ÖZELLİKLER

BİLGİLER
İMZA
Kasakalawe/İlangi/Bemba Oranj/Duboisi Maswa
SON 10 MESAJI
Maşaallah çok güzel bol yavrulu günler dilerim.Tanganika'da son nokta bu olsa gerek.
Dostoyevski... delikanlı-1
Allaha emanet...
CUMHURİYET DÖNEMİ ÖNCESİ TÜRK KARA KUVVETLERİ
Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak, Büyük Hun İmparatoru Mete Han’ın tahta çıkış tarihi olan M.Ö. 209 yılı esas alınmıştır.
İlk kez Mete Han tarafından M.Ö. 209 yılında kurulan düzenli Türk Kara Ordusunda sayı itibarıyla 10.000 atlıdan oluşan en büyük birlik, “Tümen” olarak adlandırılmış, tümenler binlere, binler yüzlere, yüzler onlara ayrılmış, her birinin başına Tümenbaşı, Binbaşı, Yüzbaşı ve Onbaşı rütbelerine sahip birer komutan görevlendirilmiş ve aşağıdan yukarıya doğru emir-komuta zinciri içerisinde birbirine bağlanmıştır.
Mete Han ile tarih sahnesine çıkan bu teşkilatlanma modeli günümüze kadar uzanan yelpaze içerisinde hüküm süren diğer Türk devletleri ile süregelmiş, özellikle Göktürkler, Uygurlar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Türk Ordusu dünyanın sayılı ordularından birisi olmuştur.
1040 yılında Dandanakan Meydan Muharebesi’nde Gaznelileri yenerek bağımsızlığına kavuşan, 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’nde Bizanslıları yenerek, Anadolu’yu yeni bir Türk yurdu yapan Büyük Selçuklu Devleti’nde, Kara Kuvvetlerinin teşkilat ve eğitimi sağlam esaslara bağlanmıştır.
Büyük Selçuklu Devleti’nden sonra, Anadolu Selçukluları ve Mısır Türk Memlukları da mükemmel ordular meydana getirmişlerdir.
1299 yılında kurulan Osmanlı İmparatorluğu hızla büyüyüp güçlenmiş bu güçlenmeye paralel olarak da , 1363’den itibaren Anadolu dışına çıkan Osmanlı orduları; batıda Sırpsındığı, Kosova, Niğbolu, Varna, İstanbul’un Fethi ve Mohaç; doğuda Çaldıran, Mercidabık ve Ridaniye muharebelerinde büyük zaferler elde etmişlerdir.
Osmanlı ordusunun teşkilatlı bir şekilde ortaya çıkışı ise, Sultan I inci Murat zamanında olmuştur. Tarihte ilk süvarili ordu olma niteliğini taşıyan Osmanlı Ordusu, önceleri yalnızca Atlı Akıncılardan oluşmakta iken, daha sonraları yaya birliklerin de katılmasıyla Yeniçeri Ocağı adı altında sürekli bir yapıya dönüştürülmüştür. İmparatorluğun yükseliş dönemlerinde elde edilen zaferlerde Yeniçeri Ocağı önemli rol oynamıştır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme devri ile birlikte etkinliğini yitiren Yeniçeri Ocağı, 15 Haziran 1826’da başlayan Yeniçeri Ayaklanmasının bastırılmasını müteakip kaldırılmıştır. Bu ordunun yerine 'Asakiri Mansure-i Muhammediye' adı ile yeni bir ordu kurulmuştur. Bu gücün temelini “Kol” adı verilen taburlar oluşturmuştur. Yine bu teşkilat devresinde; 1834 yılında orduya komuta edecek subayları yetiştirmek amacıyla, ‘Mekteb-i Harbiye-i Şahane’ adıyla Kara Harp Okulu açılmıştır.
