ÖZELLİKLER
Kullanıcı Adı:
sametyildiz
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
404
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
25 Şubat 2014 13:40
Son Ziyaret:
10 Saat 32 Dakika önce
Toplam Mesaj:
361 [0.08 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
13 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
2
BİLGİLER
Ad Soyad:
Samet Yıldız
Doğum Tarihi:
13 Nisan 1998
Yaş:
27
İl:
Istanbul
Meslek:
Yazılım Geliştiricisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
Samet YILDIZ
SON 10 MESAJI
Beyaz Solucanlar
[QUOTE=Samnastrp]Fotoğrafı olmadan kesin bir şey söylenemez ama daha önce de böyle bir konu açılmıştı. akvaryuma yeni bitki eklediyseniz eski tank‘taki canlı yem olarak verilen mikro kurtlar olabilir.[/QUOTE]
Mikro kurt olduğunu zannetmem su içerisinde sanıyorum 24 saatten uzun yaşayamıyor ki gözle direk fark etmek neredeyse çok zor boyutları bir kaç mm yi geçmiyor.
Resmi olamadan söylemek çok zor. Planarya olabilir kafaları üçgen şeklinde oluyor yakında baktığınız da fark edebilirsiniz. Bildiğiniz küçük bir ok gibi oluyor. En azından başka şekli varsa ben bilmiyorum.
Başka bir şeyde olabilir. İnternette arama yapıp en azından gördüğünüz canlıya benzer bir görsel paylaşırsanız bilenler yardımcı olacaktır.
[QUOTE=Samnastrp]Fotoğrafı olmadan kesin bir şey söylenemez ama daha önce de böyle bir konu açılmıştı. akvaryuma yeni bitki eklediyseniz eski tank‘taki canlı yem olarak verilen mikro kurtlar olabilir.[/QUOTE]
Mikro kurt olduğunu zannetmem su içerisinde sanıyorum 24 saatten uzun yaşayamıyor ki gözle direk fark etmek neredeyse çok zor boyutları bir kaç mm yi geçmiyor.
Resmi olamadan söylemek çok zor. Planarya olabilir kafaları üçgen şeklinde oluyor yakında baktığınız da fark edebilirsiniz. Bildiğiniz küçük bir ok gibi oluyor. En azından başka şekli varsa ben bilmiyorum.
Başka bir şeyde olabilir. İnternette arama yapıp en azından gördüğünüz canlıya benzer bir görsel paylaşırsanız bilenler yardımcı olacaktır.
Chatgpt'nin İlginç Biyotop Yorumu
Herkese Selamlar,
Bir süredir ana tankımı yeniden kurma planım vardı. Uzun zamandır aklımda olan ama cesaret edemediğim bir biyotop kurulumu fikri bununla beraber şekillenmeye başladı. Aklımda ve gönlümde Güney Amerika tatlı suları büyük yer tutuyor. Ayrıca bir süredir de Bolivian Ram üretim denemesi içerisindeyim. Bu düşünceler birleşince, kendi ürettiğim Bolivya kelebeklerinin yüzdüğü bir Pantanal Wetland biyotop denemesi fikri parladı kafamda.
Heniz işin çok başındayım, ana tankım zaten karma karışık. Sadece fikri şekillendirme, ufaktan bir plan oluşturma evresindeyim. Ayrıca biyotop konseptinde de oldukça yeniyim, öğrenmem ve netleştirmem gereken çok şey var. Yani daha çok yolum var [:D]. Kurulumum nasipse önümüzde ki sene şartlarım el verdiğinde gerçekleşecek. Bu sefer yeni kurulum hevesine kapılıp acele etme niyetim yok [:)))].
Bu sürenin içinde ara ara bölge sualtına aşina olmak için bazen youtube videoları izliyor, bazense yarışmalarda yer almış biyotop kurulumlarına bakıyorum. Az çok hobide biraz tecrübe edinmiş herkes gibi, Güney Amerika biyotobu denince benim kafamda da tabanda kum, üzerinde çürümüş dallar, kökler, yapraklar, bol tanenli sarı bir su, taban, su üstü bitkileri, ve olmazsa olmaz güzel mi güzel bölgeye ait balıklar canlanıyor.
Bu noktada beni en zorlayan ve oturtamadığım şey işin tasarımsal boyutu. İnternette bölgeye ait biyotopları incelerken kimi gerçekten doğal, adeta oradaymışçasına bir seyir zevki verirken bir diğeri suni bir estetik hissi veriyor. Bu noktada yönelmem gereken tarafın gerçekçi ve doğal olan olduğunu sezebiliyorum. Ama sorun şu ki, iyi bir biyotop uyarlamasını incelerken kafamda şöyle bir bazı sorular oluşuyor ve cevaplarını bulamıyorum: bu kökler neden sol tarafta yığılmış, bu bitkilerine neden şuraya koymuş, tabana niye böyle şekil vermiş... Kısacası bu görsel neye dayanarak şekil almış?
Dün gece sularında soruma yanıt almak için ChatGptiye sormak aklıma geldi. Biliyorum bir çok kişi bu yapay zeka araçlarına karşı ön yargılı veya temkinli yaklaşıyor. Bende aynı şekilde, hele ki bu araçlar benim gibi yazılımcı bir çok kişinin kariyerini adeta bitirmeye yemin etmişken[:lol:] bu ayrı bir konu elbette. Her ne kadar yapay zeka araçlarına kariyer kaygılarımdan ötürü ön yargılı olsam da hemen hemen her gün kullandığım teknik konular danıştığım bir araç. Bazen de hobi ile ilgili cevap aradığım soruları danışırım. Tabi bunun yardımcı bir araç olduğunu ve yanıtları teyit etmek gerektiğinin altını çizeyim. Körü körüne verdiği yanıtları doğru kabul etmek canınızı sıkacak bir çok soruna sebep olabiliyor. Ama kabul etmek gerek ki çoğu zaman oldukça müthiş ve tatmin edici cevaplarda veriyor.
Biyotop tasarımı ile ilgili soruma gelecek olursak, ChatGpt dün gece bana amatör yada profesyonel aquascaping tasarımların aksine, gerçek hayatta tasarımcının doğa olduğunu hatırlattı.
Kısaca doğru biyotop tasarımı nasıl olmalı şeklinde bir soru yöneltmiştim ve verdiği cevaplar arasında biri gözüme takıldı.
"Bir biyotop akvaryumu “güzel görünmek”ten çok “doğal görünmek” ister.
Yani simetrik kompozisyonlar yerine doğal dağılmış, asimetriye sahip, “sanki su taşkını sonrası dal parçaları bir köşeye toplanmış” gibi bir görünüm daha gerçekçidir."
Az çok hepimizin bildiği bir şey belki ama üzerinde çok düşünmemiştim bunca zaman. İlgimi çekti ve bunu detaylandırmasını istedim.
Ve bana "Doğanın Mantığı"nı anlatmaya girişti [:D] Biraz uzun olacak belki ama cevabı kırpmadan sizinle paylaşmak istiyorum. Okumaya üşenirseniz en azında 5 ve 6. maddeleri bir göz atmanızı öneririm.
[QUOTE]
“Doğanın mantığı” dediğim şey aslında doğanın rastgele gibi görünen ama belli bir fiziksel veya biyolojik sebebe dayanan düzeni.
