.com/Forum/36lt_low_tech_k1008093.asp)

    Aslında bu tam olarak 0'dan kurulum ve 90 gün sonrası değil. Akvaryum oturduktan ve bitkiler uyum sağladıktan, artık ölmeye değil gelişme göstermeye başladığı zaman ve 90 gün sonrası. Eğer ilk kurulum ve uyum sürecini dahil edersek 1-2 ay daha eklemek gerekir. Bu süre bitki türüne göre ve diğer koşullara göre değişir. Tilki kuyrukları 1 ayda ancak ölmeyi bırakıp büyümeye geçtiler. Frogbitler keza o kadar. Anubias, saz ve güller anında uyum sağlayıp büyümeye başladılar vs.

    Eski olan soldaki fotoda, sol ortadaki taşın üstündeki anubias nana ve soldaki büyük uzun yapraklı anubias varyetesini çıkardım. Sağdaki fotoda yoklar. Su üstü bitkileri de büyük oranda azalttım. (kökleri suyun içinde olan karasalları saymıyorum, onlar yavaş gelişiyor)

    Ayrıca toplamda 1 metre kadar tilki kuyruğu çıkardım tanktan.

    Bitkiler; Vallisneria (saz), Ceratophyllum demersum (tilki kuyruğu), ludwigia repens (gül), anubias petite, anubias nana, Java fern, az miktarda frogbit ve s.natans (muhtemelen minima)

    Işık; 8.5W 2700K E27 Led Ampul. Gübreler de makro ve mikro gübreler, önerilen dozun 1/4'ü başladım, sonrasında da önerilen dozun 1/3 kadar olacak şekilde arttırdım. Excel yine az 0.5Ml / gün.

    Gübre konusu; Şart mı? Açıkçası excel olmasa da olur ama gübresiz bırakın gelişmeyi, sabit ölmeden kalabileceklerini bile sanmıyorum bitkilerin. Walstad kurulumda ancak olabilir. Ya da normal kurulum ve aşırı yemleme ile belki. Diğer tankta sadece anubias bile gübresiz yaprakları delinmeye bağlamıştı ilk kurduğumda.


    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/70376/010520250959401.jpg[/IMG]


    Not: Tilki kuyruğu, frogbit, saz, gül falan başka bitkilerle takas etmek isteyen Ö.M atabilir. Ücretsiz isteyenler pazar günleri ASPET'e geliyorum. Genelde elimde küçük bir kova oluyor ve tilki kuyruğu, frogbit falan bırakıyorum. İsteyen olursa ona veririm. İst / Levent.

    Not 2: Bitkilerin hepsi Ramshorn, adi, minare sal. yumurtaları ve su mercimekleri ile "enfekte"dir. [:D]

    Profil resmi
    CoryCory

    1 beğeni
    Tabanda veya suda gübre olmadan bu miktarda bitkiye bakmak pek mümkün değil zaten tipik potasyum eksikliği yaşamışlar sizde önleminizi almışsınız. Marjinal bitkiler aslında ciddi emiciler akvaryumda ne varsa yok ediyorlar, Zamanında aynı sorunu yaşayıp japonicalar ve platinler hariç tüm su üstü bitkilerimi çıkarmıştım, gübre yetiştiremiyordum, tank kendine gelmişti tabi benim ışığım marjinal bitkileride aydınlatıyor ve çok hızlı gelişiyorlardı. Tanka gelirsek; Güzel bir low/mid tech örnegi olmuş 1990/2000 lerde basılmış kitaplarda gördüğüm alman akvaryumlarına benziyorlar, nostalji hissettiriyor. Baktıkça insanı çeken huzurlu bir yapısı var, canlı doğuranlarda oldukça neşe katmış zira şapşik ve sevimli balıklar. Şuraya bir boncuk bırakayım.[:nazar:]

    (1) (76)

    Akvaryum Suyum Berrak Olmuyor


    Profil resmi
    Fishmaster

    Herkese merhaba, akvaryum suyunun yarısından fazlasını boşaltıp yeni su ile doldurdum fakat oldukça kısa bir süre sonra çamur gibi oldu.

    Sonrasında tekrar yeni su ile değişim yaptım fakat yine aynı şekilde su hiç temiz ve berrak değil gibi. Nerede hata yapıyorum acaba, bu hobiye yeni başladım sayılır.

    Suyu yavaş döküyorum akvaryuma ama neden böyle çamur gibi oluyor su. Kumları da mı biraz yerinden oynatmak gerekiyor. Çakıl taşıda koymuştum dibe kalın kumla birlikte.

    Uzman kişilerden çözüm için desteklerini bekliyorum. Suyun tamamen berrak olmasını istiyorum. Resmi ekledim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258928/010520251105541.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Fishmaster

    [QUOTE=Anselmo458]

    Kum çok temiz olmayabilir eklediğinizde, yorumlarda da daha önce yazmışlar. Yarı yarıya su değişiminden sonra böyle bulanıklık yapacak şey yüksek ihtimalle kumdur. Görselden tahminim çamur bulanıklığına benziyor. Ekonominize uygun bir filtre değişimi elzem görünüyor[/QUOTE][QUOTE=Tarık Buğra ]Kum temiz değil ise evet maalesef olur beyaz benek sitres vs türü şeyler yapabilir maalesef pipo filtre varsa tak açık kalsın pipo iş görür diye düşünüyorum.