Tanzimat Fermanı’ndan 4 yıl sonra, 1843’te, yeni bir düzenlemeye gidilerek, beş yıllık hizmet süresine tabi personelle oluşturulan beş ordu kurulmuş ve 1848 yılında yapılan bir değişiklikle ordu sayısı altıya çıkarılmıştır. Mekteb-i Fünun-u Harbiye-i Şahane olarak adlandırılan Harp Akademisi, 20 Temmuz 1848 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Diğer yandan, bu dönemde askerî okullar da çoğaltılmış ve lise seviyesinde askerî okullar; 1845 yılında İstanbul ve Bursa’da, 1846 yılında Edirne ve Manastır’da, 1847 yılında Şam’da, 1872 yılında Erzurum’da ve 1875 yılında Bağdat’ta açılmıştır. Bunlar Harp Okulunun öğrenci kaynağını teşkil etmiştir. Bu askerî liselerden sadece İstanbul’da bulunan Kuleli Askerî Lisesi eğitim öğretimine devam etmektedir.
İkinci Meşrutiyetin ilanıyla birlikte, idari alandaki yeniliklere paralel olarak, ordu teşkilatında yeni bir düzenleme yapılmak suretiyle silah ve malzeme miktarı artırılmış ancak, Trablusgarp ve Balkan Savaşları nedeniyle Türk ordusundaki gelişmeler sekteye uğramıştır.
Bunun hemen arkasından girilen 1’inci Dünya Savaşında Galiçya’dan Yemen’e ve Kafkaslara kadar uzanan cephelerde kısmi başarılar kazanan Türk Ordusu, Çanakkale Zaferi ile tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Değişik cephelerde elde edilen başarılara rağmen, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Mütarekesi’nin ağır hükümleriyle karşı karşıya kalmıştır.
Mondros Mütarekesi'nin hükümlerine göre, vatan sözde galip devletler tarafından küçültülmüş, kara kuvvetlerinin mevcudu indirilmiş, silahları elinden alınmış, vatan toprakları işgal edilmiştir.
Türk Ulusu, işgalleri tanımayarak direnişe geçmiş, memleketin her tarafında oluşan gönüllüler ve milis grupları faaliyet göstermeye başlamıştır.
Dağınık hâlde ve küçük birlikler şeklindeki unsurların çabaları ile arzu edilen başarıları sağlamanın mümkün olamayacağını gören Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları, düzenli ordunun kurulması için 1920 yılı ortalarından itibaren çalışmaya başlamış, sonuçta Batı Cephesi Komutanlığı teşkil edilmiştir.
Tüm olanaksızlıklara rağmen büyük güçlükler altında teşkil edilen bu ordu sayesinde I inci ve II nci İnönü Savaşları ile “Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır, o satıh bütün vatandır” parolası ile Sakarya Meydan Muharebesi kazanılmış,
26 Ağustos 1922 tarihinde Yunan ordusuna karşı başlatılan Büyük Taarruz ve devamında Mustafa Kemal Paşa’nın bizzat Başkomutan sıfatıyla yönettiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi büyük bir zaferle sonuçlanmıştır.
Bozguna uğrayan ve kaçan düşmana karşı Mustafa Kemal Paşa’nın 1 Eylül 1922 tarihinde “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” diyerek verdiği emri ile düşmanın 9 Eylül 1922 tarihinde denize dökülmesi sağlanmış ve Anadolu işgal edilmekten, Türk Ulusu ise esaret altına alınmaktan kurtarılmıştır. Böylece vatanın bütünlüğü ve Türk devletinin kayıtsız ve şartsız istiklali bütün dünya tarafından tanınmıştır.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK KARA KUVVETLERİ
Atatürk’ün önderliğindeki Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda kazanılan zafer sonunda, Türk Kara Kuvvetleri, Cumhuriyet Döneminin başında ikişer tümenli dokuz kolordu ve üç süvari tümeninden oluşan üç ordu müfettişliği hâlinde teşkilatlandırılmıştır.
1923-1939 Dönemi:
Kurtuluş Savaşından sonra; memleket içinde kalan silah, araç, gereç ve donatım toplatılmıştır. Gerekli olanların ıslahı yapılarak ordunun kuruluş ve kadrosuna katılmıştır. Sürekli gelişen silah ve malzeme teknolojisini izleme, inceleme ve muayene için, bir 'Fen ve Sanat Dairesi' kurulmuştur.
16 yıl içinde; ordunun tüm giyecek ve diğer levazım ihtiyaçları ile silahlı kuvvetlerin donatım malzemesi, millî fabrikalarda yapılacak hâle gelmiştir.
Kara Kuvvetlerinin silah ve malzemesini tamir ve ıslah için, Ankara’da askerî fabrikaların temeli atılmış ve faaliyete geçirilmiştir.