Yani bir biyotop akvaryumu yaparken sadece “güzel dursun” değil, neden öyle olduğunu doğadaki gibi açıklayabilecek bir mantığı yakalamaya çalışıyoruz.
Şimdi örneklerle adım adım anlatalım 👇
🌊 1. Akıntı Yönü ve Malzeme Dağılımı
Doğada su tek bir yönde akar (hatta göletlerde bile rüzgârın yönüyle bir akıntı oluşur).
Bu akıntı;
- Dalları, yaprakları ve kökleri bir yöne sürükler.
- Kumun desenini bile şekillendirir (ince kumlar akıntı yönünde birikir).
🔹 Nasıl uygularsın:
Akvaryumda kökleri, dalları rastgele değil de tek bir akıntı yönüne doğru eğik yerleştir.
Yaprakları da o yönün “birikme noktası”na koy.
Bu, akvaryumun daha doğal görünmesini sağlar çünkü göz bunu “tanıdık bir düzen” olarak algılar.
🪵 2. Ağaç ve Kök Mantığı
Su altında gördüğün kökler genellikle:
- Kıyıdan suya sarkmış ağaç kökleri,
- Ya da selde sürüklenip takılmış dallardır.
Yani gövde suyun içinde değil, sadece parçaları görünür.
Doğada kökler hep bir yere yaslanır veya bir köşeye kümelenir, asla havada kalmaz.
🔹 Nasıl uygularsın:
Kökleri tabanda bir köşeye toplu, diğer köşeyi açık yüzme alanı olarak bırak.
Sanki sel suyu o köşeye dal parçalarını yığmış gibi.
Bu doğallık hissini inanılmaz artırır.
🍂 3. Yaprak Birikimi
Düşen yapraklar her yere eşit dağılmaz.
- Su akışı az olan köşelere,
- Bitki köklerinin altına,
- Ya da taş ve kök diplerine birikir.
Zamanla o bölgede organik madde tabakası, mikrofauna, biofilm gelişir.
Bu da Bolivian Ram gibi balıkların dipte gezinip kazma davranışını tetikler.
🔹 Nasıl uygularsın:
Yaprakları camın önüne değil, bir kök altına veya arka köşeye biriktir.
Biraz asimetri olsun; bir yerde kalın tabaka, diğer yerde hiç olmasın.
Göz bunu “gerçek bir doğal sahne” olarak algılar.
💡 4. Işık – Gölgelenme
Doğada ışık homojen değildir.
Su yüzeyinde bitkiler, kökler veya gölgeler oluşturur.
Bu da balıkların güvenlik hissini ve davranışını etkiler.
Bolivian Ram gibi türler genelde yarı gölgeli bölgelerde zaman geçirir.
Güneşli alanda değil, gölgeliklerde dip karıştırırlar.
🔹 Nasıl uygularsın:
- Işığın bir kısmını bitkilerle veya yüzeyde yüzen köklerle hafif gölgele.
- Loş bölgeler ve aydınlık alanlar oluştur.
Bu sayede balıklar “seçim hakkına” sahip olur — tıpkı doğada olduğu gibi.
🪨 5. Asimetri: Doğada Mükemmellik Yok
Doğada hiçbir şey mükemmel simetrik veya eşit aralıklı değildir.
İnsan gözü, tam tersine bu “kusurlu denge”yi daha doğal bulur.
🔹 Nasıl uygularsın:
- Dekoru tam ortaya değil, 1/3–2/3 kuralına göre bir tarafa yoğunlaştır.
- Sağ veya sol köşe baskın olsun, diğeri nefes alanı.
- Dalların yönü, taşların büyüklüğü farklı olsun.
Bu, doğal “denge hissi” verir.
🧬 6. Ekolojik Tutarlılık
Doğada her şey bir sebeple oradadır.
Örneğin:
- Yapraklar varsa orası ağaç gölgeliği anlamına gelir.
- Kumun üzerinde kök varsa orası sığ kıyı bölgesi demektir.
- Akıntılı bölgede yosun olur ama yaprak tabakası olmaz.
Yani dekorun sadece güzel değil, bir hikayesi olmalı.
🔹 Örnek hikaye:
“Pantanal sulak alanında su taşkını sonrası bir köşeye dal parçaları ve yapraklar birikmiş; Bolivian Ram çifti burada kum karıştırarak yiyecek arıyor.”
Bu mantıkla yaptığında, tank hem görsel olarak doğal olur hem de davranışsal olarak balığa uygun bir ortam sağlar.
[/QUOTE]
Şu ifadelere bayıldım:
- Doğada hiçbir şey mükemmel simetrik veya eşit aralıklı değildir. İnsan gözü, tam tersine bu “kusurlu denge”yi daha doğal bulur.
- Doğada her şey bir sebeple oradadır.
Belki hepimizin bildiği bir kaç cümle ama üzerine ne kadar kafa yoruyoruz? Geriye bakıp düşündüğümde tasarım diye amatörce yaptığım her şey aslında sentetik gözüme hoş gelsin diye maksatlıca oraya konmuş bir dekor. Ama "Doğada her şey bir sebeple oradadır." Güzel görünsün diye değil.
Bu yanıtı okuduktan sonra bir nehrin enine kesitini hayal ettim. ChatGpt'nin dediği gibi sağ tarafta birikmiş yapraklar var demek ki sağ tarafta ağaçlar var, sol tarafta kayalara sıkışmış bir kütük. Sanırım yoğun yağış ve akıntı sonrası oralara gelmiş ve kayalar ilerlemesine bir dur demiş. Bu kütük ve sağına soluna sıkışmış dal parçaları genç Bolivian Ram çiftinin yavrularını büyütmesi için korunaklı bir yer gibi. En azından şimdilik.
Bu sadece ilk gözümde canlanan oldu.
Sözün özü, biraz ironik ama bu YAPAY zeka aracı doğayı ve onun mantığını benden çok daha iyi anlıyormuş [:lol:]
Bana çok büyük bir farkındalık kazandırmış oldu. Kurduğumuz akvaryumların içine koyduğumuz her dekorun aslında bir hikayesi olması gerektiğini gözden kaçıyoruz belki de. Hepimiz doğayı taklit etmenin bu hobide yegane gayemiz olduğunu söyleriz. Ama üzerinde ne kadar düşünüyoruz sadece bunu hatırlatmak için tecrübemi sizinle paylaşmak istedim. Çünkü ben unutmuştum.
Teşekkürler [:)]
[EDIT]sametyildiz,2025-10-26 17:09:10[/EDIT]
Herkese Selamlar,
Bir süredir ana tankımı yeniden kurma planım vardı. Uzun zamandır aklımda olan ama cesaret edemediğim bir biyotop kurulumu fikri bununla beraber şekillenmeye başladı. Aklımda ve gönlümde Güney Amerika tatlı suları büyük yer tutuyor. Ayrıca bir süredir de Bolivian Ram üretim denemesi içerisindeyim. Bu düşünceler birleşince, kendi ürettiğim Bolivya kelebeklerinin yüzdüğü bir Pantanal Wetland biyotop denemesi fikri parladı kafamda.
Heniz işin çok başındayım, ana tankım zaten karma karışık. Sadece fikri şekillendirme, ufaktan bir plan oluşturma evresindeyim. Ayrıca biyotop konseptinde de oldukça yeniyim, öğrenmem ve netleştirmem gereken çok şey var. Yani daha çok yolum var [:D]. Kurulumum nasipse önümüzde ki sene şartlarım el verdiğinde gerçekleşecek. Bu sefer yeni kurulum hevesine kapılıp acele etme niyetim yok [:)))].