    Ben kendim şahsen herhangi biri kum ne olursa olsun kullanmıyorum artık zorluğu çok çünkü, kum temizliği bile ayrı dert , ondan dolayı taş kullaniyom şuan evdeki akvaryum da taş var tabanda zaten 3 tane japon var[/QUOTE]

    Kum ve akvaryumun kendisi daha pazar günü komple yıkanıp temizlenmişti, bu kadar kısa sürede suyun böyle olması ilginç gerçekten. Pipo filtre normal filtreye göre daha mı iyi su berraklığı sağlama ve sürdürme açısından. YouTube da bazı videolarda akvaryum dükkanlarında nerdeyse tüm tanklarda pipo filtre vardı

    (11) (183)

    Tilki Kuyruğu Çürüyor


    Profil resmi
    Tataaa4325
    23:32
    Arkadaşlar betta akvaryumumda bir adet tilki kuyruğu var, diğer bitkilerde sorun olmamasına rağmen tilki kuyruğu önce kahverengilesip dökülüyor. Sabah bir saat akşam 4.30 saat aydınlatıyorum düz led ile. İyileştirmek için ne yapmalıyım?
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253994/190220251944291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/253994/190220251944391.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Ehtiyar

    1 beğeni
    Merhaba, uzun saç yosunu o. Onu yiyen salyangoz yok, boynuzlu nerite yer diyorlar aldım, yok.[:)]. Kurtulana kadar çok uğraştım. Bilgi ağacından yosunlarla ilgili konulara bir bakın, gördüğünüzü elle toplayın, aydınlatma süresini bir müddet azaltın, varsa excel kullanın vs vs. Bir tane bile görürseniz alın hemen, moss gibi tilki kuyruğu gibi ince, igne yapraklı bitkilere daha fazla takılıyorlar iyice kontrol edin. Haydi geçmiş olsun.

    (102) (8401)

    Amonyak Problemi


    Profil resmi
    YigitAlpCicek

    Akvaryum Kapasitesi (litre): 15
    Akvaryumdaki Diğer Canlılar:
    Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat): pH:6, 20 derece
    Filitrasyon: venusaqua aq350f
    İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: crystalpro aqua conditioner
    Merhabalar. 15 litrelik nano tankıma yaklaşık 1 hafta önce tropica aquarium soil eklemesi yaptım. Akvaryumun pH'ı 6, 20 derecede ve 1 haftadır test yapıyorum ancak 0.5mg/L'den aşağı düşmüyor. Crystalpro aqua conditioner kullandım ancak hiçbir etki yaratmadı. Fluval'ın amonyak giderici süngerini almayı düşünüyorum işe yarar mı? Ek olarak tanka ekleyeceğim caridina karidesler bende duruyor ve bu tanka taşımak istiyorum, süngeri taktıktan sonra süngerle birlikte yaşarlar mı? Ek bilgi olarak su değişimi yapamıyorum çünkü akvaryum pH'ı 6, içme ve musluk sularının pH'ları 8'lerde. Bunu çözmek için Reverse Osmosis dışında önerisi olan var mı? Teşekkürler.

    Profil resmi
    YigitAlpCicek

    [QUOTE=Itokin]Aktif topraklar 2-3 hafta gibi sürelerde amonyak salınımı yapıyor bu normal bunu kontrol etmek için su değişimi yapılması önerilir zaten. Suyun ph'ı karidesler için önemli sanırım. Eğer öyleyse musluk suyunuzu her halükarda arıtma kullanmadan istediğiniz değerlere getiremezsiniz. İnternet üzerinden 1300-1900 TL bandında arıtma cihazı (akvaryum için) temin edebilirsiniz. Onun dışında akvaryumunuz küçük olduğu için damacana su ile de idare edilebilir ama uzun vadede arıtma daha mantıklı olacaktır. Hatta kendi yaptığımı söyleyeyim, içme suyu için arıtma cihazı (3000TL gibi online sitelerde mevcut) satın aldım bunun membrandan sonraki hattına bir ara musluk ile çıkış verdim akvaryum için kullanacağım suyumu buradan temin ediyorum. Hem içme suyu hem akvaryum suyu yani [:)][/QUOTE]
    İçme suyu ile değişim yapsam pH dalgalanmaz mı çoğu içme suyu 8'lerde akvaryum 6. Veya pH düşürücü alsam olmaz mı? 2000TL verip vermemekte emin değilim açıkçası

    (4) (121)