1934’te Lüleburgaz’da ilk tank birliği kurulmuştur.
1936 yılında Kara Harp Okulu ve Harp Akademisi yeniden öğrenime başlamıştır.
1939-1945 Dönemi:
1939 yılı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Kara Kuvvetlerinin gelişimi açısından önemli bir yıldır. İkinci Dünya Harbi tehlikesi Türkiye Cumhuriyeti’nin de kapılarını çaldığından, ihtiyaçların seferi kuruluşa göre karşılanması gerekiyordu. Bu maksatla çeşitli safhalarda aşağıdaki faaliyetler gerçekleştirildi.
• Kara Kuvvetlerinin seferi duruma geçmesi ve seferde teşkil edilecek tümenlerin kurulmasıyla, barıştaki 10 olan kolordu sayısı, 15’e çıkarılmıştır.
• Paraşüt birlikleri teşkil edilmiştir.
• Batı Anadolu’daki birlikler takviye edilmiştir.
• Doğu sınırlarımızdaki birliklerimiz takviye edilmiştir.
• Doğuda ve batıda iki cephede de yeterli derecede kuvvetli olabilmek için, bütün sınıflar silah altına alınarak, eksik bulunan muhabere ve istihkâm birliklerinin, zırhlı tugayların ve ölçme alaylarının kadroları takviye edilmiştir. Barışta bütçe yetersizliği nedeniyle teşkil edilememiş, ağır makineli tüfek bölükleri, koşulu ve çakılı topçu bataryalar ve nakliye kolları kurulmuştur.
1945-1952 Dönemi:
1949 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı kurulmuştur. Bu tarihe kadar, ordu komutanlıkları harekât ve eğitim yönünden Genelkurmay Başkanlığına, personel ve lojistik destek bakımından ise Millî Savunma Bakanlığına bağlı bulunuyorlardı. 1950 yılından itibaren ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı, bütün sınıf okulları ve eğitim merkezlerini bünyesine almıştır.
1950 yılında Kore Harbi’nin çıkması üzerine Kara Kuvvetlerinden bir Tugay büyüklüğünde bir kuvvet, Birleşmiş Milletler Ordusu’na katılmak üzere Kore’ye gönderilmiştir.
1952-1992 Dönemi:
Türkiye 1952 yılında NATO üyesi olmuştur.
Türkiye’nin NATO’ya üye olmasından sonra Kara Kuvvetlerinin bütün sınıfları NATO standartlarına göre modern silah ve teçhizat ile donatılmıştır.
Hava savunma topçu birlikleri kurulmuş ve Nike füzeleri ile tedarik edilmiştir.
1957 yılında Kara Havacılık Okulu kurulmuştur.
1966 yılında, Ankara’da 4’üncü Kolordu Komutanlığı kurulmuştur.
1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı icra edilmiş ve Kıbrıs’ta kolordu seviyesinde Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı kurulmuştur.
1975 yılında İzmir'de Ege Ordu Komutanlığı kurulmuştur.
Bu dönem içindeki diğer gelişmeler ise şunlardır:
• Eğitim Komutanlığının Teşkili (1985):
25 Temmuz 1985 tarihinde Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığı kurulmuştur. Kara Kuvvetleri Eğitim Komutanlığının adı 1994 yılında Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı olarak değiştirilmiştir.
• Lojistik Komutanlığı Teşkili (1988):
Kara Kuvvetlerinin lojistik faaliyetlerini modern harbin gereklerine uygun olarak daha rasyonel ve etkili bir şekilde yürütmek amacıyla; Kara Kuvvetleri Karargâhı ile ordu ve bağımsız kolordular arasında icracı bir komutanlık olan Lojistik Komutanlığının kuruluşu 1988 yılı sonunda tamamlanmıştır.
• Hudut emniyeti:
10 Kasım 1988 tarih ve 3497 sayılı ‘Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği’ hakkındaki Kanun gereğince, kara hudutlarının korunması büyük bir kısmı Kara Kuvvetleri Komutanlığının sorumluluğuna verilmiştir.
• Tatbikatlar:
1986 yılından itibaren, komutanların ve birliklerin muharebe ortamında iki taraflı harekâtta bulunmalarını sağlamak, kıta sevk ve idare eğitim seviyesini yükseltmek maksadıyla, her yıl bir ordu bölgesinde Mehmetçik tatbikatlarının icrasına başlanmıştır.
