ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Hunkar
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Kasım 2011 13:13
Son Ziyaret:
28 Mart 2016 08:58
Toplam Mesaj:
4 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Hünkar BULUNMAZER
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Hünkar BULUNMAZER

SON 4 MESAJI

Akvaryum hakkında yanlış bildiklerimiz

Evet bir de olayın bu açısı söz konusu, eğer destek olmaz ise akvaryum camı değil 8 mm, 20 mm dahi olsa uzadıkça çatlama riskine sahip olacaktır. Dünyadaki herşey gibi birinden birisi olmazsa olmazdır. Sonuç olarak cama katacağımız 10 mm kalınlığı basit bir destekle sıfırlayabiliriz.

Bu şekilde bir işe girişirken muhakkak bilen bir kişinin klavuzluğunda yapılması, daha sonrasında oluşabilecek istenmeyen durumların önüne geçmek için çok önemlidir.  

Akvaryum hakkında yanlış bildiklerimiz
[QUOTE=onuruygun] Dediğiniz gibi üstten atılacak kuşaklar cam kalınlaştırmayı taklit etmenin bir yolu gibi görülebilir. Yalnız köprü atmakta olay bu değil.

Bahsettiğim karşı camlar arasına atılacak köprüler aslında cam kalınlaştırmanın taklidinden çok karşılıklı camların üzerindeki statik kuvvetleri birbirine karşı kullanma yöntemidir. Yani akvaryumun yan camlarını taklit eder.

 Bu şekilde köprüler arasındaki mesafe yeterli mukavemeti sağlamak üzere üç köprü arası mesafe kadar kısmı temel birim olarak L alalım. Yani yan camları olmayan, üst kenarlarından birinde köprü ve ortasında bir köprü olan birim uzunlukta akvaryumumuz olsun. Bu akvaryumu periyodik olarak X uzunluğunda tek bir akvaryum yapmak için uzatalım. X>>L (X çok büyük L) için akvaryumda mukavemet sorunları yaşanmaz. Bu sistem X/L sayıda akvaryumu yan yana koymaya eşdeğerdir. Böylece X uzunluğundaki akvaryum aynı cam kalınlığındaki L uzunluğundaki akvaryum kadar sağlam olur.

  [/QUOTE]

     Evet dediğiniz gibi camın merkezine etkiyen kuvvete karşı bir destek olduğu sürece dilediğimiz uzunlukta yapabilme imkanımız var. Doğru şekilde "DESTEKLENİRSE" olacaktır, ancak benim en başta verdiğim örnekte yapılan hesaplamalarda hiçbir şekilde destek hesaba katılmıyor, cama uygulanan kuvvetin "sadece yüksekliğe bağlı bir fonksiyon" olmadığını anlatmaya çalıştım arkadaşlara. Evimizde kurduğumuz akvaryuma bahsettiğiniz köprülerden kaç adet ve ne mesafede koymamız gerektiğini hesaplamak güç olacağı için arkadaşlara yine de akvaryumlarını uzunlaştırdıkça cam kalınlıklarını da artırmalarını tavsiye ediyorum.  

Akvaryum hakkında yanlış bildiklerimiz
[QUOTE=onuruygun]Hünkar Bey; gerekli kuşak ve köprüler yaparak mukavemet sağlanırsa 1 km uzunluğunda olsa da akvaryumun sağlam olması mümkündür.

Matematiğini doğru yapmazsak tabii ki yanlış gibi görülür. Bu tip statik hesaplarında toplam kuvvet alınmaz, cam üzerindeki stres gradyenti ve doğru sınır koşulları üzerinden hesap yapılırsa o zaman doğru sonuç çıkar.
[/QUOTE]
 
Bir şekilde statik olarak bir fonksiyon muhakkak ki oluşturulabilir elbette ancak gelinecek nokta yine muhavemet için cam kalınlığının artırılması yönünde sonuçlanacaktır. Sonuçta etrafına destek olrak koyacağımız kayıt ve kuşaklar, aslında tüm cama yapıalcak olan kalınlaştırmanın yük dengelerine göre dağıtılmış halidir. Statikte köprü hesaplamalarında da mantık bu şekilde değil midir, stres altında olan yeri ya kalınlaştır ya da destekleyerek yük bileşkesini dağıt.
Akvaryum hakkında yanlış bildiklerimiz
[QUOTE=onur0boz] [QUOTE=CaN_BaKıR] [QUOTE=EFENDİ][QUOTE=CaN_BaKıR] [QUOTE=EFENDİ]*** Tankın boyu arttıkça, yani uzunluğu arttıkça cam kalınlığıda ARTMAZ.
Cam kalınlığı akvaryumun yüksekliği ile ilgilidir. Dilerseniz 50 cm dilerseniz 200 cm tank boyu yapın şayet ikisininde yüksekliği aynı ise ikisine de aynı kalınlıkta cam kullanılır. Yanlız tek fark tank boyu uzadığında camlarda esneme olabileceğinden kayıt ve kuşak atılması gerekir.[/QUOTE]

50*35*43h ölçülerinde bir akvaryum 4 mm camdan olur... (Elimde iki tane bu ölçülerde 4mm hazır akvaryum var o yüzden bu ölçüleri verdim)

200*35*43h akvaryumu 4 mm camdan yapın bakalım ne olacak... İster kayıt-kuşak atın isterseniz kemer takın kurdela bağlayın o akvaryum patlar

Yani kısacası bu yanlış bir bilgidir.. Hacim ve camlara uygulanan basınç arttıkça cam kalınlığı artar demek daha doğru olur... Bu durumda da akvaryumun boyunun da cam kalınlığına etkisi vardır...

Saygılar...

