ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Musti
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
2
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
09 Ağustos 2007 00:24
Son Ziyaret:
10 Ekim 2007 03:14
Toplam Mesaj:
18 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Mustafa Yılmaz
Doğum Tarihi:
11 Nisan 1971
Yaş:
53
İl:
Istanbul
Meslek:
serbest
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

Mustafa YILMAZ / İSTANBUL

SON 10 MESAJI

pahalı değil mi?
Onur bey,
 
Öncelikle burada söz konusu olan şey fikir beyanıdır. Siz ise fikir beyan etmekten ziyade laf kalabalıklığı yapmışsınız. Böyle laf kalabalıklıklarıyla beni yazdığıma pişman edemezsiniz. (siz öyle diyorsunuz ya)
 
İsterseniz birkaç arkadaşınızı daha alıp gelin, öyle yazın. Sonuç değişmez. Fikriniz doğru ise doğrudur. Yoksa arkadaş dayanışması ile bir fikri doğru kılamazsınız. Doğru bir fikri ise laf kalabalıklığıyla yok edemezsiniz.
 
Yazdıklarım ve kastım açık ve nettir. Neresini anlayamıyorsunuz. Cevap gerektirecek sorular sorsaydınız bunları da cevaplardım. Siz bu yaşa kadar öğrenmediyseniz ben size özel hukuk sözleşme kuralı nedir? sözleşme nedir? anlatacak değilim ya.
 
Ayrıca, yazıyı yazan arkadaşla hiç bir tanışıklığım yoktur. Hangi konuya müdahil olacağıma da kendim karar veririm. Başkaca bir üyeliğim de yoktur.
Yazdıkların da beni hiç pişman etmemiştir.
 
 
 
pahalı değil mi?
Amacım polemik yaratmak değildir. Ancak;
 
henüz öğrenci olan genç bir arkadaşımızın, kastının açıkça ne olduğu belli olan bir konuda yazdıklarına, alakası olmadığı halde bir takım özel sözleşme kurallarına atıf yapılarak cevap verilmiş olması açıkça bir yüklenme hatta sindirme politikasıdır.
 
Kısacası, bu genç arkadaşımız hiçbir kusuru olmadığı halde neredeyse sizden özür dilemiş, konuyu açtığına açacağına pişman olmuştur. Siz bunu  amaçlamamışsanız bile sonuç bu olmuştur.
 
Saygılar.
pahalı değil mi?

Anıl arkadaşım,

 

Kastettiğin şey rahatça anlaşılabiliyor. Ayrıca fikrinde sana katılıyorum.

Cevap yazan arkadaşların sana yüklenmelerine bir anlam veremedim. Gereksiz bir yüklenme olduğundan destek olma ihtiyacı duydum.

Saygılar.
 
 
Akvaryum Kokutan Ne Olabilir? (Frenatus)
Orçun bey,
 
Anladığım kadarıyla herhalde dış filtre kullanıyorsunuz.
Filtrenizi hangi aralıklarla ne tarzda temizlediğinizi de yazmamışsınız ama akvaryumda temizlik yapma tarzınızdan (kumu yıkama, kayaları kaynatma temizleme) filtre temizliğini de hatalı yapıyor olma ihtimaliniz olduğu sonucuna varıyorum. Kısacası filtrenizde yararlı bakterilerin oluşma sürecini bir şekilde kesintiye uğratıyor olabilirsiniz. Özellikle yaptığınız temizlikten sonra kurulumun, sıfır akvaryum kurulumundan farkı olmayacağından bu konudaki kaidelere de uymak gerekirdi. Bu kaidelere de uymamış olduğunuz sonucunu yazınızdan çıkarabiliyorum. Kanaatimce yazınızda belirttiğinizin aksine, yapılması gerekenlerden çok yapılmaması gereken ne varsa yapmışsınız.
 
Sonuç olarak filtreniz henüz biyolojik filtrasyon yapmıyor ve bu nedenle akvaryumunuzdan amonyak kokusu geliyor. Yeni kurulan akvaryumlarda ilk 15 gün içinde bu koku gelir. Bunun sebebi henüz yeterli düzeyde çevirici bakterinizin oluşmamış olmasındandır. Öncelikle yemlemeye çok dikkat etmeli ve çok az yem kullanmalısınız ayrıca sık sık su değiştirmelisiniz. (mesela iki günde bir %30-35 gibi) Ayrıca bu arada kesinlikle filtre temizliği yapmayın. Biraz sabırlı olun kokunun geçtiğini göreceksiniz. Şunu da belirteyim ki balıklarınızı zehirleme oranınıza göre şu sıralar balık kaybı yaşayabilirsiniz.
 
Akvaryumunuz ve filtreniz düzgün bir biyolojik filtrasyon yapmaya başladığında, (makul bir yemleme düzeyi ve makul bir balık sayısıyla) akvaryumunuzdaki bahsettiğiniz kötü hamsi kokusu gidecek yerine taze pişmiş hamsi kokusu gelecektir.
Saygılar.
 
 
balıklarımın saklanması
Sorun ışık değil, sorun stres.
 
Stres yapmış balıkların üzerinde hangi tür ve renk ışığı yakarsanız yakın (soru malawilerle ilgili olduğundan özellikle malawiler için söylüyorum) balıklarınız bundan etkilenecektir. Tersi de doğrudur. Yani stres yoksa hanig ışığı yakarsanız yakın balıklarınız bundan etkilenmeyecektir.
 
