ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
DuyguTeker
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
02 Eylül 2015 13:55
Son Ziyaret:
27 Nisan 2017 13:37
Toplam Mesaj:
7 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Duygu TEKER
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Istanbul
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Duygu Teker

SON 7 MESAJI

Bitkili Akvaryumda Aydınlatma Deneyimim
Benimki mâlesef Amerika' yı baştan keşfetmek gibi oldu ve Florasan a karar verdim. Hafta başında 1 Grolux ve 1 Daylight aldım. Müsait bir zamanımda 1 grolux daha ve bir de aquastar alıp tamamlayacağım. Şerit led sistemi tamamen iptal ettim. Ya bitkisiz bir akvaryum meraklısına uygun bir fiyattan vereceğim ya da olmazsa evin biryerlerinde dekorasyon amaçlı kullanacağım [:)]
Bitkili Akvaryumda Aydınlatma Deneyimim
Herkese Selamlar.

Bir kaç aydır üyesi olduğum ama bir kaç yıldır takip ettiğim bu forumda aydınlatma konusundaki tecrübelerimi anlatmak istedim. Hem yeni deneyecek olan arkadaşlara bir miktar fikir vermek hem de deneyimli olan arkadaşların da tavsiyelerini görmek beni memnun eder.

200 LT lik (100x40x50h) ebatlarındaki akvaryumumda Anubias, Cryptocoryne Parva, Blyxa Japonica, Cryptocoryne Balansea, Eleocharis Parvula, Flame Moss, Hygrophila Difformis (Çınar) ve Eleodea Nuttallii den oluşan bitki örtüm var. CO2 yi mayalı sistem üzerinden sağlayıp vortex diffüzör ile akvaryuma veriyorum. Bu arada gübreleme konusunda hiç bir boşluk bırakmadığımı da belirtmek isterim.

Bu detaylardan sonra gelelim asıl konuya :

Aydınlatma için ilk denemem 8 m lik şerit led ile olmuştu. Metrede 60 led, tek çipli 3528 ledlerden 3 m mavi, 3 m kırmızı, 1 m beyaz ve 1 m yeşil kombinasyonu ile kurduğum aydınlatmam bitkilerimde gözle görülür hiç bir fark yaratmayınca ve parvula' m tamamen eriyip bitince metrajı 3 ay önce 13 m ye çıkardım.

4 m kırmızı, 4 m mavi, 3 m beyaz ve 2 m yeşil ile yeni bir kombinasyon oluşturdum. Yeniden alıp ektiğim Eleocharis parvula bitkisinde yine giderek zayıflama var. Blyxa Japonica ve Cryptocryne Parva olduğu gibi duruyorlar. Kötüye gitmemekle birlikte gözle görülür bir gelişim de yok. Çınar güzelleşiyor ve gelişiyor ama pek yeni sürgün göremiyorum, daha açıkçası çoğalmasını sağlayamıyorum. C.Balansea fena sayılmaz, yeni bir sürü sürgün vermiş. Anubias, Flame moss ve Eleodea Nuttallii coşmuş durumda ama zaten bu bitkiler yetişmesi çok kolay olan bitkiler.

En sonunda anladım ki şerit ledlerim bana istediğim sonucu sağlamak konusunda yeterli gelmeyecek. Tüm bu kombinasyona ek olarak dün akşam birer adet 39w T5 Sylvania Grolüx ve 39w T5 Philips Daylight bağlamaya karar verdim. Gidişi gözlemleyip gelişmeleri buradan paylaşacağım.

Tüm bu yazıların neticesinde söylemek istediğim; edindiğim naçizane izlenimim şudur:

Tek çipli 3528 şerit ledler ile akvaryum aydınlatması, bitki yetiştirmek için yeterli gelmiyor. (13 m olsa bile)..
Kılıç Kuyruklarımı Yaşatamıyorum.
3 aylık gözlem sonucunda vardığım sonuç şudur: Protein ağırlıklı kırmızı granül yem bu balıklarımı öldürüyormuş. 3 farklı bitkisel yem yanında arada bir azar azar verdiğim bu yemi kestim ve o günden beri bir tane bile kılıç kuyruğum ölmedi. İlgilerini esirgemeyen herkese teşekkürler ederim.
12 M Şerit Led Yeterli Midir?
Açıkçası aldığım şerit ledler konusunda çok çok bilinçli değildim. Karaköy' de bulunan elektrik malzemeleri satan bir dükkandan (Karaköy Akbank' ın arka tarafına doğru) 5 er metrelik makaralar halinde kırmızı, mavi, yeşil ve beyaz alıp bunları kombine ederek kullandım. Bilindik bir markanın ürünleri değiller.
12 M Şerit Led Yeterli Midir?
Akvaryum sevdalısı herkese selamlar. Kabaca100x40x50 (200 LT) lik akvaryumumda CO2 için mayalı sistem; aydınlatma olarak şerit led kullanıyorum. Toplamda 12 m (4m Mavi, 4m Kırmızı, 2m Yeşil ve 2m Beyaz olmak üzere ) 60 led/m tek çipli dış mekan aydınlatma, tabanı komple parvula kaplayabilmek için yeterli olur mu acaba?
Kılıç Kuyruklarımı Yaşatamıyorum.
Bahsettiğiniz linkteki yazıyı okudum. Açıkçası bu tarz eksiklikleri pek yapmadığımı düşünüyorum.

Dış filtremi 3-4 ayda bir temizliyorum. Bahsettiğim iç filtre ise her hafta temizleniyor.

Balıklarıma genelde 3-4 çeşit yem veririm. Pul yem değişmezim. Yanında protein ihtiyacına yönelik (tetralar için) çok az miktarda kırmızı granül yem veririm. Yanısıra bitkisel farklı yemler de zaman zaman kullanırım.

Aksesuar olarak (aquascaping' e meraklı olduğum için) sadece bir ağaç dalı kullanıyorum. Bu ağaç dalı mangrow kökü falan değil, bildiğiniz sokaktan bulduğum bir ağaç dalı. Ancak yaklaşık 8-9 aydır akvaryumda bulunuyor. Sağlıksız bir ortam yaratsa tüm türleri etkilerdi ve yavrulama olmazdı diye düşünüyorum. Hatta akvaryumda başedemediğim bir salyangoz üremesi de var ki pek çok yazıda bunun aslında sağlıklı bir su dengesinin göstergesi olduğunu okumuştum.

Aydınlatmayı ise sabahları saat 8 den 11-12 ye kadar ve akşamları 20 den 24 e kadar yakıyorum. Toplam 8 m yi bulan 4 ayrı renkte şerit led (silikonlu dış mekan) kullanıyorum.

Balıklarımda erime, beyaz benek vs gibi sıkıntılar hiç olmadı. Ama şimdi yazarken hatırladım 2 adet lepisteste ve 1 adet black moli de bayatlamış pul yemden kaynaklanan dengesiz yüzme ve nihayetinde ölümle sonuçlanan problemler oldu.

Bir miktar daha gözlemleyeceğim. Eğer kılıçkuyruk ölümleri (bir iki tane daha) devam ederse elden çıkarmak en sağlıklısı olacak sanırım.[EDIT]DuyguTeker,2015-09-02 17:09:15[/EDIT]
Kılıç Kuyruklarımı Yaşatamıyorum.
Herkese merhabalar. Bu forumun yeni üyesi olmakla birlikte aslında çok uzun zamandır takip ediyorum. Bu günden sonra da mümkün olduğunca çok paylaşımda bulunmaya çalışacağım. Sorunum şu:
200 Lt lik bitkili bir akvaryumum var. 1200 Lt dış filtre ve 500 Lt lik bir iç filtre ile (İç filtreyi aslında yardımcı seviyede bir temizlik ve daha çok da CO2 enjeksiyonunda kullanıyorum çünkü dış filtrem temizliği tek başına halledebiliyor.)
Su değişimlerini haftada bir (nadiren 15 günde bir) 25 litre olarak gerçekleştiriyorum.

Akvaryum içerisinde şu anda 16 adet neon tetra, 30 civarında irili ufaklı lepistes ve 9-10 tane civarı kılıçkuyruk yavrusu bulunuyor. Akvaryumumda daha önce bunlara ek olarak 6-7 tane balon ve normal moli ile 4 adet plati vardı, lepistes sayısı da çok daha fazlaydı ve bu sayılara 5 adet lepistesten ulaştım. ( Populasyonu azaltmak ve zamanla sadece neon tetraya dönmek niyetim var).

Kılıç kuyruk yavrularım ise daha önce elimde bulunan 2 dişi ve bir erkekten ürediler. Diğer türlerde hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen (sadece 1 adet balon moli ölümü) 2 ay gibi bir süre içinde erkek ve dişi kılıç kuyruklarımı ölü olarak buldum. Şimdi de her hafta ya da 10 günde bir bir adet yavru kılıçkuyruğu akvaryumumda ölü olarak buluyorum. İnterneti araştırdığımda çok aşırı koşullar istemeyen bir tür olduğunu okudum. (Hatta pek çoklarına göre neon tetra çok daha hassas bir tür olmasına rağmen onlarda bir sıkıntı yok. )

Acaba mı dediğim bir tek husus bitkiler için kullandığım sıvı gübreler: Haftada bir defa 2 kapak potasyum ve 1 kapak demir gübre ekliyorum, ki bu miktarlar üzerinde yazan kullanma talimatındaki dozaja uygun. (ayrıca tabanda kuma gömülü misket gübreler de var.).

Gerekirse diye bilgilendireyim. Yaz boyunca su sıcaklığı 28-30 dereceler civarındaydı. Kışın 25 derecede sabit tutuyorum.

Konu ile ilgili bilgisi olan, bilgilendirebilecek kimse var mıdır?.[EDIT]DuyguTeker,2015-09-02 14:15:43[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.