    İvanacara Bimaculata Üretim Serüveni Başlangıcı


    Profil resmi
    Ramboy
    11:31
    14 beğeni
    Başlıkta da belirttiğim gibi bu güzelliklerden 1 çift beslemekteyim 3 kez yumurta alma şansım oldu ilk sefer yumurtalar direkt kayboldu, 2. sefer yumurtalar açıldı larva halindeyken kayboldu.
    Şimdi ise bu güzel ve nadir arkadaşların 3. batınlarında yumurtalar açıldı kuyruklar sallanmaya başlandı hatta 2. günleri geride kaldı şimdi ise serbest yüzüşe geçmelerini beklemekteyim. Normalde bütün konuları okumaya çalışan sessiz bir forum arkadaşınızım ama Bimaculataların üremeleri konusunda sevincimi siz değerleri arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Balıklar stres olmasın diye fotoğraf video çekemiyorum yakın zamanda görsellerini başlık altında paylaşmaya başlayacağım bana şans dileyin :)
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244231/260420251130361.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    KaanE

    [QUOTE=Ramboy]

    Doğrudur , En son ithalatta apistogramma borelli opal aldım Muammer abiden maşallahları var onlarda fabrika gibi çıktılar [:)] [/QUOTE]

    Kendi de üretiyordu diye hatırlıyorum bir çok türü.

    (16) (482)

    Hobi Olarak Lepistes Üretmek


    Profil resmi
    ///////

    Merhaba öncelikle şunu diyeyim ticari amaçtan ziyade hobi olarak Lepistes üretmek istiyorum bol bitkili (elodea moss bitkileri ve tilki kuyruğu) gibi bitkilerden Lepistes yavruları için saklanma alanları yapacağım akvaryum 1 metrelik ve 100 litrelik olacak içinde cüce vatoz karides adı salyongoz ve 10 d 3 e Lepistes olacak doğan lepistesleri cinsiyeti belli olana kadar burda tutup sonra dişi erkek diye ayırıp 2 büyük saklama kabında boylandırmayı düşünüyorum sizce bu üretim fikri başarılı olurmu bana tecrübelerinizle yardımda bulunabilir misiniz şimdiden teşekkürler

    Profil resmi
    KaanE

    [QUOTE=///////] eyer okadar yavru elde edebilirsem satış boyuna gelenler içinde bir akvaryum kurabilirim teşekkürler [/QUOTE]

    Kısa sürede edersiniz. Kolay ürüyorlar.

    (3) (61)

    Yavru Vatozlarımı Petshop Alır Mı


    Profil resmi
    Deniz06db
    21:48
    Elimde benekli birilerinin cüce birilerinin normal dediği yaklaşık 15 yavru vatoz var petshoplar alır mı veya alırsa ne kadar fiyata alabilir boyutu ne olmalıdır lütfen biraz bilgi verebilir misiniz

    Profil resmi
    KaanE

    Çoğu petshop balık almaz. Diğer balıkların yanına dışardan balık koymaz. Tabi bildiği tanıdığı kişilerden alırsa alır ancak. Para da vermezler genelde [:D]

    (9) (350)

    Aşırı Tuhaf Bir Genc Düşünce


    Profil resmi
    İzmirligenco 2.0
    19:54
    Evet sayın akvarist dostlarım abilerim ablalarım kardeşlerim hepinize bir sorum var 70 litre bitkili saklama alanlı kumlu bir akvaryumda sajica ciklet çifti ve de lepistes yada plati bakılır mi ? Sajica çiftleri 65 litrede yaşar diye duymuştum bu forumda da sajica için en az 65 litre diyordu aklıma takıldı yardımcı olanlara şimdiden tesekkurler

    Eklemeyi unuttum akvaryumda bir de karidesler var onları çıkaracağım

    Profil resmi
    İzmirligenco 2.0

    [QUOTE=neomeo]
    Maalesef lepistesle aynı su şartlarını isteyen yumurta ile üreyen balık neredeyse yok. En oluru bal gurami, bronz çöpçü, tetra grubu.
    En güzeli plati,moly, zebra danio, gibi balıklarla karma yapmak.[/QUOTE]

    Acikcasi genetiği değiştirilmiş olmasa saf kan bulabilsem zebra danio isterim ama genetiği değişik ve ben transgenetik tüm canlılara karşıyım bu yüzden cory olabilir diye düşünüyorum ana danio da renk katsın diye olabilir yani teşekkür ederim

    (10) (741)

    Yeni Aldığım Beta Suyun Üstünde


    Profil resmi
    Goldfish2000

    Bu bir hastalık mı, konuyu doğru kategori altında mı açtım bilmiyorum ama; yeni aldığım filkulak erkek beta balığım genel olarak suyun üstünde takılıyor, hareketsiz bir şekilde duruyor. Ara ara aşağı indiği oluyor sonra geri yukarıda takılmaya başlıyor. Hava kesesi problemine benzemiyor, aşağı inerken düzgün yüzüyor. Akvaryumda filtre var, oksijenin sorun olduğunu sanmıyorum. En yakın olduğum seçenek stresten yaptığı, daha alalı birkaç saat oldu. Ama başka bir şey olmasından korkuyorum. Bu arada hafif kuyruk erimesi var, akvaryumuna tuz ve kızılağaç kozalağı da attım. Yardımcı olabilir misiniz?

