ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
certan
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
19 Temmuz 2006 17:22
Son Ziyaret:
28 Şubat 2009 22:28
Toplam Mesaj:
55 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Cem Ertan
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Bankacı
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Cem ERTAN

Bu ülkenin bir akvaryum dergisi ve bir akvaryum derneği var!

SON 10 MESAJI

A'dan Z'ye çöpçü bakımı ve temel bilgiler
Aslında farklı fikirler öne sürenler aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyorlar. Sterbailer 24 derecede de üreyebilir, 28 derecede de (bende her iki sıcaklıkta da ürediler). Önemli olan, hangi sıcaklığa alıştıkları ve sonrasında hangi sıcaklığa ve daha da önemlisi hangi fiziksel/kimyasal parametrelere maruz kaldıkları. Bu hayvanların yüzlerce yıl boyunca edindikleri bir içgüdü var. Amazon havzasında yağmur mevsimi başladığında sular yükseliyor, ormanlık alanlara kadar genişleyebilen su kütleleri oluşuyor, bolca canlı yem yeme şansları oluyor (bu durum bizim canlı yemle veya protein ağırlıklı besinlerle kondisyon kazandırma sürecimize benziyor). Aynı zamanda suyun sıcaklık, pH, sertlik, vb değerleri de yağmurlar sayesinde düşüyor. Balıklar bu mevsimde yumurta/sperm üretme ve çiftleşme şansına sahip oluyorlar. Biz alıştıkları suyu taze ve soğuk suyla değiştirerek hem daha düşük sıcaklığa sahip, hem de nitratı, pH değeri, sertliği, vs daha düşük bir ortam yaratıyoruz. Bu noktada, bir arkadaşın bahsettiği basınç konusu da gerçekten önemli. Çünkü tropik ve subtropik iklimlerde yağmur mevsimleri hava basıncını çok ciddi düzeyde değiştiriyor. Sonuç olarak, doğal ortamlarında içgüdüsel olarak kodladığı fiziksel ve kimyasal değişimleri akvaryum ortamında bulan balıklar gayriihtiyari üreme faaliyetleri gösteriyorlar.
Uzun lafın kısası, Sterbai üretimi için çok net bir sıcaklık aralığı vermek mümkün değil. :)
A'dan Z'ye çöpçü bakımı ve temel bilgiler
Eline sağlık Onur, çok yararlı bir makale olmuş, tebrikler ve teşekkürler!
L serisi Vatoz
L vatozlar üretilebilir veya üretilemez gibi bir genelleme yapmak mümkün değil, çünkü bu ifade yüzlerce farklı türü kapsıyor. Dolayısıyla bazıları akvaryumda üretilebiliyor, bazılarıysa üretilemiyor.
 
Sizin saydığınız balıklardan 52 ve 91 akvaryumda üretilebiliyor; 106 ve 128'in ise akvaryumda üretimine dair henüz bir kayıt yok.
Hangi bilgi doğru ?
Karışıklık Ancistrus türlerinin adının Türkçe'ye yanlış bir şekilde "cüce vatoz" olarak yerleşmiş olmasından kaynaklanıyor. Oysa cüce vatoz yabancı kaynaklarda Otocinclus türlerine verilen isimdir. İkisi birbirinden farklı balık cinsleridir (ama her ikisi de birer kedibalığıdır). "Normal cüce vatoz"-"Boynuzlu cüce vatoz" diye bir ayrım yoktur.
Dolayısıyla "gerçek cüce vatoz hangisi?" şeklinde bir soru tam da doğru bir soru sayılmaz. İsim Türkiye'de ne yazık ki böyle yerleşmiş durumdadır.
(Bkz. Akvaryum Dünyası Dergisi'ndeki Ancistrus makalesi)
certan2007-06-14 15:22:01
Kayseri de satan yokmu?
Eğer bayilerde bulamazsanız internet üzerinden satın almanız da mümkün.
Çöpçü Temel Besin
Sera Vipachips veya Tetra Tabimin temel besin olarak uygundur. Yemleri gece ışıklar kapalıyken verirseniz çöpçülerin doyması konusunda sorun yaşamazsınız.
Çöpçülere Etçil İçerikli Besin

Ben de arkadaşlarla genel olarak aynı fikirdeyim. Ek olarak belirtmek istediğim önemli bir husus var. Çöpçüleri uzun süre yüksek proteinli gıdalarla beslemek onları ölüme kadar götürebilir. Dengeli besleme rejimi her zaman için en doğrusudur.

Çöpçüler Gece mi Yemlenir?
Ben aksinin doğru olduğunu düşünüyorum. Geceleri daha aktiftirler. Yemlemeyi ışıklar kapalıyken yapmanızı öneririm.
Cüce Vatos,Vatos Yanlisi bilin

Benim şahsen her iki arkadaşımıza da hak verdiğim ve vermediğim noktalar var.

Akın Bey aslında uyarısında haklı; yabancı kaynaklarda cüce vatoz daha çok Otocinclus türleri için kullanılıyor (Almanya akvaryum hobisinde gayet ileri gitmiş bir ülkedir).

Öte yandan Tarık Bey de haklı; bu balığın adı Türkiye'de (bence maalesef) böyle yerleşti.

Ben size daha farklı ve bence daha önemli bir hatadan bahsedeyim. Bu hata ne yazık ki ülkemize özgü de değil, pek çok yerde yapılıyor. Tüm Ancistrus türlerini temsilen Ancistrus dolichopterus adını kullanmak doğru değildir. Benzer şekilde tüm Otocinclus türlerini temsilen Otocinclus affinis adını kullanmak da doğru değildir. Özellikle Ancistrus dolichopterus nispeten az rastlanan, pahalı bir balıktır ve bizim Türkiye'de gördüğümüz cüce/dikenli vatozlardan epey farklıdır. Bu balıklardan bahsederken (tür adını tam tespit edemediğimiz sürece) Ancistrus sp. ve Otocinclus sp. ifadelerini kullanmak daha doğru olur.

 

çöpçülerim

- Kumun altı çok kirlendiyse ve oksijensiz alanlar oluştuysa, hidrojen sülfür ve hatta metan oluşmuş olabilir. Bu da balıklarda zehirleyici etki yapar.

- Kum taneleri sivri köşeli veya aşındırıcı ise balıkların karnını rahatsız edebilir.

- Zeminde boyalı taşlar kullandıysanız bu boyalar da balığı rahatsız edebilir.

- Sudaki nitrat miktarı yükseldiyse bu da dip balıklarını olumsuz etkiler. Nitrat suyun alt kısımlarında üst kısımlara göre daha yoğun olur.

- Şu anda aklıma gelmeyen başka sebepler de olabilir. :)

 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.