Akvaryum.Com
  • 50 Litrelik Akvaryum İçin Tür Önerisi


    Profil resmi
    Baxi

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/100927/111120251253571.jpg[/IMG]
    Karides üretirim diye düşünmüştüm ama vazgeçtim. Renkli renkli yüzen balıklarım olsun istiyorum. Hem Görsel olarak tatmin etsin, hem yavru alabileyim. Transgenetik tetra yada tetrazonlar gibi renkli Türler hoşuma gitti. Ama mesela bunlarda da karides gibi aynı renklerin mi eşleşmesi gerekiyor? Tüm Türler için bu kural değişmezse, bnm renkli akvaryum hayalim suya düşecek [:$]
    Şuan suyun oturmasını bekliyorum.
    Yanlış bir tavsiye ile toprak koymuştum, sonra yıkadım vs ama arındıramadım suyu. Filtreyi çalıştırdığımdan beri daha berrak. Umarım ben türüme karar verene kadar düzelir [:3]

    Profil resmi
    Baxi

    [QUOTE=ceyh]Transgenik türlere karşı değilim ama boya enjekte edilerek renklendirilmiş balıklarlara yapılan eziyete sonuna kadar karşıyım.

    Transgenik olmayan renkli doğal türler var, kiraz barb, neon tetra, rasbora gibi. Bunlar uygun sayıda inanılmaz güzel olur, ama tek akvaryumda yavru alamazsınız.

    Diğer taraftan canlı doğuranlardan hem renk, hem görsel keyif, hem de yavru alırsınız.

    Seçeceğiniz türe uygun şartları sağlamak ön koşul elbette. Su değerleri, hacme uygun balık yükü, sıcaklık, taban ve bitkilendirme… Hepsi de forumda mevcut, olmadı google. [:)][/QUOTE]
    Türüme karar versem, tankı ona göre şekillendireceğim. Yavru akvaryumu da kolay. Ama istediğim şey, bir kaç çeşit bir arada olsun, renklerle Görsel bir şölen olsun, hepsinin hareketini ayrı ayrı izleyebileyim. Transgenetik tetraların sadece genetiği ile oynandığını, boya enjekte edilmediğini izlemiştim bir videoda, yanlış bilgimi

    [QUOTE=Samnastrp]Akvaryumun ışığı yanıkken daha genel bir fotoğraf alabilir miyiz.[/QUOTE]
    Çekip atacağım size.

    [QUOTE=Cyber_Scout]Toprak olarak sebze ekilen mi?
    [/QUOTE]
    Bildiğin çiçek toprağı koyabilirsin alta dedi birisi, bende onu döktüm üstüne siyah bazal kum döktüm, ama bütün toprak üste çıktı. Su bildiğin çamur oldu. Tekrar suyu boşaltım, saatlerce yıkayıp ancak bu kadar arındırabildim.

    (4) (38)

    Beta Balığında Kuyruk Kısması Ve Renk Solması


    Profil resmi
    Raizial
    12:40
    Erkek beta balığımda önce renk solması sonrasında halsizlik başladı ama hiç iştahsızlık yaşanmadı.

    Kullandığım yemler:
    Sera temel yem- her sabah
    Sera kurutulmuş kan kurdu- haftada bir iki
    Sera artemia shrimps- haftada bir iki
    Dondurulmuş artemia ve krill- haftada bir
    Ahm sarımsaklı yem- iki haftada bir
    Ve haftada bir defa aç bırakıyorum

    Su değişimi:
    3 haftada bir %40

    Tank:
    10 litre canlı bitkili dibinde sarı kum var
    Şelale filtre en düşük modunda su yüzeyini hafifçe sallıyor
    Isıtıcı mevcut su sıcaklığı 27 derece
    Tankta bir albino çöpçü birde l144 vatoz var birbirlerine pek yaklaşmıyorlar

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251201431.jpg[/IMG]
    İlk geldiğinde böyleydi

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251202091.jpg[/IMG]
    Bu birkaç ay sonraki hali durumu iyiydi

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251202231.jpg[/IMG]
    Bu şekilde rengi açılmaya başladı:Eylülün 5i

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251202541.jpg[/IMG]
    Sonrasında böyle kuyruğu eridi

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268193/191020251203251.jpg[/IMG]
    Güncel hali

    Tedavi için:
    Karantinaya aldım su sıcaklığı 28 derece ve hava taşı var.
    10 litre suya 0.5ml sera bactopur damlattım bir gün arayla %40 su değişimi yapıp eksilen miktarda ilacı tekrar ekliyorum
    Sera baktotabs veriyorum sabah akşam başka bir gıda vermiyorum

    Bugün 4.gün halsizliği biraz daha iyi ama genel olarak hala kötü. Sera ektopur al koy diye okudum ancak en azından bir hafta daha alamam kafama göre kaya tuzu koymak da istemedim.

    Ne yapabilirim? Hastalığı nedir? Ekstra yapmam gereken bir şey var mı?

    [EDIT]Raizial,2025-10-19 14:22:16[/EDIT]

    Profil resmi
    Raizial

    Evet kesinlikle haklısınız onun akvaryumu bilgisizce ve anlık gazla kurulmuş bir akvaryum.

    En kısa sürede vatoz ve coryyi betadan ayırıp biraz daha geniş bir tanka sıfırdan bir döngüyle geçirmeye çalışacağım.

