ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Ercan altok
Kullanıcı Grubu:
Forum Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
7
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Çevrim Dışı
Üyelik Tarihi:
15 Nisan 2017 00:17
Son Ziyaret:
14 Ağustos 2017 19:28
Toplam Mesaj:
9 [0.00 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
0 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:
BİLGİLER
Ad Soyad:
Ercan altok
Doğum Tarihi:
Girilmedi
Yaş:
Bilinmiyor
İl:
Antalya
Meslek:
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:
İMZA
100 lt tatlı su 70*30*35orta amerika texas
SON 9 MESAJI
Akvaryum Balıkları Ve Stres - Belirtiler Sonuçlar
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/196402/290420172122231.jpg[/IMG]
Balık ve Stres
Stresi kısaca tanımlarsak, kötü şartların organizma üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkisidir diyebiliriz.
Örneğin iş stresi, yolculuk stresi gibi kavramlar kullanıldığında tam tanımını bir anda yapamasak da, ne kastedildiğini çok iyi anlarız. Yoğun ve yorucu bir tempoda çalışan kişinin, istememesine karşın, zorunlu olduğu için çalışması gerekir. Bunun sonucu olarak ruhen ve fiziken yıpranır. Keyfi olarak yapılmayan, bir yerden başka bir yere zorunlu olarak seyahat etmekte bir başka örnek… Halk otobüsü ile sıkış tıkış, ayakta 2 saatlik bir yolculuk ya da uçakla yapılacak 10 saatlik bir mecburi yolculuk sıkıcı ve yorucudur. İşte, zorlayıcı bu gibi faktörler sonucu insan üzerinde görülen olumsuz etkilere stres diyebiliriz. Günümüzde mücadele için bilim oldukça geniş çaplı olarak konuyu araştırmakta ve giderme yolları üzerinde somut adımlar atmaktadır.
Peki ya balıklarımız… Bizim yorucu bir günün ardından, stres atmak için karşısına geçtiğimiz akvaryumdaki balıkların da stres yaşayabileceğini biliyor musunuz? Şimdi balık ve stres ilişkisini sebep ve sonuçları ile ele alacağız.
Balıkta Stresin Sonuçları Nelerdir?
Farkında olmadan balığımızın strese maruz bırakılması, beraberinde istenmeyen sonuçları da beraberinde getirir. Akvaryumda hoşnut olmadığımız bir durumun, açıklayamadığımız bir balık hareketinin belki de sebebi strestir. Şimdi sonuçlarını sıralayalım;
1- Stresin en önemli sonucu immün yani bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Ortamdaki istenmeyen zorlayıcı koşullar, yani stres sebepleri bağışıklık sistemine olumsuz etki yapar. Bunun sonucu olarak da balıklarımız direncini kaybeder. Hastalıklara açık hale gelirler. Akvaryum ortamında bulunan aynı tür balıklardan biri veya birkaçı hastalanırken, diğerlerinde hastalık belirtisi görülmez. Aradaki fark bağışıklık sisteminin gücü ile açıklanabilir. Stresin en kötü sonucu balığın ölümüdür.
2- Stres altında olan balık renklerini sergileyemez. Her zaman canlı görmek isteğimiz balıklarımızın renkleri solar, üzerinde normal olmayan lekeler oluşur.
3- Doğrudan beslenme, geniş ortam, kaliteli su ile alakalı olsa da, strese maruz kalan balık dolaylı yoldan normal bir gelişim gösteremez. Olması gerekenden daha küçük kalır.
4- Uygun koşulların sağlanamaması sebebi ile balık üreme görevini yerine getiremez. Bunu pek çok stres sebebine bağlayabiliriz. Kötü su koşulları, güven duygusunun yerleşmediği ortam, saldırgan türlerin bulunmasını örnek olarak verebiliriz.
Stres Nasıl Teşhis Edilir?
Strese girmiş bir balığı teşhis etmek çokta zor değildir. Ancak bunun yolu beslediğimiz türü özellikleri ile tanımamız ve iyi bir gözlem yapmaktan geçer. Hal ve hareketlerindeki, fiziki görünümündeki değişimler balığımızın stres altında olduğunun göstergesidir. Yukarıda sıraladığımız sonuçlarda aslında teşhisin kendisidir. Konuyu biraz daha açarsak şu şekilde bir sıralama yapabiliriz.
1- Balığımız üreme seremonisi sonrası yumurtaları tükürüyor, yutuyor ya da yiyorsa etrafında buna sebep olan mutlaka bir stres faktörü vardır. Bu faktör her tür için ayrı olabilir. Örneğin yumurta döken ebeveyn bir süre sonra yumurtaları yer. Yavrularının güvende olamayacağını hisseder, yani güvenlik faktörü sebebi ile böylesi bir hareket sergiler. Ağzında yumurta tutmuş bir balık yeterli kaçış alanı ve saklanma ortamı bulamazsa oluşan stres sebebi ile yumurtaları yutar ya da atar.
2- Balıklar ya da akvaryumdaki herhangi bir balık sürekli olarak saklanma eğilimi gösterir.
3- Sürü halinde yaşamlarını sürdüren türler, guruptan ayrılarak yalnız kalmayı tercih ederler. Bu kimi zaman bir hastalık sebebi ile görülse de, guruptan ayrı kalan balığın bir süre sonra guruba katıldığı görülür. Net açıklaması olmamakla birlikte, sürü psikolojisi içerisinde değerlendirilmesi gereken bu hareket bir stres faktörüne bağlanabilir.
4- Koloni balıkları içerisinde kimi türler saklanmadan gruptan ayrı kalmayı tercih ederler. Zaman zaman hareketli olurlar, yem yemelerinde problem yoktur. Fakat ciddi bir ayrı duruş balığın stres altında olduğunun göstergesidir.
