ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
ufuku
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
11 Eylül 2006 17:06
Son Ziyaret:
16 Mayıs 2017 12:15
Toplam Mesaj:
3 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Ufuk Ural
Doğum Tarihi:
04 Şubat 1978
Yaş:
46
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

ufuk

SON 3 MESAJI

Yosun Problemi
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14711/280620161156481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14711/280620161156451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/14711/280620161156471.jpg[/IMG]

Merhabalar,

Bir heves şirkete 40lt'lik bir akvaryum kurduk. Evde de benzer boyutlarda yaklaşık 5 senedir problemsiz işleyen bir akvaryumum var. Ancak şirketteki akvaryum ilk başlarda sorunsuz ilerlerken, bir süre sonra garip bir yosun problemi ile karşılaştık (umarım fotograflar gorunuyordur). Sorunun kaynağını ilk etapta ışık olarak dusundum cunku ful cam bir ortam sozkonusu. Bir perdeyi surekli kapali tutarak ve akvaryumun bir camini da isiktan izole ederek denemelerimiz oldu ancak sonuc malesef degismedi. Akvaryumda ilk basta 2 adet melek ve bilumum canli doguran vardi. 1 kok anubias ve birkac kok cinar var. Mumkun mertebe haftada bir su degisimi uyguluyorum. 2 adet 15 er watt (1 daylight + 1 slyvania grolux) aydinlatma. Haftada bir Seraa Flora ekliyordum, birkac gun once bitti. Su anda isitici calisir durumda degil. Ayrica isiklar da 8 saat yaniyor.

Bir fikri olan varsa ve yardimci olursa cok sevinirim.

Tesekkurler.

40*40*40 icin aydinlatma
Herkese merhabalar,
 
Nereden aklima estiyse, 40*40*40 ebatlarinda ufak bir tank olusturmak icin cam siparisi verdim. Bunu icinde az miktarda kucuk suru baliklarinin yasayacagi (or: Kardinal neon ya da rasbora vs..) bir ortam haline donusturmeyi planliyorum. Ancak en buyuk derdim aydinlatmanin ne sekilde olmasi gerektigi. Boyutlardan dolayi aklima ilk gelen 3 adet 15W lik fluoresan kullanmak. Daha onceki arastirmalarima dayanarak da 2 tanesini Osram' in bitkiler icin urettigi L15W/77 lerden ve bir tanesini de bulabilirsem beyaz-kirmizi tonlarinda bir grolux' ten olusturmayi dusundum. Bu konu ile ilgili yorum ve onerilerinizi rica ediyorum,
 
Tesekkur ederim,
 
Ufuk.
Melek Balığı - Jay Show

Melek Balığı

Jay Show

İlk yayın Fishy Times, Campbell River Aquarium Society, Kanada

Aquarticles

  

Genel Adı                : Melek Balığı

Bilimsel Adı          : Pterophyllum scalare

Vahşi Dağılım       : Akarsu kolları, göl çanakları

Boy                          : 15 cm’ ye kadar

Su Sıcaklığı           : 25o-28o C

 

 

Eğer gayretli ve ilgili bir akvaritseniz, melek balıkları ile ilgili bazı bilgilere sahip olduğunuz varsayılabilir. Ama değilseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Yavrularıyla ödüllendirilmiş bir çift melekten daha keyiflendirici bir şey düşünemiyorum. Bu balık hobicileri akvaristliğin yeni boyutlarına doğru sürüklemektedir.

 

Yıllar boyu melek balıkları birbirinden farklı varyasyonlara sahip olmuştur. İlgi çekici lepistesler gibi, melek balıkları da farklı genetik izlere sahiptir; gümüş, mermer, dore mermer, leopar,.. bu liste daha da uzayabilir. Bu nedenle melek balıkları ile ilgili tanımlama yapmak zordur.

 

Melek balıkları, cichlid ailesinden olup, zaman zaman oldukça agresif davranışlar sergileyebilen balıklardır. Deneyimler bize melek balıklarının karma akvaryumlarda da yerlerinin olduğunu söylemektedir. Diğer birçok büyük balık gibi, melek balıkları da kendilerine has bir kişilik geliştirir. Bir melek balığını bir diğeriyle mukayese etmek yanlış olacaktır. Erkek ve dişiler ancak cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirlerinden ayırt edilebilir hale gelirler.

 

Üretim notları:

 

Melek balıkları ile ilgili ortak ve tutarlı olan bir şey varsa o da yetiştirme ve besleme yöntemidir. Size melek balıkları ile ilgili saatler boyu konuşabilirim ya da bilmeniz gerekenleri tek bir sayfada da özetleyebilirm. Melek balıklarının yetiştirilmesiyle ilgili birçok metod vardır ama ben burada sizinle kendi metodumu paylaşacağım:

 

İlk aşamada 6 tane genç melek balığı aldım ve onları 125 litrelik bir tanka yerleştirdim. Tanka herhangi bir taban malzemesi koymamakla birlikte, temizliği sadece bir sünger filtre yardımıyla gerçekleştirdim. Tankın içine aralarında 30o, olacak şekilde 5 cm ebatında iki adet PVC boru yerleştirdim. Ph’ ı 7 de ve sertliği de 2o sabitledim. Su sıcaklığını ise 26,6oC civarlarında tuttum. Balıklarımı kankurdu, dondurulmuş karides, bir sığır yüreği karışımı, pul yem ve ara sıra beyaz kurt ile besledim.

 

Balıklar büyüdükçe (6-8 ay) eşlerini seçmeye başladılar. Eşler seçildikten sonra balıkların belli bir bölgeyi seçtiklerini ve o bölgeyi korumaya başladıklarını göreceksiniz. Eğer çift olduklarından kesinlikle emin olduğunuz balıklarınız varsa onları bulundukları tanktan ayırın. Ben 60 litrelik tanklar kullandım ama 75 litrelik tanklar kullanılmalı. Yumurtlama tankının kabul edilebilir bir yumurtlama alanına sahip olduğundan emin olun. Bu noktada yumurtlama tankının sıcaklığını 28oC ye çıkardım ve beslemeyi de arttırdım.

 

5 ya da 8 gün içinde balıklardan birinin karnının şişmeye başladığını göreceksiniz. Bu sizin dişi balığınızdır. Birkaç gün içinde üreme organları hem dişi hem de erkekte belirginleşmeye -gözükmeye- başlayacaktır (karın ve anal yüzgeç arasında). Erkeğin organı dişininkine göre çok daha küçüktür. Dişi balık yumurtalarını dizmeye başladığında yumurtlama tankında artık hiçbir hareket olmamalıdır. Yumurta döken balığın hangisi olduğunu iyice aklınızda tutun ve erkeğin yumurtaları döllmesini izleyin. İki gün içinde çiftinizin üretken olup olmadığını anlayacaksınız. Bu süreç içinde yumurtalar beyaza dönebilir - bozulabilir, ancak çiftinizden eminseniz, başarılı bir yumurtlama için birkaç denemenin gerekli olduğunu da unutmamanız gerekmektedir.

 

Şu an için sadece doğal kuluçkayı tecrübe ediyorum, yani ebeveynleri yumurtalarla ilgilenmeleri için tanktan ayırmıyorum. Yavruların yumurtadan çıkması, su şartlarına bağlı olarak 3 günden 4 güne kadar sürebilir. Yavrular kıpırdanmaya başladıklarından sonra, serbest yüzüşe geçmeleri de 3 günden 5 güne kadar sürecektir. Bu aşamadan itibaren yavruları beslemeye başlayabilirsiniz: Karides larvaları ve mikrokurtlar en iyi besin kaynakları olacaktır. Ebeveynleri, beslemenin ilk birkaç günü daha yavrularla birlikte tutup daha sonra ana tanka alıyorum ve sürece tekrar başlıyorum. Daha sonraki batınlarda, her 10-12 günde bir dişilerin karnının dolduğunu gördüm.

 

Yavru balıklarınız normal melek balığı formunu ikinci haftadan itibaren almaya başlayacaklardır. Bu aşamadan itibaren de büyüme hızları artacaktır. Artık onlara farklı tipte yemler vermeye başlayabilirsiniz. İlk birkaç haftada yavrularınızın yaklaşık %20 sini kaybetmeniz çok karşılaşılmayan bir durum değildir. Eş balıklarınız için 4 batın yumurtlama, bir ay istirahat gibi bir program oluşturmanız akıllıca bir davranış olacaktır. Sürekli yumurtlama melek balıklarınızı güçsüz düşürebilir; arada sırada tatile ihtiyaçları olacaktır! Bu tarz bir program balıklarınızın yumurtlama performansını da artıracaktır.

 

Melek balıkları çok fazla ilgi ve bakım gerektirebilirler. Bu yüzden sabırlı ve farklı teknikler tecrübe etmeye açık olmanız gereklidir. İşe yarayan bir şeyler bulduğunuz anda onun üzerinde yoğunlaşın. Şu an için melek balıklarına dair kesin bir şekilde kurallaştırılmış bir teknik yoktur. Melek balıklarıyla ilgili ebeveynleri büyütmekten, yumurtlama yeri seçimine kadar bir çok sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak bunların hepsi farkli araştırma konularıdır. Etrafta melekler ile ilgili sınırsız bilgiler bulabilirsiniz. Araştırmaya başladığınızda, melek balıkları üretme tekniklerinin nasıl birbirlerinden farklılaştıklarını da görebilirsiniz.

 

Kaynak: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/shaw_angelfish. html

 

Çeviren: Ufuk Ural

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.