    (20) (1602)

    🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin


    Profil resmi
    Koi-keeper
    01:22
    314 beğeni
     
    Bu sene çektiğim en güzel resimlerden bir tanesi bu.
    Tam resmi çekerken yumurta çatladı (en üstteki)kuyruğu çıktı
     



    Sizinde böyle anlık resimleriniz varsa paylaşalım
    BALIK-SEVER DOSTLARIM
    Koi-keeper2014-10-22 11:03:14

    Profil resmi
    Samoo

    2 beğeni
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/224126/111120251408141.jpg[/IMG]
    Dönence.

    (8375) (3727047)

    Caridina Akvaryumları Hakkında..


    Profil resmi
    Dedoktif

    Öncelikle merhaba..
    Özet geçerek anlatmaya çalışacağım bu caridina meselesi aslında pek özet geçilecek mevzu değil ama elimden geldiğince sizlerin vaktini çalmadan kafamdakileri sormaya çalışacağım :).
    Yaklaşık 40 litrelik bir caridina akvaryumu kurma niyetindeyim.
    Platinum soil. Ozmoz su. Gh+ ve kurulumda toz bakteri kültürü kullanmayı düşünüyorum. Hemen hemen hepsi hazır.
    Buce ve moss türleri olacak akvaryumda. Yosun sorunu olmasın diye de su üstüne tilki kuyruğu eklemeyi düşünüyorum.
    Sorularıma geçecek olursam canlı olarak crs/cbs veya taiwan bee grubundan blue bolt/black panda beslemeyi düşünüyorum. İlk caridina deneyimim olacağından canlıların seleksiyonuyla uğraşmak istemiyorum. Ticari bir amacım da yok. Ayrıca yine dayanıklılık olarak hangisi daha uygun olur hangi caridina türünü seçmeliyim?
    Pipo filtre yerine şelale filtre kullanmak istiyorum. Emiş borusuna sünger takarak kullanabilir miyim?
    Asıl önemli sorumda 60x40x40 akvaryum kuracağım birde.
    Aquario Neo Noco2 soil aldım. Co2 olmayacak akvaryumda yine ozmos su ile 150 ppm civarı bir değer tutturmak istiyorum. Burada monte carlo, repens, rotala, moss, buce gibi bitkiler beslemek istiyorum. Bu tankı acaba yine seleksiyon fazlası caridina karidesleri beslemek için kullanabilir miyim uygun olur mu? Toprak, bitkiler vs. bakımından ona göre eğer uygun bir düzen olmayacaksa neocaridina canlı koymayı düşünebilirim.
    Biraz soru sordum ama cevaplar ve fikirler için şimdiden teşekkür ederim. Herkese keyifli hobiler dilerim.

    (0) (21)

    Tam Tanımlayanadığım Bitki


    Profil resmi
    mitii

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250306/101120252013561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/250306/101120252014021.jpg[/IMG]

    Merhaba bu 2 akvaryumdaki arka plan bitkilerinin adı nedir sizce bana Vallisneria spiralis gibi geldi ama emin olamadım sizce ne ?

    Profil resmi
    mrah

    Sanki cyperus helferiyede benziyor ama acikcasi emin degilim.

    (2) (126)

    Türkiye Lepistes Evi


    Profil resmi
    serkancilek
    16:32
    4 beğeni
    Cumartesi Günleri İthalat Depomuz Açıktır!
    Hobici dostları rengarenk lepistesler arasında sıcak bir sohbet ve kahveye bekleriz ☕
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5575/051120251635221.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5575/311020251614591.jpg[/IMG][EDIT]serkancilek,2025-11-05 16:38:54[/EDIT]

    Profil resmi
    serkancilek

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5575/111120251331371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5575/111120251331381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5575/111120251331401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/5575/111120251335201.jpg[/IMG]

    (3) (364)

    Ranchu Gizemli Hastalık


    Profil resmi
    goldfishsever10
    23:37
    Merhaba. 2 yılı askındır oturmus 190 litrelik tankımda 2 adet ranchu balığım var. Fakat son zamanlarda yasadığım bir durum hakkında sizlerden bilgi rica edeceğim. Öncelikle kısaca tank hakkında bilgi vermek istiyorum:
    Tank yukarıda da bahsettiğim gibi 190 litre, içinde 2 adet ranchu japon balığı ve bir adet anubias bulunmakta. Taban malzemesi olarak siyah aquadeco kum var. Bunlar dısında akvaryum içinde hiçbir canlı ve dekor yok. Filtrasyonda bir ana dıs filtre bir de küçük yedek filtre var. Toplamda 10 litreden fazla malzeme alıyor ikisi de. Debi konusu ise kesinlikle kasırga etkisi olusturacak sekilde değil. Düzenli olarak amonyak ve nitrat testleri yapıyorum seranın sıvı test kitleri ile. Su sıcaklığı yazın 30 dereceyi bulabiliyor ama kısın 22 derecede sabit (ısıtıcı ile). Tankta seachem stability ve seachem prime haricinde baska bir katkı kullanmıyorum. Haftalık düzenli %60 su değisimi yapıyorum. Tropical mini sticks su anda kullandığım tek yem.
    Gelelim normalde tank tanıtım konusunda anlatılacak kadar detaylı bilgiyi neden verdiğime.[:)]