1992-2010 Dönemi:
1990 yılında Varşova Paktı’nın çöküşü ve SSCB’nin dağılmasıyla dünyada güç dengeleri altüst olmuş ve belirsizlikler ortamına girilmiş, soğuk savaş dönemi sona ermiştir. Bu kapsamda; büyük birçok devlet ordularını küçültüp sayıca daha az, fakat daha etkin ordular oluşturmaya başlamışlardır.
Bu dönemde; Türkiye’ye yönelik tehditler, Avrupa Konvensiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA)’nın getirdiği sınırlamalar, Kara Kuvvetlerinin zafiyet sahaları dikkate alınarak;
• Geleceğin muharebe ortamına uyum sağlayabilecek,
• Hareket kabiliyeti ve ateş gücü yüksek,
• Düşmanı derinlikten itibaren tespit, teşhis ve tanıma imkânı olan,
• Gece muharebe etme yeteneğine sahip,
• Beka kabiliyeti yüksek,
• Elastiki ve çok maksatlı kullanıma imkân veren,
• Yeterli büyüklükte,
• Sevk ve idaresi kolay,
• Personel tasarrufuna imkân sağlayan ve etkili bir seferberlik sistemine dayanan,
• Tabur, tugay, kolordu ve ordu kuruluşlarını esas alan bir kuvvet yapısı hedeflenmiştir.
Bu kapsamda tümen teşkilatı yerine , birlikler tugay şeklinde teşkilatlandırılmış ve kolordulara bağlanmıştır. Ayrıca, hareket kabiliyeti ve ateş gücünü artırmak maksadıyla; tugaylar ağırlıklı olarak zırhlı ve mekanize birlikler hâlinde teşkil edilmiştir.
Keşif, gözetleme ve hedef tespit imkânlarının artırılması maksadıyla, 2007 yılından itibaren; Ordu Komutanlıkları kuruluşuna Taktik ve Mini İnsansız Hava Aracı Sistemleri (İHAS)nin yer aldığı İnsansız Hava Aracı Tabur, Bölük ve Takımları,Tugay ve Alay Komutanlıklarının kuruluşuna Mini İnsansız Hava Aracı Sistemleri Timleri ilave edilmiştir.
Merkezi yetenek havuzlarının oluşturulması kapsamında Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Birlikleri yeniden yapılandırılmış Ordu Komutanlıklarında Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Alay Komutanlıkları teşkil edilmiş ve Elektronik Harp Birlikleri Muhabere Elektronik Bilgi Sistemleri Alay Komutanlıkları kuruluşlarına dâhil edilmiştir.
Lojistik Yönetim Sistemi (LYS) projesi ile ikili ikmal ve üçlü bakım sistemine geçilmiştir. Bu kapsamda Kara Kuvvetlerinin lojistik teşkilatı; Kara Kuvvetleri Karargâhından, Tabur/Müstakil Bölük seviyesine kadar her kademede yeniden yapılandırılmıştır.
Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer (KBRN) birlikleri 1997 yılında yeniden teşkilatlandırılmıştır.
Hava savunma sınıfının, topçu sınıfından ayrılarak ayrı bir sınıf hâline getirilmesi 4185 sayılı Yasa ile kabul edilmiştir. Buna paralel olarak hava savunma birlikleri yeniden teşkilatlandırılmış, Topçu ve Füze Okulu bünyesinde kurulan Hava Savunma Okulu, 1998 yılında Çekmeköy Kışlası’na taşınmıştır. 2008 yılında Konya’ya konuş değiştirmiştir.
1999 yılında, Ankara’da faaliyete başlayan Kara Kuvvetleri İstihbarat Okulu, 2003 yılında lağvedilerek TSK İstihbarat Okulu ile birleştirilmiştir. 2010 yılına kadar K.K.K.lığına bağlı olarak faaliyetlerine devam eden TSK İstihbarat Okulu bu tarihten itibaren Genelkurmay Başkanlığına bağlanmıştır. Eğitim ve öğretim faaliyetlerini hâlen, Ankara’da sürdürmektedir.
