ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
bgursoy
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
1
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
19 Ocak 2007 14:04
Son Ziyaret:
19 Ocak 2014 12:59
Toplam Mesaj:
19 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Birol Gürsoy
Doğum Tarihi:
01 Ocak 1973
Yaş:
51
İl:
Ankara
Meslek:
EDA Designer
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

EŞİT DAVRANARAK DEĞİL,
HAKKINI VEREREK ADİL OLUNUR..                          ** BİROL GÜRSOY **    

SON 10 MESAJI

Frontosa yumurtalarımın...
[QUOTE=yılmaz15]Birol bey o frontosa türlerine bağlı benim dişi frontosam ilk yumurta aldığın da 2 3 gun sonra yuttu hepsini sonra 2 3 kes daha ürediler bu sefer kusturdum bida aldı yumurtayı dedim kalsın 2 3 gün gene sonra yuttu yumurtaları kişiliklerine bağlı kimileri tutar kimileri tutmaz annatabildim mi ? [/QUOTE]
 
Anlıyorum Yılmaz Bey. Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
 
İyi çalışmalar,
 
 
Frontosa yumurtalarımın...
[QUOTE=yılmaz15]Birol kardeşim bn 35 senedir bu hobiyle uğraşıorum inanmıosan gır nette araştır. Hem zaten o bütün frontosalarda diğil kimiilerinde öle oluo.ACaner arkadaşım frontosa'nın bazıları tutabilir tutmayabilir şahsen benim dişi frontosam tutmuyor yumurtayı 3.günden sonra atıor. Zaten akvaryumda suan sırf calvus ve frontosa var[/QUOTE]
 
Yılmaz Bey,
 
Kurduğunuz cümleler genel bir anlam içermektedir. Ben bu ifadenizi genellemenize karşıyım. Yoksa balık 2.-3. gün kusturulmaya alıştırıldıysa öyle gider. O günlerde yumurtayı aldınız aldınız, almadığınız takdirde de zaten atması normaldir.
 
Benim bu konuda ki mazim sizin kadar eski değil ama tecrübelerim doğrultusunda ben bu şekilde hareket ediyorum. Son 5 -6 senedir bir çok frontosa ailesi elimden geldi geçti. Frontosada düzeni ve verimi tutturmak zordur. Ağzında fiziksel bir bozukluk yoksa hepsinde de 1 hafta - 10 küsür günden önce kusturduğum olmadı.
 
Calvus ile ilgili benim de tecrübem şu şekilde oldu. Frontosa akvaryumunda ben de damızlık Calvus baktım. Calvuslar geldiğinden itibaren frontosaların çiftleşme süreleri uzadı ve erken attıkları zamanlarda oldu. Belki 2 metrelik akvaryumda 4 dişi 1 erkek frontosa ile 3-4 Calvus sorun çıkarmaz belki ama ben 125cm.de bu sıkıntıları gözlemledim. Sonrasında da Calvusları ayırdım ve sıkıntı ortadan kalktı. Amaç yavru almaksa bence en ideali tek tankta tek türdür.
 
Dişi balığın da bir canlı olduğunu düşünerek onun da annelik duygularını tatması ve bu hissi yaşaması için biraz vakit tanımak gerekli. 3 - 5 atmadan sonra akvaryumda huzursuz bir ortam ve balıkta fiziksel bir sorun yoksa yumurtalarını atmayıp tutup onları büyütmek ve korumak için o da elinden geleni yapacak, zamanla bunu öğrenecektir..
 
 
Saygılar,
 
 
bgursoy2009-06-26 11:44:23
Frontosa yumurtalarımın...
[QUOTE=yılmaz15]Yumurta beyazlaşmışsa yumurta dölsüz demektir o beyaz yumurta zaman kaybolcaktır.. Bu arada bazı arkadaşlar kusturma diyor bence kustur 2 günden fazla yumurta tutamıyolar yumurta tutma yetenekleri yoktur.Ben frontosanın üretimcisiyim.. [/QUOTE]
 
Bu iddiaya katılmıyorum. Eğer balık erken kusturulmaya alıştırılmışsa normal olarak zaten tutma, yumurtayı benimseme yeteneğini kaybeder ve bir takım fisizksel özellikleri gelişmez. Yumurtanın balığa dönüşüm süreci zaten 25 gün. Kaldı ki formda bu süreyi doldurupta kusturan kişilerin yazılarını okumuştum. Ben işimin yoğunluk durumuna göre 7-13 gün arasında kusturuyorum. Duruma göre 20 küsür ya da 40-50 yumurta çıktığı da oluyor. Bu aileyi aldığım ilk zamanlarda erken attıkları oldu. Ama sabırlı olup dediğim şekilde bir yol izledim ve şu anda erken atar mı atmaz mı şeklinde bir endişem hiç yok.
 
 
bgursoy2009-06-25 13:55:39
Frontosa yumurtalarımın...

