ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
cevikatmaca
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
0
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
11 Ekim 2014 12:38
Son Ziyaret:
05 Kasım 2014 13:12
Toplam Mesaj:
4 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Murat Ünal
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Izmir
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Rol yapma, düşün!

SON 4 MESAJI

Tetrazon ve cüce gurami ile yola devam
Çok teşekkür ederim bilgiler için. Bitki konusunda tür tavsiyesi verebilir misiniz? cevikatmaca2014-11-05 13:10:13
Tetrazon ve cüce gurami ile yola devam
Felaket bir başlangıç yaptığım akvaryumculuk işi biraz olsun düzene girdi. İlk mesajımda, benim cahilliğimin üzerine akvaryumcunun vurdumduymazlığı eklenince başıma gelenleri ayrıntılı olarak paylaşmıştım. 


Bu olayın ardından, akvaryumu baştan kurmaya karar verdim. Sarı prensesleri akvaryumcuya götürdüm ve olanları anlattım. Ölen lepistesler için özür dileyip, hatalarını telafi etmek istediklerini söylediler. Ölen balıklar geri gelmiyor tabii ama bu yaklaşıma da hadi neyse madem deyip çıngar çıkartmadım. Balıkları geri verdikten sonra, eve gelip balık ölümleri yaşanmış olan tankı boşalttım. Temizledim, yeniden dekore ettim ve yeni su ile doldurup sistemin oturmasını beklemeye başladım. Dört beş gün sonra yeniden akvaryumcuya gidip, bakımı kolay, göze hoş gelen en fazla iki cinsten oluşan bir akvaryum kurmak istediğimi söyledim. Hatta aklımda çok beğendiğim tetrazonlardan 6-8 adetlik bir sürü yapmak ve bununla yetinmek vardı. Neticede 7 adet tetrazon aldım. Bir yandan da aklım cüce gurami tankındaki güzellere takıldı. Akvaryumcu sorun olmaz deyince üç adet de cüce gurami beğendim ve bunları da aldım. Eve geldiğimde önce tetrazonları 70 litrelik tanka koydum. Sakince dolaşmaya başladılar. 25 litrelik tanka da üç adet guramiyi koydum ve o sırada guramilerle aynı boyda olan bir adet melekle sıkıntısız biçimde yüzmeye başladılar. İkinci günün sonunda her iki akvaryumda da bir sorun yaşanmadığını görünce rahatladım. Guramileri ve meleği büyük akvaryuma transfer ettim. Gözüm sürekli üzerlerinde olmak koşulu ile üç dört gün dertsiz tasasız aşıldı. Şu anda 70 litrelik tankımda yaklaşık yirmi gündür hiç bir sorun yok. 1 adet çöpçü, 1 adet melek, 7 tetrazon, 3 adet cüce gramiden oluşan popülasyon gayet mutlu görünüyor. Belki 70 yerine 100-110 litrelik bir tank daha rahat ettirebilir balıkları diye düşünüyorum ama şimdilik bir sıkıntı yok görünüyor. Yem olarak, akvaryumcunun önerdiği; Gemma Cichlid, Gemma Tropical, Rotifish SD Daphnia ve pul yemden oluşan bir kombinasyonu her gece saat 22.00/23.00 arasında tabiri caizse bir gazoz kapağını dolduracak kadar veriyorum. Gayet iştahlı şekilde yiyorlar. Yemin bir kısmı yüzeyde kalıyor, önemlice bir kısmı ise dibe süzülüyor. Hem yukardan hem dipten yiyorlar.

Umarım bu istikrar hiç bozulmaz. Fakat ben yine de özellikle tetrazon ve cüce gurami beslemiş olan arkadaşların her türlü tavsiyelerine açığım. Aklımı özellikle kurcalayan bir iki konu var halen:

1. Bu beslenme düzeni doğru mu? Ya da daha da iyileştirilebilir mi? Artemia, vs. Günde bir kez yem vermek doğru mu?
2. Bu tanktan yavru alma ihtimali var mı? Özellikle yavru alasım yok fakat eğer böyle bir durum gelişirse, yavruları yaşatabilmek bakımından soruyorum.
3. 1 adet melek için üzülüyorum, yanına bir tane daha koymak veya meleği akvaryumcuya götürüp vermek arasında tereddüt ediyorum. Halihazırda mutsuz görünmüyor o ayrı. 
4. Dekor bitkilerim var ama bir haftada üzerleri kahverengi yosun tutuyor. Canlı bitki işine gireyim mi?

Sevgi ve saygılarımla.

Murat 
cevikatmaca2014-11-03 01:12:14
Kaş yapayım derken göz çıkartmak
Herkese merhaba, aranıza yeni katıldım. Çok güzel ve faydalı bir forum, emeği geçenlerin eline sağlık. İki yıldır 25 litrelik bir akvaryumda bir kaç lepistes ile güzelce vakit geçirmekteydik. Çoğu akvarist gibi ben de ilk fırsatta akvaryumu büyütmeyi istemekteydim. Nihayet gönlümdeki hacim kadar olmasa da hanımdan yeni bir akvaryuma vize çıktı!

Minicik bir cennet yaratmak!

Biraz daha fazla sayıda ve türde balık koymak ve görsel keyfi arttırabilmek için 70 litrelik yeni bir akvaryum aldım. Akvaryumcuya bu hacme uygun, birbiriyle uyumlu yaşayabilecek türleri sordum ve gösterdiği türlerden hoşuma gidenleri seçtim. 8 lepistes, 5 tetra, 2 melek, 4 moli ve 3 tane de ciklit (sarı prenses) alıp akvaryuma koydum. İlk iki gün her şey yolunda görünüyordu. 

Cennette dehşet başlıyor!

Ve korku filmi başladı. Üçüncü günün sabahında lepisteslerden birisi ölmüştü. Su sıcaklığı, suyun hijyeni, hastalık gibi ihtimaller geldi aklıma. Üzüldüm ama yapacak bir şey yoktu. Cenazeyi kaldırdık. İkinci günün sabahında yeni bir balık ölümü daha geldi. Bu kez şüphelenmeye başladım. Acaba akvaryumda gizli kapaklı işler mi dönüyordu? Üçüncü gün vehametin boyutu büyüdü. Bir lepistes ve bir tetra dipte hareketsiz yatıyordu. Görece biraz daha iri olan melek ve sarı prenseslere gözümü diktim. Defile yapan mankenler gibi süzülüyorlardı. Bu güzellik abidesi yaratıklar katil olabilir miydi? Bir sonraki gün molileri de kaybetmeye başlayınca, sinirden elim ayağım titremeye başladı. Cennette bir katil vardı hiç kuşkusuz. Gece salonun ışıklarını kapatıp, gözümü akvaryuma diktim ve olacakları izlemeye başladım. Sabaha karşı 02.00 gibi su hareketlenmeye başladı. Nazlı nazlı sakince yüzen prensesler, kendilerinden umulmayacak bir süratle aşağı yukarı ani ataklar yaparak yüzmeye başladılar. Diğer türler birer kenara sindiler. Sanki haplanmış gibi davranmaya başlayan prensesler sayısı üçe düşmüş lepistesleri koşturmaya başladılar. Resmen kuyruklarından minik parçalar kopartıyorlardı. Hemen internete girdim ve bingo! "Sarı prensesler, aynı ortamdaki lepisteslere bir süre sonra "canlı yem" muamelesi yaparlar." Ulan yetmiş litre suyun içinde Ortadoğu zulmü varmış meğerse! Önce, "sal şuraya iki piranha da ebelerinin örekesini görsünler" diyen içimdeki sesi susturdum! Sonra da, "merak etme bunlar beraberce yaşarlar abi" diyen akvaryumcuya sunturlu bir küfür savurdum! Tabii kendi kusur payımı da es geçmiyorum. Tümüyle akvaryumcunun yönlendirmesiyle hareket etmek, önceden yeteri kadar araştırma yapmamak da benim açımdan kaş yaparken göz çıkartmama neden oldu. Allahtan 25 litrelik akvaryum halen bir kenarda duruyor. Yarın ilk işim, bu geçimsiz türleri birbirinden izole etmek olacak. 

Tavsiyelerinizi bekliyorum...

- Çok yoğun çalıştığımdan, deneyimli, yavru almaya çalışan, kimyagere dönüşmeye hazır bir akvarist değilim. Sade bir tasarım, düzenli yemleme, haftalık su değişimi gibi bir tarz bana daha uygun. Amaç salonda bir görsel bir güzellik olsun, evdeki iki minik kızım hayvan sevgisiyle tanışsın.
- Sanırım elimdeki tank hacmi, sarı prenses ve melek popülasyonuna çok yeterli gelmeyecek. Onları geri verip, lepistes artı moli ikilisinden bir popülasyon oluşturmak veya sadece goldfish varyetelerinden bir popülasyon oluşturmak arasında kafam gidip geliyor. Akvaryumu baştan tasarlamak üzerine de kafa yormak gerekecek: Bitkili veya bitkisiz, dekor, kum cinsi, vb. Bu işte deneyimli arkadaşlardan, yardım almaya hazırım. En önemlisi de bana İzmir'de (tercihen Bornova'da), yaptığı işe saygı duyan, bilgisiyle doğru yönlendirebilecek bir akvaryum shop önermenizi rica ediyorum. 

Esenlik dileklerimle.



cevikatmaca2014-10-11 13:04:50
Yeni Gelenler Buradan Merhaba Desin
Selam arkadaşlar, İzmir'den yazıyorum. Akvaryum işinde bir parça gelişmek ve deneyim paylaşmak için buradayım. Sevgiler, saygılar.  Murat Ünal

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.