Bu sürenin içinde ara ara bölge sualtına aşina olmak için bazen youtube videoları izliyor, bazense yarışmalarda yer almış biyotop kurulumlarına bakıyorum. Az çok hobide biraz tecrübe edinmiş herkes gibi, Güney Amerika biyotobu denince benim kafamda da tabanda kum, üzerinde çürümüş dallar, kökler, yapraklar, bol tanenli sarı bir su, taban, su üstü bitkileri, ve olmazsa olmaz güzel mi güzel bölgeye ait balıklar canlanıyor.
Bu noktada beni en zorlayan ve oturtamadığım şey işin tasarımsal boyutu. İnternette bölgeye ait biyotopları incelerken kimi gerçekten doğal, adeta oradaymışçasına bir seyir zevki verirken bir diğeri suni bir estetik hissi veriyor. Bu noktada yönelmem gereken tarafın gerçekçi ve doğal olan olduğunu sezebiliyorum. Ama sorun şu ki, iyi bir biyotop uyarlamasını incelerken kafamda şöyle bir bazı sorular oluşuyor ve cevaplarını bulamıyorum: bu kökler neden sol tarafta yığılmış, bu bitkilerine neden şuraya koymuş, tabana niye böyle şekil vermiş... Kısacası bu görsel neye dayanarak şekil almış?
Dün gece sularında soruma yanıt almak için ChatGptiye sormak aklıma geldi. Biliyorum bir çok kişi bu yapay zeka araçlarına karşı ön yargılı veya temkinli yaklaşıyor. Bende aynı şekilde, hele ki bu araçlar benim gibi yazılımcı bir çok kişinin kariyerini adeta bitirmeye yemin etmişken[:lol:] bu ayrı bir konu elbette. Her ne kadar yapay zeka araçlarına kariyer kaygılarımdan ötürü ön yargılı olsam da hemen hemen her gün kullandığım teknik konular danıştığım bir araç. Bazen de hobi ile ilgili cevap aradığım soruları danışırım. Tabi bunun yardımcı bir araç olduğunu ve yanıtları teyit etmek gerektiğinin altını çizeyim. Körü körüne verdiği yanıtları doğru kabul etmek canınızı sıkacak bir çok soruna sebep olabiliyor. Ama kabul etmek gerek ki çoğu zaman oldukça müthiş ve tatmin edici cevaplarda veriyor.
Biyotop tasarımı ile ilgili soruma gelecek olursak, ChatGpt dün gece bana amatör yada profesyonel aquascaping tasarımların aksine, gerçek hayatta tasarımcının doğa olduğunu hatırlattı.
Kısaca doğru biyotop tasarımı nasıl olmalı şeklinde bir soru yöneltmiştim ve verdiği cevaplar arasında biri gözüme takıldı.
"Bir biyotop akvaryumu “güzel görünmek”ten çok “doğal görünmek” ister.
Yani simetrik kompozisyonlar yerine doğal dağılmış, asimetriye sahip, “sanki su taşkını sonrası dal parçaları bir köşeye toplanmış” gibi bir görünüm daha gerçekçidir."
Az çok hepimizin bildiği bir şey belki ama üzerinde çok düşünmemiştim bunca zaman. İlgimi çekti ve bunu detaylandırmasını istedim.
Ve bana "Doğanın Mantığı"nı anlatmaya girişti [:D] Biraz uzun olacak belki ama cevabı kırpmadan sizinle paylaşmak istiyorum. Okumaya üşenirseniz en azında 5 ve 6. maddeleri bir göz atmanızı öneririm.
[QUOTE]
“Doğanın mantığı” dediğim şey aslında doğanın rastgele gibi görünen ama belli bir fiziksel veya biyolojik sebebe dayanan düzeni.
Yani bir biyotop akvaryumu yaparken sadece “güzel dursun” değil, neden öyle olduğunu doğadaki gibi açıklayabilecek bir mantığı yakalamaya çalışıyoruz.
Şimdi örneklerle adım adım anlatalım 👇
🌊 1. Akıntı Yönü ve Malzeme Dağılımı
Doğada su tek bir yönde akar (hatta göletlerde bile rüzgârın yönüyle bir akıntı oluşur).
Bu akıntı;
- Dalları, yaprakları ve kökleri bir yöne sürükler.
- Kumun desenini bile şekillendirir (ince kumlar akıntı yönünde birikir).
🔹 Nasıl uygularsın:
Akvaryumda kökleri, dalları rastgele değil de tek bir akıntı yönüne doğru eğik yerleştir.
Yaprakları da o yönün “birikme noktası”na koy.
Bu, akvaryumun daha doğal görünmesini sağlar çünkü göz bunu “tanıdık bir düzen” olarak algılar.
🪵 2. Ağaç ve Kök Mantığı
Su altında gördüğün kökler genellikle:
- Kıyıdan suya sarkmış ağaç kökleri,
- Ya da selde sürüklenip takılmış dallardır.
Yani gövde suyun içinde değil, sadece parçaları görünür.
Doğada kökler hep bir yere yaslanır veya bir köşeye kümelenir, asla havada kalmaz.
🔹 Nasıl uygularsın:
Kökleri tabanda bir köşeye toplu, diğer köşeyi açık yüzme alanı olarak bırak.
Sanki sel suyu o köşeye dal parçalarını yığmış gibi.
Bu doğallık hissini inanılmaz artırır.
🍂 3. Yaprak Birikimi
Düşen yapraklar her yere eşit dağılmaz.
- Su akışı az olan köşelere,
- Bitki köklerinin altına,
- Ya da taş ve kök diplerine birikir.
Zamanla o bölgede organik madde tabakası, mikrofauna, biofilm gelişir.
Bu da Bolivian Ram gibi balıkların dipte gezinip kazma davranışını tetikler.
🔹 Nasıl uygularsın:
Yaprakları camın önüne değil, bir kök altına veya arka köşeye biriktir.
Biraz asimetri olsun; bir yerde kalın tabaka, diğer yerde hiç olmasın.
Göz bunu “gerçek bir doğal sahne” olarak algılar.
💡 4. Işık – Gölgelenme
Doğada ışık homojen değildir.
Su yüzeyinde bitkiler, kökler veya gölgeler oluşturur.
Bu da balıkların güvenlik hissini ve davranışını etkiler.
Bolivian Ram gibi türler genelde yarı gölgeli bölgelerde zaman geçirir.
Güneşli alanda değil, gölgeliklerde dip karıştırırlar.
🔹 Nasıl uygularsın:
- Işığın bir kısmını bitkilerle veya yüzeyde yüzen köklerle hafif gölgele.
- Loş bölgeler ve aydınlık alanlar oluştur.
Bu sayede balıklar “seçim hakkına” sahip olur — tıpkı doğada olduğu gibi.
🪨 5. Asimetri: Doğada Mükemmellik Yok
Doğada hiçbir şey mükemmel simetrik veya eşit aralıklı değildir.
İnsan gözü, tam tersine bu “kusurlu denge”yi daha doğal bulur.
🔹 Nasıl uygularsın:
- Dekoru tam ortaya değil, 1/3–2/3 kuralına göre bir tarafa yoğunlaştır.
