ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
spotamya
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
8
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
05 Kasım 2014 14:06
Son Ziyaret:
28 Nisan 2016 01:59
Toplam Mesaj:
10 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

SON 10 MESAJI

AKTİF KARBONA ALTERNATİF
Buranın bir bilgi paylaşım forumu olduğunu düşünüyordum. Oysa ki bilgi yarışması forumuymuş. [;)]

Doktor ve/veya kimyager sıfatına sahip olmayan bir kişinin, kimya konusunda kimin doğru söylediğine karar vermesi de ayrı bir tuhaflık. [;)] Özellikle de destekleyici nokta olarak şu sitede bundan bahsetmemiş demekle!

Kimyasallar akvaryumdayım, evdeyim, bacadayım, arabadayım diye düşünerek çalışmazlar! Oda sıcaklığında her yerde aynı şekilde çalışırlar!

Son olarak yüksek kimya mühendisi olarak killer ve karbonlar üzerinde onca makale okumuş ve deney yapmış biri olarak size tavsiyem çok okumadan, çok denemeden, bir kaç yerde yazıyor veya yazmıyor diye bir gerçeği ne yok sayın ne de var sayın. Bol okumalı günler dilerim. [;)] Ticari kaygıların olduğu kaynaklara da çok fazla güvenmeyin.

Kalın sağlıcakla.
AKTİF KARBONA ALTERNATİF
Hindistan cevizi mikroorganizmaları yok eder demedim. [B]"En iyi aktif karbon, hindistan cevizinden yapılmış olandır."[/B] dedim.

Aktif karbon ve zeolit mikroorganizmaları öldürür de demedim. [B]"Her iki üründe mikroorganizma öldürmez. Sadece mikroorganizmalar bu filtre ürünlerinin gözeneklerine sıkıştıkları için ortamdan uzaklaşmış olurlar."[/B] dedim.

[URL]http://www.nanotech.com.tr/urun/12/antimikrobiyal-aktif-karbon-hava-filtresi[/URL]

[URL]http://core.ac.uk/download/files/153/6515217.pdf[/URL]
AKTİF KARBONA ALTERNATİF
Mesleğim, tecrübelerim ve okuduklarıma göre yazıyorum. Türkçe kaynaklar için "aktif karbon" ve "zeolit klinoptilolit", yabancı kaynaklar için "activated carbon" ve "zeolite clinoptilolite" olarak internette aratırsanız bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Türkçe kaynak için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

http://web.deu.edu.tr/fmd/s18/18-03.pdf
http://www.aces.pl/tr/53,aktif_karbon_olu%C5%9Fumu

http://www.rotamadencilik.com.tr/zeolit.html
http://www.gordeszeolite.com/zeoli%CC%87t-kli%CC%87nopti%CC%87loli%CC%87t

http://core.ac.uk/download/files/153/6515217.pdf buradaki bilgiler akvaryumcular için özellikle araştırılmıştır. İki ürün arasında genel kıyaslama yapılmamıştır. Yalnızca Amonyak absorbsiyonu üzerine karşılaştırma yapılmıştır.
AKTİF KARBONA ALTERNATİF
Konuya katkısı olması açısından bir kaç bilgi eklemek istiyorum.

En iyi aktif karbon, hindistan cevizinden yapılmış olandır. Aktif Karbon üretmek için odun, ceviz kabuğu, fındık kabuğu, hindistan cevizi veya kömür gibi karbon içeriği yüksek ürünler yüksek sıcaklık ve yüksek basınç altında işlenir. Yani aktif karbon ile kömür aynı şey değildir. Aktif karbonda bulunan gözenekler ne kadar küçük ise o kadar iyi kimyasal ve mikroorganizma temizlemesi yapar. Kömürdeki gözenekler bu işlemi yapmak için yeterli değildir.

Zeolit ise yine aktif karbon gibi kimyasal ve mikroorganizma temizliği yapar ancak gözenekleri aktif karbondan büyük olduğu için aktif karbon kadar etkili değildir. Ayrıca Zeolit kimyasal yapısı nedeniyle seçimli kimyasal temizliği yapar fakat aktif karbonda böyle bir şey yoktur.

Her iki üründe mikroorganizma öldürmez. Sadece mikroorganizmalar bu filtre ürünlerinin gözeneklerine sıkıştıkları için ortamdan uzaklaşmış olurlar. Her iki ürünü de evde çeşitli işlemlerden geçirerek temizlendiğini düşünüp tekrar kullanmak makul değildir. Doğal filtreler tekrar kullanılmazlar. Ancak bazı sentetik filtre malzemeleri temizlenerek tekrar kullanılabilirler.[EDIT]spotamya,2015-12-10 22:31:31[/EDIT]
Seachem Purigen Alternatifi Ürün
Diatomite ile Puringen'i hangi açıdan karşılaştırdınız anlayamadım. Diatomite doğal filtreleme ürünüdür ancak Purigen tamamen sentetik. Doğal filtreleme yapan ürünler bazı noktalarda sentetiklere göre avantajlıdır ancak bazen istenmeyen elementleri de suya karıştırabilir ki Diatomite de böyle bir durum söz konusudur. Diatomite %0.2 oranında suda çözünür ancak Purigen çözünmez. Doğal filtreleme ürünlerinin bazıları bakteri, virüs, parazit gibi çeşitli mikro canlıları poroz kısımlarında tutarak ortamdan uzaklaştırırlar ve bazılarının tozları ise canlılar üzerinde solunum yolları ve/veya akciğer rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu yüzden de seçilen doğal filtreleme ürünlerinden ne beklediğinizi de iyi bilmeniz gerekiyor.
Seachem Purigen Alternatifi Ürün
Arkadaşlar merhaba,

Yaklaşık bir yıldır akvaryum hobisi ile uğraşıyorum. Akvaryumla ilgili her araştırma yaptığımda özellikle tank suyunun kimyasal ve fiziksel özelliklerinin korunması için çok caba ve çok para harcandığını gördüm. Özellikle kimyasal filtrelemenin maliyetinin yüksek olması en çok şikayet edilen konulardan biri. Seachem Purigen kadar iyi fakat ondan en az %27 daha ucuz alternatif bir ürün piyasaya çıkması durumunda satma şansımız var mı? Tabii sadece Purigen muadili değil, aktif karbon gibi diğer kimyasal filtreleme yapan ürünler de olacak.

Yorumlarınız ve fikirleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Yeni Betalarım Rasim ve Ozan
Çok güzeller, sağlıklı kalmaları dileğiyle. 

Bu betaları nereden aldınız?
Halfmoon ve Süper Delta Beta Nereden Alınır?
Arkadaşlar,

Türkiye'de Halfmoon Beta ve Süper Delta Beta nereden bulabilirim? Halfmoon Plakats (HMPK) istemiyorum.

Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Beta Yem Tipleri
paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Canlı yem konusunda hala mantıklı bir yanıt bulabilmiş değilim. Canlı yemi (artemia, su piresi veya kan kurdu) canlı vermekle, dondurulmuş/kurutulmuş vermek arasında fark vardır elbet ancak canlı veya kurutulmuş olarak verilmesinin diğer hazır yemlerden pek bir farkı olmadığını düşünüyorum. Çünkü hazır yemlerin bu canlı yemlerden daha çok içeriğe sahip olduğu gibi bir gerçek var ki bu yemlerin neredeyse tamamı zaten diğer balık ve deniz canlılarından elde ediliyor (soya içerenlerde var), yani etçil balık türleri için gayet yeterli gibi. Canlı yemde ki amaç balığı mutlu etmek, doğal hissettirmek ise o zaman olabilir. 

Elma salyangozu akvaryumda artık yemleri temizlesin diye düşünmüştüm ama anladığım kadarıyla abartıldığı kadar temizlik yapabilen bir canlı olmamakla birlikte selcoo'nun dediği gibi kendi pisliğini de akvaryuma bırakmış olacak. En iyisi beslememek :)

Yukarıda yazdığım Ocean Nutrition veya Prodac marka yemleri kullanan var mı peki? Bu yemlerin balıkların sağlığı ve gelişimi üzerine etkileri nasıl acaba? Akvaryum da kirliliğe neden oluyorlar mı? Kirlilikten kasıt bazı yemler su yüzeyin de yağsı bir tabaka oluşturuyor.
Beta Yem Tipleri
Arkadaşlar merhaba,

Akvaryum hobisine beta balıklarım (1 erkek crowntail, 1 erkek veiltail, 1 dişi veiltail) ile başladım. Uzun süredir forumu dışarıdan takip ederek betalar ve akvaryumlar hakkında bilgi edinmeye çalıştım. Bazı konular hakkında forumda ve internette cevabını net olarak alamadığım bazı sorular sormak istiyorum.

1 - Yetişkin Beta balıkları için pul veya granül yem fark eder mi? Hangisi daha uygundur? Granül daha uygun ise granül boyutu (0.5 mm veya 1 mm gibi) ne olmalıdır? 

2 - Piyasa da bir çok yem markası var ve bu yemlerin içerikleri dolayısıyla da besin değerleri değişkenlik gösteriyor. Betalar için üretildiği belirtilen bazı yemlerin üretici tarafından verilen besin değerleri aşağıda ki gibidir. Oysa ki bazı yem çeşitleri genel olarak tüm tatlı su balıklarına verilebilir olarak ifade ediliyor. Örneğin "Ocean Nutrition Community Formula Flakes veya Pellets" isimli yem. Bu yem içerik olarak aşağıda sıraladığım yemlerden daha zengin içeriğe sahip. Fakat protein değeri olarak bakarsak Prodac Betta Food ilk sırada yer alıyor. Yem tercih ederken tüm değerler bakılmasında fayda olduğunu düşünüyorum ancak Beta balığı için öncelikli bakılması gereken değerler nelerdir? Tüm değerlere bakılması gerekiyorsa bu durumda piyasa da iyidir, güzeldir, harikadır diye tanıtılan Tetra ve Sera'nın aslında o kadar da iyi olmadığı görülüyor.

- JBL, NovoBetta -> Protein: %47, Yağ: %9, Lif:%2, Vitamin A: 34000 IU, Vitamin D3: 3000 IU, Vitamin E: 400 mg, Vitamin C: 500 mg/kg ve diğer eser elementler 

- Sera, Bettagran -> Protein: %40.4, Yağ: %8.7, Lif:%3.4, Vitamin A: 37000 IU, Vitamin D3: 1800 IU, Vitamin E: 120 mg, Vitamin C: 550 mg/kg ve diğer eser elementler 

- Tetra,  TetraBetta -> Protein: %43, Yağ: %10, Lif:%2, Vitamin A: 28760 IU, Vitamin D3: 1795 IU, Vitamin E: 100 mg/kg, Vitamin C: 400 mg/kg ve diğer eser elementler

- Prodac, Betta Food -> Protein: %52, Yağ: %7.5, Lif:%3.4, Vitamin A: 75000 IU, Vitamin D3: 4500 IU, Vitamin E: 421 mg/kg, Vitamin C: 76 mg/kg ve diğer eser elementler

Ocean Nutrition, Community Formula --> Protein: %47,5, Yağ: %11, Lif:%1, Vitamin A: veri yok, Vitamin D3: veri yok, Vitamin E: veri yok, Vitamin C: veri yok ve diğer eser elementler

3 - Günlük besin dışında hafta da bir veya iki gün kan kurdu, canlı yem vs. verilmesi tavsiye ediliyor? Kan kurdunun amacı nedir? Çünkü yukarıda sıraladığım yemlerden de kan kurdundan (protein: %50-55) elde edilecek besinler ve hatta daha fazlası elde edilmiş oluyor. Ayrıca kan kurdundan parazit ve/veya hastalık kapma riski de var.

4 - Betalar için çeşitli su düzenleyiciler var. 12-24 saat bekletilen akvaryum suyuna bu su düzenleyicilerden eklemek gerekir mi? Zira bu kimyasallar genelde klor ve diğer uçucu olan kimyasalları ve varsa ağır metalleri uzaklaştırmak için kullanılıyor. Akvaryum için kullanılan su zaten bir içme suyu arıtma sisteminden geçiyorsa su düzenleyiciye gerek var mı?

5 - Betaların bulunduğu akvaryuma Elma Salyangozu ilave etmek doğru olur mu? 3 akvaryuma da 4-5 adet 1-2 cm boyunda Elma Salyangozu ilave ettim ve ertesi sabah hepsinin öldüğünü gördüm. Yalnız salyangozları ekledikten sonra biraz kan kurdu vermiştim. Kan kurdundan dolayı ölmüş olabilirler mi? Akvaryumların su sıcaklığı 26-27 oC arasındadır. 

Bu arada Betalarımı 50 Lt'lik akvaryumlarda besliyorum. Fanus, bardak gibi şeylerde beslenmesinin de doğru olmadığını düşüyorum. Bu konuda hassas olan arkadaşların olduğunu bildiğim için belirtmek istedim.

Bilgi ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür ederim.

Saygılar,

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.