5- Balık sıra dışı anormal hareketler sergiler. Bu akvaryumda bulunan diğer balıkların sergilemediği bir hareket olmalıdır. Ani hareketlilik, sürekli aynı noktada kalma, hızlı solungaç hareketleri, ağzın sıklıkla açılıp kapanması örnek olarak sıralanabilir.
6- Stres altındaki balığın hastalıklara açık hale geldiğini belirtmiştik. Aynı şekilde tedaviye geç cevap vermesi ya da tedavi sonrası hastalığın yeniden nüksetmesi, ortamda bir stres faktörünün varlığını gösterir.
Strese Neden Olan Faktörler ve Önlemleri Nelerdir?
Strese neden olan faktörler özünde, normal şartlarda yerine getirilmesi gereken temel düzenlemelerin yapılmamasından kaynaklanır. Yapılan araştırmalar, balıkların bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olduğunu ve farklı ortamlara ayak uydurmalarının pek çok canlıya göre daha kolay olduğunu ortaya koymuştur. Stresten en uzak balık elbette ki kendi doğal habitatında yaşamını sürdüren balıktır. Eğer biz onlara evlerimizde kurduğumuz mini ekolojik sistemlerde yeterli imkanları sağlayamazsak, eksik kalan her bir nokta stres faktörü olarak karşımıza çıkacaktır. Doğal ortamlarını ne kadar birebir taklit edersek, stres faktörlerini de o kadar azaltmış oluruz. Şimdi sırlayacağımız maddeler, aslında sürekli olarak akvaristlerin birbirlerine vermiş olduğu tavsiyelerden başka bir şey değildir. Ancak farkında olunmayan her birinin potansiyel stres faktörü olduğudur. Biz kendimize görsel bir dünya hazırlarken, onlar için büyük hatalar yapıyor olabiliriz. Stres faktörlerini üç temel başlık altında ele alacağız.
A. Dış Faktörler
Akvaryumlara etki eden temel dış faktör insan unsurudur. Akvaryumlarımızı ne kadar iyi izole eder, ne kadar az müdahalede bulunursak o kadar fazla stresten uzak tutmuş oluruz.
1- Akvaryumlar ani hareketlere açık, orta alanda olmamalıdır. Dış hareketlilik balıkları rahatsız edecektir. Nispeten hareketliliğin uzak olduğu bölgeler akvaryum kurulumu için uygundur.
2- Akvaryum titreşim yaracak unsurlardan uzak olmalıdır. Yüksek şiddette yayın yapan ses sistemleri gürültü açısından etki yaratabileceği gibi, oluşturacakları titreşim balıkları olumsuz etkiler.
3- Aynı balık üzerinde abartılı sayıda flaşlı fotoğraf çekimi yapmakta bir başka stres kaynağıdır.
4- Uygun olmayan balık transferi stres faktörüdür. Balık nakli başlı başına bir konu olsa da, akvaryumlara yeni alınan balıklar adaptasyon sorunu yaşamaktadır. Bu süreç onlar için oldukça yorucu ve uzun olabilir. Konumuz çerçevesinde değerlendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
5- Balıkların sürekli ortam değişikliğine maruz kalması stres faktörüdür. Özellikle yumurta tutmuş ya da hamile balıkların yavru alma kaygısı ile sürekli ortam değiştirmeleri yanlış bir uygulamadır. Bu işleme bir kez karar verilmeli ve sık müdahaleden uzak durulmalıdır.
6- Gereksiz kimyasal kullanımı ve dozunda kullanılmayan ilaçlar stres faktörüdür. Balıkta görülen rahatsızlığın tedavisi mümkün olduğunca farklı bir ortamda yapılmalıdır. Özellikle bulaşıcı bir hastalık değilse ana tankta tedavi uygulanması son derece yanlıştır. Bir balığı kurtarmak için uğraş verirken, diğer balıklar gereksiz yere rahatsız edilmiş olur. Tedavide karantina tankı kullanılmalıdır.
B. Ortam Faktörleri
Ortam faktörleri, balığın yaşam alanındaki olumsuz etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
1- Türün uygun olmayan hacim ve alanda beslenmesi stres faktörüdür. Balık demek yüzmek demektir. Yeterli alan bulamayan balık stres altında kalır. Taban balıkları içinde yeterli dolaşma alanı yaratılmalıdır.
2- Kötü su şartları stres faktörüdür. Düzenli su değişimi yapmak ve uygun yaşam alanını oluşturmak gerekir.
3- Uygun su değerlerinin olmaması bir başka faktördür. Beslediğimiz türün hangi sertlikte, hangi ısıda suya ihtiyaç duyduğunu iyi bilmek gerekir.
4- Gerektiğinden fazla şiddette ışık kullanımı stres faktörüdür. Bizim gözümüze hitap eden bir ışık düzeni balıkları aşırı rahatsız edebilir. Yine buna bağlı olarak ani açılan ışık balıklarda stres yaratır. Kimi zaman bu durum kalıcı hale gelir ve saklanan balıklar bulundukları ortamdan çıkmazlar. Bunu en aza indirmek için önce oda ışığı ve akvaryumda birden fazla lamba varsa kademeli olarak açılması gerekir. Bitkili akvaryumlarda nispeten yüksek şiddette ışık kullanılır. Yeterince gölgelik alan yaratılmasına özen gösterilmelidir.
5- Işıkların gece boyunca açık kalması stres faktörüdür. Unutulmamalıdır ki balıklarda uyur. Bu süreç onların metabolizmalarını güçlendirmesi ve enerji toplaması için gerekli bir zaman dilimidir. Yine gece dolaşan ve avlanan türler, sürekli ışıklı bir ortamda rahat edemez ve yaşamsal etkinliklerini yerine getiremezler.