Siz ışığı yaktığınızda balıklarınızın dibe çökmesi veya saklanması, tabii olarak, insanın aklına, balıkların ışıktan korktuğu fikrini getiriyor. Bu kolay düşünce tarzı bu balıklar için kural olarak geçerli değildir.  Kural olarak diyorum çünkü bazen değişiklik dolayısıyla çok kısa süreli adaptasyon süreci olabilir.
 
Yukarıdaki basit yaklaşımın tersine, ya balıklarınız belli bir ürkeklik içerisinde bulunduğu bir zamanda (stres) siz ışığı yaktığınızda daha aydınlık bir ortamda kendini daha az güvenlikte hissediyorsa ve bu sebeple bu davranışları sergiliyorsa sorun ışıkmıdır yoksa balığın bir şekilde streste olmuş olmasımıdır.
 
Örneğin, gece yarısı birbirinize çok korkunç hikayeler anlattığınız ve çok gerildiğiniz bir esnada ani bir ses çıktığında bir anda çok ürkebilirsiniz. Sizi birileri inceliyor olsa insanlar şu sesten ürkerler diye bir sonuç çıkartabilirmi? Halbuki stressiz bir ortamda aynı sesi aynı şiddette duyduğunuzda bu sesten etkilenmezsiniz.
 
Işık olayı da aynı bunun gibidir. Zaten balıklarınız belli bir gerginlik içindedir ve siz floresanı yaktığınızda kendilerini daha az güvende hissederler. Hepsi bu.
 
Aynı floresanı kullandığı halde, balıkların bir süreç sonunda kendilerini akvaryuma adepte etmeleri ile stresi yenmeleri sonucunda, aynı ışık kullanılmasına rağmen balıkların rahatça yüzdükleri çok kişilerce tespit edilmiştir. Burada, balıkların rahatça yüzmesi ışığa alışmalarından değil, ortama alışmalarından kendilerini rahat hissetmelerinden kaynaklanmaktadır. Yoksa sizin 15-36 watt ışığınız güneş ışığı yanında bu balıklar için mum ışığı gibi kalır. Bir güneşe bir de floresanlarınıza çıplak gözle bakın farkı anlarsınız. Dolayısıyla ışık fazla geliyor, balık ışığın rengini beğenmiyor tezleri gerçeği yansıtmıyor.
 
Balıkların kendilerini rahat hissettiği ve belli bir sayının üzerinde balık olan (mesela onbeş malawi) bir akvaryumun üzerinde ister 5 tane mavi floresan yakın balıklarınız dibe çökmez. Çökse de çok kısa süreli olur. Akvaryum büyüklüğü ve balık sayısı ise stres konusunda en önemli iki etkendir. 
 
Kısacası kalabalık akvaryumlarda balıklar birbirlerinden etkilenmekte, biri yem aramakta, biri birini kovalamakta ve mücadele etmekte vs. olduğundan balıklar kendilerini daha rahat hissetmekte bahsettiğimiz anlamdaki streste kolay kolay ortaya çıkmamaktadır.
 
Yazdıklarımı, stres yapmış balıklarınızın yanına, ışığınızı değiştirmeden 3-4 balık ekleyerek test edebilirsiniz. Ama illaki yeni bir floresana para ödemek istiyorsanız onu bilemem.
 
 
Yosun(resim eklendi)
Akvaryumunuzda vatoz varmı?
balıklarımın saklanması
Alihan bey, balıklarınız stres yapmış fakat sorun ışık değil. İsterseniz ışığı hemen değiştirin bir şey farketmediğini göreceksiniz.
 
Ya sabredip balıkların zamanla stresten kurtulmasını bekleyeceksiniz yada akvaryuma birkaç balık daha ekleyeceksiniz. Aynı ışıkla yunusların saklanmadığını gezdiğini görürsünüz.
 
Ben de eskiden akvaryumun ışığını açtığımda balıklarım dibe çöküp saklanmalarını hep floresana bağlardım. Öyle olmadığını insan zamanla öğreniyor.
yunusta problem
Benim de bir dişim ilk yumurtalarını attıktan yaklaşık 20 gün sonra ikinci defa yumurta aldı. Bu işin bir uzmanı en kısa ne kadar zamanda yumurtlayabileceklerini (biyolojik olarak) yazarsa iyi olacak.
 
Yumurta tutma konusunda, ben erkeği akvaryumdan çıkartarak sonuç alıyorum.
Ağzı Doluyken Yem
Benim de dişi venüstüsün ilk iki yavrulamasında hiç yem yemedi. Üçüncü yumurtlamada sanırım 7. günden itibaren çok iştahlı olmamakla beraber özellikle önüne düşen yemleri nazik bir şekilde yedi.
Akvaryum Işığı
Meltem hanım,
Balıklarınız herhangi bir sebeple strese girmiş. Siz yokken misafir bir çocuk akvaryum camına vurmuş balıkları korkutmuş olabilir veya uzun süre odada hareket görmeyen balıklar sizin gelişinizle bir anda ürküp strese girmiş olabilir. Bahsetmemişsiniz ama akvaryumunuzdan balık çıkarttıysanız bu da etkili olmuş olabilir.
 
Strese girmiş balıklar akvaristin gerçekten sinirini bozar bu süre bazen çok uzun de sürebilir. Popülasyonun az oduğu akvaryumlarda bu olay daha sık görülüyor. Eğer stres hali devam ederse (gerçi iyi bir balık/akvaryum oranınız var) iki üç yavru balık daha akvaryuma eklerseniz sorunun gittiğini göreceksiniz.

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.