    Ağustos ayının ortasında il dısına çıkma durumundaydım. Yine %60 olarak yaptığım su değisimini yapıp tankı otomatik yemlemeye emanet edip evden ayrılmıstım. 10 gün sonra geldiğimde bir ranchumun yan tarafındaki bir iki pulunda kızarıklık ve hafif bir kabarma vardı. Hemen su değisimi yapıp nitrat ve amonyak testi yaptım. Amonyak 0 ppm nitrat 10-20 ppm arası bir değer çıkmıstı. Ben de biyolojik filtrasyonda bir sorun olmadığını düsünerek su değisimleri yapmaya ve balıkları gözlemlemeye basladım. Eylül ayının ortalarına doğru balıktaki kızarıklık tamamen geçti. (Bu ağustostan eylüle kadar geçen sürede kızarıklık bir artıp bir azalıyordu) fakat kızarıklık yerindeki pulda kabarıklık kalmıstı. Su değisimlerine düzenli devam ettim. Eylülün sonunda diğer balığımın da pullarında kabarıklık fark ettim. Ama sadece 3-4 pulunda vardı ve kızarıklık yoktu. Bu sefer su değisimlerine devam etmeme rağmen bu iki balıkta da kabarıklıklar geçmedi fakat ilerlemedi de. Balıkların davranıslarında bu ay sonuna kadar hiçbir anormallik yoktu. Bu ayın basında ikinci balığımın anüs kısmında çok fazla kızarıklık gördüm. Ve ani hareketler yapıp oradan oraya yüzüyordu. birkaç pulu halen kabarıktı. Diğer balıkta ise sadece kabarıklık vardı birkaç pulda. Halihazırda elimde bulunan seachem kanaplex'i kullanmaya basladım. 1 hafta boyunca kullanmama rağmen balıkların semptomlarında ilerleme görünmüyordu. Ben de ikinci hafta da tedaviye devam etmeye karar verdim. (Balıklarda stres belirtisi yoksa bunun yapılabileceği belirtilmis) İkinci hafta ilk dozu kullanmıstım ki il dısında acil isim çıktı. Tankı öylece bırakmak zorunda kaldım. Bu süreçte oda kapkaranlık denebilecek kadar karanlıktı. Eve döndüğümde çok sasırdım çünkü ilaçla netice alamadığım durumdan neredeyse eser yoktu. Balığın pulları ve anüs kısmı normale dönmüs önceki hareketleri kesilmisti. İlk balıkta sadece kanlanmanın olduğu yerde hafif kabarıklıklar duruyordu. Ancak bugün sabah ısıkları açmamla beraber durumun tekrarlamaya basladığını fark ettim. Duruma anlam veremedim. İlacı tanktan çıkarmak için filtreme karbon koydum ve her zaman yaptığım gibi su değisimi yaptım. Ayrıca tankın üzerini örttüm karanlık bir ortam olusturmak adına. Bunu önerir misiniz?

    Ben ise bu duruma iki ihtimal veriyorum:
    Balıkların üzerinde fotosentez yapan bir bakteri veya parazit vs var çünkü ısığa duyarlı hareket ettiğini gözlemledim.
    Diğeri ise ilacın ancak etki etmeye basladığı ama öyle olsaydı ısıkları açmamın ardından birkaç saat sonra bu olur muydu bilmiyorum.
    Resimleri yarın yükleyebilirim.

    Simdiden tesekkürler.[:)]


    [EDIT]goldfishsever10,2025-10-12 12:43:23[/EDIT]

    Profil resmi
    goldfishsever10

    [QUOTE=Cyber_Scout]
    Günlük çalışma saati modelin gücü ve lamba tipi ile ilgili kullanma klavuzu talimatlarını dikkate alın.
    Suyu (uv lambadan geçen) dezenfekte eder.
    Bizim faydalı bakterilerimiz ise dış filtre ile kumda yerleşik.

    Balıkları temiz ortamda tutmak bağışıklıklarını nasıl kötü etkiliyor ?

    Cam yosunları için vatozu iade etmeseniz iyi olurdu..
    Japonlardan korumak için bir mağra ile durumun düzeltilmesi mümkündü.
    Gece yosun yiyip gündüz saklanabilir ki doğası zaten bu şekilde..[/QUOTE]
    Tamamdır. Bağısıklıklarını kötü etkileme kısmı tamamen internetten okuduğum bir seydi. Aslını bilmiyordum. Oradaki kasıt suda bulunan hastalık yapıcı organizmalardı sanırım nitrifikasyon bakterileri dediğiniz gibi büyük kısmı filtrede bulunuyor.

    Balıklar temiz suda tutulunca dısarıdan hiçbir patojen etmenle karsılasmadığı için bağısıklığı düsüyor söylentisi vardı. Ama dediğim gibi aslı var mı bilmiyorum.

    (23) (1108)

    45x40x35h Yeni Kurulum


    Profil resmi
    Quersian
    15:54
    11 beğeni
    Ölçüler: 45x40x35
    Canlı Türleri: 3 adet Amano Karides, 20 adet Ember Tetra
    Bitki Türleri: Anubias Pettite, Anubias , Rotala Blood Red, Fissidens Fox Moss, Bucephalandra Mini Coin, Bucephalandra Kedagang Round, Hygrophila Sp. Staurogyne Repens
    Tankın Yaşı: 2 Ay
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Eheim Experience 250, Chihiros WRGB 45cm
    Tasarım ve Dekorasyon:

    Akvaryum AKSAN akvaryum imalatıdır.

    Taban Malzemeleri:
    1- Jbl Volcano Powder
    2- Tropica Plant Soil Powder
    3- Creaqua Beige

    Filtrasyon:
    1- Seachem Matrix + Eheim Substrat Pro + Elyaf + Seachem Purigen

    Co2
    1- 4lt Çelik Tüp
    2- Ista I-580 selenoid valfli regülatör

    Gübre

    2Hr Aquarist APT 1
    Tropica Specialised Fertiliser
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173785/280520251552131.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173785/280520251552181.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173785/280520251552151.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Quersian

    3 beğeni
    11.11.2025[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/173785/111120251256351.jpg[/IMG]

    (8) (1875)

    Cüce Vatoz'un Üzerinde Beyaz Leke


    Profil resmi
    cre4tive

    Merhabalar dün akvaryum suyunu değiştirdim bugün cüce vatoz'un birinin üzerinde fotoğrafta görüldüğü üzere beyaz lekeler oluştu pek hareket etmiyor akvaryumdan çıkardım başka bir yere aldım rengi yerine geldi tekrar akvaryuma aldım gene aynı şekilde beyaz lekeler oluştu sebebi nedir acaba yardımcı olur musunuz? Diğer balıklara buluşmasından korkuyorum...[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/269630/101120252312521.jpg[/IMG][EDIT]cre4tive,2025-11-10 23:15:28[/EDIT]

    Profil resmi
    Samnastrp

    Mantar kısa sürede o kadar geniş yüzeye yayılmaz yılanlar deri değiştirir ya onun gibi görünüyor. Derisi kalkmış olabilir

    (7) (173)

    Akvaryum Hobisi Sohbetleri


    Profil resmi
    MasterChiefHakan
    15:24
    20 beğeni
    Akvaristliğin üzerimizdeki etkisi hayatımızın farklı alanlarında kendini gösteriyor. Yolda bir akvaryumcunun önünden geçsek, içeride hangi türlerin olduğunu merak ediyoruz. Bir hobidaşla karşılaşsak, ayaküstü de olsa akvaryum dünyası ile ilgili sohbet keyif veriyor. İş yerinde akvaryum bilirkişisi edasıyla insanlara doğruları anlatma gayretindeyiz. Doğada gezinirken, gözlerimiz akvaryumumuza doğal bir dekor arama peşinde.
    Son olarak kendimden örnek vereyim, yeni araba aldım, rengi mangrov yeşili. [:)]
    Akvaryumla ilgili en iyi forum olan akvaryum.com üyelerini bu başlık altında sohbete davet ediyorum. Hobinin üzerinizdeki etkileri neler?

    "Hobici kültürü"ne olumlu katkıda bulunması dileğiyle...
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/121020241510441.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    1Balikci

    [QUOTE=MasterChiefHakan]Bloody Marry [:x]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231847/111120250958171.jpg[/IMG][/QUOTE]

    Cheers 🤩

    (368) (26186)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    Bartın Ulus, Uluçay Biyotopu


    Profil resmi
    eackgzz - 17:42

    Ölçüler: 90x60x60
    Canlı Türleri: Alburnus Bipunctatus
    Bitki Türleri: Doğal oluşan yosunlar ve bölgeden toplanan Willow Moss
    Tankın Yaşı:
    Filtrasyon ve Işıklandırma: El yapımı SMD led
    Tasarım ve Dekorasyon: A'dan Z'ye her parçayı bizzat alandan topladım. Bölgede yaşayan köylüler tarım için gölün yapısını bozarak su çekmekte ve bu da canlıların devamlılığı tehlike altına atmakta. Düzensiz av, sulama için göle müdahaleler, göl çevresindeki atıklar vb. birçok tehdit ülkemizdeki böyle güzel alanların yok olmasına sebep oluyor. Her ne kadar çevremi uyarsam da tüm köy halkına ulaşmak güç. Bir gün keşif yapmak için gittiğim doğa harikası göl ertesi gün su içine traktör sokulması, su motorları yerleştirilmesi nedeniyle rezalet durumdaydı. Yaz aylarında gittiğim için su çekilmiş birçok kurak alan vardı haliyle. Gittiğimde kurak alanlarda birkaç tane damızlığı ölü halde gördüm. Ufak su birikintileri yavru doluydu. Yavruları bu proje için topladım. 15 adetini istanbula getirdim. Gerisini ise derin olan kısımlara saldım. Doğanın verdiği nimetlere karşı çok bilinçsiziz.

    Daha önce bu türü besleyen biri olmuş forumda ama başka göremedim. Nasıl olacak bilmiyorum ama yavru alma niyetim var. Belki hobiye kazandırılabilecek bir tür olur. Görsel olarak muazzam balıklar. Yetişkin halleri daha güzel. Serin ve sert su istiyorlar. Akvaryum şu an 22 derece, pH 8, gH 10, kH 10.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229696/011120251740451.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229696/011120251740431.jpg[/IMG]

    Doğadaki damızlık halleri;
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229696/011120251738141.jpg[/IMG]

    İşte o harika manzara;
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229696/011120251738351.jpg[/IMG]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/229696/011120251739011.jpg[/IMG]

    (9) (24) (6)
    Canlı Tanıtımı

    Tiger Endler


    Profil resmi
    AquaVita - 19:31

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/265299/111020251919581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/265299/111020251920011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/265299/111020251920081.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/265299/111020251930311.jpg[/IMG]
    65x21x30 ölçülerindeki tankımın yeni sahipleri

    (14) (11) (6)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Su Piresi Üretimi Tecrübelerim, Püf Noktaları Vb.