    He bir de aldığımda çok küçük bir kutunun içinde tutuluyordu, acaba o kutuda yapmaya alışık olduğu hareketi mi yapıyor bu suyun yüzeyinde hareketsiz durma olayıyla?[EDIT]Goldfish2000,2025-05-01 06:56:03[/EDIT]

    Profil resmi
    AtlasPoyraz

    [QUOTE=Goldfish2000]

    Tamam hocam çok sağolun[/QUOTE]

    Rica ederim 🙏

    (10) (261)

    Apisto. Agassizii “blue Flame”


    Profil resmi
    Itokin
    12:38
    20 beğeni
    İlk apisto deneyimim. Çok akıllı ve yakışıklı balıklarmış. Henüz 3,5-4cm boyutundalar. Ama güzel poz yakalayınca paylaşmak istedim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180663/130420251237401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/180663/130420251237431.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Ramboy

    [QUOTE=Itokin]

    Büyütme sorunum olmaz ayrı bir tankım var ancak mevcut dişi yumurta dizdiği için gerek yok. Teşekkür ediyorum yine de yardımcı olduğunuz için. Çıkan yavruların da bir kısmı normal agassizii bir kısmı blue flame olacaktır kuvvetle muhtemel. [/QUOTE]

    Açıkcası merak etmiyor değilim ilerleyen zamanlarda renkler belirginleştiğinde yavruları paylaşırsanız çok tatlı olur :)

    (15) (1000)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    60x40x40 Low Tech


    Profil resmi
    RedJohn - 12:50

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251243121.jpg[/IMG]
    Ölçüler: 60 x 40 x 40
    Canlı Türleri: Mavi Melek Karides, Boynuzlu Nerite, Ramshorn
    Bitki Türleri: Rotala Rotundifolia, Micranthemum Micranthemoides, Tilki Kuyruğu, Alternanthera Reineckii, Ludwigia Mini Super Red, Heteranthera Zosterfolia, Marimo Moss
    Tankın Yaşı: 39 gün
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquaclear 50 Şelale Filtre - Creaqua Ecoline 60 Led Aydınlatma
    Tasarım ve Dekorasyon: Lav Kırığı, Angel Rock, Tropica Aquarium Soil Powder

    Herkese merhaba,
    Hobiye 3 ay önce 60x40x40 ölçülerinde bitkili, içerisinde karides ve küçük balıklar olan low-tech bir tank kurmaya karar vererek başladım. İlk 2 ay araştırma ile geçtikten sonra şafak operasyonu ile bütün malzemeleri toparlayarak kuruluma başladım. Kurulumun tüm aşamalarını benim gibi hobiye yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olmak ve varsa yaptığım hataları sizlerden duymak adına paylaşmaya karar verdim. Akvaryumum ile ilgili her konuda eleştiri ve önerilerinize açığım.

    [B]1.Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251144531.jpg[/IMG]

    Akvaryum sehpasını düz bir zemine koyarak akvaryumu üzerine yerleştirdim. Sonrasında sızdırma olup olmadığını kontrol etmek adına akvaryumu tamamen su ile doldurup gece boyu o şekilde bıraktım.
    İlk kez kurulum yapan arkadaşlar bu konuya mutlaka dikkat etmeli. Akvaryum sehpasında eğim olması durumunda çukur taraftaki cama daha fazla su yükü binerek uzun vadede silikonların açılmasına ve sızdırmaya sebebiyet verebilir.

    [B]2. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251214551.jpg[/IMG]

    Suyu boşaltıp akvaryumu güzelce temizledikten sonra kuruluma başladım. Arka tarafa yükselti vermek için lav kırığı kullandım. Dağılmamaları için lav kırıklarını çorabın içine koyarak arka kısıma yerleştirdim ve Angel Rock olarak aldığım taşları da lav kırıklarının üzerine oturtup sallanmadıklarından emin oldum. Ardından 9 litre Tropcia Aquarium Soil Powder’ı ekleyerek zemini oluşturdum. Burada lav kırığının bakteriyi tutarak tankın oturmasına katkı sağlayacağını düşündüm. Soil ile bitkiler ve karidesler için iyi bir zemin oluşturmayı hedefledim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251215331.jpg[/IMG]

    Akvaryumu tamamen suyla doldurmadan önce biraz ıslatıp bir çubuk ile içinde kalan hava kabarcıklarını almak mantıklı olurmuş. Ben bunu yapmadığım için uzun bir süre zeminden kabarcıklar çıktı.
    Suyu doldurduktan sonra Sera Nitrivec bakteri kültürü ekleyerek Aquaclear 50 şelale filtreyi çalıştırdım. Suda bir miktar bulanıklık vardı. Önceden elimde olan 4 adet marimo, akvaryumun ilk sakinleri oldu 😊

    [B]3. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251219301.jpg[/IMG]

    3.gün sabah su biraz daha berraktı. Filtrenin karidesleri çekmemesi için süngerden kılıf yapıp dışına geçirdim.