Selam,

 
Yumurtanın dişinin ağzında balığa dönüşmesi için 25 gün civarında bir süre gerekir. Dişinin yavrularının kusturulması için en ideal süre 10 – 12 gün civarıdır.
 
Özellikle sizin dişilerin ağzında fiziksel bir bozukluk yoksa yumurtaları erkenden atmasının değişik sebepleri olabilir. Dişi ilk defa yumurta alıyorsa ya da tank değişikliği olmuşsa 3 – 4 tur boyunca alıp erken atması normaldir. Bu süre tahmini olarak 3 – 5 ayı bulabilir de. Frontosa sabır işidir. Bence acele etmeyin.
 
Bu süre dahilinde aileyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Erken kusturulan yumurtaların hassasiyetinin fazla olmasından dolayı dişinin ağzında olduğu kadar sağlıklı bir şekilde dışarıda büyütülemezler. 7 - 13 gün civarında kusturulan yumurtalar ise bu süre zarfında hassasiyetleri bir nebze olsun azalmış ve dirençleri artmış olduğundan kuluçka makinesinde zayiat çok az olur ya da hiç olmaz.
 

Bu süreç dişinin ağzında yumurta tutmaya alışmasına, ağzının zamanla genişlemesine ve zamanla ağzında ki yumurtalardan daha az yemesini öğrenmesini sağlayacaktır. Arka arkaya erken kusturma ise dişi de alışkanlık yapacak, zamanla otomatik olarak siz kusturmaya yetişemeden atmasına sebep olacaktır.

 
Sabırlı olup bir süre kendi doğal hallerine bırakıp izlemek en iyi ve en sağlıklı yaklaşım biçimi olacaktır.
 
Frontosa kavgası..
Merhaba,
Bir akvaryumda ki balıkların düzeni oturmuş olsa bile erkekler de dişiler de kendi aralarında ya da karşılıklı olarak zaman zaman kavga edebilirler. Bu görüntüye bakarakerkek/dişi durumu ile ilgili yorum yapmak yanlış olur.
Kaldı ki sizin balıklar bu tanka daha yeni gelmişler.
Akvaryumda ki huzursuzluğu azaltmak için saklanabilecekleri kayalar koymanızda fayda var. Balıkların geldikleri de ortam da önemli tabi. Yeni yerlerinde birbirlerine üstünlük kurma ya da yer beğenme kavgaları kısa süreli de olsa aralıklı olarak tekrar edecektir.
Balıkların resimlerini eklerseniz cinsiyetleriyle ilgili daha sağlıklı yorumlar yapılabilir.
 
Frontosa yumurtaları ve metilen mavisi

Yumurtanın başarılı bir şekilde döllenmesi için akvaryumun içinde ki akıntı da önemli. Çiftleştikleri bölgede akıntı çok ise döllenme çok başarılı gerçekleşmeyebilir. Öyle olduğu zaman da akşamında kusturmaktansa min. 3-4 gün dişide beklemesinde fayda var. En azından döllenme ihtimali yüksek diğer yumurtalarla birlikte aynı yerde durarak riskli olanlar için döllenme ihtimali artıp başarısızlık riski azalır diye düşünüyorum.

Çiftleşme dönemimde iç filtreyi kapatıp tank içinde ki akıntıyı min. düzeyde tutmaya çalışmanızda fayda var.
 
Atma sebebi alışkanlık haline gelmiş ise beklemenin de bir anlamı yoktur aslında. Kalabalıktan ve diğer balıklar tarafından sıkıştırıldığından atıyor olma ihtimaline karşı onu ürkütmeden diğer dişileri bir haftalığına başka bir tanka alıp bekleyip görmenizde de fayda var. Belki yine sonuç olumsuz olacak ama balığı tanımanız açısından böyle bir yol izleminizde de fayda var.
 