- Sağ veya sol köşe baskın olsun, diğeri nefes alanı.
- Dalların yönü, taşların büyüklüğü farklı olsun.
Bu, doğal “denge hissi” verir.
🧬 6. Ekolojik Tutarlılık
Doğada her şey bir sebeple oradadır.
Örneğin:
- Yapraklar varsa orası ağaç gölgeliği anlamına gelir.
- Kumun üzerinde kök varsa orası sığ kıyı bölgesi demektir.
- Akıntılı bölgede yosun olur ama yaprak tabakası olmaz.
Yani dekorun sadece güzel değil, bir hikayesi olmalı.
🔹 Örnek hikaye:
“Pantanal sulak alanında su taşkını sonrası bir köşeye dal parçaları ve yapraklar birikmiş; Bolivian Ram çifti burada kum karıştırarak yiyecek arıyor.”
Bu mantıkla yaptığında, tank hem görsel olarak doğal olur hem de davranışsal olarak balığa uygun bir ortam sağlar.
[/QUOTE]
Şu ifadelere bayıldım:
- Doğada hiçbir şey mükemmel simetrik veya eşit aralıklı değildir. İnsan gözü, tam tersine bu “kusurlu denge”yi daha doğal bulur.
- Doğada her şey bir sebeple oradadır.
Belki hepimizin bildiği bir kaç cümle ama üzerine ne kadar kafa yoruyoruz? Geriye bakıp düşündüğümde tasarım diye amatörce yaptığım her şey aslında sentetik gözüme hoş gelsin diye maksatlıca oraya konmuş bir dekor. Ama "Doğada her şey bir sebeple oradadır." Güzel görünsün diye değil.
Bu yanıtı okuduktan sonra bir nehrin enine kesitini hayal ettim. ChatGpt'nin dediği gibi sağ tarafta birikmiş yapraklar var demek ki sağ tarafta ağaçlar var, sol tarafta kayalara sıkışmış bir kütük. Sanırım yoğun yağış ve akıntı sonrası oralara gelmiş ve kayalar ilerlemesine bir dur demiş. Bu kütük ve sağına soluna sıkışmış dal parçaları genç Bolivian Ram çiftinin yavrularını büyütmesi için korunaklı bir yer gibi. En azından şimdilik.
Bu sadece ilk gözümde canlanan oldu.
Sözün özü, biraz ironik ama bu YAPAY zeka aracı doğayı ve onun mantığını benden çok daha iyi anlıyormuş [:lol:]
Bana çok büyük bir farkındalık kazandırmış oldu. Kurduğumuz akvaryumların içine koyduğumuz her dekorun aslında bir hikayesi olması gerektiğini gözden kaçıyoruz belki de. Hepimiz doğayı taklit etmenin bu hobide yegane gayemiz olduğunu söyleriz. Ama üzerinde ne kadar düşünüyoruz sadece bunu hatırlatmak için tecrübemi sizinle paylaşmak istedim. Çünkü ben unutmuştum.
Teşekkürler [:)]
[EDIT]sametyildiz,2025-10-26 17:09:10[/EDIT]
Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi
[QUOTE=sametyildiz]Bir kaç hafta önce edindiğim erkek bolivian ramlerden birinde tespit ettim malum paraziti. İlk fark ettiğimde kabızlıktır belki diye konduramıştım. Dün ve bugünde tekrar tekrar görmemle hatta belli belirsiz uzama kısalmayla netleşti. Sonra bu konuyu buldum. Konu altında okuduğum kadarıyla İstanbul içinde kolay bulacağımı sanmıyordum. Şans eseri mahallemdeki bir veteriner kliniğine bir arkadaşı bir kutu vermiş. Hatta kime satıcaz bunu demiş kendi kendine [:D] Sanırım bazı kanatlı hobici dostlarda kullanıyormuş bu ilacı.
3. vetenerimde bulmam çok sevindirici oldu. 96 L takımda dişili erkekli üretim amaçlı topladığım bir grup Bolivian Ramim var. Aralarında sadece birinde belirtiler var. Erkekler başka petshoptan bir kaç hafta önce dişileri de başka petshoptan daha bir hafta önce almıştım. Diğer erkekte bir sorun yok gibi. Dişiler zaten sağlıklı şuan için. Ama tanka yayılma ihtimalline karşı tüm tanka ilk dozu bir kaç saat önce uyguladım.
Genel de söylenen gibi 1L de yarım çay kaşığı verdim. 2 ve 4. haftalarda tekrarlamayı düşünüyorum. Bu sırada rutin su değişimime devam edicem.
Hasta Erkek henüz durgun diğerleri gibi yemede atlamadı, rengine soluk :/ Arada bir bölgesini savunuyor sadece. Bir kaç güne toparlaması umuyorum.
Umarım süreci kayıpsız atlatırım. Çok hevesle kurduğum eş tutmaları için topladığım bir gruptu. Ama bazen oluyor işte.
Aksi bir şey olmadığı taktirde 4 hafta sonra son durumu yazarım. Umarım 4. hafta görüşürüz [^_^][/QUOTE]
Herkese tekrar Selamlar, hiç bir sorun yaşamadan 4. Haftamı bitirip 3. ve son dozu uyguladım. Bu süreçte yakın takibime dayanarak parazit ten kurtulduğumu söyleyebilirim. Kısaca tecrübem paylaşmak gerekirse:
Sadece bir balığım da kurda rastlamıştım. İlk dozajı verdikten sonra ilk yarım saat tankın başından ayrılamadım, ilginç bir tecrübeydi. İlacın etkisinden olsa gerek, gözle görülür bir şekilde kurt uzayıp kısalıyordu. Bu kadar hızlı etki etmesi şaşırtıcı oldu. Kurdun düşüşüne bizzat şahit olamadım ama ilk uygulamadan sonra tekrar bir daha herhangi bir balıkta görmedim.
Hasta balık 2-3 gün çok durgun ve iştahsızdı. Ama hızlı toparladı. Karında bir miktar çukurlaşma hala mevcut o da zamanla düzelir diye umuyorum ama sağlığı şuan oldukça iyi.
Takip eden dozları 14 gün arayla verdim. Her ilaç uygulamamın 48 saat sonrası %30 su değişimi yaptım ve devamında hafta da bir %20 su değişimlerine devam ettim.
3. doz belki uygulanmaya bilirdi ama ciddi bir yan etkide görmediğim için ben riske atmak istemediğim.
Konuyu açan ve bilgi veren herkese çok teşekkür ederim. Bana çok faydası oldu. Umarım kimse ihtiyaç duymaz ama olur bir gün bu parazit tankınıza girerse içiniz rahat Nilverm kullanabilirsiniz. Tabi öneri ve tavsiyelere uyuyarak [:iyi:]
[QUOTE=sametyildiz]Bir kaç hafta önce edindiğim erkek bolivian ramlerden birinde tespit ettim malum paraziti. İlk fark ettiğimde kabızlıktır belki diye konduramıştım. Dün ve bugünde tekrar tekrar görmemle hatta belli belirsiz uzama kısalmayla netleşti. Sonra bu konuyu buldum. Konu altında okuduğum kadarıyla İstanbul içinde kolay bulacağımı sanmıyordum. Şans eseri mahallemdeki bir veteriner kliniğine bir arkadaşı bir kutu vermiş. Hatta kime satıcaz bunu demiş kendi kendine [:D] Sanırım bazı kanatlı hobici dostlarda kullanıyormuş bu ilacı.