    [B]4. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251220241.jpg[/IMG]

    Filtre son kademede çalışırken debisi çok fazla olduğundan arka zemindeki kumu aşındırmaya başladı.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251220351.jpg[/IMG]

    Geçici olarak o bölgelere taş koymayı denedim ama yine de aşındırıyor. Şelale filtre kullanacak arkadaşlar filtre borusunun olacağı kısımın yükseltisine dikkat etmeliler.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251220491.jpg[/IMG]

    Filtrenin içine sonradan aldığım elyafı ekledim.

    [B]5. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251224001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251224131.jpg[/IMG]

    Elyaf öncesi ve sonrası. Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz…

    [B]6. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251226281.jpg[/IMG]

    Atakan Petshop’tan in vitro şeklinde aldığım Micranthemum Micranthemoides ve Rotala Rotundifoliaların ekimini yaptım. Micralar ön, rotalalar arka planda. Henüz zamanlayıcı olmadığı için ışığı işten gelince yakıp yatarken söndürüyorum. 19.30 – 24.00 arası 4.5 saat ışık alıyorlar.

    [B]11. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251227481.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251227331.jpg[/IMG]

    Atakan Petshop’tan aldığım mavi melek karidesler ve tilki kuyruğunu ekledim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251227231.jpg[/IMG]

    Araştırınca tilki kuyruğunun çok hızlı uzadığını öğrendim. Hızlı uzayıp rotalaların ışığını kesmesinler diye sol arka kısımdaki rotalaları sağ arka tarafa taşıdım ve sol arkada sadece tilki kuyruklarını bıraktım. Filtre çok fazla akıntı yaptığı için yarı yarıya kıstım. Tilki kuyruğunun in vitro olmaması ve benim güzelce temizlemeden ekmem ilerde başımıza nasıl sorunlar açacak oynat bakalım.

    [B]16. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251231401.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruğu çok hızlı toparladı. Rotalalar da biraz boy atıp hafif sararmış görünüyor. İlk su değişimini %25 olarak yaptım.

    [B]18. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251232241.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruklarının ekiminden 7 gün sonra akvaryum camlarında ne olduğunu bilmediğim bir canlı türedi. Başta parazit sanıp korkmuştum ama adi salyangozmuş. Bitki eklemeden önce güzelce temizlemeye özen gösterin. Forumda bu salyangozlar için istilacı deniyor ve herkes soyunu kurutmaya çalışıyor ama ben gerek görmedim. Bence oldukça sevimli ve çalışkan canlılar. Akvaryum sıcaklığı 22 derece. Evde merkezi ısıtma sistemi olduğu için çok fazla sıcaklık değişimi olmuyor. Bu nedenle şimdilik ısıtıcı almadım.

    [B]20. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251232491.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruklarının bu kadar hızlı büyümesi gerçekten inanılmaz. Oldukça hoş görünüyorlar fakat filtrenin hemen dibinde oldukları için kuruyan yaprakları akıntıyla koparak suya dağılıyor. Bakım gerektiren bir bitki. Zamanlayıcı alarak akşam 18.00 – 24.00 arası 6 saat ışık vermeye başladım. Gübre olarak Reeflowers All Inclusive 10 damla, Reeflowers Potash 10 damla verdim ilk kez.

    [B]22. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251234141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251234311.jpg[/IMG]

    Akvaryumda ufak yosun problemleri başlayınca akvaryuma 6 adet boynuzlu nerite ekledim. Bu canlıları Ankara’da bulması gerçekten zor. 6 adet de bronz çöpçü ekleyerek ilk balıklarımı eklemiş oldum.

    [B]24. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251235401.jpg[/IMG]

    Akvaryumda normal yosun biraz azalsa da bu sefer de siyah sakal yosunu benzeri bir yosun türedi. Işık süresi arttığı için mi, bir kere verdiğim gübreden mi bilemiyorum. Sadece 6 adet yavru bronz çöpçü 6 boynuzlu nerite ve 10 adet karides var. Biyolojik yük fazla olmadığından nitrat fazlalığı yoktur diye tahmin ediyorum. Ara sıra karideslere muz dilimi vermek dışında akvaryuma herhangi bir yemleme yapmamıştım. Muzu da 3 saat sonra çıkarıyordum. Forumdan gelen öneriler üzerine gübre vermeyi bıraktım ve su değişimi yaptım.

    [B]28. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251236281.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruklarına minik bir budama yaptım. Bitkiler iyice cansızlaştığı için gübreye geri başladım. Sakal yosunu suda yeterli sirkülasyon olmayınca da oluşabiliyormuş. Bu nedenle filtreyi tekrar tam kapasiteye çıkarttım. Suyun döküldüğü yerde toprak aşınmasın diye oraya 5. Bir Angel Rock ekledim. Taşı eklemeden güzelce fırçaladım ve yıkadım. Diğer kayaların yosunlarını diş fırçası ile temizledim. Su biraz bulandığı için %25 su değişimi yaptım. Birkaç saat sonra bronz çöpçülerden biri yan dönmeye başladı. Acemi olduğum için başta bir sorunu olduğunu anlayamadım, arada öyle yüzmek istiyor sandım ve müdahale etmedim.