Kara havacılık birliklerinde tek elden emir komuta tesis etmek ve seferde uygulanacak komuta yapısına barıştan itibaren geçmek maksadıyla; 15 Ağustos 2003 tarihinde, Kara Havacılık Komutanlığı kurularak K.K.K.lığına bağlanmıştır.
İstihkâm birlikleri 2006 yılında yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda; 1’inci Ordu ve 2’nci Orduda İstihkâm Alayı, 3’üncü Ordu ve Ege Ordusunda İstihkâm Taburu seviyesinde istihkâm yetenek havuzları teşkil edilmiştir.
2007 yılında Sınıf Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlıkları ile Eğitim Tugay Komutanlıkları Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlanmıştır.
Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da Türk Silahlı Kuvvetlerini en iyi şekilde temsil eden Türk Kara Kuvvetleri, barışı destekleme harekâtlarına bugüne kadar önemli katkılarda bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. Bu kapsamda Türk Kara Kuvvetleri aşağıdaki uluslararası harekâtlara katkıda bulunmaktadır.
• Bosna Hersek’te icra edilen ALTHEA Harekâtı kapsamında; BM Güvenlik Konseyi’nin kararına istinaden ilk olarak 04 Ağustos 1994 tarihinde Alay seviyesinde birlik ile harekâta katılmıştır. Bu tarihten itibaren Alay/Bölük seviyesinde değişen birlikler görevlendirilmiştir.
• 13 Temmuz 1999 tarihinden itibaren; Kosova’da meydana gelen çatışmaların engellenmesi maksadıyla Kosova Gücü (KFOR) Harekâtına katkı sağlamak amacıyla Kosova’da Alay/Bölük seviyesinde değişen birlikler görevlendirilmiştir.
• Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (UGYK) Harekâtı kapsamında 16 Ocak 2002 tarihinden itibaren Afganistan’a Tugay/Bölük seviyesinde değişen birlikler görevlendirilmiş, 2011 yılına kadar geçen süre içerisinde de Türkiye iki defa Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti liderliği, iki defa da Kabil Bölge Komutanlığı liderliğini üstlenmiştir. Hâlen Kabil Bölge Komutanlığı liderliğini 3’üncü defa yürütmekte ve Tugay seviyesinde birlik ile katkı yapılmaktadır.
• BM Lübnan Geçici Kuvveti (United Nations Interim Force in Lebonan - UNIFIL) Harekâtına Ekim 2006’dan itibaren Türkiye bölük seviyesinde birlik ile katkı sağlamaktadır.
Sonuç olarak; Türk Kara Kuvvetleri, "Türk Birliğinin, Türk Kudret ve Kabiliyetinin, Türk Vatanseverliğinin Çelikleşmiş Bir İfadesi" olan Silahlı Kuvvetlerimizin bir parçası olarak her zaman yüce milletimize layık olma azmi ve kararlılığı içinde ve onun emrinde olmanın şeref ve gururunu taşımaktadır.
Doğa bile ATATÜRK'ü seviyor.
5 ve 8. resimlere emin olamadım diğerleri dişi.
''Kime ok atmayı öğrettiysem ilk bana nişan aldı!.''
M.AKİF ERSOY
''Kime ok atmayı öğrettiysem ilk bana nişan aldı!.''
M.Akif ERSOY
Suskunlar........?
Ben, yabancı kaynaklı hiçbir fikri benimsemeğe tenezzül etmeyecek kadar millî şuur ve gurura malik bir Türk‘üm. Siyasi, içtimai mezhebim Türkçülük‘dür.