3. vetenerimde bulmam çok sevindirici oldu. 96 L takımda dişili erkekli üretim amaçlı topladığım bir grup Bolivian Ramim var. Aralarında sadece birinde belirtiler var. Erkekler başka petshoptan bir kaç hafta önce dişileri de başka petshoptan daha bir hafta önce almıştım. Diğer erkekte bir sorun yok gibi. Dişiler zaten sağlıklı şuan için. Ama tanka yayılma ihtimalline karşı tüm tanka ilk dozu bir kaç saat önce uyguladım.
Genel de söylenen gibi 1L de yarım çay kaşığı verdim. 2 ve 4. haftalarda tekrarlamayı düşünüyorum. Bu sırada rutin su değişimime devam edicem.
Hasta Erkek henüz durgun diğerleri gibi yemede atlamadı, rengine soluk :/ Arada bir bölgesini savunuyor sadece. Bir kaç güne toparlaması umuyorum.
Umarım süreci kayıpsız atlatırım. Çok hevesle kurduğum eş tutmaları için topladığım bir gruptu. Ama bazen oluyor işte.
Aksi bir şey olmadığı taktirde 4 hafta sonra son durumu yazarım. Umarım 4. hafta görüşürüz [^_^][/QUOTE]
Herkese tekrar Selamlar, hiç bir sorun yaşamadan 4. Haftamı bitirip 3. ve son dozu uyguladım. Bu süreçte yakın takibime dayanarak parazit ten kurtulduğumu söyleyebilirim. Kısaca tecrübem paylaşmak gerekirse:
Sadece bir balığım da kurda rastlamıştım. İlk dozajı verdikten sonra ilk yarım saat tankın başından ayrılamadım, ilginç bir tecrübeydi. İlacın etkisinden olsa gerek, gözle görülür bir şekilde kurt uzayıp kısalıyordu. Bu kadar hızlı etki etmesi şaşırtıcı oldu. Kurdun düşüşüne bizzat şahit olamadım ama ilk uygulamadan sonra tekrar bir daha herhangi bir balıkta görmedim.
Hasta balık 2-3 gün çok durgun ve iştahsızdı. Ama hızlı toparladı. Karında bir miktar çukurlaşma hala mevcut o da zamanla düzelir diye umuyorum ama sağlığı şuan oldukça iyi.
Takip eden dozları 14 gün arayla verdim. Her ilaç uygulamamın 48 saat sonrası %30 su değişimi yaptım ve devamında hafta da bir %20 su değişimlerine devam ettim.
3. doz belki uygulanmaya bilirdi ama ciddi bir yan etkide görmediğim için ben riske atmak istemediğim.
Konuyu açan ve bilgi veren herkese çok teşekkür ederim. Bana çok faydası oldu. Umarım kimse ihtiyaç duymaz ama olur bir gün bu parazit tankınıza girerse içiniz rahat Nilverm kullanabilirsiniz. Tabi öneri ve tavsiyelere uyuyarak [:iyi:]
Low Low Low Tech 96l Tankım
[QUOTE=Ozmoziz]
Konusu açılmışken siz fluval207'nin temizliğini nasıl ve ne sıklıkla yapıyorsunuz?[/QUOTE]
Dediğim gibi tamamen sizin şartlarınıza bağlı bence. Bitki yoğunluğu tortuya sebep oluyor buda tıkanmaya debi düşüklüğüne neden oluyor dönem dönem. Ama sizin şartlarınız nereden baksanız benim durumumun yarısı olacaktır. Artı olarak 96 L için oldukça güçlü bir filtre. En iyi şartlarda saate 8 kere döndürüyor olacak suyu.
Ben ortalama 2 ayda bir yapıyorum. Siz de çok daha uzayacaktır bu period.
Ama debi ciddi derece düşmedikçe bence gerek yok. Aylarca ihtiyaç duymayanlar var.
[QUOTE=Ozmoziz]
Konusu açılmışken siz fluval207'nin temizliğini nasıl ve ne sıklıkla yapıyorsunuz?[/QUOTE]
Dediğim gibi tamamen sizin şartlarınıza bağlı bence. Bitki yoğunluğu tortuya sebep oluyor buda tıkanmaya debi düşüklüğüne neden oluyor dönem dönem. Ama sizin şartlarınız nereden baksanız benim durumumun yarısı olacaktır. Artı olarak 96 L için oldukça güçlü bir filtre. En iyi şartlarda saate 8 kere döndürüyor olacak suyu.
Ben ortalama 2 ayda bir yapıyorum. Siz de çok daha uzayacaktır bu period.
Ama debi ciddi derece düşmedikçe bence gerek yok. Aylarca ihtiyaç duymayanlar var.
Low Low Low Tech 96l Tankım
[QUOTE=Ozmoziz][:)]
Teşekkür ederim yorumunuz için [:)]
Şöyle kutusunda 60-220L arasında kullanılabilir yazıyordu. Reddit'te debisi olabilecek, max sınırda alınmasının iyi olacağını okudum, bizim forumda da bir üye biriken pislik, tortu vs ile zaten debisinin düşeceğini 207'nin uygun olacağını tavsiye etti; söylenilenler mantıklı geldi ben de bunun üstüne 107'ye tercih ettim. Bitkilerime bakınca büyük sallanmalar olmuyor yani güçlü bir akıntı yok gibi duruyor. Akvaryumu yaptırttığım akvaryumcum aslında bana iç filtre satmıştı ve ilk kurulumumda onu kullanmıştım şimdi gözle görülür bir dinginlik farkı var suda, sanırım (umarım) her şey yolunda, balıklar da girince sorun olmayacaktır [:D][/QUOTE]
Evet bir bitkili tankta debisi hızlı düşüyor bencede. Bitki tortusu vs. çabuk tıkıyor. Ayrıca gırtlak şekli hortum boruları da bence tıkanmaya çok müsait :/. Neredeyse 4 senedir kullanıyorum bende. Bitki yoğunluğunu arttırdığım dönemlerde sık filtre, hortum temizliği gerekiyor. Şuan düşününce bende yeterli bulmuyorum 180L ye. Sizin tank hemen hemen yarısı rahatsız edici bir akıntı yoksa bence iyi bir tercih yapmışsınız.
Yinede canlı ekleyince bir gözlemlemek iyi olabilir. Aklınızda bulunsun. Çok önermiyorlar ama en kötü debi kısılabiliyor zaten.
[QUOTE=Ozmoziz][:)]
Teşekkür ederim yorumunuz için [:)]
Şöyle kutusunda 60-220L arasında kullanılabilir yazıyordu. Reddit'te debisi olabilecek, max sınırda alınmasının iyi olacağını okudum, bizim forumda da bir üye biriken pislik, tortu vs ile zaten debisinin düşeceğini 207'nin uygun olacağını tavsiye etti; söylenilenler mantıklı geldi ben de bunun üstüne 107'ye tercih ettim. Bitkilerime bakınca büyük sallanmalar olmuyor yani güçlü bir akıntı yok gibi duruyor. Akvaryumu yaptırttığım akvaryumcum aslında bana iç filtre satmıştı ve ilk kurulumumda onu kullanmıştım şimdi gözle görülür bir dinginlik farkı var suda, sanırım (umarım) her şey yolunda, balıklar da girince sorun olmayacaktır [:D][/QUOTE]
Evet bir bitkili tankta debisi hızlı düşüyor bencede. Bitki tortusu vs. çabuk tıkıyor. Ayrıca gırtlak şekli hortum boruları da bence tıkanmaya çok müsait :/. Neredeyse 4 senedir kullanıyorum bende. Bitki yoğunluğunu arttırdığım dönemlerde sık filtre, hortum temizliği gerekiyor. Şuan düşününce bende yeterli bulmuyorum 180L ye. Sizin tank hemen hemen yarısı rahatsız edici bir akıntı yoksa bence iyi bir tercih yapmışsınız.
Yinede canlı ekleyince bir gözlemlemek iyi olabilir. Aklınızda bulunsun. Çok önermiyorlar ama en kötü debi kısılabiliyor zaten.
Low Low Low Tech 96l Tankım
Çok güzel gözüküyor [:nazar:] güncellemeleri bekliyoruz [:)]
Bu arada bir şey sormak istiyorum Fluval 207 ile fazla debi olmuyor mu tankın içinde merak ettim. Ben aynı filtreyi 180L de kullanıyorum.
Çok güzel gözüküyor [:nazar:] güncellemeleri bekliyoruz [:)]
Bu arada bir şey sormak istiyorum Fluval 207 ile fazla debi olmuyor mu tankın içinde merak ettim. Ben aynı filtreyi 180L de kullanıyorum.
Cennet Gurami
Maşallah [:nazar:] yavruları da paylaşmak nasip olur inşallah.
Hobi dışındakiler bizim neşemizi, sevincimizi hiç anlayamıyor gerçekten. Bende çok paylaştım sosyal medyada yada arkadaşlarımla aldığım yavruları, yumurtaları, en güzel fotoğraflarımı ama hep hevesiniz kursağımızda kalıyor aynı bahsettiniz gibi [:D] Bende artık kimseye hevesle göstermiyor anlatmıyorum yada sosyal medyada paylaşmıyorum. Akvartisti anca başka bir akvarist anlıyor. [^_^]
Maşallah [:nazar:] yavruları da paylaşmak nasip olur inşallah.
Hobi dışındakiler bizim neşemizi, sevincimizi hiç anlayamıyor gerçekten. Bende çok paylaştım sosyal medyada yada arkadaşlarımla aldığım yavruları, yumurtaları, en güzel fotoğraflarımı ama hep hevesiniz kursağımızda kalıyor aynı bahsettiniz gibi [:D] Bende artık kimseye hevesle göstermiyor anlatmıyorum yada sosyal medyada paylaşmıyorum. Akvartisti anca başka bir akvarist anlıyor. [^_^]
Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi
Bir kaç hafta önce edindiğim erkek bolivian ramlerden birinde tespit ettim malum paraziti. İlk fark ettiğimde kabızlıktır belki diye konduramıştım. Dün ve bugünde tekrar tekrar görmemle hatta belli belirsiz uzama kısalmayla netleşti. Sonra bu konuyu buldum. Konu altında okuduğum kadarıyla İstanbul içinde kolay bulacağımı sanmıyordum. Şans eseri mahallemdeki bir veteriner kliniğine bir arkadaşı bir kutu vermiş. Hatta kime satıcaz bunu demiş kendi kendine [:D] Sanırım bazı kanatlı hobici dostlarda kullanıyormuş bu ilacı.
3. vetenerimde bulmam çok sevindirici oldu. 96 L takımda dişili erkekli üretim amaçlı topladığım bir grup Bolivian Ramim var. Aralarında sadece birinde belirtiler var. Erkekler başka petshoptan bir kaç hafta önce dişileri de başka petshoptan daha bir hafta önce almıştım. Diğer erkekte bir sorun yok gibi. Dişiler zaten sağlıklı şuan için. Ama tanka yayılma ihtimalline karşı tüm tanka ilk dozu bir kaç saat önce uyguladım.
Genel de söylenen gibi 1L de yarım çay kaşığı verdim. 2 ve 4. haftalarda tekrarlamayı düşünüyorum. Bu sırada rutin su değişimime devam edicem.
Hasta Erkek henüz durgun diğerleri gibi yemede atlamadı, rengine soluk :/ Arada bir bölgesini savunuyor sadece. Bir kaç güne toparlaması umuyorum.
Umarım süreci kayıpsız atlatırım. Çok hevesle kurduğum eş tutmaları için topladığım bir gruptu. Ama bazen oluyor işte.
Aksi bir şey olmadığı taktirde 4 hafta sonra son durumu yazarım. Umarım 4. hafta görüşürüz [^_^]
Bir kaç hafta önce edindiğim erkek bolivian ramlerden birinde tespit ettim malum paraziti. İlk fark ettiğimde kabızlıktır belki diye konduramıştım. Dün ve bugünde tekrar tekrar görmemle hatta belli belirsiz uzama kısalmayla netleşti. Sonra bu konuyu buldum. Konu altında okuduğum kadarıyla İstanbul içinde kolay bulacağımı sanmıyordum. Şans eseri mahallemdeki bir veteriner kliniğine bir arkadaşı bir kutu vermiş. Hatta kime satıcaz bunu demiş kendi kendine [:D] Sanırım bazı kanatlı hobici dostlarda kullanıyormuş bu ilacı.
3. vetenerimde bulmam çok sevindirici oldu. 96 L takımda dişili erkekli üretim amaçlı topladığım bir grup Bolivian Ramim var. Aralarında sadece birinde belirtiler var. Erkekler başka petshoptan bir kaç hafta önce dişileri de başka petshoptan daha bir hafta önce almıştım. Diğer erkekte bir sorun yok gibi. Dişiler zaten sağlıklı şuan için. Ama tanka yayılma ihtimalline karşı tüm tanka ilk dozu bir kaç saat önce uyguladım.
Genel de söylenen gibi 1L de yarım çay kaşığı verdim. 2 ve 4. haftalarda tekrarlamayı düşünüyorum. Bu sırada rutin su değişimime devam edicem.
Hasta Erkek henüz durgun diğerleri gibi yemede atlamadı, rengine soluk :/ Arada bir bölgesini savunuyor sadece. Bir kaç güne toparlaması umuyorum.
Umarım süreci kayıpsız atlatırım. Çok hevesle kurduğum eş tutmaları için topladığım bir gruptu. Ama bazen oluyor işte.
Aksi bir şey olmadığı taktirde 4 hafta sonra son durumu yazarım. Umarım 4. hafta görüşürüz [^_^]
Tam Su Değişimi Sonrası Kayıplar
Öncelikle ne olduğunu bilmeden rastgele tedavi uygulamaya çalışmayın derim. Ne olduğunu anlayana kadar akvaryuma daha fazla canlıda eklemeyin.
Havalar daha tam soğumadığı için ısıtıcılarda belirli sıcaklık altına düşmediği sürece devreye girmiyor genellikle. O yüzden bozuldu gibi düşünmüş olabilirsin.
Tüm suyu değiştirerek oturmuş düzeni bozmuşsunuz muhtemelen. Bu esnada balıkları da ne şekilde muhafaza ettiniz ve tanka alırken ne yaptınız bilemiyorum. Üstüne rastgele tedavilerde durumu kötüleştirmiş. Bahsettikleriniz bir hastalıktan ziyade söylenen gibi tecrübesizliğinizden kaynaklanıyor gibi gözüküyor.