    Profil resmi
    Ulvi Özuğur - 21:51

    Hobiye ara verdiğim bir dönem haricinde 7-8 yıldır su pirelerini besliyor ve üretiyorum.
    Açıklayıcı başlıklarla teorik ve pratik bilgilerimi aktarmaya çalışacağım.

    [b]Su piresi nedir, neye benzer?[/b]
    Su pireleri doğada alg, tek hücreli canlılar ve bazı bakterilerle beslenen "Cladocera" familyasına ait bir tatlı su canlısıdır.
    Fotoğrafı
    [img]http://foto.akvaryum.com/fotolar/133013/supiresii.jpg[/img]

    Su piresi kültürümden bir fotoğraf
    [img]http://img222.imageshack.us/img222/2742/ssa54917.jpg[/img]
    Çeşitli Videolar
    [url=http://www.youtube.com/results?search_query=Daphnia&sm=3]http://www.youtube.com/results?search_query=Daphnia&sm=3[/url]

    [b]Su pireleri hakkında genel bilgiler (Özet)[/b]
    Su pireleri az bir kültür ile kısa zamanda ve masrafsız şekilde çoğaltılabilir. Çok besleyicidir, sindirimi kolaydır ve üreme çağında olan balıkları üremeye teşvik eder. Damızlık balıklarda yağlanmaya neden olmadığı gibi, tubifex (kan kurdu) gibi sağlıksız bir canlı yem değildir, sterildir.

    5 litrelik petlerde dahi su piresi üretebilirsiniz. Spirulina ile besleyebilir yahut güneş alan bir yerde pet şişeyi yosunlandırarak doğal bir beslenme ve üreme ortamı oluşturabilirsiniz...

    Su pirelerine hava motoruyla hava vermeyiniz, su piresi tanklarına ısıtıcı bağlamanıza gerek yoktur ve yine dip çekimi / su değişimi yapmayınız. Akvaryum suyu ile doldurulmuş ağzı açık kaplarda (min 5-6lt ) ve ideal oda sıcaklıklarında üreme ve gelişimlerini sürdürebilirler...

    [b]Verilebileceği Bazı Türlere Örnekler[/b]
    Discuslar (Özellikle damızlıklar için yumurta döktüren olarak bilinirler)
    Cikletler
    Amerikan cikletleri ve tetralar
    Canlı doğuranlar
    Bettalar
    Yavru balıklar
    Tuzlu su balıkları
    Karidesler (Evet karidesler de tankta ölen bu kabuklu canlıları yiyerek fayda sağlıyorlar)

    Su pireleri tatlı su canlıları olduğundan yenmemeleri halinde ölmeyecek ve suyu bozmayacaklardır. Aksine suda beslenerek suyu da temizlerler. Örneğin yeşil su problemi olan akvaryumlarda suyu berraklaştırmak için kullanılıyorlar.

    [b]Adım adım su piresi kültürü hazırlanması[/b]
    - Bir kap (veya akvaryum) seçilir, akvaryumdan o kaba su doldurulur. (derin değil yayvan bir kap veya akvaryum daha iyi sonuç veriyor)
    - Ardından akvaryumdan dış filtre, iç filtre süngeri veya elyaf alınarak bu suyun içerisine sıkılır, bir süre sonra balık pislikleri tabaka halinde dibe çöker. (yosunlaşma için gerekli besin/nitrat ve bakteri kültürü)
    - Bir miktar spirulina tozu (kaba göre 2-3 çay kaşığı) hem kültürünüzü besin yönünden zenginleştirmek hem de yosunlaşmaya kültür olması açısından kaba dökülür, karıştırılır.
    - Kap yosunlaşması için güneşe bırakılır. Hava şartlarına göre kap bir kaç gün içerisinde yosunlaşır. (kabın kenarları yosunla kaplanır)
    - Su pireleri kaba aktarılır. Balık aktarır gibi önce su ısısı eşitlenir sonra kaptan su aşılanarak şartlar eşitlenir, su pireleri kaba aktarılır. (ayrıntılar en altta mevcut)
    - Kap kenarlarında debelenen su pirelerinin yosunları tüketmesi zevkle izlenir :)
    - Düzenli olarak pireler hasat edilir (balıklara verilir), hasat etmezseniz büyükler bir süre sonra ölüyorlar (bir hafta), dipte ölülerini görebilirsiniz. (dokunmayın kalsınlar)
    - Gözlemlerinizde büyüklerden çok, küçük boyutlarda olan yavru pirelere dikkat eder / görürseniz kültürünüzün sağlıklı olduğunu, doğru yolda gittiğinizi anlayabilirsiniz.