    [B]30. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251238131.jpg[/IMG]

    Birer gün arayla 2 çöpçü balığımı kaybettim ne yazık ki. Herhangi bir hastalık veya kanlanma belirtisi yok. Eklediğimden beri suda çok fazla yosun ve yaprak var diye yem vermemiştim. Belki ondandır diyerek biraz yem attım. Normal yosun neredeyse bitti. Neriteler ve adi salyangozlar makine gibi çalışıyor.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251238061.jpg[/IMG]

    Rotalalar ve tilki kuyruğu normal görünüyor. Mikralarda hafif sararma var. Gübreye devam.

    [B]32. Gün [/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251239421.jpg[/IMG]

    Sakal yosununda ciddi azalma var. Bitki çeşidini artırmak adına kayaların arkasına ve sol tarafa yeni aldığım Heteranthera Zosterfolia’yı ektim. Tilki kuyruklarını biraz azalttım. Sağ ve sol ön kısıma Ludwigia Mini Super Red ve Alternanthera Reineckii ekledim. Çöpçüler ve ilerde bakmayı düşündüğüm balıklar için Tropical Corydoras, Tropical Welsi Gran, Tetra Tetramin Pro Crisps, Sera Vipan Nature, Tropical Supervit Tablet yemlerini aldım. Çöpçüler için Tropical Corydoras’tan çöpçü başına 4 tane düşecek şekilde yem attım.

    [B]36. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251240291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251240341.jpg[/IMG]

    Çöpçülerimin tamamını birer gün arayla kaybettim ne yazıkki. Bir tanesi son güne kadar hep hareketliydi bir günde durgunlaşıp hareketsiz kalmaya başladı. Neden öldüklerini çözemedim. Ve aynı gün değil de 8 gün içerisinde birer birer ölmeleri de tuhaf geldi. Su değerlerimi ölçtüğümde TDS 310, PH 7.8 çıkıyor. Karides veya neritelerde bir sorun görünmüyor. Karidesler sık sık kabuk değiştiriyorlar ve hareketliler. Bir tanesi yumurta taşıyor hatta. Karideslere havuç, bezelye ve muz veriyorum arada. Bulunduğum ilde musluk suyunun PH seviyesi bu civarlarda. PH düşürücüm var fakat zaten zor kontrol ettiğim bir tankta PH dengesini değiştirirsem su değişimlerinde aynı ayarı yapamayıp ani ph yükselmesi veya düşüşlerine neden olurum diye korkuyorum. Şuan üç günde bir 10 litre su değişimi yapıyorum. Su değişimlerinde 10 damla bakteri kültürü ekliyorum.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251240211.jpg[/IMG]

    Düzenli gübreden sonra bitkiler baya canlandı diyebilirim. Sakal yosunu gitmiş görünüyor.

    [B]38. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251243121.jpg[/IMG]

    Bitkilerin geneli iyi durumda olmakla birlikte Alternanthera Reineckii pek de iyi görünmüyor gibi. 6 gün olmasına ragmen yaprakları kırmızı tonlar yerine kahverengimsi bir yapıda. Reeflowers All Inclusive içerisinde demir var ama yeterli gelmiyor olabilir mi?
    Şuana kadar herhangi bir C02 desteği vermedim. İleride yapacağım kurulumda C02 de eklemeyi düşünüyorum. Fakat hobiye yeni başladığım için önce C02’siz neler yapılabileceğini, hangi bitkinin ne kadar büyüyüp hangi renkleri alacağını deneyimlemek istedim. Bu nedenle bu kurulum için karbondioksit eklemeyi düşünmüyorum. Bronz çöpçülerin ölümüne çok üzüldüm bu nedenle uzun bir süre deneyim kazanmadan balık eklemek istemiyorum. İleride şartlar uygun olursa 10 adet neon tetra, 15 adet kırmızı burun tetra, 10 adet chili rasbora ve 6 adet panda çöpçü eklemek istiyorum. Önerileriniz nelerdir?

    (11) (13) (27)
    Canlı Tanıtımı

    Ultra Amatör Fotoğraf Çekimleri


    Profil resmi
    oguzozt - 01:00

    Ramazanın olmazsa olmazı güllaç ise akvaryumda olmazsa olmazı şekerim [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/206358/210320250058351.jpg[/IMG]

    (6) (17) (18)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Acısu Sistemleri


    Profil resmi
    Oguz SAGLAM - 17:55

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/73044/200520161724131.jpg[/IMG]
    [b]Fotoğraf ve Akvaryum:[/b] Oğuz Sağlam (Şubat/2005) - Çamur Zıpzıpı.

    [b]ACISU SİSTEMLERİ[/b]

    Değerli forum dostları,
    Bu başlıkta yalnız [b]ACISU AKVARYUMLARI[/b]'nın ve [b]ACISU PALUDARYUMLARI[/b]'nın bakımı gibi konuları ele almaktan ziyade bu sıradışı ortamlara ve sıradışı balıklara biraz da hayatbilim penceresinden bakarak yaklaşmak amaçlandı.
     