Şuanda tanka bir canlı eklemeyin lütfen. Onları da kaybetmeyin. Buraya en azdınan şunları cevaplayın :
* kullandığınız filtrenizi,
* su sıcaklığını,
* kullandığınız suyu (direk çeşme suyu mu yoksa dinlenmiş su mu kullandınız)
* aksesuar olarak kullandığınız her şeyi,
* tankta yaşayan canlıları
* tankı tamamen gösteren bir fotoğraf paylaşın
Şuanda da dinlemiş su ile haftalık %20-30 su değişimi dışında hiç bir şey yapmayın, eklemeyin.
Bunları cevapladıktan sonra tecrübeli arkadaşların cevabına göre hareket edersiniz. Cevap beklerken forumdaki başlangıç rehberlerini okumanızda yarar var.
Çok geçmiş olsun.
Öncelikle ne olduğunu bilmeden rastgele tedavi uygulamaya çalışmayın derim. Ne olduğunu anlayana kadar akvaryuma daha fazla canlıda eklemeyin.
Havalar daha tam soğumadığı için ısıtıcılarda belirli sıcaklık altına düşmediği sürece devreye girmiyor genellikle. O yüzden bozuldu gibi düşünmüş olabilirsin.
Tüm suyu değiştirerek oturmuş düzeni bozmuşsunuz muhtemelen. Bu esnada balıkları da ne şekilde muhafaza ettiniz ve tanka alırken ne yaptınız bilemiyorum. Üstüne rastgele tedavilerde durumu kötüleştirmiş. Bahsettikleriniz bir hastalıktan ziyade söylenen gibi tecrübesizliğinizden kaynaklanıyor gibi gözüküyor.
Şuanda tanka bir canlı eklemeyin lütfen. Onları da kaybetmeyin. Buraya en azdınan şunları cevaplayın :
* kullandığınız filtrenizi,
* su sıcaklığını,
* kullandığınız suyu (direk çeşme suyu mu yoksa dinlenmiş su mu kullandınız)
* aksesuar olarak kullandığınız her şeyi,
* tankta yaşayan canlıları
* tankı tamamen gösteren bir fotoğraf paylaşın
Şuanda da dinlemiş su ile haftalık %20-30 su değişimi dışında hiç bir şey yapmayın, eklemeyin.
Bunları cevapladıktan sonra tecrübeli arkadaşların cevabına göre hareket edersiniz. Cevap beklerken forumdaki başlangıç rehberlerini okumanızda yarar var.
Çok geçmiş olsun.
Aydınlatma Kumandası
Selamlar,
Geçtiğimiz hafta Orionled B-80 armatür aldım. Genel olarak oldukça memnunum ama kumandayı pek kullanışlı bulamadım.
Kumandanın zamanlayıcı ve ışık ayarı gibi özellikleri mevcut. İlk bakışta çok pratik gözükse de pek ihtiyacımı karşılamadı.
İstanbul Ataşehirde olmama rağmen sık sık elektrik kesiliyor. Elektrik kesilince de zamanlayıcı sıfırlanıyor. Tekrar kurmak gerekiyor. Bunun içinde günün zamanlayıcıyı kurmak istediğin saatinde başına geçip iki tuşa basmak gerekiyor. Aslında zor bir iş değil ama dediğim gibi elektrik sık gidip geliyor. Bir kaç gün evde olmadığında kapanma ihtimali de oluyor haliyle.
Normalde mekanik zaman ayarlı priz kullanıyorum. Elektrik gitse bile gittiği süre kadar kayma oluyor o kadar. O da arada kalibre ederek rahatlıkla çözülüyor. Bu kumanda ile kullanmam mümkün değil, çünkü zaman ayarlı priz kapanınca kumanda sıfırlanıyor yani aydınlatma tamamen kapanmış oluyor.
Elektrik konusunda basit işleri halledebilecek kadar bilgim var. Kumandayı düz bir anahtarla değiştirsem klasik bir şekilde kullanabilir miyim? Düz lamba olsa tereddüt etmezdim ama bu kumanda ışık renklerini, parlaklığı felan da ayarlıyor. Emin olamadım 😅
Yardımcı olabilecek varsa memnun olurum.
Bu arada firmaya da yazdım bir önerileri var mı diye, dönüş bekliyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/120920251816311.jpg[/IMG][EDIT]sametyildiz,2025-09-12 18:36:38[/EDIT]
Selamlar,
Geçtiğimiz hafta Orionled B-80 armatür aldım. Genel olarak oldukça memnunum ama kumandayı pek kullanışlı bulamadım.
Kumandanın zamanlayıcı ve ışık ayarı gibi özellikleri mevcut. İlk bakışta çok pratik gözükse de pek ihtiyacımı karşılamadı.
İstanbul Ataşehirde olmama rağmen sık sık elektrik kesiliyor. Elektrik kesilince de zamanlayıcı sıfırlanıyor. Tekrar kurmak gerekiyor. Bunun içinde günün zamanlayıcıyı kurmak istediğin saatinde başına geçip iki tuşa basmak gerekiyor. Aslında zor bir iş değil ama dediğim gibi elektrik sık gidip geliyor. Bir kaç gün evde olmadığında kapanma ihtimali de oluyor haliyle.
Normalde mekanik zaman ayarlı priz kullanıyorum. Elektrik gitse bile gittiği süre kadar kayma oluyor o kadar. O da arada kalibre ederek rahatlıkla çözülüyor. Bu kumanda ile kullanmam mümkün değil, çünkü zaman ayarlı priz kapanınca kumanda sıfırlanıyor yani aydınlatma tamamen kapanmış oluyor.
Elektrik konusunda basit işleri halledebilecek kadar bilgim var. Kumandayı düz bir anahtarla değiştirsem klasik bir şekilde kullanabilir miyim? Düz lamba olsa tereddüt etmezdim ama bu kumanda ışık renklerini, parlaklığı felan da ayarlıyor. Emin olamadım 😅
Yardımcı olabilecek varsa memnun olurum.
