ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Onurguz
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
18 Nisan 2007 10:22
Son Ziyaret:
22 Ocak 2008 16:40
Toplam Mesaj:
2 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Onur Güzelordu
Doğum Tarihi:
19 Kasım 1979
Yaş:
44
İl:
Izmir
Meslek:
Seramik Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Onur Güzelordu

SON 2 MESAJI

Bafa gölünde bitki?
Arkadaşlar 20 senedir Bafa gölüne 15 km uzaklıktaki yazlığımızda tatillerimi geçiririm ve Bafa gölüne sayısız defa gittim. Bafa gölü yapı itibariyle denizden ayrılma bir göl olduğu için tuzludur fakat yeraltı suları ve derelerle yıllardır beslendiği için tuzluluğu artmaz. Ama son zamanlarda artan sulama ve Bafa gölüne gelen sulardaki azalma nedeniyle tuzluluk yükselmiş, oksijen miktarı düşmüş ve çok miktarda balık ölümleri olmuştur.
Bu sebebten Bafa gölünden alacağınız bitkileri akvaryumda yaşatamazsınız.

Bafa Gölü ölüyor


Kaynak: http://www.milliyet.com/2005/05/20/yazar/sazak.html

 

Milas'ın Bafa Gölü üzerindeki Kapıkırı köyünde yaşayan çevre gönüllüsü bir ekonomist Cemal Yalınpala, Datça-Knidos'taki doğal alanların kaçak yapılaşma sonucu bozulmasını konu alan yazımız üzerine e-mail göndermiş. Zeytinliklerle kaplı "Bafa Gölü'nün ölmekte olduğunu" hüzünle anlatıyor.


"1- Gölün, Büyük Menderes ile olan bağlantısı Söke Ovası'nı sulamak için seddelerle tamamen kesildi. Tuzluluk arttı. Yosunlar yüzeye çıkıyor ve çürüyor yaz aylarında. Göl yazın kokmakta. Turist gelmiyor. Haklılar. Denizden yavrulamak için balık da gelemiyor, seddeler yüzünden. Senede 500 bin tona yakın balık yakalanırmış gölde. Ekolojik dengesi bozulan gölde kuş sayısı ve turları da azaldı. Müzelik sayıda flamingo, pelikan, Kanada kazı ve meke kaldı. Tuzlanma, gölün çevresindeki yaylaları da olumsuz etkiliyor. Verim yok. Gölün bitmesi, turizmi, balıkçılığı ve tarımı yaktı. Bu ne biçim tabiat parkı?


2- Zeytin fabrikalarının atıkları (zehirli kara su) arıtmasız göle gidiyor. Bafa kasabasının ve Kapıkırı köyünün çöpleri göle giden bir dere yatağında yakılıyor ve bir kısmı da, zeytin kara suyu ile birlikte aynı dereden simsiyah renkte göle akmakta.


3- Kapıkırı, antik Herakleia kenti üstünde. Antik kentte Athena Tapınağı ve sur duvarları ötesinde görülecek bir şey yok. Bafa Gölü ve köyün yerel kültürünü görmek için geliyor insanlar. Onlar da bitmek üzere. Tiyatro ağaçlarla kaplı. Etraf çöp içinde. Hiçbir bakım yok. Köy 1. derece sit alanı içinde, köylüye bir tuvalet yaptırılmıyor, evlenecek gençler için yatak odası yapmak yasak. Ağır cezalar veriliyor. Gençler köyü terk ediyor. Köy, 10-15 yıl içinde antik kent gibi olacak!
Köylü soruyor: Antik kent korunsun ama neden göl, insanlar, ekonomi, yerel kültür ve kuşlar korunmuyor. (Cemal Bey, sadece 3 pelikan görmüş!) Eski evleri onarıp turizm yapmaları yasak. Köyle birlikte insanlar yok oluyor.


4- Köylüye yatacak oda, tuvalet yaptırmayan devlet, Muğla çevresindeki ören yerler için prefabrik yuvarlak ağaç gişe ve tuvaletler sipariş etmiş. Yalnız ağaç kulübeler 12-13 milyar eder. Fayansı, tuvaletiyle 30-40 milyarı bulur. 1. derece sit alanı içinde yapılıyor tuvalet. Devlet tarafından hem de anıtlar kurulunun izniyle. Tuvalet bin yıllık, anıt zeytin ağacının dibine yapıldı. Makineler, köklerinin bir bölümünü kopardılar gözlerimin önünde. Jandarmaya, Milas Müzesi Müdürü'ne gittim, kaymakamın yazı işleri müdürüne telefon ettim durdurmak için. Haklısınız dendi ama bir şey yapılamadı. Bu ağaç kurtarılmalı, tuvalet durdurulmalı.

Çok geç değil, henüz zehir akmadı, köküne." Bafa Gölü ölüyor. Milas üzerinden Bodrum'a geçerken, uzaktan bu trajediyi anlamak zor. İyi ki Cemal Yalınpala gibi çevre dostları var.

Derya Sazak-Milliyet

Onurguz2007-05-24 18:03:55
Çat diye çatladı
Akvaryum sahiplerinin en çok karşılaştığı sorun olan cam çatlaması ile ilgili bir çok forumda bir çok yorum yapılıyor.Çatlayan akvaryum camının yamanması tamamen yanlış bir olay.Çünkü cam aslında sıvı formunda olan katı bir malzemeki biz buna amorf yapı diyoruz.Yani camı oluşturan moleküller çok büyük, bu sebebten en ufak bir çatlak bile önünü kesecek bir molekül olmadığı için çok hızlı bir şekilde büyüyecektir.Camdaki çatlakların ilerlemesini engellemek için cama yapılış aşamasında fiber adı verilen küçük iplik benzeri malzemeler ilave edilir. Çatlak fibere geldiği zaman fiberin etrafında ilerler böylece cam boydan boya çatlamaz sadece fiberin çevresinde çatlar.Ayrıca fiberler çatlaktaki enerjiyi alarak çatlağın büyümesini engeller.Araba camlarında çatlağın önüne atılan küçük kesiğin de mantığı budur.Çatlak kesiğin etrafında kalır ve bütün camın çatlaması engellenir.Çatlayan akvaryum camına yaptığınız yamayla sadece o anda akvaryumunuzun su kaçırmasını engellersiniz.Yamanın altından cam çatlamaya devam edecektir ve siz bunu engelleyemezsiniz.Bunun için balıklarınıza değer veriyorsanız çatlayan camınızı mutlaka değiştirin. Onurguz2007-04-18 10:53:36

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.