ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
flickr
SON 10 MESAJI
Az önce çiftimizin telaşlı hareketleri dikkatimi çekti. 2. nesil yavrular için çalışmaya başlamışlar bile keratalar. Yumurtlama olayını görüntülemeye çalışıyorum. :D
Bu arada birinci nesil yavruları saymaya çalıştım. Sadece camlarda 19 adet sayabildim. Hepsi halinden memnun görünüyor. Tek seferde 40'a kadar yumurta bırakabiliyorlarmış.
Su ısısındaki düşüşlerin bir çok tür gibi üremeyi tetiklediğini öğrendim. Alg sorunları yüzünden sık su değişimleri yapıyordum, ısı 25'den 23 civarına iniyordu. Bu da etkili oldu galiba.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=KoBwo2KbGM8[/VID]

Tankımda iki adet otocinclus affinis var. En az 1.5 yıldır bendeler. Az önce tankın ışığını yakınca kaçışan minik noktacıklar farkettim. Bir de baktım ki camlarda minik yavrular. :))
UV-C ışınlarının tek marifeti DNA'yı parçalayıp canlıları yok etmesi değil. Bildiğim kadarı ile belli koşullar altında kimyasal bağları koparıp bileşikleri, kendini oluşturan elementlere bile parçalayabiliyor. Mesela su molekülündeki bağı koparıp hidrojen ve oksijeni serbest bırakmak gibi.UV filtrenin eğer sıvı gübre kullanılıyorsa bitkili tanklarda bir sebepten mecbur kalınmadıkça çalıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tahminimce UV-C ışınları sıvı element gübrelerindeki şelat denen yapıyı kısa sürede bozarak elementlerin serbest kalıp çökmesine ya da işe yaramaz bileşikler yapmasına sebep oluyor.
Tankımı ilk kurduğum zamanlar yeşil su sorunundan dolayı uv filtre takmıştım. Sabah gübre eklediğim tankta henüz ciddi bir bitki gelişimi olmadığı halde akşam üstü yaptığım teste göre demir ve fosfattan eser kalmıyordu. UV filtreden şüphelenip bir deneme yaptım. Eğer uv açık ise gübrelemeden 6 saat kadar sonra demir ve fosfat yok oluyordu, kapalı ise ölçümlerde demir ve fosfat çıkıyordu. Fosfat bir makro besin olmasına rağmen yok olmasını serbest kalan demir ile bileşik yapıyor olma ihtimaline bağlamıştım.
Kimyadan pek anlamam, kesin bir şeyler söyleyebilmek için konu hakkında bilgili birilerinin uv-c ışınlarının şelat denen yapılar üzerindeki etkisini araştırıp deney yapması lazım. Benim tecrübem lamba gücü ve tankın su hacmine göre değişmekle birlikte uv filtrenin tanka eklenen sıvı gübreyi kısa sürede işe yaramaz hale getiriyor olabileceği yönünde.
Şu an yine tankımda 7/24 uv filtre kullanıyorum. Bir süredir bakımsız kaldığı için "siyah fırça yosunu" denen illet tamamen ele geçirmiş durumda. Bildiğim kadarıyla suya spor salarak çoğaldığı için yok edene kadar mecbur uv açık kalacak.
Aldığımda vaşak gaz'da doldurttuğum 3lt lik tüpüm bitmiş durumda. Yakın tarihte tüp doldurtmuş olan Ankara'lı arkadaş var mı? Şu an nerede doldurtabilirim?
Görsel olarak pek bişeye benzetemediğim için şimdiye kadar fotoğraf paylaşmadım. Tankta yeni bir düzenleme yapmaya karar verdim. Bitkileri kayaları çıkardım. Kurduğumda 12 adet eklediğim sakuralar inanılmaz üremişler. Abartısız 1000 den fazla irili ufaklı karides var. Sifonlayarak mümkün olduğu kadar tanktan çıkarmaya çalıştım, tül yavruluğa doldurdum. Şimdi bu kadar karidesi ne yapacağımı düşünüyorum. 20-30 kadarı tankın yeni düzenlemesinde yer alacak ama gerisi ne olacak bakalım.
Yati kökü ve fosil kaya ile bir şeyler yapmaya çalışacağım ama aquascape konusunda çok beceriksizim yine ortaya bir şey çıkmayacak sanırım.
Güncel olmasada muhtelif zamanlarda telefon ile öylesine çekilmiş bir kaç foto:
Parvula tankın son halinde bu alanı tamamen kapladı ve boylandı.