Nihal ATSIZ
SON MESAJLAR
- Yıllar Sonra Chiclid - Multi Mi Ocellatus Mu? sfcscannow, 15:43
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Bitki Işık Led muhammed07, 13:53
Yeni Üye Forumu - Karides Market mrrking, 12:39
Bitki Akvaryumları Genel - Evi Taşıyorum Cyber_Scout, 12:03
Akvaryum Bilimi - Balığım Karnı Yaralı Cyber_Scout, 12:01
Hastalıklar ve İlaçlar - 40 Lt Akvaryum Balık Önerisi Moithra, 11:47
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Suyu İçindeki Partiküller Nasıl Önlerim Orhan76, 09:45
Yeni Üye Forumu - Yeni Lowtech Subrast Seçimi (salınım Yapan Kum) Orhan76, 09:06
Akvaryum Tanıtımı - Betta Sorority (100x40x40) Dogukankun, 08:19
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Kribensislerimin Cinsiyeti Ne ? Batuhank06, 08:00
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Kediler Ve Akvaryum KaanE, 01:10
Akvaryum Tanıtımı - Adi Salyangoz Problemi Cyber_Scout, 00:18
Hastalıklar ve İlaçlar - 90*45*45 Natural Style Cyber_Scout, 00:08
Akvaryum Tanıtımı - Walstad Akvaryumu Bitki Delinme Sorunu Cyber_Scout, 00:00
Bitki Akvaryumları Genel - Siyah Moli Yavrusunda Karım Şişliği Tayyareci, 23:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Soil Seçimi, Taban Kurulumu Cyber_Scout, 23:34
Taban ve Gübreleme - Albimarginata Ve Vaillanti eackgzz, 23:18
Akvaryum Tanıtımı - Oscar Balığı Adaptasyon Süreci Cyber_Scout, 22:11
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Pipo Filtre Boru Problemi merutay, 22:09
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Bitkili Akvaryumu Tanıtımı KaanE, 21:56
Akvaryum Tanıtımı - 75 Litre Akvaryum İçin Tüm Sorularım Cyber_Scout, 21:56
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Köksüz Bitkiler Cyber_Scout, 21:53
Bitki Akvaryumları Genel - Fundulopanchax Gardneri Cyber_Scout, 21:49
Diğer Tatlı Su Canlıları Tanıtımı - Suyumun Rengi Turuncu KaanE, 21:36
Yeni Üye Forumu - Sakal Yosunundan Nasıl Kurtulucam ? fishhyy, 20:48
Hastalıklar ve İlaçlar - Aydinlatma Yeterlimi esmurates, 19:26
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Japon Balığı +30 Cm ahmetfiratozkaya, 17:44
Yeni Üye Forumu - Betta Balığım Cinsiyet Taha Yanık, 17:43
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Silis Kum,tropica Substrate İyi Bir Kombinasyonmu? İnci Kefali, 17:36
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Akvaryum İçin Öneri AmatorCichlidci, 16:50
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 🚑 Balığım Hamile Mi? — Doğum Ne Zaman? Cyber_Scout, 16:43
Canlı Doğuranlar - Tuz Ve Metilen Banyosu Yeterli Olur Mu? Goldfish2000, 15:51
Hastalıklar ve İlaçlar - Tropical Prodefence Yem Kullanan? scorpion26, 14:59
Malzemeler ve Yemler Forumu - 100*45*45 Leo, 14:57
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - 4a Konsept Tanıtım Orhan76, 14:30
Akvaryum Tanıtımı - Tam Su Değişimi Sonrası Kayıplar ErkanSs, 14:09
Yeni Üye Forumu - Melek Balığım Yumurtlama YUSUFbAşKaN, 13:27
Yeni Üye Forumu - Beta İle Kardinal Tetra Beraber Yaşar Mı fishhyy, 13:16
Diğer Tatlı Su Canlıları - Cama Kök Yapıştırma musses00, 10:19
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Hangi Filtre tayfunyabaci, 07:40
Filtreleme Seçenekleri - 64 Litre İlk Akvaryumum AmatorCichlidci, 06:36
Akvaryum Tanıtımı - Geophagus Günlüğü MurathanM, 00:10
Güney Amerikan Cichlidleri - Camallanus Worms Hastalığı Ve Nilverm Mucizesi sametyildiz, 22:36