6- Uygun olmayan taban malzemesi stres faktörüdür. Doğada rastlamadığımız pembe, mor renkle boyalı, iri taneli taban malzemelerinden uzak durmak gerekir. Balığımıza uygun kalınlıkta ve özellikte taban malzemesi tercih edilmelidir. Türüne göre, üreme bölgelerini kumları şekillendirerek belirlediklerini, saklanma alanları oluşturduklarını ve hatta yaşamlarının bir bölümünü kum altında geçirdiklerini unutmamak gerekir.
7- Bize göre dekor, onlara göre yaşam alanı olan malzemeler mutlak suretle bulundurulmalıdır. Bu malzemeler türe göre değişir. Bitkiler, kayalar, kütükler, hatta salyangoz kabukları bile bazı türler için vazgeçilmez ve olmazsa olmazlardandır.
8- Gereğinden fazla sirkülasyon olmamalıdır. Balığın fiziksel olarak yorulmasına neden olduğu gibi, bu zorlu ortam stres faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaryumlarımıza uygun, ergonomik filtre ve dalga motorları kullanılmalıdır.
C. Sosyal ve Fiziki Faktörler
Türümüzün sosyal davranışlarına uygun ortam yaratılmalı ve yaşam alanı içerisindeki fiziki olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
1- Balıklar tür olarak birbiri ile uyumlu olmalıdır. Çok geniş kapsamlı olan bu konuda, aynı habitattan olmayan türlerin aynı ortamda bakılmasının, herhangi biri için stres faktörü doğuracağı vurgusunu yapmakla yetineceğiz.
2- Erkek ve dişi sayısının orantılı olmasına dikkat edilmelidir. Baskı altında kalan balığın sürekli panik halinde olduğu unutulmamalıdır.
3- Sürü balıklarının yeterli sayıda bir arada bulundurulması gerekir. Yalnız kalmaları üzerlerinde bir baskı oluşturacak, kimi zaman bu baskı diğer türlere yansıyacaktır. Bazı türler korumasız kalırlar, bazı türler agresif tavırlar sergilerler, bazı türlerde saklanarak ortamdan uzaklaşırlar.
4- Aynı habitattan olmalarına karşın farklı mizaçlı balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli baskıcı saldırgan bir tür, daha uysal türleri rahatsız edecek ve akvaryumda bir stres faktörü olarak yerini alacaktır.
5- Eş tutan ve üreme dönemine girmiş balıklar türdeşlerine göre saldırgan bir tavır içine girerler. Bu gibi durumlarda eşlerin olduğu kadar, eş tutmamış balıklarda stres altında kalacaktır. Mümkün olduğunca eşler ayrı bir ortamda bakılmalıdır.
6- Çevik ve hareketli balıklar ile, hantal yavaş hareket eden balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli yüzen bir balık etrafında karşılaşacağı diğer balıklardan etkilenir. Aynı şekilde durağan bir balık kendisine çarpılmasından veya sürekli etrafının hareketlilik olmasından hoşlanmaz. Karma akvaryumlarda türe göre taban, orta alan ve yüzey balıkları doğru tercih edilmelidir. Aynı bölgede yoğunlaşacak fazla sayıda türden uzak durulmalıdır.
Görüldüğü gibi bir veya birden fazla neden balıklarımızı, akvaryumlarımızı ve dolayısıyla bizleri etkiler. Birden fazla stres faktörünün bir araya gelmesi ile telafisi mümkün olmayan durumlar karşımıza çıkabilir. Anlam veremediğimiz pek çok durumun cevabı yukarıdaki satır aralarında gizlidir. Stressiz bir ortam yaratmanın temel koşulu beslediğimiz türün özelliklerini iyi bilmekte yatar. “Benim akvaryumumda her şey yolunda, hiçbir tür diğeri ile uğraşmıyor” ya da “Bu kadar şey yazılmış, fakat benim hiç sorunum yok” diyenler olabilir. Ancak şu var ki her şey siyahsa, içinde beyazı görmek mümkün olamaz.
Stres tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlık olmamakla birlikte, temel koşulların sağlanması stres sonucu erozyona uğramış bir balığı, normal hayatına döndürmekten daha zor değildir.
Stres, siz ve balıklarınızdan uzak olsun… [B]UMARIM FAYDALI OLUR [/B] [B]herkese kolay gelsin[/B] [:iyi:][:3]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/196402/290420172122231.jpg[/IMG]
Balık ve Stres
Stresi kısaca tanımlarsak, kötü şartların organizma üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkisidir diyebiliriz.
Örneğin iş stresi, yolculuk stresi gibi kavramlar kullanıldığında tam tanımını bir anda yapamasak da, ne kastedildiğini çok iyi anlarız. Yoğun ve yorucu bir tempoda çalışan kişinin, istememesine karşın, zorunlu olduğu için çalışması gerekir. Bunun sonucu olarak ruhen ve fiziken yıpranır. Keyfi olarak yapılmayan, bir yerden başka bir yere zorunlu olarak seyahat etmekte bir başka örnek… Halk otobüsü ile sıkış tıkış, ayakta 2 saatlik bir yolculuk ya da uçakla yapılacak 10 saatlik bir mecburi yolculuk sıkıcı ve yorucudur. İşte, zorlayıcı bu gibi faktörler sonucu insan üzerinde görülen olumsuz etkilere stres diyebiliriz. Günümüzde mücadele için bilim oldukça geniş çaplı olarak konuyu araştırmakta ve giderme yolları üzerinde somut adımlar atmaktadır.