Aldığımda farkında olmadan çöpe attığım parvula özellikle son zamanlarda coştu. Fotodakinin 5-6 katı kovanın içinde. Gittigidiyorda bir satıcıdan almıştım. O kadar berbat durumdaydı ki çürük kök parçası sanıp çöpe atmıştım. Daha sonra paketten parvula çıkmadığını farkedince çöpe attığımı farkettim. Sararmış halde 30-35 dal kadar dikmiştim ve bu hale geldi.
Böyle arsız bir türün neden pahalı satıldığını anlamıyorum. Acaba sadece bende mi böyle gelişiyor bu bitki? Satış fiyatlarına bakılırsa benim kovanın içinde servet yatıyor. :)
Ben de tankımı forumdaki olumlu görüşler üzerine Ak akvaryum'a yaptırmıştım. Şimdiye kadar hiç söz etmedim ama buraya yazayım. 7. gün camları sıkıldı denilen akvaryum 25. gün ancak teslim edildi. Her aradığımda bir bahane uydurulup 3-5 gün öteye atıldı. Arka camda iki yerde derin çizikler var, neyseki arka camdalar. Mobilya işinden pek anlamam ama mdf üzerine boya atılarak mobilya yapıldığını pek sanmıyorum. Ya boya kaliteli olmalı ya da vernik falan olmalı. Tırnağınız deyse boyası çiziliveriyor çünkü. Evinize alacağınız en dandik sehpada bile böyle bir durum söz konusu olmaz herhalde. Daha önce başka bir konuda mobilya boyası üzerine eleştiri yapan birine epey yüklenen olmuştu. Meğer adam doğru söylüyormuş.
Bu şikayet konusunu açtıktan hemen sonra linkini Juen Pet'e gönderdim. Onlarda durumu Orijin pet'e ilettiler ve konuyu açmamın ertesi günü İlker bey beni aradı.
Kendisinin izinde olduğunu ve kargonun da geç ulaştığını söyledi. Gönderdiğim örnek sudan klor çıkmadığını söyledi. Neredeyse iki hafta pet şişede duran sudan tabiki klor çıkması beklenmez. Çeşme suyu ile ürünü test etmelerini istedim. Bir süre sonra İlker bey tekrar aradı ve yine bir sorun olmadığını, ürünün kloru yok ettiğini söyledi. Eğer firmaya gelebilirsem testi birlikte yapabileceğimizi belirtti ve davet etti. Eğer mesaimden vakit bulabilirsem gidebileceğimi söyledim ve görüşme bitti.
Şimdi öncelikle şu izin meselesini bilemem ama kargonun geç ulaşma kısmının mümkün olmadığını söyleyebilirim. Kargo takibi diye bir şey var. Paketi kargoya vermemin ertesi günü firmaya teslim edildiği kimin teslim aldığına kadar görülüyor sorgulandığında.
Ben üründe sorun olduğundan kesinlikle eminim. Alt tarafı 10ml örnek su alıp içine 8 damla test sıvısı damlatıyor ve suyun aldığı renge bakıyorsunuz. Renk değişimi yok ise klor giderilmiştir. Eğer sarı ya da kırmızıya kaçan bir renk alıyorsa klor vardır. Renk kırmızıya doğru kaydıkça klor miktarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Suya olması gerekenin 5 katı aquatan eklediğim halde test sonucu direk çeşme suyu ile aynı çıkıyorsa, aynı testi farklı bir su hazırlayıcı ile yaptığımda klor çıkmadığını görüyorsam ürün hiç işe yaramıyor demektir, bu kadar basit.
Bu durumda firmaya gidip bizzat testi tekrar edip sorun çıkmadığını görsem dahi bu bana hiç bir şey ispatlamaz. Aksine aklımda daha vahim soru işaretleri oluşur.
Benim için konu kapanmıştır. Sizlere tavsiyem bu tip ürünleri eğer test etme imkanınız var ise mutlaka test edin. Klor testi çok pahalı bir şey değil. 20TL gibi bir fiyatı var. Ayrıca test kullanmanızın sadece ürünün işe yarayıp yaramadığını anlamak dışında başka bir faydası daha var. Kullandığınız su hazırlayıcının kullanım miktarı şebeke suyunuzdaki klor miktarına göre değişiklik gösterebilir. Yani eğer şebeke suyunuz aşırı klorlu ise ürünün üzerinde yazan miktar yetersiz kalabiliyor. Bu durumda test kullanmanız kloru tamamen yok edecek doğru miktarı tespit edebilmeniz için gerekli.