Hastalıklar ve İlaçlar - 20 Litre Betta Akvaryumum Tayyareci, 21:57
Akvaryum Tanıtımı - Melek Akvaryumu AmatorCichlidci, 21:35
Güney Amerikan Cichlidleri - Sahte Hagen Kumu Mu Hobimus, 21:31
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Astranot Baligima Neler Almam Lazim KaanE, 21:23
Akvaryum Tanıtımı - Anubias, Salyangoz Ve Işık Ehtiyar, 20:23
Bitkili Akvaryum Canlıları - Yılanlar İçin Kullandığınız Terrarium Ortamları AmatorCichlidci, 20:12
Sürüngenler ve Amfibyumlar - 100lt Bitkili Akvaryum Yosun Sorunu tayfunyabaci, 20:01
Yeni Üye Forumu
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Cüce Vatoz Yavrular gürkanbey 15:30
- 8 Çıkışlı Sessiz Hava Motoru Hela İaco-9630 DiscusAddict 14:57
- Led Armatür & Nixa Demir Gübresi BywenzeL 14:53
- 100x45x45 Akvaryum,dolap,kum Ve Tüm Malzemeler BywenzeL 14:53
- Black Cameron (siyah Kalvus) mercedesclk 14:53
- 60×40×40h Akvaryum Searlas 14:31
- Apistogramma Macmasteri Red Sholder Şahinöztürk 14:23
- Akvaryum Filtre Ve Isıtıcılar Eheim - Aquel Şahinöztürk 14:23
- Ramshorn Salyangoz yns325 14:22
- 120×50×50 Yan Sumplı Süper Görsel AquaMan 14:19
- Triple Red Kakadu Koloni -tül German Blue Ramirezi yamansengonca 13:14
- Bitki , Sıvı Gübre , Exel , Ramshorm CevdetSERBEST 13:07
- Su Piresi 200 - 300 Adet 50 Tl CevdetSERBEST 13:07
- Moss Teli , Moss Rafı, Karides Yuvası CevdetSERBEST 13:07
- Cüce Vatoz mertank 13:05
- ❗️🔹️ N P K ➕️ Fe ➕️ Excel ➕️ Yosun Giderici 🔹️❗️ F13K 13:01
- Discus Ve Eş Discus F13K 13:01
- Damızlık Melek Ve Oranda F13K 13:01
- Akvaryum Malzemeleri Blackpearl34 12:39
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 12:19
- Takaslık 1e3d Fancy Beta. abunil 12:08
- Apistogramma German Bred Triple Red Samoo 11:41
- Çeşit Çeşit Kusursuz Akvaryum Malzemesi Samoo 11:41
- Su Piresi , Balık Yemi , Pipo Filtre gyunda 11:20
- Pistia , Flame Moss , Java Moss gyunda 11:20
- Karides , Salyangoz ,çöpçü gyunda 11:20
- Hemichromis Exsul Yavrular... Nadir Tür... onuribrahim 11:07
- Mobilyalı İthal Akvaryum 80 Cm X50 FrkMbuna 10:48
- Yavru Veren Çiftler + Sarı Prenses Genç Koloni FrkMbuna 10:48
- Hobiye Son. Malzemelerimi Satıyorum. Güncellendi. osmandbnl 10:31
- Özel Tür Japon Blue - Son 10 Çift osmandbnl 10:30
- Eheim Professionel 4+ egedin 10:26
- 100cm Ceraqua Firefly Armatür egedin 10:26
- Grindal Set Ve Mikrofex AtlasPoyraz 10:26
- Taeniacara Candidi Ve Triple Red German Bred AtlasPoyraz 10:26
- Microfex( Dero Worm) & Beyaz Kurt & Sirke Kurdu Amati340 10:00
- Su Piresi+ Yeşil Su & Infusoria & Yetişkin Artemia Amati340 10:00
- Ista Yüzey Temizleyici (surface Skimmer) I521 Amati340 10:00
- Ramshorn Salyangoz (10 Adet) Amati340 10:00
- Osmocote Akıllı Kapsül Gübre ( 9 Ay Etkili) Amati340 10:00
- 2 Adet 30x30x30 Ultra Clear Cama Cam Akvaryum Fukushuu 09:59
- 107 Farklı Tür Bitki %10 İndirim🌼🌺 hasancn 09:58
- Bitki Budama Seti , Kepçe , Karides Filtre Ucu, hasancn 09:58
- Cam Emiş Basış ,gübre Seti 7 Parça hasancn 09:58
- Kamlumbağa Tankı hasancn 09:58
- Mangrow Üstü Anubiaslar, Cüce Cyrptocoryne nikon_ 09:51
- Beyaz Ve Mikro Kurt, Kızılağaç Kozalağı nikon_ 09:51
- Süper Red Erkek Vatoz, Sterbai Corydoras nikon_ 09:51
- Turuncu Sakura fth0507 09:49
- 1e 4d Kribensis fth0507 09:49
KULLANICILAR
- 148 Online Kullanıcı, 79 Üye
Online Kullanıcılar
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.