Peki ya balıklarımız… Bizim yorucu bir günün ardından, stres atmak için karşısına geçtiğimiz akvaryumdaki balıkların da stres yaşayabileceğini biliyor musunuz? Şimdi balık ve stres ilişkisini sebep ve sonuçları ile ele alacağız.
Balıkta Stresin Sonuçları Nelerdir?
Farkında olmadan balığımızın strese maruz bırakılması, beraberinde istenmeyen sonuçları da beraberinde getirir. Akvaryumda hoşnut olmadığımız bir durumun, açıklayamadığımız bir balık hareketinin belki de sebebi strestir. Şimdi sonuçlarını sıralayalım;
1- Stresin en önemli sonucu immün yani bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Ortamdaki istenmeyen zorlayıcı koşullar, yani stres sebepleri bağışıklık sistemine olumsuz etki yapar. Bunun sonucu olarak da balıklarımız direncini kaybeder. Hastalıklara açık hale gelirler. Akvaryum ortamında bulunan aynı tür balıklardan biri veya birkaçı hastalanırken, diğerlerinde hastalık belirtisi görülmez. Aradaki fark bağışıklık sisteminin gücü ile açıklanabilir. Stresin en kötü sonucu balığın ölümüdür.
2- Stres altında olan balık renklerini sergileyemez. Her zaman canlı görmek isteğimiz balıklarımızın renkleri solar, üzerinde normal olmayan lekeler oluşur.
3- Doğrudan beslenme, geniş ortam, kaliteli su ile alakalı olsa da, strese maruz kalan balık dolaylı yoldan normal bir gelişim gösteremez. Olması gerekenden daha küçük kalır.
4- Uygun koşulların sağlanamaması sebebi ile balık üreme görevini yerine getiremez. Bunu pek çok stres sebebine bağlayabiliriz. Kötü su koşulları, güven duygusunun yerleşmediği ortam, saldırgan türlerin bulunmasını örnek olarak verebiliriz.
Stres Nasıl Teşhis Edilir?
Strese girmiş bir balığı teşhis etmek çokta zor değildir. Ancak bunun yolu beslediğimiz türü özellikleri ile tanımamız ve iyi bir gözlem yapmaktan geçer. Hal ve hareketlerindeki, fiziki görünümündeki değişimler balığımızın stres altında olduğunun göstergesidir. Yukarıda sıraladığımız sonuçlarda aslında teşhisin kendisidir. Konuyu biraz daha açarsak şu şekilde bir sıralama yapabiliriz.
1- Balığımız üreme seremonisi sonrası yumurtaları tükürüyor, yutuyor ya da yiyorsa etrafında buna sebep olan mutlaka bir stres faktörü vardır. Bu faktör her tür için ayrı olabilir. Örneğin yumurta döken ebeveyn bir süre sonra yumurtaları yer. Yavrularının güvende olamayacağını hisseder, yani güvenlik faktörü sebebi ile böylesi bir hareket sergiler. Ağzında yumurta tutmuş bir balık yeterli kaçış alanı ve saklanma ortamı bulamazsa oluşan stres sebebi ile yumurtaları yutar ya da atar.
2- Balıklar ya da akvaryumdaki herhangi bir balık sürekli olarak saklanma eğilimi gösterir.
3- Sürü halinde yaşamlarını sürdüren türler, guruptan ayrılarak yalnız kalmayı tercih ederler. Bu kimi zaman bir hastalık sebebi ile görülse de, guruptan ayrı kalan balığın bir süre sonra guruba katıldığı görülür. Net açıklaması olmamakla birlikte, sürü psikolojisi içerisinde değerlendirilmesi gereken bu hareket bir stres faktörüne bağlanabilir.
4- Koloni balıkları içerisinde kimi türler saklanmadan gruptan ayrı kalmayı tercih ederler. Zaman zaman hareketli olurlar, yem yemelerinde problem yoktur. Fakat ciddi bir ayrı duruş balığın stres altında olduğunun göstergesidir.
5- Balık sıra dışı anormal hareketler sergiler. Bu akvaryumda bulunan diğer balıkların sergilemediği bir hareket olmalıdır. Ani hareketlilik, sürekli aynı noktada kalma, hızlı solungaç hareketleri, ağzın sıklıkla açılıp kapanması örnek olarak sıralanabilir.
6- Stres altındaki balığın hastalıklara açık hale geldiğini belirtmiştik. Aynı şekilde tedaviye geç cevap vermesi ya da tedavi sonrası hastalığın yeniden nüksetmesi, ortamda bir stres faktörünün varlığını gösterir.
Strese Neden Olan Faktörler ve Önlemleri Nelerdir?
Strese neden olan faktörler özünde, normal şartlarda yerine getirilmesi gereken temel düzenlemelerin yapılmamasından kaynaklanır. Yapılan araştırmalar, balıkların bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olduğunu ve farklı ortamlara ayak uydurmalarının pek çok canlıya göre daha kolay olduğunu ortaya koymuştur. Stresten en uzak balık elbette ki kendi doğal habitatında yaşamını sürdüren balıktır. Eğer biz onlara evlerimizde kurduğumuz mini ekolojik sistemlerde yeterli imkanları sağlayamazsak, eksik kalan her bir nokta stres faktörü olarak karşımıza çıkacaktır. Doğal ortamlarını ne kadar birebir taklit edersek, stres faktörlerini de o kadar azaltmış oluruz. Şimdi sırlayacağımız maddeler, aslında sürekli olarak akvaristlerin birbirlerine vermiş olduğu tavsiyelerden başka bir şey değildir. Ancak farkında olunmayan her birinin potansiyel stres faktörü olduğudur. Biz kendimize görsel bir dünya hazırlarken, onlar için büyük hatalar yapıyor olabiliriz. Stres faktörlerini üç temel başlık altında ele alacağız.