    [b]Bu çalışmanın bazı, yaklaşık oniki yıl önce, 2004 yılında "Acısu Sistemleri" adı ile farklı bir forum ortamı için kendi yaptığım daha dar kapsamlı bir çalışmadır. Aradan geçen süreçte konu ile ilgili taranan literatür, yapılan gözlem ve edinilen deneyim artmış ve çalışmanın genişletilmesi ve güncellenmesi gerekmiştir. "akvaryum.com/Forum" ortamı için hazırladığım bu başlık (ilk çalışma) yedi yıl evvel 2009 yılında tamamlanmış ve kaybolan linklerden dolayı tekrar gözden geçirmek gerekmiştir. Amaç, ortaya sistemlerle ve balıklarla ilgili daha derli toplu, detaylı ve "taze" bir çalışma koymak ve acısu sistemlerine ilgi duyan meraklıların konu ile ilgili etraflıca bilgiye tek kaynaktan erişmesidir.[/b]
     
    Yeri gelmişken bir önemli konunun altını çizmek isterim. Bahsedilen "[b]baz çalışmanın bulunduğu kaynakta yer alan hali[/b]" farklı kişiler ve siteler tarafından zaman zaman kısmen ya da tamamen alınarak kopyalanmış, asıl kaynak nadiren adreslense de genellikle çalışma kendi çalışmalarıymış gibi paylaşılmıştır. Muhtemelen bu güncel hali de başka ortamlara aktarılacaktır. Bu saygısız davranışın kökeni, internetin hepimize sağladığı "topluma sınırsız ulaşım yeteneği"nin "kişisel ve toplumsal ahlâki gelişim"imizden çok daha hızlı olmasına dayanır. Gönül ister ki emeğe saygı toplumun geneline mâlolsun. Ancak ne yazık ki insan erdemleri ve idealleri ile hayatın gerçekleri çoğu zaman örtüşmüyor. Uygun görülür ise bu davranışı en azından "genel anlamda kınayarak" konuya devam etmek istiyorum. 

    (Düzeltme: 2009 yılından bu yana aradan geçen süre sonucu kaybolan linklerin yenilenmesi ve genel revizyon/iyileştirme amacı ile re-edit)[EDIT]Oguz SAGLAM,2017-01-25 12:01:35[/EDIT]

    Cevapsız Konu
    Lepisteslerimde Parazit Var

    Profil resmi
    Karahanlı -

    Bitkili akvaryumumda su değişimk yaptığımda ışıkta hızlı hareket eden çok ince ve küçük beyaz bir şey fark ettim bitkiye sarıldığı için çok net[IMG][/IMG]fotoğraf çekemedim internette anladığım kadarıyla kıl kurdu buşey zararlımı Lepistesler için napmalıyım lütfen yardım edin[EDIT]Karahanlı,2025-04-30 16:54:14[/EDIT]

    [QUOTE=Karahanlı]Bitkili akvaryumumda su değişimk yaptığımda ışıkta hızlı hareket eden çok ince ve küçük beyaz bir şey fark ettim bitkiye sarıldığı için çok net[IMG][/IMG]fotoğraf çekemedim internette anladığım kadarıyla kıl kurdu buşey zararlımı Lepistesler için napmalıyım lütfen yardım edin[/QUOTE][IMG][/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/257799/300420251655211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/257799/300420251655271.jpg[/IMG]

    Blue lace big dorsal


    Profil resmi
    resulozer -

    Ölçüler: 4-5 cm Canlı Türleri: Lepistes Bitki Türleri: Tankın Yaşı: 2 Filtrasyon ve Işıklandırma: pipo filtre T5 aydınlatma Tasarım ve Dekorasyon:

    (14) - (592)

    Malawi İzmir Akvaryum


    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu. Yüzlerce akvaryumu bulunan, hobicilere hitap eden bir mekan.

    www.malawiizmir.com/

    izmir

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Hasemania nana


    Profil resmi
    Hakancaglar8638 - 04:26

    Şuana kadar beslediğim en tehlikeli 3 tetra türünden number one diyebilirim belki Penguen tetrayla birincilik hususunda at başı giderler.İlk Penguen tetra tecrübemden sonra (ki penguen tetralar transfer oldular)ikinci gizemli tür bakır tetra.Bakır tetra deden adından bir tehlike sezimlediğim hasemania nana denen arkadaştan 4 tane almış bulundum ve pişman oldum.Bölgeci balıklar limon tetralarda onlara yaklaşabilir,bu benzer özelliğiyle.Ancak limon tetralar çok sıkıntılı değiller bu iki tür kadar.Sadece kısa süreli limon tetralarda sürtüşmeler oluyor kendş aralarında.Belki kırmızı göz tetra,Tiger barb(tetrazon)ve siyah tetra kadar tehlikeli değillerdir bakır tetralar.Ancak balıkları strese sokuyor akvaryumu alt üst edip hallaç pamuğu yaptılar.Büyük akvaryumlarda ve kalabalık sürülerde denemek lazım derim,yoksa tamamen günah keçisi yapmamak lazım .Ama benim tankımda bulunmayacak balık türleri Melek balığı,Penguen tetra,Hasemania nana (bakır tetra).

