ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Carcharodon
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
19
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Temmuz 2023 17:33
Son Ziyaret:
1 saat 33 dakika önce
Toplam Mesaj:
24 [0.07 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
11 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Alper Ozkan
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1991
Yaş:
33
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

80L (60 x 30 x 45 cm) Mikrogeophagus ramirezi Corydoras trilineatus Pangio semicincta Guyanancistrus guahiborum 'L106'

SON 10 MESAJI

Sis Makinesi Akvaryumda Neden Gerekli ?
Faydası yok, tamamen görsellik için eklenen bir dekorasyon. Kurbağa, semender gibi hayvanlar için belki bir nebze nemliliği artırabilir. Emersed bitkiniz varsa biraz yaprakları sular.

Negatif yanı da yok. Oldu olacak en kötü şey sis oluşturmak için akvaryum suyunu kullanmak, böyle bir durumda balıkların dışkılarını ve akvaryumdaki mikroorganizmaları havaya karıştırıp soluyorsunuz. Bu sebeple sisi oluşturan rezervuarda çeşme suyu kullanılmalı.
Akvaryum Monster Balık
[QUOTE=Megatron Haklıyd]
Dev bettadan bahsettiğiniz ne hocam merak ettim de ? Uzun zamandır öyle birşey hayal ediyorum [:)][/QUOTE]
Aslında bu kavram altında iki farklı balık var. İlki 'kral beta' olarak da geçen, doğada bulunmayan bir form. Büyük olasılıkla evcil betanın boy olarak seçilmiş versiyonu. İkincisi ise evcil tür olan Betta splendens değil de, Betta cinsi altındaki Betta pi, Betta anabatoides gibi daha büyük türler.

Tabii bunlar bile çok da dev balıklar değil, ortalama bir betanın iki katı filan. Beta iyi bildiğim bir balık grubu değil, galiba birkaç kez kral beta görmüştüm ama fiyatları, bakımları nasıl pek bilmiyorum. Forumda ciddi beta bakan, üreten hobiciler var, onlar daha iyi yardımcı olabilir.
Akvaryum Monster Balık
Mini-monster olarak adı geçen türleri tavsiye ederim. Bakımı ve davranışları ilginç balıklardır, canavarlar kadar da büyümezler. Yukarıdaki arkadaşın da bahsettiği gibi kesinlikle gerçek canavar koymayın, bişirler için bile minimum hacim 150-200 litre civarında (ki yine türe bağlı, Kongo bişirleri 1 metreye varabiliyor).

Bu grupta ülkemize bazen gelen türler olarak leopar çalı balığı, Synodontis nigriventris (S. eupterus almayın, daha yaygın ama fazla büyüyor), Chaca chaca veya banjo kedibalığı, dev beta, çeşitli killifish türleri, tatlı su dil balığı, bir iki yerde gördüğüm yılan kedi balıkları (Amerika'dakilerin bizi kıskandığı bir balık, çoğu eyalette clariid balıklar yasak), benekli konuşan vatoz (evcil kaya bakmak istiyorsanız), cüce balon balığı kolonisi, cüce zargana, ninja tatia, arı kedibalığı, benekli dik yüzen balık, usta akvaryumcuyum derseniz tatlı su iğne balığı veya çamur zıpzıpı vb. sayılabilir.

Aslında bayraklı pirana, koyun başlı pacu ve tatlı su kurbağa balığı gibi çok ilginç küçük canavarlar da var ama hem bakımı zor hem de yurt dışında bile bulması zor. Benim Amerika'yi kıskandığım türler ise Elassoma cinsi ve madtom kedibalıkları, adamlar göle gidip müthiş akvaryum balığı topluyor. [EDIT]Carcharodon,2024-05-22 23:07:28[/EDIT]
2 Adet Akvaryum Var Ve İlk Defa Hobiye Başlıyorum
Bitkili ve büyük hacimli akvaryumla başa çıkmanız daha kolay olur. Bitkilerin güzel görünmesinin yanı sıra amaçları, akvaryumdaki atık azot bileşiklerini emmeleri, dolayısıyla oluşabilecek sorunlara karşı bir tampon bölge olarak görev görmeleridir. Bu durumun en uç noktası olan Walstad metodu kurulumlarda, bitki sayısı o kadar fazla ve balıkların biyolojik yükü o kadar azdır ki sistem yıllar boyunca su değişikliği veya temizliği yapılmadan idare edilebilir (tabii buharlaşan su geri eklendiği sürece). Küçük ve bitkisiz akvaryumlarda ise su parametreleri sabit olmadığı için ufak hatalar daha büyük sonuçlar doğurabiliyor. Mesela bitkisiz Japon balığı ve canavar akvaryumlarda ortam temiz kalsın diye sürekli %50 gibi yüksek hacimlerde su değişikliği yapmak gerekiyor.

Karides ile tilki kuyruğu, lepistes otu, rotala, kabomba, Java eğreltiotu ve yüzey bitkileri (eğer belasına katlanırım diyorsanız su mercimeği, yoksa su marulu vb.) gibi hızlı üreyen, kolay bitkilerle başlayabilirsiniz, karidesler ilk eklendikleri zaman biraz narin oluyorlar ama alıştıkları ve üremeye başladıkları zaman koloninin ölmesi mümkün değil. Akvaryum bu şekilde yerine oturduğu, biyolojik olarak olgun düzeye geldiği zaman da ilginizi çeken istediğiniz balıkları Aqadvisor sitesinden uygunluk için kontrol edip o şekilde yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.
Monstera Başlangıç
Alacak yer veya kişi bulabilirseniz gayet uygun, bazı yerler canavar türlerini tekrar satmak zor olduğu için almıyor. Özellikle pangasiuslar bir yılda bir kiloyu, 40 santimi geçecek kadar büyüyebiliyorlar (ülkemize o kadar ucuz gelmesinin sebebi bu, Hindistan ve Güneydoğu Asya'da bizdeki alabalık veya somon gibi kültürü yapılan balıklar bunlar, fazladan kalanı bize satıyorlar).

Canavarlarda bence az sayıyla gitmek her zaman yararlı, mesela Monster Fish Keepers forumunda bir kullanıcının 900 litrede Brick diye tek bir astronotu vardı ve hayvan kendi alanına sahip olduğu için köpek gibi yanına gelince kuyruk sallayacak kadar uysaldı (tabii canı istediğinde, yoksa sahibini odadan kovmaya çalıştığı da oluyordu). Forumdaki herkes adını bilirdi. Fazla balık olan canavar akvaryumlarda tersine sürekli bir itişip kakışma, alan kavgası, yemek için savaş vb. görülüyor.

400 litrede orta boy bir cichlid gayet güzel durur ve ömrü boyunca rahatça yasar, beyaz renk için mesela bulabilirseniz beyazı bol bir Midas veya kırmızı şeytan, yanına belki albino bişir veya pembe kuyruklu chalceus gayet hoş olacaktır. Ama tabii sizin planladığınız grupta da ayrı bir görsellik var. [EDIT]Carcharodon,2024-05-20 23:52:20[/EDIT]
Akvaryum Cam Kalınlığı
Cam kalınlığı toplam hacimden ziyade yüksekliği etkiler, yani emici sazanlar (loach) veya kedi balıkları gibi dipsel balıklar için bir akvaryum yaparsanız 100 x 50 x 20h = 100L gibi bir hacim rahatlıkla uygun olur. YouTube'da bu şekilde hızlı akımlı nehir biyotopu konsepti ile çalışanlar var mesela. Ama ben olsam yüksekliği 20 santimin üzerine pek çıkarmazdım, eksponansiyel şekilde etki ediyor çünkü.

https://www.omnicalculator.com/other/aquarium-glass-thickness adresinde hesap yapabilirsiniz (yalnız güvenlik faktörünü 4 olarak kabul ediyor, biraz daha artırmak iyi olur).
100*35*35 Akvaryum Tavsiyesi
Öncelikle tebrikler, 120 litrelik bir akvaryumla başlamak size tür seçimi açısından geniş bir olanak sağlıyor. Genelde 40 litre ve daha küçük akvaryumlarda bakılabilecek tür sayısı az, ama 120 çoğu konsepte (mbuna vb. hariç) açık bir hacim.

Balık seçimi genel olarak hobiden ne istediğinize bakar. Mesela doğanın bir parçasını yakalamak istiyorsanız bol bitkili bir akvaryum kurup içine sivrisinek rasbora, ember tetra, kardinal tetra, yeşil neon tetra (standart neon üretimde gen havuzu sorunları nedeniyle biraz narin olabiliyor, bulabilirseniz yeşil neon daha sağlıklı bir tür), endler, gök incisi danio veya kalem balığı gibi küçük sürü balıklarından koyarak güzel bir görsel oluşturabilirsiniz.

Bu durumda az tür seçip sayıyı artırmak en uygun yaklaşımdır, mesela 15-20 tetra sürü davranışı gösterecek ve hayvanlar sürü içerisinde rahat oldukları için aktif bir şekilde sürekli akvaryumu gezeceklerdir. Daha az sayıda oldukları zaman ise korkak davranma ihtimalleri var. Bu tür balıklar fiyat olarak genelde uygundur, çok dışkı bırakmadıkları için sık temizlik istemezler, ve isterseniz daha sonra fazladan bitki ve balık eklemeye yeriniz kalır. Mesela ilgilendiğiniz bir corydoras türü bulursanız veya başka bir tetra bakmaya karar verirseniz akvaryumda bolca yer olduğu için rahatça alabilirsiniz.

Sizi tanıyıp ilgi gösterecek bir balık (yani İngilizcedeki "wet pet" kavramı) istiyorsanız ise küçük guramiler veya bir çift cüce cichlid (apisto, ramirezi, kribensis vb.) uygundur, bu balıkların sosyal hayatları ve kur yapma, yavru bakma vb. kompleks davranışları bulunduğu için izlemesi zevklidir. Biraz daha heyecanlı, aktif bir akvaryum istiyorsanız da orta agresif barb türleri iyi gider. Ayrıca mümkünse karides ve salyangoz bulundurun, ekolojik denge için yararlı hayvanlardır. Hatta bazı insanlar doğal ekosistemdeki mikroskopik hayvanlar bulunsun diye gölden çamur alıp onu koyuyor (tabii bizim çamurlarla o riske girmek akıl işi değil orası ayrı).

Egzotik tür isterseniz 120 litre Afrika kelebek, cüce balon, ufak L-serisi pleko, banjo kedibalığı, kırmızı kertenkele veya cüce zargana gibi türlere uygundur, ancak bunlardan bazıları pahalı olabiliyor (en son sorduğumda cüce zarganalar 100 TL civarı uygun bir fiyatta idi, ama mesela L046 ağırlık olarak altından daha değerli) ve bakım değerlerine dikkat etmek gerek (mesela banjolar tek tür olarak bakılmalıdır çünkü yutucu balıklardır, boylarından küçük her şeyi yerler, baltalar ve zarganalar ise sudan sıçramayı sevdikleri için kapak gerektirirler).

Hacim uygun olduğu için türler küçük ve birbirine uyumlu (su şartları, sıcaklık, saldırganlık vb. açısından) olduğu sürece karışık da yapabilirsiniz. Yani bence önce maksimum boyu 10-12 santim ve altındaki balık türlerine bakıp, sevdiğiniz türleri seçerek kendi tasarımınız bir akvaryum oluşturursanız en iyi sonuçları alırsınız. [EDIT]Carcharodon,2024-05-20 18:23:38[/EDIT]
Bu Baliklar Beraber Yaşarmı
Beraber yaşamalarında sorun yok ancak challenger, kürek burun, kırmızı kuyruk ve gerçek timsah balığı (hujeta gar/timsah tetrası değil) için akvaryum değil 10000 litrelik bir havuz gerekir. Boyu bir metreyi rahatlıkla geçen hayvanlardan bahsediyoruz. Zaten timsah haricinde bunlar aslında akvaryum balığı değil sofra balığıdır, bize satılanlar balık çiftliklerinde fazladan kalan hayvanlardır. Bunları beslemek akvaryumda turna, levrek vb. bakmaya çalışmak gibidir.

Monster bakmak istiyorsanız 400 litrelik büyükçe bir akvaryumda tek bir astronot tavsiyemdir. Kaval büyük olasılıkla yem olur, tarak ise astronotun kişiliğine bağlıdır. Bazıları tolere eder bazıları öldürür. Saklanacak yeri bol ve astronot sakinse deneyebilirsiniz.
Sarı Vatoz Yemleme
Vatozlar soğuk kanlı oldukları ve pek hareket etmedikleri için çok az yeme ihtiyaç duyarlar. Hatta bu durum bazı etçil kedi balıklarında daha da ileri, yılan gibi haftada bir beslenmeleri gerekiyor yoksa obez oluyorlar.

Dolayısıyla şu an beslenmeme şu an bir sorun değil, acıktığı zaman yemeye başlayacaktır. Bir kaç hafta beslenmiyorsa o zaman sorun demektir. Daha az yem atmanız, yemi ışıkları kapatmadan hemen önce atmanız ve yenmeyen yemi dip pompası ile temizlemeniz şu an yeterli olacaktır. Ayrıca cama çıktıklarında vatozların midelerini görebilirsiniz, mide inik değilse sorun yoktur.

Yem olarak da ben Sera'nın Spirulina tabletlerini kullanıyorum. Çok ağır kokulu bir yem, açtığımda bitki kokusu benim burnuma kadar geliyor. Dolayısıyla vatoz gibi koku algısı gelişmiş balıklar kolay buluyor.
Su Mercimeği
Dalgalı sularda yaşayamazlar, pompanız varsa akımını yüzeye yönlendirerek azaltabilirsiniz. Ama tamamen kurtulmak için ne yazık ki elle tek tek toplamak hariç kesin bir çözüm yok... ve bir tanesini bile gözden kaçırırsanız iki ay sonra aynı hale geri dönecektir.

Ancak su mercimeği akvaryumun ekosistemi açısından çok yararlı bir türdür. Akvaryumlar için yüzen plastik halkalar var, onlardan alıp sadece içini temizlerseniz hem akvaryumu görmek hem de bitkinin faydalarından sağlanmak mümkündür. Dünyanın en azılı 100 invazif türü listesinde yer alan bu bitki ile savaşa giren çoğu kez kaybeder, onun yerine bu şekilde bir ateşkes de yapabilirsiniz.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.