KAÇ KİLO VE HANGİ KUM?
Merhaba,
125x50 tabanındaki bir tankta 27 kg. Aquaclay 6 cm civarı kalınlık yapıyor.
150x50 de ise herhalde 4-5 cm kalınlık yapar. Sizin için bu da yeterli olabilir ya da 3-5 kg daha fazlası da kullanılabilir.
Bitki akvaryumunda kumun renginin önemi varmıdır bilmiyorum ama bence önemli olan taneciklerinin özkütlesi hafif ve ebatça büyük olan bir kum seçmelisiniz ki kökler kumun altında rahat hava alabilsinler.
malachite yeşili
Mahir Bey,
 
Kaya ve testilerin dezenfekte edilişi ile bilgi vermemişsiniz. Size önerim hastalık ihtimali olsun veya olmasın iyice temizlenmesi açısından kabuk, testi, mercan v.s. su dolu bir kovaya koyup içine de yarım fincan kadar çamaşır suyu atıp en az bir gün bekletirseniz çok faydalı olacaktır. Akvaryuma koymadan bir kaç defa bol su ile durulamanızı da öneririm.
 
Sürtünme sorununuz çözüldüğü zaman da 2-3 günde bir %20 su çekip ardından yeteri miktarda kaya tuzu atarak 1 hafta 10 gün sonrasında bu işlemi rutin hale getirip su çekimini 1 hafta-10 günde bire düşürebilirsiniz..
 
Metilen mavisi ve Malahit yeşili karışımı ile de şöyle bir öneride bulunabilirim. Bir çay kaşığının 1/3 oranında metilen mavisi ve aynı oranda malahit yeşilini 1,5 lt lik pete döküp üstünü su ile doldurarak her su çekiminde(haftada veya 10 günde bir) akvaryumunuza dökebilirsiniz. Bu dezenfektan olmasının yanısıra akvaryumunuzun suyunuzun çok temiz görünmesini de sağlar. Tabi camlarınız temizse :)
 
Akvaryumunuza karıştıracağınız miktar 100x50x65 ölçülerindeki bir akvaryum için 1 fincan ya da 1/3 çay bardağı kadar dökebilirsiniz.
 
Akvaryumunuzda sorun yok iken sistemi bu şekilde oluşturursanız daha sonra çıkacak sorunları engellemiş olursunuz.
 
Ama bunun da şöyle bir dezavantajı var. Bir süre sonra tankınızda bulunan kaya, testi v.s. mavimsi bir renk alabilir. Bitkileriniz varsa da problem teşkil edebilir.
 
İyi çalışmalar,
 
 
malachite yeşili

Ulus sanayi cad. üzerinden İtfaiye tarafında bir türbe var. O civarda birkaç tane kimyasal ilaç satan yer var. Oralardan temin edebilrisiniz.

 

İçinde malahit yeşili ihtiva eden alternatif bir ilaç da SERA Costapur' dur.

100 ml lik Sera Costapur bileşeni :

Potasyum İyodür 8mg

Malahit Yeşili Oksalit 105mg

Distile Su k.m. 100ml

 

İkisi de genel anlamda dış parazitler içindir.

Malahit yeşili cholorid ve oxalate şeklinde pazarlanır. Oxalate(Oksalit) olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Dış parazit ve mantarlara karşı daha etkilidir.

Methylene mavisi de yumurta mantarı, dış protozoonlar(algler,mantarlar,bakteriler..) için kullanılabilir.

Leptosomalar için en iyi yem
Balıklarınızın büyüklüğüne göre;
 
Larviva DAN-EX 1362 0.8 veya 1.0

Protein
Yağ
Kül
Lif
vitE
vitA
vitD

%62
%13
%10.5
%1.15
447 mg/kg
1.02 IU/g
0.25 IU/g

P
Cu

%1.37
15 mg/kg

 
Wean-ex 700-900-110 olabilir.

Protein
Yağ
Kül
Lif
vitC
vitE
vitA
vitD3

%63
%14
%12.8
%0.65
1230 mg/kg
500 mg/kg
1.4 IU/g
0.3 IU/g

P
Cu
K.hidratlar

%1.68
15mg/kg
%5

 
Larviva Start 100-300-500-700 olabilir. Yavrular için çok başarılıdır ve artemia muadili bir hazır yemdir.

Protein
Yağ
Kül
Lif
vitC
vitE
vitA
vitD3

%71
%12.5
%9
%0.3
2700 mg/kg
560 mg/kg
1.4 IU/g
0.35 IU/g

P
Cu
HUFA
DHA

%1.6
32 mg/kg
%4.7
%2.8

 
Protein oranlarına dikkat edecek olursanız diğer pek çok yemden daha yüksek olduğunu görürsünüz.
Bence leptosomalar için tercih edilebilecek ideal yemlerdir.
 
 

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

  • 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.