Bu arada firmaya da yazdım bir önerileri var mı diye, dönüş bekliyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/158517/120920251816311.jpg[/IMG][EDIT]sametyildiz,2025-09-12 18:36:38[/EDIT]
SON MESAJLAR
- Yeni Bir Macera Discus Akvaryumu nailsanver, 06:44
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryumum İyi Mi Cyber_Scout, 02:19
Yeni Üye Forumu - 100/50/45 Discus Cyber_Scout, 02:00
Akvaryum Tanıtımı - Beta Akvaryumum Ayberk1634, 01:49
Akvaryum Tanıtımı - 54 Litre Canlı Önerisi mehmetbt, 01:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Balığın Da İştahsızlık Neden Olur? Cyber_Scout, 00:00
Hastalıklar ve İlaçlar - Akvaryum Temizlik Kazaritachi, 22:45
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Green Terror Cyber_Scout, 22:28
Yeni Üye Forumu - Damıtılmış Su İle Caridina Bakmak Cyber_Scout, 22:26
Omurgasızlar - Bitkilerin İsmi Nedir? Jemaisvu, 22:12
Bitki Türleri ve Bakımı - Flowerhorn Yanık Kalma Ve İnciler Hk. Fishlover1903, 22:05
Hastalıklar ve İlaçlar - Low Tech Bitkili Tankım 60*40*40 oktaydemir, 22:04
Akvaryum Tanıtımı - Akvaryum Fiyat Samnastrp, 21:40
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Betta Akvaryumu Bitkiler Hakkında İsmail_96965, 21:18
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Akvaryum Kum Ve Malzeme Seçimi modukon, 20:52
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Sobo Sf 550f Mi Sobo Askı Filtre Skimmer modukon, 20:43
Filtreleme Seçenekleri - Yeni Kurulum Hightech ahmetbenli, 20:22
Bitki Akvaryumları Genel - Bu Bitkinin Türü Ne Jemaisvu, 20:06
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Nano Küpler Yeniden Düzenleme fishhyy, 19:36
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Lepistes Otu Cyber_Scout, 19:18
Bitki Türleri ve Bakımı - 20x20 Küp Beta Akvaryumu anil1912, 18:52
Akvaryum Tanıtımı - Karidesimin İçindeki Kırmızı Şey fishhyy, 18:49
Hastalıklar ve İlaçlar - Alüminyum Profil İle Akvaryum Yapımı Makkaya, 18:25
Yeni Üye Forumu - Türkiye Lepistes Evi serkancilek, 18:18
Akvaryum Dünyasından Haberler - Co2 Regülatör De Hangisini Seçmeliyim ? Jakado33, 17:12
Yeni Üye Forumu - Armatür Önerisi Jakado33, 17:11
Yeni Üye Forumu - Vahşi Beta Ve Labirentli Hobicileri, Birleşin! Hidro Dinamik, 16:58
Labirentliler - 300 Lt İçin Kafa Motoru Tavsiyesi Orhan76, 16:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Cyber_Scout, 14:58
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Boraras, Kubotai Gibi Türler Ve Yaşanan Deneyim İnci Kefali, 14:36
Sazansıgiller - Bebekler, Turuncular Ve Diğerleri Busra1753, 13:48
Akvaryum Tanıtımı - Saç Yosunu Problemi Zuzu2446, 13:30
Yosun - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Doğum Ne Zaman? alpgunsoy, 13:03
Canlı Doğuranlar - Betta Persephone Cyber_Scout, 12:46
Labirentliler Tanıtımı - Albimarginata Ve Vaillanti Cyber_Scout, 12:45
Akvaryum Tanıtımı - İşte Amerikan Rüyası Enez, 12:38
Orta ve Kuzey Amerikan Cichlidleri - Vatozumun Durumu Hakkında Cyber_Scout, 12:20
Yeni Üye Forumu - Axolotl Mantar Hastaligi Cyber_Scout, 11:25
Yeni Üye Forumu - Dip Kumu İle İlgili Öneri Mithrandirr, 11:12
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bu Kökün Cinsi Nedir? Mithrandirr, 10:18
Bitki Akvaryumları Genel - Filtremi Değiştirmek İstiyorum MCY4, 09:20
Filtreleme Seçenekleri - Betta Kuyruk Erimesi Orhan76, 08:58
Hastalıklar ve İlaçlar - İlk Akvaryum [walstad] Bare, 04:14
Akvaryum Tanıtımı - Türkiye'de Killifish Besleyenler Cyber_Scout, 02:29
Diğer Tatlı Su Canlıları - Vatozum Akvaryumum İçin Fazla Mı Büyük? CaliFried, 01:26
Yeni Üye Forumu - Ankarada Balık Ers1905, 00:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Halfbeak Platinum- Dermogenys Pusillus Cyber_Scout, 00:04
Akvaryum Tanıtımı - Mayalı Co2 Sistem Cyber_Scout, 22:29
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Melek Balığı Yumurta Cyber_Scout, 22:21
Yeni Üye Forumu - 🎧 Şu Anda Hangi Şarkıyı Dinliyorsunuz? GhostKoi, 22:15
Forum ve Site Hakkında
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 06:55
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 06:55
- Karides , Salyangoz , Kırma Karides 3tl gyunda 06:55
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 06:53
- 5-6 Cm Cüce Vatoz SinanBulut 04:26
- Bitki Gübre Seti Satış Ve Destek emreemin 04:10
- Armatür Powerled Ölçülerinize Göre Destek Verilir emreemin 04:10
- Bitki Çeşitleri emreemin 04:10
- Bitkili Akvaryum Balıkları emreemin 04:10
- Akvaryum Yem Çesitleri emreemin 04:10
- Fluval 107 307 Ve Jbl E701 Sıfır Kapalı Kutu propecia 02:50
- 1 Metre Set Akvaryum Veya Tek Tek propecia 02:50
- 50x50x45h Sumplı Akvaryumlar Tuby 02:03
- Apistogramma Macmasteri Red Sholder Şahinöztürk 02:01
- İzmir Corydoras Panda Ve Corydoras Sterbai Özgür7 01:17
- Smart 50 Isıtıcı 300 Tl Özgür7 01:17
- Seachem, Akvaryumlar, Malzemeler Uygun Fiyat!!!! Özgür7 01:17
- Basit Tür Başlangıç Bitkileri GOLDFISH 00:39
- Elma Salyangozu (özel Tür) GOLDFISH 00:39
- 40x40x40, Resun Air 8000,haqos Expro 500, Yati Kök MurathanM 00:34
- Geophagus Arıyorum MurathanM 00:34
- Neocaridina Mavi Melek Karides Uguzel 23:32
- Neocaridina Kiraz Karides Uguzel 23:32
- Dişi Ramirezi (german Blue) TurX 23:21
- Mangrow Kökü TurX 23:21
- Akvaryum Kumu (katışıksız Midye Kırığı Kum) dream07 23:04
- Caridina Serratirostris ( Ninja Karides) dream07 23:04
- Sunsun Hbl 601 Askı Filtre 500 L\h 5w Kturan06 22:54
- Bakımı Kolay Zeytin Bitkisi Metinmert Yiğit 22:33
- Otokintus Affinis Arıyorum. Mateach 22:15
- Kepçe, Kaya, Çakıl Taşları AquaPuella 21:32
- Ramshorn Salyangoz yns325 21:13
- L144 Tülden Olma Düz Kuyruk Çiftler yns325 21:13
- Bitki,karides,discus Vb. Türlere Özel Osmos Sistem zafer3885 21:07
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 21:07
- Apistogramma German Bred Triple Red Samoo 20:30
- Güncellenmiş Bol Çeşitli Akvaryum Malzemeleri Samoo 20:30
- Kırmızı Gül(ludwigia Rubin)/cryptocoryne ballantines 20:25
- Kusursuz Anubiaslar/yeni,özel Türler ballantines 20:25
- Taeniacara Candidi Ve Cacatuoides HarunYILDIRIM 20:20
- 2.67 Tüp Furcifer 20:10
- Dennerle Akvaryum Full Furcifer 20:10
- Digital Termostatlı Sogutucu İkili Fan Furcifer 20:10
- Creaqua Nano Elit Furcifer 20:10
- Yetişkin 1e3d Melek sametyildiz 20:02
- Christmas Moss sametyildiz 20:02
- Ornatus Julie, Karides, Lepistes, Katil Saly Aquarist101 19:58
- Yeni Malzemeler Ve 37cm İthal Akvaryum Takasa Açık Aquarist101 19:58
- Uyguna A Kalite Bitki Macgyver 19:51
- Su Piresi / Yeşil Su Ücretsiz. ALTEMUR 19:50
KULLANICILAR
- 27 Online Kullanıcı, 15 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