    [b]Detaylar ve Püf noktaları[/b]
    * Pire yakalama kepçenizi iri gözenekli seçerseniz kültürün sağlığı açısından gelecek nesilleri (yavruları) hasat etmemiş olursunuz.
    * Hacim küçük olduğunda (1-2 litre) güneşin ortasına koymayın, su çabuk ve fazla ısındığından ölürler. Eğer eviniz çok güneş alıyorsa 20 lt'lik kovalar daha uygun olacaktır.
    * Özellikle gözümüze az geliyor ama onlara göre çok fazla besin atıldığında fark etmeden sularını bozuyoruz, buna özellikle dikkat edilmeli
    * Her zaman yedek bir kültürünüz olsun; üreme hızları düşük dahi olsa yemleme ve denemeler yapmadığınız, fazla kurcalamadığınız bir şişe/kap yedek bulundurun. Merak etmeyin, kalmazlar ama hani havasız veya aç kalırlarsa en kötü azalırlar.
    * Eğer kültürünüz çöktüyse ve elinizde çok az pire kaldıysa (5-10-20 dahi olsa) İlk yapmanız gereken hacimi düşürmektir.Örneğin 20 litredekiler çöktü, sağ kalanları hemen 500 ml kaba alın ya da suyu boşaltın (1-2 parmak yeterli), ertesi veya sonraki günde 1 litreye (veya ilave su), sonra 2-3-4 litre olarak devam edin  hızla ürediklerini göreceksiniz. Temel amaç çiftleşmelerini dolayısıyla üremelerini hızlandırmak.

    [b]Oluşan koku ve hava verilmesi hakkında gerçekler[/b]
    Su pireleri koku yapmaz, birkaç başlıkta bu tür şikayetler gördüm. Koku varsa suyunuzdan ya da verdiğiniz yem ve besinlerden kaynaklanıyordur.

    Oturmuş akvaryumun suyu nasıl yağmur sonrası toprak kokusu gibi kokuyorsa (Mis gibi) "doğru" su piresi kültürünün suyu da bunun gibi kokar.

    Maya ile, çorba ile vb beslenen kültürlerde doğal olarak ağır, ekşi, değişik ve rahatsız edici bir koku olabiliyor.(Çürükçül ortam) Acemiliği attıktan sonra bu tür beslemeler yapmadım, kimseye de önermiyorum.
    Yoğun yeşil sularda da bir koku olabilir, tam hatırlamasam da o tarz bir kültürü koklamıştım, rahatsız edici yoğun bir koku vardı. (tam tarif edemiyorum)

    Sonuç olarak pireler çürükçül bir ortamda beslenirse çürükçül bir koku alınır, havalandırılmaz ise koku artarak odaya yayılır :) Akvaryum suyu ile doğal bir tatlı su ortamı oluşturulabilirse mis gibi bir koku alınır, havalandırmaya ihtiyaç olmaz.
    Pireler doğada balıkların yaşadığı ortamlarda yaşar, suyu süzerler ve balıklara yem olurlar. 

    [b]Havalandırma[/b]
    Çürükçül ortamda yapılan havalandırmanın kokuyu azaltmasının sebebi ortamın birazda olsa oksijenlenerek döngüye girmesidir, yanlış olan havalandırma yapmak değil, kültürün çürükçül ortamıdır. Bu ortamı değiştirmek varken, iyileştirmek için havalandırma yapılması anlamsız olacağı gibi havalandırma sırasında oluşan dalgalanmadan pireler zarar görecek, çoğu durumda (akıntısız alan olmadığında) ölümler gözlenecektir. Su pireleri hava ihtiyaçlarını yüzeyden giderebildikleri gibi, ilk resimde su yüzeyinde köpük gibi görülen kabarcıklar fotosentez kabarcıklarıdır ve suya bir miktar oksijen sağlarlar (yosun kaynaklı).

    Kısaca koku ortamın dengeden çürükçüle doğru geçtiğinin kanıtıdır. Havalandırma bu sorunu çözmez, maskeler
    Akvaryumlarda olan kokuşma hali de bakterilerin popülasyonlarının yetersiz kalarak çevrimi yeterli yapamamalarından kaynaklanır.

    [b]Su pirelerinin beyaza olan ilgileri.[/b]

    Beyaz ve küçük bir kabı (örn dondurma kasesi) suya ters ya da yan gelecek şekilde koyun ve yüzdürün. 15-20 dakika sonra su piresi kültürünüzün %30-50'si yavrularda dahil bu kabın ya içine girecek ya da dışında debeleniyor olacaktır.Benim kültürümde yok ama bazen su piresi kültürlerinde değişik canlılar olabiliyor (örn:bosmina), su piresi dışında kalan farklı türleri birbirinden ayırmak veya kültürünüzün durumunu yavru miktarını öğrenmek için bu yöntemi kullanabilirsiniz

    [b]Üreme hızları[/b]

    Üretimleri çok kolaydır, 7 gün aralıklarla doğururlar ve uygun şartlarda inanılmaz hızlı ürerler, üremeyi tetiklemek için suyu sığ bırakmanız da işe yarayabilir... (daha önce değinmiştim)

    [b]Doğum anı[/b]
    [VID]http://www.youtube.com/watch?v=wmEkwLSIZmE[/VID]
    [b]Yemleme[/b]
    Yem verme ihtiyacı hissedebilirsiniz ama sizin göremediğiniz besinlerle beslendikleri için aslında buna gerek yoktur, kaldı ki maya, hazır çorba vb besinler fazla verildiğinde suyu bozarak ölümlerine neden olabilir, risklidir ayrıca koku yaparlar...