    (0)
    Canlı Tanıtımı

    Derinlerin Prensi Benthochromis Tricoti (horii)


    Profil resmi
    Foai - 10:26

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/127461/061020190953511.jpg[/IMG]

    Önce şu isim konusu : 2009 yılında yapılan incelemeler ve yakalanan balıklar göz önüne alındığında, ilk tanımlarda tricoti olarak adlandırılan balığın laboratuarda saklanmış haline baktıklarında daha az renkli, gövdesinde 2 çizgi bulunan bir balık olduğunu görüp, yıllardır tricoti diye beslenen balığın aslında başka tür olduğu anlaşılmış ve Benthochromis horii olarak yeniden adlandırılmış. Gerçek Tricoti ise daha derinlerde yaşadığı için toplanması daha zor, renkleri de bu kadar albenili değil. Bu ayrımı göstere resmi bulunca ekleyeceğim.

    2018'de istediğim türleri tamamladığımı düşünürken (yok öyle bişey tabii,ömür yetmez)
    karşıma 20 yıldır uzaktan baktığım balık çıkınca 1 erkek-2 dişi oranında aldım.Daha sonra yanına 1 genç dişi takviyesi de yaptım 1/3 oranındalar şu an.

    Önce yanlarında nigripinnis olacak şekilde odamda şu an nasutaların olduğu tanka koydum ( o zaman orada nasuta yoktu) ama balıklar genç olmasına rağmen 130-50-50 civarı ölçülerdeki tank bu grup için uygun görünmedi, kumuydu, güvenlik payıydı bu tankta su yüksekliği 40cm olunca balıklar rahat edemedi. 1 hafta sonra salondaki 160-65-65cm ölçülerinde, içinde foai (1/5) ,microlepidotus (2/4) ve xenoların (3 adet) olduğu ana tanka taşıdım ve balıkların rahatladığını görmek için bilim adamı olmaya gerek yoktu.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/127461/061020190948081.jpg[/IMG]

    Balıklarla ilgili gözlemlerime gelecek olursam:

    Bazı yabancı kaynaklarda dev tüyyüzgeç olarak ifade edilmiş. Balık büyük hakkaten. 25cm'e kadar potansiyeli var, bendeki erkek 17-18cm civarı diye düşünüyorum ( balıkları elime almadığım için net ölçemedim, gerek de yok)

    Dünyanın en efendi balığı bir kere, başka balıkları veya kendi dişilerini rahatsız edecek hiçbir belirti göstermedi. Tankın en dibinden en tepesine kadar her yerinde dolanan bir tür. Garip bir davranışı daha var, yüzeyden hava baloncuğu yapıp ağzında bununla oynamaları. Bunun oksijen eksikliği ile bir ilgisi yok (zaten sumplu bir sistem olan tanktalar) bazı derin su türlerinde izlenen bir davranış olduğu gözlenmiş. Benimkiler 1-2 dk tutup atıyor. Tabii bu durum özellikle dişilerin ağzında yumurta var gibi görünüp sizi heyecanlandırabilir. Bu tankın mevcut türleri arasında üremesi biraz zor ancak balıklar kurlaşmaya başlarsa duruma göre gözlemleyip Foai grubunu odaya alabilrim. Genelde çok iyi geçinseler de foai azgınlaştığında tankı domine ediyor. Tricoti gibi balıkları üretmek için tankta onları sindirecek başka türler olmaması gerekiyor diye düşünüyorum bakalım önce bir alışsınlar.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/127461/061020191003421.jpg[/IMG]

    Balıkları ilk aldığımda erkeğin kuyruk uzantıları harikaydı, içeri taşıdığımda ise malesef erime oldu. Neyse ki 1 ay içinde şu an fotoğraflardaki haline geldi, 1-2 ay içinde 5cm uzunluğa gelir diye düşünüyorum. Bu balığın olayı biraz da kuyruk.

    Çok obur bir hayvan, herşeyi yiyor, artemia boyutundaki yemlerden, ev yapımı mamadan nohut kadar parçayı bir anda yutabiliyor. Dev bir leptosoma ağzı gibi ama yapısı farklı, alt çene odaklı bir yapısı var bunların. Gözler de derinlerde görebilmesi için oldukça büyük.

    Derinde yaşadığı için 23C gibi sıcaklıkları sevdiği rivayet edilse de gölde 15m civarında da görülmekte ( horii). Ben ağustos sıcağında aldım balıkları ve en sıcak dönemlerde tank 27-28C olduğunda bir sorun olmadı. 32 olsa ne olurdu bilmiyorum tabii.


    Şimdilik bu kadar, gelişmeleri buradan paylaşırım.

    [VID]https://www.youtube.com/watch?v=s2wUnUA48K4[/VID]

    (26) (7) (5)
    Discuslarimin Dışkısı Neden Çok Uzun Hastalik Mı?

    Profil resmi
    ATABEY - 16:09

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/116197/270420251600071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/116197/270420251608531.jpg[/IMG]. Merhaba arkadaşlar discuslarimin dışkısı upuzun bu bir hastalık belirtisi mi?

    (1) (127)
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular