ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Jeddite
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
20
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
07 Şubat 2011 21:36
Son Ziyaret:
17 Nisan 2016 12:11
Toplam Mesaj:
14 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Berk Yuce
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Ankara
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Berk Yuce

SON 10 MESAJI

... Galaxy Rasbora (Danio margaritatus)
Yaklaşık 6-7 ay önce musa akvaryumdan 7 adet aldım. Kendileri high-tech bitkili akvaryumda kiraz karidesler ve elma salyangozlarıyla beraber ikamet etmektedirler. Renkleri , hal hareketleri ve bitkili akvaryumdaki uyumları bana göre bu canlıları  bitkili akvaryum forumunda çokca önerilen "akvaryumunuz cok guzel ama icine biraz neon koysanız" klişesinden bir adım öne geçirmiştir.

Nitekim canlıya olan ilgi artınca ve bulunurluğu az olunca üretim çalışmalarına başlayıp deneme yanılma sürecinde bir çok kayıp vererek şuan akvaryumumda ilk gelen 7 balıkdan aynı neslin 15inci üyesi  bulunmakta. İlk üretim tamamiyle şans eseri gerçekleşti fakat; daha sonrasındaki tecrübelerimden yararlanarak:

Meraklı arkadaşlara yardımcı olmak için izlemiş olduğum üretim şeklini paylaşmak isterim. Öncelikle 6-7'li gruplar halindeki sürü, dişi sayısı fazla olacak şekilde uygun ortamda beslenir. Dişilerin karınları daha yuvarlak, boyutları daha iri ve renkleri bir nebze daha soluktur. Erkeklerin ise karın bölgeleri düz, turuncu noktaları daha koyu, ve dişilere göre nispeten boyutları ufaktır. Belli süre bir arada bulunan sürünün içinde dişilerin karnı şişerek yuvarlaklaşmaya başlar ve gruptaki erkeklerden biri dişinin etrafında dönüp beraber dans etmeye başlarlar. Bu aşama akvaryumu sürekli gözlemleme ile anlaşılabilir. Erkek sürekli dişinin etrafında halkalar çizerken dişi, erkeği tabanı moss kaplı bir bölüme çekmeye çabalar ve sürekli birbirleriyle uğraşırlar. Durumu gören diğer erkeklerde aynı dişiye yanaşmaya çabalar fakat baskın olan erkek diğer erkekleri dişinin etrafından kovalamaya çabalar. Erkeklerin rengi koyulaşır ve normalden daha canlı bir hal alır. Dişiyi etkilemek için halkalar çizerken arada sırada durup titreme/kasılmaya benzer hareketler ile dans ederler. 

Bu aşamadan sonrası kritik süreç başlar. Erkek ve dişinin birbirine kur yaptığı anlaşıldığında eş tutan ikili tabanında moss bulunan başka bir tanka alınmalı ve gözlem yapılmaya devam edilmelidir. Yeni tank'ın boyutları önemli olmamakla beraber su sıcaklığı ve değerleri ana tankdaki gibi olur veya direkt olarak ana tankdan aktarılır ise işlem daha risksiz gerçekleşir (kendi tankımda su sürekli 24 dereceye sabit). Tank değiştirildikten bir süre sonra çift tekrar birbirine kur yapmaya başlar ve dişi yumurtaları tankın dibinde bulunan yosun öbeğinin üzerine döker. 

Üreme işlemi kalabalık popülasyona sahip bir tankda yapılırsa diğer balıklar dişinin yumurtaları henüz mosslara deymeden veya deydikten hemen sonra afiyetle yer. Eğer tankınız bol bitkili ve yumurtalardaki yavrular çok şanslı ise 3-4 sonrasında yumurtalar kırılır ve yavrular su yüzeyine yakın bir şekilde yüzmeye başlarlar.  

Önemli ve kritik olarak altını çizmek istediğim nokta da budur. Yumurtlama ve yumurtadan çıkma süreci bu türde çok hızlı gelişir. Ayrılan çift gözlenmeli ve yumurta dökülüp döllendikden hemen sonra tekrar ana tanka konulmalıdır. 

Yumurtadan çıkan yavruları öncelikle artemia daha sonrasında karma balık tanklarında kullanılabilen herhangi bir yemi ezerek toz halinde vererek büyüttüm. Şu sıralar, çalışma temposundan dolayı gözlem konusuna vakit ayıramadığım için üretim işine devam edemiyorum. 





Eskiden Yeni Kurulana Bitki Aktarımı doğru mu?
Tam olarak bende aynı sorundan muzdaribim şuan mevcut akvaryumumda bulunan ve yeni kuruluma aktarmak istediğim HM'lerde cyano oluşumu var malesef eczanelerde eritromisin'de bulamadım. Üretici firma değişmiş veya ilaç tedavülden kalkmıs diyorlar onun dısında ya suyu dengeleyerek yada karartma yaparak kurtulacağız sanırım. Bundan önce cyano patladıgında akvaryumun etrafını havluyla sarıp 4 gün kararttıkdan sonra kurtulmustum fakat parvulaların bir kısmı bu uygulmadan zarar görmüşlerdi :/

Saygılar.
Eskiden Yeni Kurulana Bitki Aktarımı doğru mu?
Tunc beyin makelesindeki yöntem işinize yarıyacak gibi duruyor.

Katkısız Çamaşır Suyu : Bulması en kolay üründür. Dezenfektasyonda çok etkili bir maddedir. Dikkatli kullanılması çok önemlidir dozu yüksek olursa bitkileri öldürebilir. 1/19 oranında sulandırılması gerekir. 1 ölçek çamaşır suyu, 19 ölçek su şeklinde. Daha net açıklarsak 19 litre suya 1 litre çamaşır suyu uygundur. Hassas bitkiler 2 dakika, kalın yapraklı güçlü bitkiler 4 dk. Suda bekletildikten sonra ılık suda yıkanarak. İçine klor giderici konulmuş bol miktarda suya konulmalı ve en az 4 saat bekletilmelidir. Bu bekletme işlemi su 1-2 kez değiştirilerek devam ettirilebilir. Bu işlem bitkilerin ölümüne yol açabilir. En etkili dezenfektasyondur. Eğer riske girmek istemiyorsanız ve ekleyeceğiniz bitkiler gerçekten temiz değil ise mutlaka bu işleme tabi tutmak gerekir. Tüm ekipmanlar daha yoğun ve uzun süreli olarak bu işlemden geçirilip temizlenebilir. Canlıların dezenfektasyonunda kullanılmaz.
Kök
Moss türleri, java fern ve türevleri, anubias vs gibi rizomlu bitkiler kullanıcaksan kök üzerine tutturmak suretiyle veya kafandaki tasarımı şekillendirmek icin kullanabilirsin. Güzelce kaynatırsan renk sorunun olmaz cokda dekoratif durur. Mangrov kökü sadece ph dusurur fakat bitkili akvaryumu etkiliycek kadar bir düşüş yasanmaz.
Tayland Üretimi
Teknik konusunda şöyle bir farklılık var. Forumda bircogumuzun denediği kabı ikiye bolerek erkek ve disiyi birbirine gosterip erkek yuva yaptıkdan sonra dişiyi salmak vs. bu amerikalıların geliştirdiği bir üretim tekniğidir. Tayland tekniği daha ilkel bazılarına tuhaf gelebilecek fakat efektif bir yöntemdir. 4-5 litrelik bir kova, kap, akvaryum vs içerisine 10cm su konuldukdan sonra kabı 2ye bölmeksizin form tutturulmus erkek icine atılır takip eden 4-5 saatin ardından daha sonrada dişi icine atılır kabın icine catappa yapragı yada özütü eklenmesi olumlu etki yapar fakat kabın icinde herhangi bir ısıtıcı, filtre vs bulunmaz. Kap karanlık bir ortama yerlestırılır veya ustu kapatılır. Çiftleşmenin gercekleşip gerceklesmediği takip eden belli zaman diliminde kontroller yaparak gözlenir ve hersey yolunda gitmişse dişi ortamdan uzaklaştırılır.

Yanlışım varsa Hüseyin bey düzeltebilir. Bu teknik daha ilkeldir. Üretim konusunda her safhayı gözlemleyip hatmetmiş, konuyu bilen kişiler tarafından ustalıkla yapılması gereklidir. Bu nedenle konuya yeni olan kişilere önerilmez.

Biz ne kadar bu hayvanlara asık olup cok fazla degerli bakıyor olsakda olayı birde taylandlıların gozunden degerlendirmek gerekebilir :) bizim halkımızın koyun, tavuk, alabalık vs gibi ciftlik hayvanları yetıstırmesıne karsın bu arızalı adamlarda bu balıkları yetıstırdıgı ıcın cıftlestırme ıslemıde ingiltere prensesinin dugununde yapılan muammele gibi olmayabilir ^^

Fakat Hüseyin Bey bu yöntemi keyfinden değil illaki bir artısı (daha cok yavru alabilmek vs.) oldugu icin denemiştir diye tahmin ediyorum.