[/QUOTE]
 
Can bey, buyrun deneyin, patlaycakmı
 
Uzunluk arttığında su, cam yüzeylerine halen eşit basınç yapılıyor olur ancak camın boyu uzadıkça esnemesi artar, nasılki 9 mm çapındaki bir inşaat demirinden 10 cm lik bir parçarı elimizle bükemezken 4 metrelik 9 mm çaplı demir ortasından tutup kaldırınca bile esneme yapıyorsa camda aynı esnemeyi yapar. Ama esneme katsayısı çok olmadığından kırılır. Kayıt kuşak atılırsa bir sorun yaşanmaz. Değil 200 cm 400 cm olsa bile kaliteli bir kayıt kuşakla sorun yaşamazsınız. Ancak değişen tek şey mesafe uzadıkşa kayıt kuşağı attığınız camın kalınlığını arttırmalısınız ki camın basınçla esnemesini engelleyebilecek mukavemete sahip olsun  
 
 
Ayrıca 43 h a da 4 mm yapmayıverin canım  o zaten patlama riski taşıyor bence  6 mm tavsiye ediyorum ben 40 cm üstüne
[/QUOTE]

İçine az miktar hava üflenmiş bir balona iğne batırırsanız deliğin açıldığı yerden havayı dışarı üfleyerek söner... İyice şişirilmiş gergin bir balona iğne batırırsanız pat diye patlar...

4 mm camdan yapılmış 2 metre akvaryuma 2 cm kalınlığında cam ile kayıt kuşak attınız ve tepeleme doldurmanıza rağmen patlamadı diyelim... Fakat gözümde aynen gergin şişirilmiş balona benziyor bu akvaryum. Akvaryuma kazayla sert bir cisim ile hafifçe bile çarpsanız o cam orta yerinden çatlayarak kırılabilir...

Yani patlamayacak olsa bile patlamayacağı anlamına gelmez. Ve forumda bu tip bir bilgi vermek yeni başlayanların "olabilirmiş bak" diyerek riske girmelerine neden olabilir... Risk almaya deymez.. Zaten bu hobi aslında ilk bakışta görülmese dahi ölümcül birçok risk bile taşımakta... Bu hobi yüzünden ölen insanlar biliyorum... Sonuç olarak en basitinden elektrik ve su bir araya geliyor... Riskleri arttırmamak en güzeli

Saygılar...
[/QUOTE]

Verdiğiniz değerleri ele alırsak, 
50*35*43h -> uzunluk 50cm, genişlik 35cm, yükseklik43cm
200*35*43h -> uzunluk 200cm, genişlik 35cm, yükseklik43cm

a-) sıvı basınç = yükseklik . yoğunluktur.
b-) yoğunluk =  kilogram/metreküptür.

Buna göre:
1. akvaryumu muz 75,3litre
2. akvaryumu muz 300,89litre 
görünürde arada korkunç rakamlar oynuyor ama;

Şunu da biliyoruz, 24Santigrat derece deki suyun yoğunluğu 997,2 dir.

1. Akvaryum için;
basınç: 43 x yoğunluk = 42879,6 yaklaşık 0.4 bar
2. Akvaryum için;
basınç: 43 x yoğunluk = 42879,6 yaklaşık 0.4 bar
Dip not: Sıvı basıncı kabın şekline ve genişliğine bağlı değildir.


Şimdi camın oluşturduğu basınca gelelim:
Yukarıdaki şartlar aynen geçerlidir, eşit çıkar.

Kısa lafın uzunu: aynı kalınlıktaki ve yükseklikteki akvaryumdan 1km uzunluğunda dahi yapabilir ve içinde canlı yetiştirebiliriz. Arkadaşımızın kaskat meselesine gelelim.

Uzunluğu 50cm olan bir camın dayanım sınırı 1 bar ise, 100cm camın dayanım sınırı 0.5 bar dır. 200cm ise 0.25bar dır. Esneme yada çatlama vs. bu nedenle olur.

Şunu unutmayalım, akvaryumu muzun boyu uzadıkça suyun basıncı artmaz ama camımızın dayanıklılığı azalıyor.

[/QUOTE]
 
Arkadaşlar bu konu hakkındaki tartışmaları detaylıca okudum, genel yargılar doğru olsa bile sistemi bütün olarak ele aldığımız takdirde mantıken de 40cm yüksekliğinde 1km boyunda bir akvartuma 4mm cm kalınlığı biçmemiz çok doğru olmayacaktır.
 
Evet basınç yükseklikle değişir ancak, bu basıncın oluşturduğu kuvvet?
 
F = P x A olarak düşünürsek;
1 km uzunluğunda 40 cm yüksekliğinde bir camın tüm alanına su
40*100000 = 4000000 N kadar bir kuvvet uygulayacaktır.
Bu da yaklaşık olarak 400000 kfg gibi bir kuvvete tekabül eder ki 400 ton gibi bir bileşke kuvvetten bahsediyoruz kaba bir hesapla.
 
Camın yapışma şekline bakarak su, camın tam orta naktasında, köşeleri mesnet kullanan bir moment etkisi ile 400000*20 kgf lik bir bileşke kuvvet uygulayacaktır. (8 kiloton) 
 
Matematiksel olarak böyle bir kuvvete 4mm camın dayanması mümkün değildir arkadaşlar...
 
Bu abartı örneği bir kenara bırakırsak, önemli olan cam alanı arttıkça yüzeye etki eden kuvvetten dolayı risk her daim yüksek olacaktır.
Hunkar2011-12-02 17:50:46

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

KULLANICILAR

  • 9 Online Kullanıcı, 5 Üye

Online Kullanıcılar

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.