Bu arada artık su hazırlayıcı kullanmıyorum. Değişim için gerekli suyu bir bidona alıp 1 gün boyunca aktif karbon ile filtreleyip ondan sonra tanka ekliyorum. Hem klordan hemde suda bulunması muhtemel zararlı ağır metallerden daha garantili bir yol ile kurtulmuş oluyorum.
SON MESAJLAR
- L 397 - L398 - L201 -l333 İçin Yem Tavsiyesi mightymurat, 18:28
Kedi Balıkları Forumu - Ro Cihazı İçin Tavsiye UEK, 16:44
Deniz Akvaryumlarında Su Kimyası ve Ekipmanlar - 90*45*45 Natural Style CoryCory, 16:12
Akvaryum Tanıtımı - Blackwater Akvaryum fishhyy, 16:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Eheim 2226 Dış Filtre Emreytr, 15:58
Filtre ve Sump Yapımı - Doğal Kurulumlarım Urass, 15:10
Bitki Akvaryumları Genel - 75*50*50 Ölçüleri İçin Dış Filitre Tavsiyesi Aykut kuru..., 14:32
Yeni Üye Forumu - Sumpı Böyle Yapsam Çalışır Mı, Verimli Olur Mu AmatorBetaci, 14:03
Filtre ve Sump Yapımı - İkola Kaiser Yem Tavsiye fma3280, 13:46
Tropheus - Tropheuslar İle En Uyumlu Vatoz Ve Çöpçü Hangisi? fma3280, 13:31
Tanganyika Cichlidleri - Killifish Serüvenim scorpion26, 13:29
Yeni Üye Forumu - Walstad Bakımı Hakkında Sorularım merutay, 12:39
Yeni Üye Forumu - 25 Küp Bitkili Hm Betta İnci Kefali, 12:08
Akvaryum Tanıtımı - Albino Kipili Yem Günü Belirleme, Nasıl Yapmalıyım tevfikaktunc, 12:02
Tropheus - Seachem Purigen Kullanımı ThanatoZek, 11:00
Filtreleme Seçenekleri - Zebra Tetra Yumurtlicakmı ? İnci Kefali, 10:46
Hastalıklar ve İlaçlar - Sarı Prenses Orhan76, 09:08
Yeni Üye Forumu - Akvaryuma Yeni Gelen Balık Ölümü merutay, 08:42
Yeni Üye Forumu - 30 Yıl Sonra Yeniden Akvaryum İnci Kefali, 08:05
Yeni Üye Forumu - Doğru F/p Dış Filtre Hidro Dinamik, 04:03
Filtreleme Seçenekleri - Tür Değişikliği Ve Yeterlilik Lepistes - Ebjd Karakus7, 01:42
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Malawi Mbuna Türleri İçin Dekor Tavsiyesi xfuriousx, 01:36
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Balıklarım İçin Yem Yorum Ve Öneri İstiyorum UEK, 01:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karma Canlı Doğuran Akvaryumu UEK, 00:58
Canlı Doğuranlar - Mavi Karides Ve Rili Mavi Karides fishhyy, 00:52
Omurgasızlar - Lepistes Yavru Saklanma Alanı Hidro Dinamik, 00:43
Yeni Üye Forumu - Msobo Magunga alper_64, 00:17
Yeni Üye Forumu - İlk Strafor Deneyimim dremreavsar, 00:16
Arka Fon Yapımı - Deniz Akvaryumu Sonrası Bitkili Emre karabas, 23:41
Akvaryum Tanıtımı - Vıraklayan Gurami - Trichopsis Vittata 40 Lt Lowt İnci Kefali, 22:42
Akvaryum Tanıtımı - Siyanobakteri Ve Tanımlayamadığım Yosun Sorunu Ucallak, 22:24
Yosun - Tilki Kuyruğu Çürüyor Tataaa4325, 21:56
Bitki Türleri ve Bakımı - Metal Blue Grass Lepistes Türünü Arıyorum. Muhammed2323, 21:18
Canlı Doğuranlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin merutay, 19:26
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Neocaridina Reloaded (vahşiye Dönüş) merutay, 19:22
Akvaryum Tanıtımı - Eheim 2213 İçin Co2 Reaktör Önerisi yyiImaz, 17:54
Malzemeler ve Yemler Forumu - Akvaryum Üst Kapağı Jakop64, 17:22
Yeni Üye Forumu - Hamile Molilerim Sürekli Dipte Duruyor Ahmetkngr, 17:11
Yeni Üye Forumu - Balığımın Hastalığına Teşhis Koyamıyorum fishhyy, 14:39
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryumun Yüzeyinde Oluşan Jölemsi Şey sahinsahiner, 14:37
Bitki Akvaryumları Genel - Yeniden Başlangıç - Neo. Caudopunctatus ThanatoZek, 14:24
Akvaryum Tanıtımı - Bitkili Akvaryum Zemin Sıralaması Hidro Dinamik, 13:53