Saygılar.
Dişi Betalarım
Eger Ankara'da ikamet ediyorsanız, jumboakvaryumda hala olması lazım güzel dişiler tek seferlik bir ithalat gerceklestırmısler ayrıca cok guzel halfmoon erkeklerde mevcut.
Bitkili akvaryumda balık ölümü
Kurtcukların adı planaria bunlar akvaryumda fazla besin yada atık var ise zamanla kendi kendine ortaya cıkan bir tür. Etcil balıklarınız varsa yada olursa onlar icin güzel bir canlı yem kaynagı. Diger bilinen çözüm yöntemi düzenli dip cekimi ile zeminin temizlenmesi. Atık besin azaldıkca sayıları azalacaktır. Kimyasal kullanmak biyolojik sisteminize zarar verebilir. Balık ölümünüze dair mantık yurutmek adına PH'ınızın olması gerekenden asagıda olması ilk tahminim. DIY oldugu ıcın kontrolsüz co2 sudaki ph oranının dusmesine neden oldugundan balıklarda ph carpması olabilir.
İki akvaryuma bir dış filtre?
2 akvaryum icin 1 dıs filtre kullanmak eger iki taraflı sirkülasyon saglıyacaksa akvaryum hacminizi genisletir canlı kapasiteniz bu ölçekde artar fakat ikisindede uygun biyolojik sistemin itina ile korunması ve bir tarafda olusabilcek bozuklugun diğer tarafa yansıması durumunda biraz canınız sıkılabilir.
BİTKİLİ AKVARYUM İÇİN IŞIK İHTİYACI NEDİR?
Merhabalar,

Öncelikle akvaryumunuza güle güle bakma dileğiyle başlamak isterim.

Akvaryumunuzda gerekli aydınlatma litre basına 0.5 watt dusecek sekılde bir kurulum mevcut bıtkılerınız ıcın ıyı olacaktır bunuda 4 saat acık 3 saat kapalı 4 saat acık 3 saat kapalı 4 saat acık 3 saat kapalı sekılde toplam 12 saat aydınlatma ile sağlamanız bitkileriniz icin avantajlı olur. Onun dısında akvaryumda suan bulunan mevcut ısık yetersiz ve zararlı. Beyaz florasan akvaryumda alg olusumunu tetıkler, dalgıc florasanlar bıtkılerınız ıcın faydalı deıldır ısıgı dikey almaları gereklidir.

Gerekli olan aydınlatmanın kac watt olması gerektıgını sitenin ana sayfasında bulunan hesaplamalar bolumunden akvarumunuzun boyutlarını yazarak ögrenebilirsiniz cıkan degerlere göre bitkilerinizin sağlığı icin sylvania grolux ve aynı markanın day light modellerinden yapıcagınız kombinasyonla saglıklı bir aydınlatma elde edersiniz (ısıgın renginden cok kelvin ve lumen degerleri ve bunlardan saglanan renk specktrumu önemlidir). Onun dısında fotograflarda göze carpan unsur iç filtrenizin akvaryuma hava verıyor olması. Bitkili akvaryumda oksijen kaynakları (hava tası v.b) tercih edilmez.

Aslına bakıcak olursanız forumda biraz daha arastırma yaptıkdan sonra ihtiyacınız olan ve hatalarınızı telafi edicek konu baslıklarını bulmanız mumkundur fakat kısaca ozetlemek istedim. Saygılar.
30 lt bitkilide bettanın yanına hangi alg yiyici uygun olur?
Akvaryumda bitkileriniz yogun ve karidesler icin saklanma alanı olusturabilcek ölçüdeyse erişkin karideslere karşı betaların zararı saklanabildikleri icin cok azdır fakat acık alanda gorduklerınde merakdan tırtıklamaya calısabılırler. Karidesler zıplayarak kacıcaklardır fakat ölümcül bir hasar almazlar. Fakat ozgurce dolanamıycakları icin alg tüketimi konusunda bettasız akvaryumda alıcagınız verimi alamayabilirsiniz.

Otto konusuna gelince bettayla bir sorun cıkartmadan işlerini iyi yapıcaklarını tahmin ediyorum. Bettalar genel olarak uzun kuyruklu renkli göz alıcı yüzgecleri alan balıklara karsı daha agresif davranıslarda bulunurlar fakat ottoların ebat olarak kucuk ve renk olarakda bettayı agresifletiricek bir genetigi olmadıgı icin uyum ve işlev konusunda bir sıkıntı yasamıycagınızı dusunuyorum.

Otto konusunda yasıycagınız sıkıntı uyum sorunundan cok akvaryumunuzun 30 litre kapasiteli olmasından kaynaklanabilir. Su dengelerine karsı hassas canlılar oldukları ıcın ve kucuk ebatlı akvaryumlarda yasanan degısımlerın biyolojik dengeye daha hızlı yansıyabildigi icin eger oturmamıs bir suyunuz varsa ottonun bundan etkilenme sansı vardır. Fakat bunu denemeden goremezsiniz. Umarım kafanızı karıstırmadan azda olsa size yardımcı olabilmişimdir. Saglıklı balıklar ve saygılar.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.