A. Dış Faktörler
Akvaryumlara etki eden temel dış faktör insan unsurudur. Akvaryumlarımızı ne kadar iyi izole eder, ne kadar az müdahalede bulunursak o kadar fazla stresten uzak tutmuş oluruz.
1- Akvaryumlar ani hareketlere açık, orta alanda olmamalıdır. Dış hareketlilik balıkları rahatsız edecektir. Nispeten hareketliliğin uzak olduğu bölgeler akvaryum kurulumu için uygundur.
2- Akvaryum titreşim yaracak unsurlardan uzak olmalıdır. Yüksek şiddette yayın yapan ses sistemleri gürültü açısından etki yaratabileceği gibi, oluşturacakları titreşim balıkları olumsuz etkiler.
3- Aynı balık üzerinde abartılı sayıda flaşlı fotoğraf çekimi yapmakta bir başka stres kaynağıdır.
4- Uygun olmayan balık transferi stres faktörüdür. Balık nakli başlı başına bir konu olsa da, akvaryumlara yeni alınan balıklar adaptasyon sorunu yaşamaktadır. Bu süreç onlar için oldukça yorucu ve uzun olabilir. Konumuz çerçevesinde değerlendirilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
5- Balıkların sürekli ortam değişikliğine maruz kalması stres faktörüdür. Özellikle yumurta tutmuş ya da hamile balıkların yavru alma kaygısı ile sürekli ortam değiştirmeleri yanlış bir uygulamadır. Bu işleme bir kez karar verilmeli ve sık müdahaleden uzak durulmalıdır.
6- Gereksiz kimyasal kullanımı ve dozunda kullanılmayan ilaçlar stres faktörüdür. Balıkta görülen rahatsızlığın tedavisi mümkün olduğunca farklı bir ortamda yapılmalıdır. Özellikle bulaşıcı bir hastalık değilse ana tankta tedavi uygulanması son derece yanlıştır. Bir balığı kurtarmak için uğraş verirken, diğer balıklar gereksiz yere rahatsız edilmiş olur. Tedavide karantina tankı kullanılmalıdır.
B. Ortam Faktörleri
Ortam faktörleri, balığın yaşam alanındaki olumsuz etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.
1- Türün uygun olmayan hacim ve alanda beslenmesi stres faktörüdür. Balık demek yüzmek demektir. Yeterli alan bulamayan balık stres altında kalır. Taban balıkları içinde yeterli dolaşma alanı yaratılmalıdır.
2- Kötü su şartları stres faktörüdür. Düzenli su değişimi yapmak ve uygun yaşam alanını oluşturmak gerekir.
3- Uygun su değerlerinin olmaması bir başka faktördür. Beslediğimiz türün hangi sertlikte, hangi ısıda suya ihtiyaç duyduğunu iyi bilmek gerekir.
4- Gerektiğinden fazla şiddette ışık kullanımı stres faktörüdür. Bizim gözümüze hitap eden bir ışık düzeni balıkları aşırı rahatsız edebilir. Yine buna bağlı olarak ani açılan ışık balıklarda stres yaratır. Kimi zaman bu durum kalıcı hale gelir ve saklanan balıklar bulundukları ortamdan çıkmazlar. Bunu en aza indirmek için önce oda ışığı ve akvaryumda birden fazla lamba varsa kademeli olarak açılması gerekir. Bitkili akvaryumlarda nispeten yüksek şiddette ışık kullanılır. Yeterince gölgelik alan yaratılmasına özen gösterilmelidir.
5- Işıkların gece boyunca açık kalması stres faktörüdür. Unutulmamalıdır ki balıklarda uyur. Bu süreç onların metabolizmalarını güçlendirmesi ve enerji toplaması için gerekli bir zaman dilimidir. Yine gece dolaşan ve avlanan türler, sürekli ışıklı bir ortamda rahat edemez ve yaşamsal etkinliklerini yerine getiremezler.
6- Uygun olmayan taban malzemesi stres faktörüdür. Doğada rastlamadığımız pembe, mor renkle boyalı, iri taneli taban malzemelerinden uzak durmak gerekir. Balığımıza uygun kalınlıkta ve özellikte taban malzemesi tercih edilmelidir. Türüne göre, üreme bölgelerini kumları şekillendirerek belirlediklerini, saklanma alanları oluşturduklarını ve hatta yaşamlarının bir bölümünü kum altında geçirdiklerini unutmamak gerekir.
7- Bize göre dekor, onlara göre yaşam alanı olan malzemeler mutlak suretle bulundurulmalıdır. Bu malzemeler türe göre değişir. Bitkiler, kayalar, kütükler, hatta salyangoz kabukları bile bazı türler için vazgeçilmez ve olmazsa olmazlardandır.
8- Gereğinden fazla sirkülasyon olmamalıdır. Balığın fiziksel olarak yorulmasına neden olduğu gibi, bu zorlu ortam stres faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır. Akvaryumlarımıza uygun, ergonomik filtre ve dalga motorları kullanılmalıdır.
C. Sosyal ve Fiziki Faktörler
Türümüzün sosyal davranışlarına uygun ortam yaratılmalı ve yaşam alanı içerisindeki fiziki olumsuzlukların önüne geçilmelidir.
1- Balıklar tür olarak birbiri ile uyumlu olmalıdır. Çok geniş kapsamlı olan bu konuda, aynı habitattan olmayan türlerin aynı ortamda bakılmasının, herhangi biri için stres faktörü doğuracağı vurgusunu yapmakla yetineceğiz.
2- Erkek ve dişi sayısının orantılı olmasına dikkat edilmelidir. Baskı altında kalan balığın sürekli panik halinde olduğu unutulmamalıdır.
3- Sürü balıklarının yeterli sayıda bir arada bulundurulması gerekir. Yalnız kalmaları üzerlerinde bir baskı oluşturacak, kimi zaman bu baskı diğer türlere yansıyacaktır. Bazı türler korumasız kalırlar, bazı türler agresif tavırlar sergilerler, bazı türlerde saklanarak ortamdan uzaklaşırlar.
4- Aynı habitattan olmalarına karşın farklı mizaçlı balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli baskıcı saldırgan bir tür, daha uysal türleri rahatsız edecek ve akvaryumda bir stres faktörü olarak yerini alacaktır.
5- Eş tutan ve üreme dönemine girmiş balıklar türdeşlerine göre saldırgan bir tavır içine girerler. Bu gibi durumlarda eşlerin olduğu kadar, eş tutmamış balıklarda stres altında kalacaktır. Mümkün olduğunca eşler ayrı bir ortamda bakılmalıdır.
6- Çevik ve hareketli balıklar ile, hantal yavaş hareket eden balıklar bir arada bulundurulmamalıdır. Sürekli yüzen bir balık etrafında karşılaşacağı diğer balıklardan etkilenir. Aynı şekilde durağan bir balık kendisine çarpılmasından veya sürekli etrafının hareketlilik olmasından hoşlanmaz. Karma akvaryumlarda türe göre taban, orta alan ve yüzey balıkları doğru tercih edilmelidir. Aynı bölgede yoğunlaşacak fazla sayıda türden uzak durulmalıdır.
Görüldüğü gibi bir veya birden fazla neden balıklarımızı, akvaryumlarımızı ve dolayısıyla bizleri etkiler. Birden fazla stres faktörünün bir araya gelmesi ile telafisi mümkün olmayan durumlar karşımıza çıkabilir. Anlam veremediğimiz pek çok durumun cevabı yukarıdaki satır aralarında gizlidir. Stressiz bir ortam yaratmanın temel koşulu beslediğimiz türün özelliklerini iyi bilmekte yatar. “Benim akvaryumumda her şey yolunda, hiçbir tür diğeri ile uğraşmıyor” ya da “Bu kadar şey yazılmış, fakat benim hiç sorunum yok” diyenler olabilir. Ancak şu var ki her şey siyahsa, içinde beyazı görmek mümkün olamaz.
Stres tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlık olmamakla birlikte, temel koşulların sağlanması stres sonucu erozyona uğramış bir balığı, normal hayatına döndürmekten daha zor değildir.
Stres, siz ve balıklarınızdan uzak olsun… [B]UMARIM FAYDALI OLUR [/B] [B]herkese kolay gelsin[/B] [:iyi:][:3]
Balıklarım Strese Mi Girdi?
Akvaryumdaki suyun uzun süredir motor çalışmıyorsa oksijen girmemiş ise suda bayatlama olduğu için yukarı aşa hareket ederler bu durumda suyun yarısına kadar değişmelidir eğer böyle bir durum yok ise akvaryumda baskın bir balık vardır o yüzden de yapa bilirler [:iyi:]
Akvaryumdaki suyun uzun süredir motor çalışmıyorsa oksijen girmemiş ise suda bayatlama olduğu için yukarı aşa hareket ederler bu durumda suyun yarısına kadar değişmelidir eğer böyle bir durum yok ise akvaryumda baskın bir balık vardır o yüzden de yapa bilirler [:iyi:]
Texaslar Yumurta Verdi..
Arkadaşlar (texas) herichthys cyanoguttatus dün itibariyle yumurtalarını verdi nasıl bir yol izlemeliyim yardım edin lütfen 🙏
Arkadaşlar (texas) herichthys cyanoguttatus dün itibariyle yumurtalarını verdi nasıl bir yol izlemeliyim yardım edin lütfen 🙏
Bunlardan Hangisi Dişi Sizce
Kimseden cevap gelmedi bilen yokmu küçük ağızı kabartarak büyüğe gösteri yapar gibi kur yapıyor tahminim küçük balık dişi https://youtu.be/pG2gtJgKf-o
Bu linkten izleyebilirsiniz
[:iyi:]
Kimseden cevap gelmedi bilen yokmu küçük ağızı kabartarak büyüğe gösteri yapar gibi kur yapıyor tahminim küçük balık dişi https://youtu.be/pG2gtJgKf-o
Bu linkten izleyebilirsiniz
[:iyi:]
Bu Siyah Noktalar Nedir (fotoğraflı)
Akvaryumda gübre bitki Vs birşey varmı hocam bana alg gibi gözüktü resimden tahminim tam emin olamadım
Akvaryumda gübre bitki Vs birşey varmı hocam bana alg gibi gözüktü resimden tahminim tam emin olamadım
Bunlardan Hangisi Dişi Sizce
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/196402/200420171035421.jpg[/IMG]
Profil avatarıma tıklayınca açılan sayfada vardı neyse buyrun
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/196402/200420171035421.jpg[/IMG]
Profil avatarıma tıklayınca açılan sayfada vardı neyse buyrun
Bunlardan Hangisi Dişi Sizce
Fotoğrafa tıkla çıkıyor kardo belli olmuyormu yenisini yollayım belli olmuyorsa
Fotoğrafa tıkla çıkıyor kardo belli olmuyormu yenisini yollayım belli olmuyorsa
Bunlardan Hangisi Dişi Sizce
Cinsiyet ayrımı çok zor ayırt edemiyorum yardım lütfen[:?]
Cinsiyet ayrımı çok zor ayırt edemiyorum yardım lütfen[:?]
Ürkek Amerikan Texaslar
4 gün önce 1çift orta amerika texas aldım erkek 12cm, dişi 7 cm civarı bunlar ne zaman akvaryuma alışırlar, beni gördüklerinde heryere çarpıp kovuklara saklanmaya çalışıyorlar, nasıl bir yol izlemeliyim alıştırmak istiyorum...[:(]
4 gün önce 1çift orta amerika texas aldım erkek 12cm, dişi 7 cm civarı bunlar ne zaman akvaryuma alışırlar, beni gördüklerinde heryere çarpıp kovuklara saklanmaya çalışıyorlar, nasıl bir yol izlemeliyim alıştırmak istiyorum...[:(]
SON MESAJLAR
- Akvaryum Kumu Önerir Misiniz? Celalmuratgundes, 10:54
Labirentliler - Kardinal Tetralarim Beyaz Benek Mi ? Mertkaandoruk, 10:29
Hastalıklar ve İlaçlar - 🧿 En Güzel Fotoğraflarınızı Gösterin Corpse, 09:53
Akvaryum ve Su Altı Fotoğrafçılığı - Bitkili Tankda Led Kullanımı Hulusi Şubatlı, 08:56
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Yeni Aldığım Beta Suyun Üstünde Goldfish2000, 08:08
Hastalıklar ve İlaçlar - Seachem De Nitrate Yıkanılarak Kullanılabilir Mi? BurakA, 07:28
Malzemeler ve Yemler Forumu - Obur Balık Tavsiyesi Hoppala, 07:06
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Semenderlerim Yumurtladı KaanE, 06:21
Sürüngenler ve Amfibyumlar - Akvaryuma Hangi Balığı Ekleyeyim KaanE, 05:22
Yeni Üye Forumu - Askı Filtrem Bozuldu KaanE, 05:14
Filtreleme Seçenekleri - 36 Litre Bitkili Akvaryumda Balık Seçimi Ekremblkn37, 03:25
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Sukulent Su Altında Yaşar Mı? BETA.4, 02:59
Bitki Akvaryumları Genel - 100 Litre Akvaryumda Hangi Tür Balıklar Uyumludur BETA.4, 02:34
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Hydra Benzeri Canlı Berk12345, 01:04
Hastalıklar ve İlaçlar - Su Bulanıklaşması Osm07, 00:44
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Oase Thermo 250 Ses Searlas, 00:43
Filtreleme Seçenekleri - Akvaryum Sıvı Gübresi MamiAdana01, 00:38
Taban ve Gübreleme - Lepistes Yavruları Renk koraykbl, 00:30
Canlı Doğuranlar - Betta Üretim Günlüğü aupqua, 23:46
Labirentliler - Oscarların Üstünlük Savaşları ozkoktr, 23:46
Güney Amerikan Cichlidleri - Turuncu Sarı Prenses Atakannnn, 23:45
Yeni Üye Forumu - Balıklar Karnı Kırmızılaşıp Ölüyor xellence07, 23:29
Hastalıklar ve İlaçlar - Aşırı Tuhaf Bir Genc Düşünce neomeo, 23:17
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karma Beta Yumurtaları Sürpriz Mutlu Son Neothauma, 22:27
Labirentliler - Karides Macerası bendeniztayfun, 22:08
Akvaryum Tanıtımı - 100 Watt Termostatlı Isıtıcı Önerisi AmatorBetaci, 22:01
Isıtma ve Soğutma Sistemleri - Bitkilerin Ürettiği Oksijen Akvaryuma Yetermi Hamdi bayram, 21:52
Bitki Akvaryumları Genel - Protein Skimmer schrei, 21:18
Deniz Akvaryumlarında Su Kimyası ve Ekipmanlar - Cryptocoryne X Renk Değişimi Mi? merutay, 21:17
Bitki Türleri ve Bakımı - Siyah Neocardina Karides BETA.4, 20:40
Omurgasızlar - 2 Haftalık Bitki Akvaryumu Ve Ani Yosunlanma hoddog, 20:00
Yeni Üye Forumu - Akvarumuma Ne Tür Balık Alabilirim BETA.4, 19:59
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Karides Cinsiyet Mücahit0, 19:08
Cinsiyet ve Tür Belirleme - Juss Akvaryum Bilgilendirme Eminator, 18:19
Şikayet Var! - Mayalı Sistem CoryCory, 18:18
Işık CO2 ve Ekipmanlar - Akvaryum İçin Tavsiye UEK, 17:28
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Uzun Aradan Sonra Bitkili Akvaryum AHLİ59, 16:24
Akvaryum Tasarımı ve Dekorasyonu - Discus Hızlı Soluma Canahsha, 16:17
Discus - Bitkilerimde Siyah Noktalar mawcu, 15:31
Hastalıklar ve İlaçlar - İwagumi Tarzı İçin Toprak Önerisi CoryCory, 15:08
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Apistogramma Kakadu Anlaşır Mı? ogurcay, 14:51
Akvaryum ve Tür Tavsiyesi - Silikon Yenilemesi Sonrası Ne Kadar Beklenmelidir Nickim10Harf, 14:26
Yeni Üye Forumu - 36lt Low Tech. 52MaviGolge, 13:27
Akvaryum Tanıtımı - Lepistes Kuyruk Kanlanma Ve Hafif Şeffaflaşma sonkomutan, 12:54
Hastalıklar ve İlaçlar - İvanacara Bimaculata Üretim Serüveni Başlangıcı Ramboy, 11:59
Güney Amerikan Cichlidleri - Tuzlu Su Yeni Kurulum Öncesi Önerileriniz vel1d, 11:44
Deniz Akvaryumları Genel - Su Berraklastirici Anıl98, 11:23
Yeni Üye Forumu - Akvaryum Kurucağım Fikirlerinize İhtiyacım Var İnci Kefali, 11:01
Yeni Üye Forumu - 30 Litre Akvaryum Canlı Sayısı KaanE, 10:26
Yeni Üye Forumu - Low Tech Bitkili İçin Power Led KaanE, 10:22
Işık CO2 ve Ekipmanlar
GÜNCEL 100 TANITIM
SON İLANLAR
- Osmos Ve Muhtelif Malzemeler Formicasmind 10:05
- Eheim Reeflex Uv Filtre 350 7 Watt Hiko 09:45
- Creaqua Firefly V2 150cm 100watt Ayaklı Armatür Hiko 09:45
- Oranda Japon - Rasbora Espei Hiko 09:45
- Anubias Stardust Mini Hiko 09:45
- Karides_vatoz Yuvası- Yeşil Su osmandbnl 09:25
- Blyxa Japonica osmandbnl 09:25
- Satılık 2 Adet Beyaz Ve Siyah Dişi Molly osmandbnl 09:25
- Fluval 207 Dış Filtre - 1 Yıl Kullanıldı. osmandbnl 09:25
- Diy Gübreler Kargo Bedava Bitkiler, Balıklar reano 09:12
- Özel Tür Lepistes, Karidesler, Vatoz, Bitkiler reano 09:12
- Nannacara Anomala Çifti tarikyksl 08:44
- Hindistancevizi Kabuğu tarikyksl 08:44
- High Tech İçin Smd Led AtlasPoyraz 08:41
- Sonsuz Canlı Yem Grindal Ve Mikrofex AtlasPoyraz 08:41
- Sobo Sb-1106 Çift Çıkışlı Hava Motoru AtlasPoyraz 08:41
- Muhtelif Malzemeler İle Takas Yapabiliriz SmallCandyThing 08:18
- Isıtıcı | Hava Motoru | Filtre | Jilet | Akvaryum SmallCandyThing 08:18
- Beta SmallCandyThing 08:18
- Toptan Canlı Tedariği BurakA 07:25
- Canlı Garantili Gönderim Hediyeli Microfex Rafayel 07:23
- Microfex Kültürü sefailgaz 07:15
- 10-13 Cm Erkek L144 Tül Baskın sefailgaz 07:15
- Caridina Ve Neocaridina Karidesler, Poso Salyangoz Oquanus 05:11
- Kribensis-cüce Vatoz Yavruları.genetik Tetra seran06 02:39
- Asma Kökü Gövdesi seran06 02:39
- Sıfır-ucuza Seachem De Nitrate Dış Filtre Malzemes asliaral 01:53
- Sessiflora, Micra, Gül, Rotala, Esakvarist 01:14
- Eheim Compact On 5000 & Eheim Stream On 3500 Esakvarist 01:14
- Oase Aktif Toprak 6kg Samoo 01:07
- Yüzey Emici Sıfır Ayarında Samoo 01:07
- Transgenetik Tetra (takas) demg 00:40
- Akvaryumları Boşaltıyorum Hb White Lep Tül Melek metsi 00:26
- Akvaryum Ve Malzemeleri AquaPuella 00:20
- Kepçe - Moss Teli AquaPuella 00:20
- Channa Stewartii rseven 23:25
- 100-300 W Isıtıcı rseven 23:25
- Sumplı Üçlü Set Akvaryum 150x50x50 rseven 23:25
- Blood Womit,belem, Salzmannii Purple, Butterfly ERHAN ÖZAKSU 23:13
- F1 Black Camerun Ve F1 Chaitika Goldlar DiscusTurk 23:04
- Marlieri A Kalite Çiftler DiscusTurk 23:04
- Açık Balık Yemi En İyi Paketleme Tecrübeli Satıcı EvcilAl 22:36
- Eheim Marka Kampanyalı Orijinal Ürünler EvcilAl 22:36
- Bitki Discus Melek Karides Vatoz Özel Osmos Arıtma zafer3885 22:36
- Zateksuaritma Akvaryum Arıtma Sistemleri Reef Seri zafer3885 22:36
- Apisto Çiftler Ve Ocellecutus Blue Koloni Antepli 21:39
- Mikrokurt, Su Marulu(pistia) Ve Sessiflora akomania 21:20
- 30cm Powerled Armatür cyhn84 20:44
- 30x30x30 Extra Clear Akvaryum cyhn84 20:44
- Akvaryum Malzemeleri Best Fish 20:11
KULLANICILAR
- 77 Online Kullanıcı, 42 Üye
Online Kullanıcılar
Mithat Emre Pehl,
Taha10,
demg,
sıtkı,
Kibele,
Hüseyin Piroğlu,
mehmetsah1n,
R0h1rr1m,
MiSoSiKiaN,
Anselmo458,
Kaan59,
Eldurmaz,
ozanguppy,
SBoztepe,
Bolubalik,
esensml,
ardaagnaday,
Nazis,
mrah,
Atakannnn,
ballantines,
Sercan Ç.,
Ruzgarbjk,
Aqualandakvaryum,
Carcharodon,
KaanE,
MrtGn,
Baris124,
Hulusi Şubatlı,
aupqua,
Vlademirol,
CevdetSERBEST,
Mertkaandoruk,
sefailgaz,
ArjenB,
fazl4501,
Hidro Dinamik,
denizim20,
Zuzuli5334,
Abdullah929,
Aykutff,
srhtkcn,
mq212af,
FORUM İSTATİSTİKLERİ
- 3,797,668 Mesaj
- 408,613 Konu
- 91 Forum
- 145,128 Forum Üyesi
- 1,466 Özel Forum Üyesi
- 29 Kıdemli Akvarist
- 1,941 Dün Giriş Yapan Üye
Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.