Taban ve Gübreleme - Vahşi Beta Yavrularının Yemlenmesi İnci Kefali, 12:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karnı İçe Göçmüş Cikletler valarmorghulis12, 12:15
Hastalıklar ve İlaçlar - Javafernler Neden Kararıyor bendeniztayfun, 11:32
Bitki Türleri ve Bakımı - Arkadaşlar 600 Lt Lik Akvaryumun Su Sızdırıyor mutlubaba, 11:26
Akvaryumcu Önerileri ve Duyuruları - 30 Lt. Bitkili Akvaryuma Işıklandırma Tavsiyesi ocinik59, 11:23
Yeni Üye Forumu - Bir Garip Yosun Sorunu aranjman, 07:33
Yosun - Caridina Akvaryumu UEK, 01:17
Akvaryum Tanıtımı - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Güncel Freya, 01:15
Canlı Doğuranlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Moss -pelia Moss -amazon Hançeri Bitkisi mightymurat 18:26
- Bitki Büyütme Lambası Full Spectrum mightymurat 18:26
- L333 - L397 Pleco Dişi Arıyorum mightymurat 18:26
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 17:55
- Damızlık Panda Çöpçü Ers1905 17:43
- Led Armatür & Nixa Demir Gübresi BywenzeL 17:41
- 4 Erkek Saulosi Emirk 17:06
- 44 Cm Mangrow Emirk 17:06
- Eheım 2211 Pervane Sıfır Bora Bey 16:47
- Oase Optimax 1000 Sump Motoru Bora Bey 16:47
- Gambusya Aranıyor eataseven1 15:40
- Muhtelif Akvaryum Malzemeleri devko 15:29
- Co2 Tüp , Co2 Diffüzörler, Co2 Regülatör devko 15:29
- Siyah Calvus (black Cameron) mercedesclk 15:17
- 107 Farklı Tür Bitki %10 İndirim🌼🌺 hasancn 14:26
- Bitki Budama Seti , Kepçe , Karides Filtre Ucu, hasancn 14:26
- Cam Emiş Basış ,gübre Seti 7 Parça hasancn 14:26
- Kamlumbağa Tankı hasancn 14:26
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 14:12
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 14:12
- Ivanacara Bimaculata Ve Dicrosus Filamentosus apistoapisto 14:01
- Altolamprologus Gold Head Kantalamba Yavruları ertuğrull 13:56
- Saz Bitkisi Furkann 13:15
- Java Moss , Java Fern Filizleri Miller 12:52
- Rasbora Arıyorum Miller 12:52
- Super Red / Lda16 / L144 Siyah Tül Kuyruk Vatoz kopruluonur 12:13
- Anubias- Christmassmoss- Cryptocoryne Wendtii- Saz kopruluonur 12:13
- İhtiyaç Fazlası Akvaryum Malzemeleri kopruluonur 12:13
- Çeşitli Malzemeler totanka 12:01
- Beyaz Kurt Kültürü totanka 12:01
- Moss Ve Su Üstü Fava Fern totanka 12:01
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 11:26
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 11:26
- Bitki Çeşitleri emreemin 11:26
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 11:26
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 11:26
- Kökler Ve Bitkiler Mikail Erdoğan 11:16
- Akvaryum Adına Her Şey Komple Akvaryum Malzemeleri Mikail Erdoğan 11:16
- Hydrocotyle Leucocephala, Myriophyllum Tuberculatu emregungor 10:46
- Christmass Moss Ve Pellia Moss emregungor 10:46
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 10:43
- Sera Otomatik Yemleme Makinesi nikon_ 10:43
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai, Elma Salyangozu nikon_ 10:43
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 10:31
- Beyaz Kurt Kültürü & Yetişkin Artemia Kültürü Amati340 10:19
- Su Piresi Kültürü+ Yeşil Su & Infusoria Kültürü Amati340 10:19
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 10:19
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 10:19
- Thumbi West Yavruları iesiringu81 10:18
- İsta 3in1 Co2 Difüzör Yedek Seramik osmandbnl 10:11
KULLANICILAR
- 136 Online Kullanıcı, 74 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.