ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
bihruzbey
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
34
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
29 Haziran 2017 18:25
Son Ziyaret:
20 Mayıs 2020 16:48
Toplam Mesaj:
34 [0.01 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
B.B.
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

B.B.

SON 10 MESAJI

Ne Kadar Güvendeyiz? (mycobacterium Marinum)
[QUOTE=alpburakozbay]
[/QUOTE]

Önerileriniz, emeğiniz ve güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Hem kendimizin hem de balıklarımızın sağlığı için hobinin olumlu yanları kadar olumsuz yanları üzerinde de durulması gerektiğini düşünüyorum.

[QUOTE=lemur]
[/QUOTE]

Konuyu, forumda Mycobacterium marinum'dan etkilenen üye olup olmadığını öğrenmek ve daha güncel bilgiler alabilmek için açmıştım. Çünkü linkini atmış olduğunuz konudaki tartışmanızı daha önceden okumuştum ve çok daha eski tarihli bir konu diye aklımda kalmıştı.

Paylaştığınız kaynakların birinde "Kontaminasyon; balıklara mikobakterilerle bulaşık gıdaların verilmesi, mikropla bulaşık akuatik
artıkların yenmesi, deri ve/veya solungaçlardaki
lezyonlardan etkenlerin içeri girmesi ile şekillenir." diyor.
Buradaki "mikobakterilerle bulaşık gıda" ve "mikropla bulaşık akuatik artık"tan kasıt nedir, mesela yaygın olarak kullandığımız belli markalı yemlerde böyle bir risk var mı, bu konu hakkındaki fikriniz nedir?


Yine aynı kaynaktan önemli bulduğum yerleri alıntılıyorum:

"Bütün balık türleri genellikle hastalığa duyarlı
olarak kabul edilirler; ancak, tropikal akvaryum
balıkları hastalığa daha duyarlıdırlar.
Bunun sebebinin de, bu balıkların
uzun süre tutsak gibi yaşamalarına bağlı olarak
gelişen 'stres' kaynaklı olduğu bildirilmektedir.
Balıklardan izole edilen etkenlerin büyük bir bölümünü Mycobacterium marinum oluşturur ve
genellikle deniz balıklarında daha yaygın görülür. Tatlı su balıklarında ise M. fortuitum daha
yaygın görülür."

"Hastalık balıklarda,
uzun süre asemptomatik olarak kalır. İnkubasyon periyodu 3 hafta ile 9 ay arasında değişir."

"Mikobakterileri öldürmede, 10000 ppm kloririn yeterli
olduğu; ayrıca, etkenin %65-80’lik alkollere de
duyarlı olduğu bildirilmiştir."



Bu da, forumdaki "Lita" kullanıcı adlı üyenin balık tübrekülozuna rastladığını düşündüğü konunun linki: https://www.akvaryum.com/Forum/tuberkuloz_verem_k486956_sn1.asp[EDIT]bihruzbey,2020-05-20 16:47:12[/EDIT]
Ne Kadar Güvendeyiz? (mycobacterium Marinum)
Herkese merhaba,
aklıma takılan bir konu hakkında sizin de fikirlerinizi almak istiyorum. Konuya geçecek olursak: Bugünlerde akvaryumumun su değişim zamanı geldi. Ancak el derimde açık bir yara olduğu için elimi akvaryuma sokmadan önce küçük çaplı bir araştırma yaptım. Sonuç, insan cildindeki gözle görülmeyecek kadar küçük sıyrıkların bile akvaryum suyuyla temas sonrası insanlarda enfeksiyona neden olabileceğiydi. Akvaryum sularında bulunabilen "Mycobacterium marinum" adındaki bir mikobakteri nadir de olsa bahsettiğim enfeksiyona sebep oluyormuş. En sık görülen belirtisi, bakterilerin vücuda girdiği yerde (genelde el ve kol) yavaş yavaş gelişen bir şişlik veya ülsermiş. Bağışıklık sistemi iyi olmayan insanlarda durum daha da ciddiye gidebilirmiş. Konuyla ilgili pek türkçe kaynak bulamadım. Bu forumdan bulduğum birkaç konu ise yabancı sitelerdeki bilgilerin çevirilerinden ibaret gibi duruyor.

Size sormak istediklerim:

1) Mycobacterium marinum hakkında detaylı bilgiye sahip olan veya bu durumu tecrübe etmiş biri var mı?

2)Türkiye'de Mycobacterium marinum ile enfekte olmuş birileri var mı veya bunun raporunu bulabilir miyim, bulabilirsem nereden bulabilirim?

3) Mycobacterium marinum'un kaynağı nedir, balıklar bu bakteriyi nereden almaktalar, nereden aldıklarını örneklerle açıklayabilir misiniz?

4) Elimizde açık yara varken vs. tedbir amaçlı eldiven takabiliriz. Ama siz de takdir edersiniz ki su değişimi sırasında akvaryum suyu evin ve kendimizin her yerine sıçrayabiliyor. Bununla ilgili tavsiye edebileceğiniz önlemler var mı?

Not: Konuya tamamen yabancı olduğumdan yazdığım metinde yanlış bilgiler olabilir. Yanlış bilgiler varsa bunları düzeltirseniz mutluluk duyarım.
Bitkili Akvaryum Kurulumu
Merhaba, şu konu yardımcı olabilir: https://www.akvaryum.com/Forum/yeni_baslayanlar_burayalow-tech_k208779.asp
Japon Balığı Büyür Mü?
[QUOTE=Ajedrez]Öncelikle merhaba,

Japonların içinde bulunduğu akvaryumun boyutuyla doğru orantılı olarak büyüdüklerini biliyorum. Benim merak ettiğim şu:

Yaklaşık 2 yıldır baktığım bir japon balığım var. Yakın zamanda daha büyük bir akvaryuma geçireceğim. Acaba akvaryum değişince balık büyümeye devam eder mi yoksa bir süre sonra büyümeleri duruyor mu?

Teşekkürler[:)][/QUOTE]

Merhaba, bakmış olduğunuz süre zarfında balığın boyu gözle görülür bir biçimde artmadıysa bundan sonra da fazla büyüyeceğini sanmam. Daha önceden duymadıysanız "yanık kalma" durumunu araştırmanızı öneririm. Genelde boylanmada ilk bir sene önemlidir derler.
Su değerlerine dikkat edilirse nispeten düşük litreli akvaryumlarda da japon balıkları boylanabilir. Şu konuyu incelemenizi öneririm: https://www.akvaryum.com/Forum/30_lt_japon_akvaryumum_k796309.asp
Japon Balığım Dipte Hareketsiz Kalıyor
Mesajlardan birinde beyaz benekten bahsetmişsiniz, eğer beyaz benek olduğundan emin olursanız şu konuyu inceleyebilirsiniz: https://www.akvaryum.com/Forum/beyaz_benek_hastaligi_ve_cozumleri_k915595.asp

Ama yabancı sitelerde, balığın dipte oturması gibi oluşan problemlerde büyük yüzdeli klorsuz su değişimleri öneriliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sorun büyük ihtimalle su değerlerinin kötü olmasından kaynaklanıyor.
Japon Balığım Dipte Hareketsiz Kalıyor
Merhaba, yukarıda da dendiği gibi kötü su koşullarından kaynaklanıyor olabilir. Bazı uç noktalar dışında akvaryumun kalbini filtre olarak düşünürsek bu akvaryumunuz için bir gerekliliktir. Siz de durumun su koşullarından kaynaklandığını düşünürseniz test kitleriniz de yoksa, bunlardan edinip suyunuzu test edebilirsiniz. Su değerlerini güvenli seviyede tuttuktan sonra da 3 küçük japon balığını 25 litrelik bir akvaryumda büyüyene kadar besleyebilirsiniz.
56 Litre Akvaryum İçin İç Filtre
56 litrelik bir akvaryumda japon balığı besleyebilirsiniz. Bence de bağ kurmuş olduğunuz balıklarınızı pet shopa vermeyin. 300 lt/saatlik bir iç filtre işinizi görecektir.
Karnı Sıs Japon Balıgı
Balığınızın fotoğrafını yüklerseniz forum üyeleri yardımcı olacaktır. Bu şekilde fotoğraf olmadan yapılacak yorumlar kişisel tahminden öteye gidemeyecektir.
Japon Balığım Yüzmüyor
[QUOTE=Buusracoskunn]
Pipo filtreye biraz baktım ben bunu Pet shoptan alırım ama kurulumu nasıl oluyor kendim kurabilir miyim ya da aldığım yer yapabilir mi aynı şekilde hava motoru da[/QUOTE]
Şu video yardımcı olabilir: https://m.youtube.com/watch?v=QwD_O21kPcc
Bu arada balığınız çok mutsuz görünüyor, onun için üzüldüm. İsterseniz balığınızı aldığınız yere veya daha iyi bakabileceğini düşündüğünüz bir kişiye emanet olarak verebilirsiniz. Biraz daha araştırıp okuduktan sonra da kısa bir süre içinde hobiye kaldığınız yerden devam edersiniz. Bu güzel balığın ölmesini istemeyiz.[EDIT]bihruzbey,2019-09-25 00:37:41[/EDIT]
Akvaryum İç Camı Yağlanması Sorun Mudur?
[QUOTE=Gözde Öztürk]
Evet aynen öyle bir şey, o zaman temizlememe gerek yok teşekkürler görüşünüz için[:3] ancak balığın dışarıyı görmesine de etki etmez değil mi? Çok bir fark yok ama eskiden daha canlı bir görünümü vardı tabi camların 😅[/QUOTE]
Rica ederim. Bahsettiğimiz oluşum biofilm kriterlerine uyuyor. Balığınızın görmesine negatif yönde etki edeceğini sanmıyorum.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.