    Yine de eğer çok hızlı üretmeye ihtiyacınız varsa aşağıda sayacağım yemleri kontrollü olarak verebilirsiniz...
    *Spirulina
    Kültürün besin değerini arttırmak, zenginleştirmek ve üremelerini arttırmak için 1-2 çay kaşığı toz spirulinayı 500ml pet şişede eritip çalkaladıktan sonra dinlenmesi için kenara koyun. Mavi renk aldığında dipteki tortuyu karıştırmadan mavi suyunu, pirelerin suyu çok açık yeşil olana kadar yavaşça ekleyebilirsiniz... Bu suyu tamamlayıp buzdolabına kaldırın. Suyun rengi berraklaştığında (1-2 gün sonra) hazırladığınız bu solüsyonu aynı şekilde ilave edersiniz... Asla fazla vermeyin, azar azar dozajı arttırın tecrübe kazanın, aralıklarla verin ama bir anda boca etmeyin. Bu tüm yemler için geçerli..
    *Tetrabits
    10-15 litre su piresi kültürü için=1 çay bardağına 1-2 çay kaşığı tetrabits ekleyin (veya herhangi bir balık yemi). Çay bardağına yemin yüksekliği kadar (1 parmak) kaynar su ilave edin ve çay kaşığı ile iyice ezin. Daha sonra bardağın kalanını ılık suyla doldurun ve 5 dk bekleyin. Ezilmemiş tetrabits tortusu dibe çökecek ve kırmızı bir su elde etmiş olacaksınız. Bu suyu kültür üzerinde gezdirin ama tortuyu dökmeyin tekrar kalan tortuya aynı işlemi uygulayın.
    2-3 günde bir bunu uygulayın, her yemde olduğu gibi aşırıya kaçmayın.
    Sonuç : Çok sayıda kıpkırmızı pireleriniz olacaktır, suyunuz berrak olsa da bir pet şişeye pire doldurduğunuzda yoğun kırmızı renk elde edersiniz. (Kültür gönderdiğim kişiler nasıl kızarttığımı çok soruyorlardı, tarifi budur ama risklidir) 
    *Mantar / domates çorbası
    Uygulanışı tetrabits gibidir fakat pirelerin besin değeri daha düşük olacaktır.
    *Maya
    Vermeyin efendim, hem besin değeri düşüktür hayvanları bembeyaz yapar hem de en riskli yemdir, tecrübeli de olsanız gün olur pire dolu kültürü çökertirsiniz.

    * Bu saydığım yemlere alternatif olarak filtre süngerlerinizi kullanabilirsiniz. Temizlik sırasında kirli akvaryum süngerlerinizi limon sıkar gibi su piresi kültürünün içine sıkın.

    Ek olarak ışık verirseniz (örneğin tasarruflu ampül ile) alg gelişimi / yosunlanma artacağından ek besin sağlamış, üremelerini tetiklemiş olursunuz...
    En risksiz yöntem budur.

    [b]Önemli ekstra not : [/b]
    Su pirelerinde en çok kayıp aşılama safhasında (ilk alımda) yaşanmaktadır. Bunu önlemek için su pirelerini de balıklarda olduğu gibi alıştırarak yeni ortamlarına aktarmalısınız.
    Eğer gelen kültürü alelacele önceden hazırladığınız suya dökerseniz kültürün büyük çoğunluğunu yahut tamamını kaybedebilirsiniz.

    Örneğin : Size gelen 0,5 lt pet şişeyi öncelikle 1,5-2 litrelik banyo maşrapasına boşaltın. Boş kalan kısmı hazırladığınız su ile mümkün olan en yavaş şekilde doldurun (mümkünse damla damla) Daha sonra eğer hazırladığınız ortam 5 lt den küçükse su pirelerini aktarın. Fazla ise (Örn:20 litre) pireleri daha büyük bir kaba alarak alıştırmaya devam edip aktarımı tamamlayın.
    Böylece kültür suyu ile sizin suyunuz arasındaki iletkenlik farkından kaynaklanan olası osmotik şok kaynaklı ölümlerin önüne geçmiş olacaksınız.

    [b]Teknik Detay :[/b] Su pireleri açık kapta olduklarından suları devamlı buharlaşmaktadır. Buharlaşan su saftır bu da zamanla suyun iletkenliğinin yükselmesine neden olur. Yüksek iletkenlik değerine sahip bir su piresi kültürü 1400 ila 600 ms arası olabilir, sizin suyunuz 200-500 ms aralığında ise sorun yaşamanız olasıdır. (İstanbul şebeke suyu 350-500 ms aralığındadır)
    Ph, gh, kh, amonyak, nitrit, nitrat ve diğer değerlerdeki farklılıklar da işin içine girdiğinde su pirelerini alıştırarak eklemenin gerekliliği daha net ortaya çıkar.
    Ek* Asla yeni edindiğiniz kültüre ilk günden yem/besin vs eklemeyin. Oluşturduğunuz ortam 3-4 gün yeterli olacaktır, daha sonra gerekirse verdiğim tarifler üzerinden giderek besin eklersiniz.

    -------------------

    [B][K]Konuya EK[/K][/B]
    10 sayfaya ulaşan konunun takibinin zorlaşması nedeniyle tekrar tekrar sorulan önemli kısımlar için 1 mesajımı buraya da eklemeyi uygun gördüm.

    [QUOTE]
    [B]Akvaryumlarda oluşan yeşil su durumu;[/B] bitkilere fazla gelen gübrelerin ışık ile birleşip suda yaşayan fitoplanktonlara yaraması ve hızlıca üremelerinden kaynaklanır. Yani normal şartlarda istenmeyen bu durumu oluşturmaya çalışıyoruz.

    Potasyum dihidrojen fosfat (K2H2PO4) litre başına 0,27 gram
    Magnezyum sülfat (MgSO4) litre başına 0,5 gram
    Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 litre başına 0,47 gram

    Bunlar temelde akvaryumlarda kullanılan npk bitki gübreleridir (nitrat, fosfat, potasyum).

    Eğer bu formülasyon kafanızı karıştırıyorsa konu başından itibaren verilen yemleme önerilerini uygulayabilirsiniz. Bunda da başarısız oluyorsanız piyasada satılan npk gübrelerinden alarak [B]ayrı kaplarda[/B] akvaryumdan alacağınız suya dozlayıp ışık ta vererek yeşil su oluşturabilirsiniz. Bu suyu da pirelerinizi beslemek için kullanırsınız...

    -------
    Spirulinanın nasıl kullanılması gerektiğine gelince

    Aktar veya hobicilerden temin edebileceğiniz %100 katkısız spirulina tozlarını kullanmalısınız. Tabletler, balık yemleri vb saf değil karışıktır.
    1 çay kaşığı spirulinayı 500 ml petlerde iyice çalkalayarak çözün.
    Su koyu yeşil / siyah hale döner
    Dolaba kaldırın ve 1 gün bekleyin, maviye döner
    Ertesi gün dipteki tortu hariç mavi suyu 20 litreye 100 ml civarı olmak kaydıyla su pirelerinizi beslemek için kullanın
    Eksilen 100 ml suyu tamamlayıp tekrar dolaba kaldırın ve pirelerin suyunun rengi açıldıkça aynı işlemi tekrarlayın. Hiç bir zaman dipteki tortuyu kullanmayın, fazla doz vermeye çalışmayın çökelmesini bekleyin. Bu 500 ml pet seyrelip bitene kadar kullanabilirsiniz, uzun süre yeterli olur.

    -----
    Yaz aylarında düşük hacimli petlerde her zaman problem olur. 5-10 litre petler güneşe bırakıldığında neredeyse kaynama noktasına ulaşırlar. Bu yüzden şartlara göre daha büyük hacimli kova/kap kullanmak gerekir.
    Örn: İstanbul için ağzı açık 20 litre kovalar, çok sıcak olan 1-2 hafta dışında teraslarda dahi bırakılsa sıkıntı yaşatmaz. Risk görüldüğünde gölgeye almak yeterli olacaktır.
    Daha sıcak olan iller için de hacim büyütülebilir, belirli saatlerde gölgeye alınabilir vs.[/QUOTE]

    Yazan : Ulvi Özuğur
    [b](Kaynak göstererek veya göstermeden bilgi paylaşımı amaçlı forumlarda kullanabilirsiniz, lütfen satış ilanlarınızda kullanmayınız.)[/b][EDIT]Ulvi Özuğur,2016-11-27 20:10:50[/EDIT]

    Cevapsız Konu
    Sera Otomatik Yemleme Makinesi

    Profil resmi
    dark blue -

    * Herkese selamlar, sera x feeder otomatik yemleme makinesi, 1-2 sefer anca kullandım. Çok temiz kusursuz kutu dahil herşeyi tamdır.
    * İş sebebiyle öncelik mesaj ile ulaşınız, mutlaka dönüş sağlanacaktır.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/136145/111120251420491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/136145/111120251420521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/136145/111120251420551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/136145/111120251420571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/136145/111120251421011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/136145/111120251421031.jpg[/IMG]

    Beta Kuyruk Erimesi Ve Halsizlik


    Profil resmi

    Herkese merhabalar keyifli hobiler hemen hemen 2 ay önce beta akvaryumu kurmuştum balık ilk başlarda kötü olsada gitgide gelişme göstermişti. Ben bir öğrenciyim geçen hafta sınav haftamdu balığı baya aksatmışım su değişimini filan biraz önce detaylı bir temizlik yaptım balık yem yiyor fakat balıkta kuyruk ve yüzgeç erimesi var ileri derecede yapabileceğim birşey varsa söylerseniz çok sevinirim[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/269622/101120251319381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/269622/101120251320031.jpg[/IMG]

    (5) - (6112727)

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Lepistes Doğum Anına Ait Çok Net Makro Çekim Video


    Profil resmi
    bilenix - 20:09

    Lepistes'in doğum anında çekilmiş net ve oldukça güzel bir videoyu paylaşmak istedim.

    İyi seyirler...



    [VID]https://youtu.be/ciD3DPFzTxQ[/VID]

    (53)
    Canlı Tanıtımı

    Lepistes Yavrusunu Korumak


    Profil resmi
    lauqres -

    Hb white lepistes besliyorum ama Lepistesi yavruluga da koysam yavrulugun icinde rafya da koysam yavruluga almasamda dişinin karni iniyor ve ortada 1 tane bile yavru yok daha önce hiç başıma gelmedi hani zahiyat olur 10 tane hadi 20 tane kaybın olur yer ama bunda 1 tane bile balik kalmıyor ne yapmam lazim yavruyu alabilmek icin[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268739/101120251722471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268739/101120251722471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/268739/101120251722471.jpg[/IMG]

    (4) (0) (27)
    Red tail big ear ribbon yavrum

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular