Akvaryum.Com
  • Aynı Akvaryumda Birden Fazla Erkek Betta Besleme


    Profil resmi
    Caginozturk

    3 beğeni

    Betta
    Bir süredir betta balığı besliyorum ve uygun koşullar sağlandığında birden fazla erkek bettanın aynı tankta bakılabileceği teorisini test etmeye karar verdim. İlgilenen olursa her maddeyi detaylandırabilirim, ama bu yazının uzun olmaması için özetleyeceğim. Başlamadan önce belirtmek isterim ki: bu balıkların refahı benim için en önemli şey. Bettaları çok seviyorum ve onların evrimsel olarak alışık olduğu şartlarda yaşamalarının, sınırlayıcı faktörler ortadan kaldırıldığında yaşam kalitelerini artırdığına inanıyorum. Bu yöntemin, doğru yapıldığında bettaların refahı açısından çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

    Renklenmelerinde, hareketliliklerinde, beslenme davranışlarında ve etkileşimlerinde belirgin gelişmeler oldu. Ayrıca daha önce hiç gözlemlemediğim karmaşık sosyal davranışlar sergilemeye başladılar. Bu deneyim inanılmaz derecede tatmin edici—ve umarım onlar için de öyledir!



    Ne Yaptım?
    • Büyük bir akvaryum: Bunu 10, 30 ve 75 galonluk tanklarda denedim. Başarı, tank boyutu ile doğru orantılı olarak arttı. 30 galonun altını önermem. Genel kural: Her erkek betta için bir “uygun bölge”, ve bu bölgeler arasında birer boşluk olacak şekilde planlanmalı. Örnek: Tankınız 90 cm ise, uçlardaki 30 cm erkeklerin bölgesi olur, ortadaki 30 cm boş bırakılır.
    • Uygun bölgeler: İsterseniz fotoğraf paylaşabilirim. Dikey alanları kapsayan bitkiler önemli. Uzun anubias ve Amazon frogbit gibi yüzey bitkileri ideal çünkü köpük yuvası yapmalarına izin veriyor.
    • Dişiler – ne kadar çok, o kadar iyi: Ben her erkek için 3–4 dişi oranı kullanıyorum. Dişiler kendi aralarında bir hiyerarşi kuruyor. Baskın dişi hangi erkekle eşleşeceğine karar veriyor. Diğer dişiler arasında da yer kapma kavgaları olabilir ama bu genelde sadece görsel şovla (flaring) sınırlı kalıyor. Erkekler diğer erkeklere olan ilgisini kaybediyor, dişilere odaklanıyor. Aynı dişi için rekabet etmiyorlar, sadece gösteri yapıyorlar.
    • Yedek tanklar şart: İlk birkaç hafta bettaları çok dikkatli izlemek gerekiyor. Gerekirse hızlıca ayırabilmelisiniz. Sonrasında durum stabil hale gelir, sadece rutin gözlem yeterlidir.
    • Dither balıklar: Bölge sınırlarını korumada çok işe yarıyor. Danio gibi aktif balıklar iyi sonuç veriyor. Bölge düzeni şöyle olmalı: Bitkili alan – boşluk – bitkili alan. Dither balıklar boşlukta dolaşarak bettaların birbirinin alanına girmesini engelliyor. Bu, saldırganlığı önleyen bir “sigorta sistemi” gibi çalışıyor.
    • Bol bol bitki: O kadar çok bitki olmalı ki, nitratlar 4–6 hafta boyunca kıpırdamasın. Bu iyi bir ölçüdür.



    Ne Gözlemledim?
    • Köpük yuvaları hem iyi hem kötü: İyi tarafı, erkekleri kendi bölgelerinde tutuyor ve onları meşgul ediyor. Görünüşleri düzeliyor. Kötü tarafı, başka bir erkek yaklaştığında sinirleniyorlar ama genellikle sadece gösteri yapıp geri çekiliyorlar.
    • Erkekler, bölgeleri oluşturulduktan sonra birbirine saygı gösteriyor: Yeni erkek eklediğinizde kısa süreli göz göze gelmeler olur. Eğer şiddet başlarsa ama hızla son bulmazsa, ayırmanız gerekir. Hiyerarşi oturduğunda kavgalar nadirleşiyor.
    • Kişilik çok önemli ama tek faktör değil. Bazı erkekler asla diğerlerine tahammül edemez, onları tek başına tutmak gerekir. Hiyerarşi genellikle iki faktöre göre belirleniyor:
    1. Balığın kişiliği (saldırganlık düzeyi)
    2. Beden büyüklüğü, rengi ve yaşı
    Eğer iki erkek denk güçteyse, ya daha çok gösteri yaparlar ya da şiddetli bir kavgaya girerler. Eğer kavga kısa sürede bitmiyor ve biri geri çekilmiyorsa, hemen ayırmanız gerekir.
    • Birlikte büyüyen erkekler birbirlerine karşı neredeyse hiç saldırganlık göstermiyor. Bu durum farklı genetikten genç erkeklerde de geçerli. Küçükken birlikte büyürlerse, birbirlerine tehdit algıları azalıyor gibi görünüyor.



    ⚠ Not

    Lütfen bu yöntemi sadece bu işe ciddi zaman ve ilgi ayırabilecek durumdaysanız deneyin. Aksi takdirde balıkların zarar görme ihtimali yüksek. Ama doğru yapıldığında, gerçekten çok özel ve doğal bir davranış gözlemleme şansı sunuyor.

    Profil resmi
    TuRKeR

    Hocam yazının çeviri olduğu anlaşılıyor. Kötü bir Google çevirisi.[:((]

    (6) (139)

    Yavru Karideslerim


    Profil resmi
    Gizem Gül

    Merhabalar iyi günler herkese şimdi benim bir karides akvarmam var ve yeni yavru karideslerim oldu ve yavru karideslerim biraz büyüdü artık gözle görülebilecek şekildeler Ben bunlara geçen gün salatalık vermiştim ve bu salatalığı gayet güzel yediler dün de muz verdim ama muz böyle 5-6 saat falan içinde durduktan sonra çıkardım ama küçük bir parçası içinde kalmış sabah olduğunda akvaryumun dışında iki tane karides vardı sudan dışarı atlamışlardı ve suyumun rengi bulanıktı yani tamamen bulanıktı ve içinde de yetişkin karideslerim ölmüştü panikledim ve bütün suyu boşaltmak zorunda kaldım sonra yeni su ekledim şu an yavrular görünüyor yavrular hareket ediyorlar onların gezdiğini görüyorum 4 tanede yetişkin görüyorum ama kaç tane kaybım olduğuna dair bir fikrim yok sizce bunlar tekrar sağlıklı bir şekilde büyüyebilirler mi yani yavrular bu su değişimine alışabilir mi sizce 20 litrelik bir akvaryumum var ve neredeyse dibine son 3-4 parmak kalana kadar suyu boşalttım [x(]
    [EDIT]Gizem Gül,2025-05-09 07:37:48[/EDIT]

    Profil resmi
    İnci Kefali

    [QUOTE=Gizem Gül]Ben genelde hazır su kullaniyorum ama elimde okadar çok yoktu o yüzden bir kısmını çeşme suyu kullandım ama sadece bir süre beklemişti su yinede sorun olurmu[/QUOTE]

    Olabilir de olmayabilir de. Derişim ufak kaldıysa kayıpsız atlatırsınız. Ancak aklınızda bulunsun klor çok zararlıdır.

    (3) (45)

    45l Bitkili Akvaryum


    Profil resmi
    smhakgl
    21:53
    26 beğeni
    [B]Ölçüler:[/B] 50x30x30
    [B]Canlı Türleri:[/B] Ember tetra, Plati, Otocinclus, Bloody Mary karides, Amano karides, Nerite salyangozu
    [B]Bitki Türleri:[/B] Micranthemum Monte Carlo, Hydrocotyle tripartita sp. Japan, Alternanthera reineckii Mini, Pogostemon helferi, Ludwigia sp. Super Red, Staurogyne repens, Rotala wallichii, Bacopa monniera, Pogostemon erectus, Salvinia natans, Fissidens fontanus
    [B]Tankın Yaşı: [/B]
    30 Ağustos 2023 (İlk kurulum. Sadece taban kurulumu, kayalar ve filtre)
    7 Eylül 2023 (Bitkilerin eklenmesi)
    15 Eylül 2023 (İlk canlıların eklenmesi)

    [B]Filtrasyon ve Işıklandırma: [/B]SUNSUN HBL-301, Chihiros LED A seria II 50cm 23W A501

    [B]Tasarım ve Dekorasyon: [/B]
    18 Ekim 2023:
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/133742/021120232142391.jpg[/IMG]


    İlk defa high tech akvaryum kurdum. CO2 kaynağı olarak mayalı sistem kullanıyorum ama çok çabuk tükeniyor. Bitkilerin gelişimi gayet güzel.

    Kurulum aşamalarını da detaylı bir şekilde paylaşacağım.

    Profil resmi
    ogurcay

    Amazonvari bir dönüşüm olmuş....Ben şahsen bu tip bitkilendirmeleri çok seviyorum.Dilerim bundan sonraki aşamalarınız sorunsuz ilerler.

    Saygılarımla

    (26) (21295)

    Bitkili Lepistes Akvaryumu İçin Bir Takım Soruları


    Profil resmi
    dnklozan

    Merhabalar
    Uzunluk 40 cm yükseklik 25 cm genişlik 19 cm bir akvaryumum mevcut daha önce bu akvaryum ile acı tecrübelerim olmuştu fakat şu an bu akvaryum ile bitkili 3dişi 1 erkek lepistesli ve canlı bitkili bir sistem kurmak istiyorum yavrular olduğunda ayriyetten alabileceğim yine bu ölçülerde başka akvaryuma sahibim ve çevremde verebileceğim arkadaşlarım da var sadece akvaryum ve ısıtıcım var şu an siz ustalarımdan sorum şunlar
    1- filtre tercihi ne olmalı ?
    2- karides koyabilir miyim içine ?
    Bitkili olacağı için lav kırıpı düşünüyorum

    Sizin de ekleyeceğiniz tavsiyeler var ise çok mutlu olurum
    Cevaplarınızı bekliyorum abilerim kardeşlerim teşekkür ederim [EDIT]dnklozan,2025-05-09 00:01:17[/EDIT]

    Profil resmi
    Orhan76

    [QUOTE=dnklozan]Merhabalar
    Uzunluk 40 cm yükseklik 25 cm genişlik 19 cm bir akvaryumum mevcut daha önce bu akvaryum ile acı tecrübelerim olmuştu fakat şu an bu akvaryum ile bitkili 3dişi 1 erkek lepistesli ve canlı bitkili bir sistem kurmak istiyorum yavrular olduğunda ayriyetten alabileceğim yine bu ölçülerde başka akvaryuma sahibim ve çevremde verebileceğim arkadaşlarım da var sadece akvaryum ve ısıtıcım var şu an siz ustalarımdan sorum şunlar
    1- filtre tercihi ne olmalı ?
    2- karides koyabilir miyim içine ?
    Bitkili olacağı için lav kırıpı düşünüyorum

    Sizin de ekleyeceğiniz tavsiyeler var ise çok mutlu olurum
    Cevaplarınızı bekliyorum abilerim kardeşlerim teşekkür ederim [/QUOTE]

    Ozan Bey sorularınızı şöyle cevaplayım,

    1- Mini bir iç filtre veya küçük bir pipo filtre kullanın (aquael micro fan plus iç filtre tavsiyem, tetra aps 50 hava motoruna bağlı xin you xy 2820 pipo filtre ama bu alternatif biraz sesli olur hava motorundan dolayı)
    2- Karides koyabilirsiniz ama yavru yetiştirmeniz zor olur hacim de küçük olduğundan karides yavruları kuvvetle muhtemel lepisteslere yem olur

    Lav kırığı bitkili tankınızda kullanabilirsiniz. Keyifli hobiler dilerim.

    (1) (85)

    Akvaryum Kumu Tercihi


    Profil resmi
    Muzolas123
    16:20
    120 lt lik bi akvaryumum mevcut. Şuan sıfır kurulum yapıyorum. Maliyet açısından trendyolda denk geldim iri halde tabana lav kırığı üzerine dere kumu düşünüyorum. İçerisine kaç kg kum kullanacağım hakkında bilgim yık Sizce kaç kg ve kumlar uygunmudur? Yada önerileriniz varsa dinlemek isterim.[EDIT]Muzolas123,2025-05-07 16:22:14[/EDIT]

    Profil resmi
    Orhan76

    [QUOTE=Muzolas123]İlginiz için teşekkür ederim arkadaş yazınca sipariş verdim 5 kg lav kırığı 5 kg dere kumu şeklinde yetmez ise bi 5 kg daha alacağım 2 güne gelir size tekrardan bilgi geçeceğim yeterli gelip gelmediğini taban ölçüsü sormuştunuz 80×40[/QUOTE]

    Rica ederim, muhtemelen biraz eksik kalabilir öyle olursa dediğiniz gibi bir 5kg daha eklemeyle işi çözersiniz [:)]

    [QUOTE=bendeniztayfun]

    Aynen orhan abi benimde kabulümdür [:)][:iyi:][/QUOTE]

    Eyvallah kardeşim [:)]

    (10) (278)

    Su Berraklastirici


    Profil resmi
    Anıl98
    07:37
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258345/030520250735441.jpg[/IMG] Günaydın forum üyeleri akvaryumda bulanıklık için kullanılan bu çözelti bakteri kültürüne zarar verir mi acaba??

    Profil resmi
    burakgms35

    Dış filtreniz varsa eheim substrat pro alın, 2 güne cam gibi oluyor. Berraklaştıramadığım 200 lt’lik tankım tam istediğim gibi oldu

    (6) (407)

    Balıkları Ne Zaman Eklemem Gerekiyor?


    Profil resmi
    Nickim10Harf

    Arkadaşlar merhaba akvaryumu doldurdum çeşme suyu ile 90 litre civarında 1 gün kloru uçsun diye bekledim ertesi gün akvaryuma başka akvaryumdan aldığım 1.5 litre kültürü ekledim bitkileri ektim 3 gündür şelale filtre çalışıyor su ısısı 26-27 derece arasında balıkları ne zaman ekleyebilirim? Lepistes ve çöpçü balığı ile başlayacağım

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258287/080520252140081.jpg[/IMG][EDIT]Nickim10Harf,2025-05-08 21:48:45[/EDIT]

    Profil resmi
    NightWist

    Tanıdık ve güvendiğiniz bir akvaryumcu varsa filtre temizliği yaparken attığı eski filtre malzemelerini rica edin ve alın. Onları kendi filtrenize koyarak döngüyü hızlandırabilirsiniz. Kurban canlı olarak ben nerite öneririm. Elmaların bitkileri yeme şansı var. Özellikle yeni tankta daha adam akıllı Yosun oluşmadığı için bitkileri tırtıklayabilirler.

    (10) (204)

    Hobiye Dönüş, Oranda İle?


    Profil resmi
    fiXer

    Selamlar herkese, uzun süredir ara verdiğim (okul, akabinde iş güç vs. sebebiyle) ya da vermek zorunda kaldığım hobiye dönüş yapmayı planlıyorum. Öncesinde, Amerikan ve monster tür balıklarım oldu genel olarak o türlerle ilgilendim ancak hacim olarak daha ufak bir tank kurma planım olduğundan dolayı o türleri direkt eledim. Eskiden de hep merak duyduğum japon balığı türlerinden olan, oranda ve ranchu varyeteleriyle ilgilenmeye başladım son zamanlarda. 80x60x40h boyutlarında elimde bir tank mevcut (zamanında yavru boylandırma amaçlı kullanıyordum). Tercihen kolay olması açısından taban malzemesi tercih etmeyeceğim cama cam bir akvaryum olacak, 1000 l/h bir dış filtrem mevcut, hatırladığım kadarıyla serin suda yaşadıkları için ısıtıcıya ihtiyaç yok, oda sıcaklığı fazlasıyla yeterli olur diye tahmin ediyorum.
    Genel hatlarıyla durum bu.
    Şimdi sorularıma geleyim:
    1- Mevcuttaki tank hacminde kaç adet canlı bakabilirim?
    2- Bu balıkların biraz araştırmasını yaptığımda, ithal ve yerli üretim diye ayrıldığını gördüm ve ithallerin fiyatı 2 kat daha fazlaydı, ne gibi bir farklılık vardır?
    3- Akvaryum cama cam olacağından dolayı çok boş (ameliyathane soğukluğunda :) ) durmasını istemiyorum, anubias tarzı bitkiler ile iyi anlaşıyor mu keratalar ?
    4- Tavsiyelerinizi bekliyorum....

    Profil resmi
    NightWist

    Saz, anubias ve Java fern gibi bitkiler belki olabilir ama japonlar genel anlamıyla ağzına giren herşeyi yok etme eğilimindeler. Dikkatli olmak gerekli. 3-4 oranda yada ranchu bakabilirsiniz bence. İthaller ile yerlilerin en büyük farkı renk ve boyutları. Özellikle ithallerde safkan kandan gelen ranchular ve orandalar devasa oluyor ve çok çeşitli renklere sahipler. E tabi bu özellikleri fiyatları yükseltiyor. Bütçeniz el veriyorsa ithal alabilirsiniz yoksa yerli alın geçin. Antalyada yada alanyada çiftliği vardı diye hatırlıyorum. O çevreye yakınsanız bakabilirsiniz. Otobüsle gerçi 81 ile gönderim yapanlar var. Akvaryum konusunda ise bence en önemlisi filtreleme. Özellikle Japon türevleri balıklar suyu çok hızlı kirletiyor. Dip çekiminide sık yapmanız gerekebilir bu yüzden kolay temizlenen ve küçük tanesi bazalt,silis kum gibi kumlara bakmanızı öneririm.

    (1) (72)

    Lepistes Haftalık Diyet Listesi


    Profil resmi
    GorkemKisaoglu

    Herkese merhaba iyi forumlar lepistes besliyorum damızlıklar ve yavrular aynı yerde kalıyor ayrıca vatozumda var biraz sizce bu program uygunmudur değiştirmem gereken yerlerde tavsiye alabilirim
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/181164/090520250143461.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    NightWist

    Kurutulmuş artemia iyi güzel ama taze sebzede vermelisiniz bence. Pro algea yerine haşlanmış bezelye yada ıspanak verebilirsiniz. Hem şişkinliği azaltır hem bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca pul yem beslemesi yaptığınız bir gün yemleri önce taze sarımsak suyu ile ıslatabilirsiniz. İştahla yiyorlar ve çok faydalı. Bunun hakkında geçen paylaştığım bir tarif vardı onun linkini bırakıyorum.
    https://www.akvaryum.com/Forum/ev_yapimi_sarimsakli_ve_bitkisel_yem_k1009216.asp

    (1) (60)

    İyi Yıkanmayan Dere Kumunun Bir Zararı Olur Mu?


    Profil resmi
    Goldfish2000

    İnternetten aldığım dere kumunu defalarca kez sudan geçirmeme rağmen akvaryuma koyunca iyi temizlenmemiş olduğunu farkettim. Şu anda akvaryum ev yapımı limonata renginde. Filtreye ya da balığa bir zararı olur mu, yoksa sadece görsel kirlilik mi yaratır? Endişem tozların filtreye veya balığa zarar vermesi[EDIT]Goldfish2000,2025-05-08 16:26:48[/EDIT]

    Profil resmi
    NightWist

    [QUOTE=Goldfish2000]

    Yok hocam görüntü ile ilgili bir sıkıntım yok[/QUOTE]
    Yinede elyaf ekleyin bence. Elyaf gerçekten suyu berraklaştıran ve yararlı bakterilerin hızlıca ürediği bir malzeme. Elyafı çeyizci ve yorgancı gibi yerlerden ucuza alabilirsiniz. Ben şahsen 1 sene önce 2 metre aldım. Hala çeyreğine bile gelemedim ve çok sık kullanıyorum. Sürekli değiştiriyorum filtrenin elyafını. Camları bile elyafla siliyorum tertemiz oluyor.

    (5) (181)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    60x40x40 Low Tech


    Profil resmi
    RedJohn - 12:50

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251243121.jpg[/IMG]
    Ölçüler: 60 x 40 x 40
    Canlı Türleri: Mavi Melek Karides, Boynuzlu Nerite, Ramshorn
    Bitki Türleri: Rotala Rotundifolia, Micranthemum Micranthemoides, Tilki Kuyruğu, Alternanthera Reineckii, Ludwigia Mini Super Red, Heteranthera Zosterfolia, Marimo Moss
    Tankın Yaşı: 39 gün
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquaclear 50 Şelale Filtre - Creaqua Ecoline 60 Led Aydınlatma
    Tasarım ve Dekorasyon: Lav Kırığı, Angel Rock, Tropica Aquarium Soil Powder

    Herkese merhaba,
    Hobiye 3 ay önce 60x40x40 ölçülerinde bitkili, içerisinde karides ve küçük balıklar olan low-tech bir tank kurmaya karar vererek başladım. İlk 2 ay araştırma ile geçtikten sonra şafak operasyonu ile bütün malzemeleri toparlayarak kuruluma başladım. Kurulumun tüm aşamalarını benim gibi hobiye yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olmak ve varsa yaptığım hataları sizlerden duymak adına paylaşmaya karar verdim. Akvaryumum ile ilgili her konuda eleştiri ve önerilerinize açığım.

    [B]1.Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251144531.jpg[/IMG]

    Akvaryum sehpasını düz bir zemine koyarak akvaryumu üzerine yerleştirdim. Sonrasında sızdırma olup olmadığını kontrol etmek adına akvaryumu tamamen su ile doldurup gece boyu o şekilde bıraktım.
    İlk kez kurulum yapan arkadaşlar bu konuya mutlaka dikkat etmeli. Akvaryum sehpasında eğim olması durumunda çukur taraftaki cama daha fazla su yükü binerek uzun vadede silikonların açılmasına ve sızdırmaya sebebiyet verebilir.

    [B]2. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251214551.jpg[/IMG]

    Suyu boşaltıp akvaryumu güzelce temizledikten sonra kuruluma başladım. Arka tarafa yükselti vermek için lav kırığı kullandım. Dağılmamaları için lav kırıklarını çorabın içine koyarak arka kısıma yerleştirdim ve Angel Rock olarak aldığım taşları da lav kırıklarının üzerine oturtup sallanmadıklarından emin oldum. Ardından 9 litre Tropcia Aquarium Soil Powder’ı ekleyerek zemini oluşturdum. Burada lav kırığının bakteriyi tutarak tankın oturmasına katkı sağlayacağını düşündüm. Soil ile bitkiler ve karidesler için iyi bir zemin oluşturmayı hedefledim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251215331.jpg[/IMG]

    Akvaryumu tamamen suyla doldurmadan önce biraz ıslatıp bir çubuk ile içinde kalan hava kabarcıklarını almak mantıklı olurmuş. Ben bunu yapmadığım için uzun bir süre zeminden kabarcıklar çıktı.
    Suyu doldurduktan sonra Sera Nitrivec bakteri kültürü ekleyerek Aquaclear 50 şelale filtreyi çalıştırdım. Suda bir miktar bulanıklık vardı. Önceden elimde olan 4 adet marimo, akvaryumun ilk sakinleri oldu 😊

    [B]3. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251219301.jpg[/IMG]

    3.gün sabah su biraz daha berraktı. Filtrenin karidesleri çekmemesi için süngerden kılıf yapıp dışına geçirdim.

    [B]4. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251220241.jpg[/IMG]

    Filtre son kademede çalışırken debisi çok fazla olduğundan arka zemindeki kumu aşındırmaya başladı.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251220351.jpg[/IMG]

    Geçici olarak o bölgelere taş koymayı denedim ama yine de aşındırıyor. Şelale filtre kullanacak arkadaşlar filtre borusunun olacağı kısımın yükseltisine dikkat etmeliler.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251220491.jpg[/IMG]

    Filtrenin içine sonradan aldığım elyafı ekledim.

    [B]5. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251224001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251224131.jpg[/IMG]

    Elyaf öncesi ve sonrası. Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz…

    [B]6. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251226281.jpg[/IMG]

    Atakan Petshop’tan in vitro şeklinde aldığım Micranthemum Micranthemoides ve Rotala Rotundifoliaların ekimini yaptım. Micralar ön, rotalalar arka planda. Henüz zamanlayıcı olmadığı için ışığı işten gelince yakıp yatarken söndürüyorum. 19.30 – 24.00 arası 4.5 saat ışık alıyorlar.

    [B]11. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251227481.jpg[/IMG]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251227331.jpg[/IMG]

    Atakan Petshop’tan aldığım mavi melek karidesler ve tilki kuyruğunu ekledim.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251227231.jpg[/IMG]

    Araştırınca tilki kuyruğunun çok hızlı uzadığını öğrendim. Hızlı uzayıp rotalaların ışığını kesmesinler diye sol arka kısımdaki rotalaları sağ arka tarafa taşıdım ve sol arkada sadece tilki kuyruklarını bıraktım. Filtre çok fazla akıntı yaptığı için yarı yarıya kıstım. Tilki kuyruğunun in vitro olmaması ve benim güzelce temizlemeden ekmem ilerde başımıza nasıl sorunlar açacak oynat bakalım.

    [B]16. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251231401.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruğu çok hızlı toparladı. Rotalalar da biraz boy atıp hafif sararmış görünüyor. İlk su değişimini %25 olarak yaptım.

    [B]18. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251232241.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruklarının ekiminden 7 gün sonra akvaryum camlarında ne olduğunu bilmediğim bir canlı türedi. Başta parazit sanıp korkmuştum ama adi salyangozmuş. Bitki eklemeden önce güzelce temizlemeye özen gösterin. Forumda bu salyangozlar için istilacı deniyor ve herkes soyunu kurutmaya çalışıyor ama ben gerek görmedim. Bence oldukça sevimli ve çalışkan canlılar. Akvaryum sıcaklığı 22 derece. Evde merkezi ısıtma sistemi olduğu için çok fazla sıcaklık değişimi olmuyor. Bu nedenle şimdilik ısıtıcı almadım.

    [B]20. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251232491.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruklarının bu kadar hızlı büyümesi gerçekten inanılmaz. Oldukça hoş görünüyorlar fakat filtrenin hemen dibinde oldukları için kuruyan yaprakları akıntıyla koparak suya dağılıyor. Bakım gerektiren bir bitki. Zamanlayıcı alarak akşam 18.00 – 24.00 arası 6 saat ışık vermeye başladım. Gübre olarak Reeflowers All Inclusive 10 damla, Reeflowers Potash 10 damla verdim ilk kez.

    [B]22. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251234141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251234311.jpg[/IMG]

    Akvaryumda ufak yosun problemleri başlayınca akvaryuma 6 adet boynuzlu nerite ekledim. Bu canlıları Ankara’da bulması gerçekten zor. 6 adet de bronz çöpçü ekleyerek ilk balıklarımı eklemiş oldum.

    [B]24. gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251235401.jpg[/IMG]

    Akvaryumda normal yosun biraz azalsa da bu sefer de siyah sakal yosunu benzeri bir yosun türedi. Işık süresi arttığı için mi, bir kere verdiğim gübreden mi bilemiyorum. Sadece 6 adet yavru bronz çöpçü 6 boynuzlu nerite ve 10 adet karides var. Biyolojik yük fazla olmadığından nitrat fazlalığı yoktur diye tahmin ediyorum. Ara sıra karideslere muz dilimi vermek dışında akvaryuma herhangi bir yemleme yapmamıştım. Muzu da 3 saat sonra çıkarıyordum. Forumdan gelen öneriler üzerine gübre vermeyi bıraktım ve su değişimi yaptım.

    [B]28. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251236281.jpg[/IMG]

    Tilki kuyruklarına minik bir budama yaptım. Bitkiler iyice cansızlaştığı için gübreye geri başladım. Sakal yosunu suda yeterli sirkülasyon olmayınca da oluşabiliyormuş. Bu nedenle filtreyi tekrar tam kapasiteye çıkarttım. Suyun döküldüğü yerde toprak aşınmasın diye oraya 5. Bir Angel Rock ekledim. Taşı eklemeden güzelce fırçaladım ve yıkadım. Diğer kayaların yosunlarını diş fırçası ile temizledim. Su biraz bulandığı için %25 su değişimi yaptım. Birkaç saat sonra bronz çöpçülerden biri yan dönmeye başladı. Acemi olduğum için başta bir sorunu olduğunu anlayamadım, arada öyle yüzmek istiyor sandım ve müdahale etmedim.

    [B]30. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251238131.jpg[/IMG]

    Birer gün arayla 2 çöpçü balığımı kaybettim ne yazık ki. Herhangi bir hastalık veya kanlanma belirtisi yok. Eklediğimden beri suda çok fazla yosun ve yaprak var diye yem vermemiştim. Belki ondandır diyerek biraz yem attım. Normal yosun neredeyse bitti. Neriteler ve adi salyangozlar makine gibi çalışıyor.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251238061.jpg[/IMG]

    Rotalalar ve tilki kuyruğu normal görünüyor. Mikralarda hafif sararma var. Gübreye devam.

    [B]32. Gün [/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251239421.jpg[/IMG]

    Sakal yosununda ciddi azalma var. Bitki çeşidini artırmak adına kayaların arkasına ve sol tarafa yeni aldığım Heteranthera Zosterfolia’yı ektim. Tilki kuyruklarını biraz azalttım. Sağ ve sol ön kısıma Ludwigia Mini Super Red ve Alternanthera Reineckii ekledim. Çöpçüler ve ilerde bakmayı düşündüğüm balıklar için Tropical Corydoras, Tropical Welsi Gran, Tetra Tetramin Pro Crisps, Sera Vipan Nature, Tropical Supervit Tablet yemlerini aldım. Çöpçüler için Tropical Corydoras’tan çöpçü başına 4 tane düşecek şekilde yem attım.

    [B]36. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251240291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251240341.jpg[/IMG]

    Çöpçülerimin tamamını birer gün arayla kaybettim ne yazıkki. Bir tanesi son güne kadar hep hareketliydi bir günde durgunlaşıp hareketsiz kalmaya başladı. Neden öldüklerini çözemedim. Ve aynı gün değil de 8 gün içerisinde birer birer ölmeleri de tuhaf geldi. Su değerlerimi ölçtüğümde TDS 310, PH 7.8 çıkıyor. Karides veya neritelerde bir sorun görünmüyor. Karidesler sık sık kabuk değiştiriyorlar ve hareketliler. Bir tanesi yumurta taşıyor hatta. Karideslere havuç, bezelye ve muz veriyorum arada. Bulunduğum ilde musluk suyunun PH seviyesi bu civarlarda. PH düşürücüm var fakat zaten zor kontrol ettiğim bir tankta PH dengesini değiştirirsem su değişimlerinde aynı ayarı yapamayıp ani ph yükselmesi veya düşüşlerine neden olurum diye korkuyorum. Şuan üç günde bir 10 litre su değişimi yapıyorum. Su değişimlerinde 10 damla bakteri kültürü ekliyorum.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251240211.jpg[/IMG]

    Düzenli gübreden sonra bitkiler baya canlandı diyebilirim. Sakal yosunu gitmiş görünüyor.

    [B]38. Gün[/B]
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/252913/120320251243121.jpg[/IMG]

    Bitkilerin geneli iyi durumda olmakla birlikte Alternanthera Reineckii pek de iyi görünmüyor gibi. 6 gün olmasına ragmen yaprakları kırmızı tonlar yerine kahverengimsi bir yapıda. Reeflowers All Inclusive içerisinde demir var ama yeterli gelmiyor olabilir mi?
    Şuana kadar herhangi bir C02 desteği vermedim. İleride yapacağım kurulumda C02 de eklemeyi düşünüyorum. Fakat hobiye yeni başladığım için önce C02’siz neler yapılabileceğini, hangi bitkinin ne kadar büyüyüp hangi renkleri alacağını deneyimlemek istedim. Bu nedenle bu kurulum için karbondioksit eklemeyi düşünmüyorum. Bronz çöpçülerin ölümüne çok üzüldüm bu nedenle uzun bir süre deneyim kazanmadan balık eklemek istemiyorum. İleride şartlar uygun olursa 10 adet neon tetra, 15 adet kırmızı burun tetra, 10 adet chili rasbora ve 6 adet panda çöpçü eklemek istiyorum. Önerileriniz nelerdir?

    (11) (15) (27)
    Canlı Tanıtımı

    Taeniacara Candidi


    Profil resmi
    bendeniztayfun - 19:57

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956501.jpg[/IMG]

    (10) (13) (4)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Kardeş balıklarda üreme..


    Profil resmi
    donut - 00:38

      Arkadaşlar merak aetiğim bir konu var..Çoğumuz,özellikle ciklet besleyenler,balıklarını birden çok ve genelde aynı batım yavrular halinde alırlar..Küçüklükten beridir brilkte büyüyen bu kardeş balıklarda üremede zorluk olurmu?

     
      Bu durum türler içinde farklılık gösterirrmi?
     
      Mesela ben şuan 23 adet kardeş tropheus büyütüyorum..
    donut2007-07-27 00:38:58

    Cevapsız Konu
    Koibotanik.com

    Profil resmi
    ardaipeks -

    Koi Botanik adlı siteden crystalpro ürünlerinden almayı düşünüyorum bitki de alabilirim yanında acaba daha önce bu siteden alış-veriş yapan oldu mu? Gönderimi vs sıkıntı oluyor mu özellikle crystalpro ürünlerinin fiyatları çok uygun olduğu için merak ettim herkese iyi hobiler.

    PROTOMELAS FENESTRATUS STEVENİ "TAIWAN REEF"


    Profil resmi
    baygezgin -

    PROTOMELAS FENESTRATUS STEVENİ "TAIWAN REEF" Malawi gölünün en gözalıcı ve muhteşem balık türlerindendir Ortalama 12-13 cm civarıdır

    (3) - (591)

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Pamuk Prenses


    Profil resmi
    Kara Karga - 19:07

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/243020/141220241906311.jpg[/IMG]

    Takip edenler bilir, kara melek abimize bir arkadaş getirdim bugün :)

    Herkese iyi hobiler :)

    (12)
    Canlı Tanıtımı

    Taeniacara Candidi


    Profil resmi
    bendeniztayfun - 19:57

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/242190/050520251956501.jpg[/IMG]

    (9) (0) (16)
    TREES ON THE HİLL

    Profil resmi
    eroltaşdelen - 17:56

    Canlının Türü: Canlının Boyu: Canlının Diğer Özellikleri:

    (10) (15293)
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular